Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.1 [uScMs f p eN:t cCMp s ])
tak jsem si poprve koupil v anglii v supermarketu kozi mliko a byl jsem skutecne prijemne prekvapen jeho chuti. Kdybych byl po alkoholickem dychanku tak si myslim, ze bych to temer nerozeznal od kravskeho akorat cena 1 litru je v prepoctu na koruny neco pod padesat korun.
Podeziram supermarket ,ze ho jeste nejak upravujou protoze opravdu od kravskeho mleka se moc nelisilo. Myslite ze je to normalni a nebo se to jeste nejak upravuje?
Mirek
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.140.140
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
tak jsem si poprve koupil v anglii v supermarketu kozi mliko a byl jsem skutecne prijemne prekvapen jeho chuti. Kdybych byl po alkoholickem dychanku tak si myslim, ze bych to temer nerozeznal od kravskeho akorat cena 1 litru je v prepoctu na koruny neco pod padesat korun.
Podeziram supermarket ,ze ho jeste nejak upravujou protoze opravdu od kravskeho mleka se moc nelisilo. Myslite ze je to normalni a nebo se to jeste nejak upravuje?
Mirek
V supermarketu ho určitě upravují, ale o kozím mlíce si můžeš přečíst na mých stránkách http://farmahvozd.webpark.cz Je tam odkaz kozí mléko.
a ještě tohle:Kozí mléko – dietní potravina i přírodní lék
Příznivé účinky kozího mléka na lidský organismus byly známy odjakživa. Koza byla domestikována pravděpodobně jako první zvíře vůbec, dokonce dříve než pes.
Již ve starověku byly známy léčivé účinky kozího mléka. Starořecký lékař Hippokrates používal kozí mléko jako lék proti mnoha nemocem. Paracelsus, přírodovědec a lékař, který žil v 16. století, přisuzoval kyselině mléčné z kozího mléka mimořádně léčivé účinky. V 18. a 19. století byly v královských lázních v městě Wilbad u Kreut předepisovány denní koupele v syrovátce.
V posledních letech se v některých zemích západní Evropy značně zvyšuje spotřeba kozího mléka. Kozí mléko a sýry, vyrobené z kozího mléka, byly dlouho pochoutkou pro labužníky. Nyní bylo prokázáno, že v kozím mléku a ve výrobcích z něho, jako je tvaroh, kyselé mléko a podmáslí, jogurt, kefír, máslo a sýry, jsou navíc obsaženy látky, které chrání naše zdraví.
Někteří vědci prohlašují, že kromě jiných důležitých látek obsahuje kozí mléko řadu biologicky aktivních látek, které chrání organismus před rakovinou. U koz se také vyskytuje rakovina mnohem vzácněji než u jiných zvířat.
Podle jiných odborníků představuje kozí mléko přirozené antibiotikum, při pravidelné konzumaci mimořádně účinné v léčbě plicních chorob a jiných onemocnění dýchacích cest.V laboratořích byla z kozího mléka izolována látka, která silně tlumí růst mykobakteria TBC. Tato látka se neničí varem a je tedy obsažena i ve výrobcích a pokrmech připravených z kozího mléka. Kozí mléko lze zpravidla konzumovat bez sterilizace vařením, protože kozy netrpí tuberkulózou, ani bakteriálním zánětem vemene jako krávy.
Kozí mléko je jasně bílé barvy, protože na rozdíl od kravského neobsahuje provitamín A - karoten, který dává žlutou barvu výrobkům z kravského mléka. Místo toho obsahuje přímo vitamín A v množství, odpovídajícím fyziologické potřebě člověka.
Obsah minerálních látek v kozím mléce je obvykle vyšší než v mléce kravském, i když silně kolísá v závislosti na druhu výživy zvířete. Bílkoviny kozího mléka jsou lépe stravitelné, než bílkoviny mléka kravského. Z aminokyselin obsahuje kozí mléko navíc trypophan, který v kravském mléku zcela chybí. Tuk kozího mléka je rozptýlen v drobné kuličky, což zlepšuje jeho stravitelnost. Svým složením se více podobá tuku, obsaženému v mateřském mléku.
Kozí mléko v kojenecké a lidské výživě
I u nás již byly ověřeny poznatky s využitím kozího mléka v dětské výživě. Od r. 1988 bylo podáváno kozí mléko kojencům, alergickým na kravské mléko. U těchto dětí do 6 měsíců se z kravského mléka vyskytovaly opakované průjmy, zvracení, noční neklid, vyrážka ap. Těmto dětem bylo podáváno po dobu jednoho roku kozí mléko, u nejmenších dětí ředěné minerální vodou.
Kojenci mléko dobře přijímali, klinické příznaky se rychle upravovaly , ustoupily trávicí potíže, vyrážky a upravila se tělesná hmotnost. Pouze u sedmi dětí z celkového počtu 112 případů nebylo dosaženo potřebného zlepšení.
Mléko je rovněž cennou potravinou při onemocnění žaludku a střev. Bylo prokázáno, že se v kozím mléce vyskytují látky, které pozitivně působí na regeneraci chorobami narušených buněk. Pro snadnou stravitelnost se doporučuje pití kozího mléka i při žaludečních nemocích, trávicích potížích a k celkovému posílení organismu starších lidí. Je to pochopitelné, protože kozí mléko obsahuje mnoho enzymů, které příznivě ovlivňují trávení. V poslední době se ověřuje působení jednotlivých složek tuku v kozím mléce na srážení krve v cévách, a jeho vliv na ochranu před infarktem a s tím související riziko arteriosklerózy.
Léčebné účinky kozího mléka jsou zřejmě výsledkem toho, že koza spásá až 450 druhů rostlin a rostlinné alkaloidy, které přechází do mléka, působí na lidský organismus léčivě. Příslovečná mlsnost koz je pro konzumenta kozího mléka tou nejlepší zárukou. Ti chovatelé, kteří umožní kozám volnou pastvu v druhově pestrém porostu, mohou potvrdit, že koza vybírá jednotlivé rostliny stejně pozorně, jako babka kořenářka vybírá bylinky pro svou kouzelnou čajovou směs.
Kozí mléko a výrobky z něj se díky tomu v celém světě stávají stále vyhledávanější potravinou i přes to, že cenou převyšují dvojnásobně obdobné výrobky z mléka kravského. Při současném způsobu individuálního chovu koz je také kozí mléko zpravidla mikrobiologicky čistší, než velkovýrobním způsobem získávané mléko kravské. Tato skutečnost však plně závisí na péči, kterou chovatel svým zvířatům věnuje. Lepší je zpravidla čistota mléka u koz, které se volně pasou než u zvířat trvale uvázaných ve chlévě.
Pochopení a uvědomění si vlastností kozího mléka se projevuje i na stavech koz v západní Evropě, USA a Austrálii. Od r. 1979 do r. 1989 vzrostl počet koz ve Velké Británii 3x, v Austrálii 3x, v USA 1,5x, v Itálii 1,4x, u nás za tu dobu poklesl o jednu pětinu. Význam kozího mléka pro lidskou výživu není u nás dosud doceněn a přetrvává proti jeho používání mnoho neopodstatněných předsudků.
Pach a další nevýhody kozího mléka
Někdy odpůrci kozího mléka udávají jako argument proti používání kozího mléka pach mléka. Ten, pokud se vyskytne, je způsoben nesprávným zacházením. Kozí mléko obsahuje řadu biologicky aktivních látek, enzymů a fermentů, které mohou způsobit přebírání pachů z okolního prostředí do mléka, např. jestliže je mléko po nadojení ponecháno neošetřené ve chlévě. Při dodržování hygienických podmínek chovu a ustájení koz a při ošetření kozího mléka ihned po nadojení je mléko získáváno bez jakéhokoliv pachu a příchuti. Ošetří - li se kozí mléko špatně, na chuti a pachu se to samozřejmě projeví. Proto, jestliže je kozí mléko chutné, máme záruku že je po stránce čistoty, ošetření a zpracování v naprostém pořádku.
Kromě špatného ošetření se může vyskytnout i pach mléka způsobený pastvou koz v porostech s rostlinami, které obsahují velké množství aromatických látek a silicí /divoký česnek, blatouch ap./. Obdobně se může projevit i jednostranné krmení siláží nebo čerstvou vojtěškou, což je bohužel velmi častá chyba mnoha chovatelů. Pokud se těmto dietetickým chybám zabrání, kritizovaný pach se nevyskytuje. Naopak, výraznější chuť kozího mléka je výhodou při jeho zpracování na sýry, které díky tomu nejsou mdlé jako kravské.
Jiní odpůrci kozího mléka tvrdí, že konzumace kozího mléka způsobuje chudokrevnost. Kozí mléko skutečně obsahuje méně železa, než některé jiné potraviny. V dnešní době, kdy naše strava je dostatečně pestrá, se tato skutečnost na deficitu železa v organismu nemůže projevit.
Došlo by k tomu pouze tehdy, pokud by kozí mléko bylo dlouhodobě hlavní potravinou v jinak chudé stravě. To se skutečně stávalo v 18. a 19. století v nejchudších rodinách, kde právě kozí mléko bylo pro mnoho dětí jedinou hodnotnou potravinou, díky které vlastně tyto děti vůbec přežili. U těchto dětí se chudokrevnost vyskytovala, byla však způsobena nedostatečnou výživou vůbec, nikoli konzumací kozího mléka.
Jedinou skutečnou nevýhodou kozího mléka je jeho nedostatek v zimních měsících. Koza, zejména taková, která má k dispozici výběh a pastvinu si i přes dlouhou domestikaci zachovává přirozenou sezónnost říje. Ta nastává v návaznosti na zkracování dne po letním slunovratu a její maximum přichází stejně jako u divoce žijící vysoké zvěře v říjnu. Díky tomu koza přivádí mláďata na svět vždy v jarních měsících, kdy je k dispozici mladá jarní tráva pro jejich výživu. Posledních několik týdnů před narozením kůzlat a v prvních týdnech jejich života až do odstavu kůzlat je kozího mléka pro lidskou potřebu opravdu nedostatek nebo není vůbec.
Ivan
p.s. Pokud jste tohle již někde četli, jedna nejmenovaná farma si toto mé autorské dílo či výňatky z něho umístila bez mého vědomí na své stránky.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.1 [uScMs f p eN:t cCMp s ])
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
V supermarketu ho určitě upravují, ale o kozím mlíce si můžeš přečíst na mých stránkách http://farmahvozd.webpark.cz Je tam odkaz kozí mléko.
a ještě tohle:Kozí mléko – dietní potravina i přírodní lék
Příznivé účinky kozího mléka na lidský organismus byly známy odjakživa. Koza byla domestikována pravděpodobně jako první zvíře vůbec, dokonce dříve než pes.
Již ve starověku byly známy léčivé účinky kozího mléka. Starořecký lékař Hippokrates používal kozí mléko jako lék proti mnoha nemocem. Paracelsus, přírodovědec a lékař, který žil v 16. století, přisuzoval kyselině mléčné z kozího mléka mimořádně léčivé účinky. V 18. a 19. století byly v královských lázních v městě Wilbad u Kreut předepisovány denní koupele v syrovátce.
V posledních letech se v některých zemích západní Evropy značně zvyšuje spotřeba kozího mléka. Kozí mléko a sýry, vyrobené z kozího mléka, byly dlouho pochoutkou pro labužníky. Nyní bylo prokázáno, že v kozím mléku a ve výrobcích z něho, jako je tvaroh, kyselé mléko a podmáslí, jogurt, kefír, máslo a sýry, jsou navíc obsaženy látky, které chrání naše zdraví.
Někteří vědci prohlašují, že kromě jiných důležitých látek obsahuje kozí mléko řadu biologicky aktivních látek, které chrání organismus před rakovinou. U koz se také vyskytuje rakovina mnohem vzácněji než u jiných zvířat.
Podle jiných odborníků představuje kozí mléko přirozené antibiotikum, při pravidelné konzumaci mimořádně účinné v léčbě plicních chorob a jiných onemocnění dýchacích cest.V laboratořích byla z kozího mléka izolována látka, která silně tlumí růst mykobakteria TBC. Tato látka se neničí varem a je tedy obsažena i ve výrobcích a pokrmech připravených z kozího mléka. Kozí mléko lze zpravidla konzumovat bez sterilizace vařením, protože kozy netrpí tuberkulózou, ani bakteriálním zánětem vemene jako krávy.
Kozí mléko je jasně bílé barvy, protože na rozdíl od kravského neobsahuje provitamín A - karoten, který dává žlutou barvu výrobkům z kravského mléka. Místo toho obsahuje přímo vitamín A v množství, odpovídajícím fyziologické potřebě člověka.
Obsah minerálních látek v kozím mléce je obvykle vyšší než v mléce kravském, i když silně kolísá v závislosti na druhu výživy zvířete. Bílkoviny kozího mléka jsou lépe stravitelné, než bílkoviny mléka kravského. Z aminokyselin obsahuje kozí mléko navíc trypophan, který v kravském mléku zcela chybí. Tuk kozího mléka je rozptýlen v drobné kuličky, což zlepšuje jeho stravitelnost. Svým složením se více podobá tuku, obsaženému v mateřském mléku.
Kozí mléko v kojenecké a lidské výživě
I u nás již byly ověřeny poznatky s využitím kozího mléka v dětské výživě. Od r. 1988 bylo podáváno kozí mléko kojencům, alergickým na kravské mléko. U těchto dětí do 6 měsíců se z kravského mléka vyskytovaly opakované průjmy, zvracení, noční neklid, vyrážka ap. Těmto dětem bylo podáváno po dobu jednoho roku kozí mléko, u nejmenších dětí ředěné minerální vodou.
Kojenci mléko dobře přijímali, klinické příznaky se rychle upravovaly , ustoupily trávicí potíže, vyrážky a upravila se tělesná hmotnost. Pouze u sedmi dětí z celkového počtu 112 případů nebylo dosaženo potřebného zlepšení.
Mléko je rovněž cennou potravinou při onemocnění žaludku a střev. Bylo prokázáno, že se v kozím mléce vyskytují látky, které pozitivně působí na regeneraci chorobami narušených buněk. Pro snadnou stravitelnost se doporučuje pití kozího mléka i při žaludečních nemocích, trávicích potížích a k celkovému posílení organismu starších lidí. Je to pochopitelné, protože kozí mléko obsahuje mnoho enzymů, které příznivě ovlivňují trávení. V poslední době se ověřuje působení jednotlivých složek tuku v kozím mléce na srážení krve v cévách, a jeho vliv na ochranu před infarktem a s tím související riziko arteriosklerózy.
Léčebné účinky kozího mléka jsou zřejmě výsledkem toho, že koza spásá až 450 druhů rostlin a rostlinné alkaloidy, které přechází do mléka, působí na lidský organismus léčivě. Příslovečná mlsnost koz je pro konzumenta kozího mléka tou nejlepší zárukou. Ti chovatelé, kteří umožní kozám volnou pastvu v druhově pestrém porostu, mohou potvrdit, že koza vybírá jednotlivé rostliny stejně pozorně, jako babka kořenářka vybírá bylinky pro svou kouzelnou čajovou směs.
Kozí mléko a výrobky z něj se díky tomu v celém světě stávají stále vyhledávanější potravinou i přes to, že cenou převyšují dvojnásobně obdobné výrobky z mléka kravského. Při současném způsobu individuálního chovu koz je také kozí mléko zpravidla mikrobiologicky čistší, než velkovýrobním způsobem získávané mléko kravské. Tato skutečnost však plně závisí na péči, kterou chovatel svým zvířatům věnuje. Lepší je zpravidla čistota mléka u koz, které se volně pasou než u zvířat trvale uvázaných ve chlévě.
Pochopení a uvědomění si vlastností kozího mléka se projevuje i na stavech koz v západní Evropě, USA a Austrálii. Od r. 1979 do r. 1989 vzrostl počet koz ve Velké Británii 3x, v Austrálii 3x, v USA 1,5x, v Itálii 1,4x, u nás za tu dobu poklesl o jednu pětinu. Význam kozího mléka pro lidskou výživu není u nás dosud doceněn a přetrvává proti jeho používání mnoho neopodstatněných předsudků.
Pach a další nevýhody kozího mléka
Někdy odpůrci kozího mléka udávají jako argument proti používání kozího mléka pach mléka. Ten, pokud se vyskytne, je způsoben nesprávným zacházením. Kozí mléko obsahuje řadu biologicky aktivních látek, enzymů a fermentů, které mohou způsobit přebírání pachů z okolního prostředí do mléka, např. jestliže je mléko po nadojení ponecháno neošetřené ve chlévě. Při dodržování hygienických podmínek chovu a ustájení koz a při ošetření kozího mléka ihned po nadojení je mléko získáváno bez jakéhokoliv pachu a příchuti. Ošetří - li se kozí mléko špatně, na chuti a pachu se to samozřejmě projeví. Proto, jestliže je kozí mléko chutné, máme záruku že je po stránce čistoty, ošetření a zpracování v naprostém pořádku.
Kromě špatného ošetření se může vyskytnout i pach mléka způsobený pastvou koz v porostech s rostlinami, které obsahují velké množství aromatických látek a silicí /divoký česnek, blatouch ap./. Obdobně se může projevit i jednostranné krmení siláží nebo čerstvou vojtěškou, což je bohužel velmi častá chyba mnoha chovatelů. Pokud se těmto dietetickým chybám zabrání, kritizovaný pach se nevyskytuje. Naopak, výraznější chuť kozího mléka je výhodou při jeho zpracování na sýry, které díky tomu nejsou mdlé jako kravské.
Jiní odpůrci kozího mléka tvrdí, že konzumace kozího mléka způsobuje chudokrevnost. Kozí mléko skutečně obsahuje méně železa, než některé jiné potraviny. V dnešní době, kdy naše strava je dostatečně pestrá, se tato skutečnost na deficitu železa v organismu nemůže projevit.
Došlo by k tomu pouze tehdy, pokud by kozí mléko bylo dlouhodobě hlavní potravinou v jinak chudé stravě. To se skutečně stávalo v 18. a 19. století v nejchudších rodinách, kde právě kozí mléko bylo pro mnoho dětí jedinou hodnotnou potravinou, díky které vlastně tyto děti vůbec přežili. U těchto dětí se chudokrevnost vyskytovala, byla však způsobena nedostatečnou výživou vůbec, nikoli konzumací kozího mléka.
Jedinou skutečnou nevýhodou kozího mléka je jeho nedostatek v zimních měsících. Koza, zejména taková, která má k dispozici výběh a pastvinu si i přes dlouhou domestikaci zachovává přirozenou sezónnost říje. Ta nastává v návaznosti na zkracování dne po letním slunovratu a její maximum přichází stejně jako u divoce žijící vysoké zvěře v říjnu. Díky tomu koza přivádí mláďata na svět vždy v jarních měsících, kdy je k dispozici mladá jarní tráva pro jejich výživu. Posledních několik týdnů před narozením kůzlat a v prvních týdnech jejich života až do odstavu kůzlat je kozího mléka pro lidskou potřebu opravdu nedostatek nebo není vůbec.
Ivan
p.s. Pokud jste tohle již někde četli, jedna nejmenovaná farma si toto mé autorské dílo či výňatky z něho umístila bez mého vědomí na své stránky.
je je je
diky Ivane za tvoji odpoved, Na Vase webove stranky se vrhnu az v sobotu.
Zitra odjizdim z Londyna pres Dusseldorf do Prahy. No a pak budu mit vice casu. Ostatne Ivane pocitam s Vama , ze me pomuzete zasadit ovce po te me rekonstrukci celeho hospodarstvi. Mam zpravy ,ze tam dodelali zaklady. V nejblizsi dobe pocitam ze dostanu dotaci i na rybnik. Jen to papirovani.!!!!! Moji zenusku uz zpracovavam na zvirata, protoze ta videla vzdy zvirata jenom v atlasech.no a kdyz to zkoubis se mnou, ktery pozna jenom jetel a pampelisku vznika dvojka, ktera se skutecne dlouho hledala.
Mimochodem ptaji se dedecka jestli jeste soulozi se svoji babickou. No a on na to jo jo ..ale vzdycky pred tim ji dam plynovou masku na oblicej.
Novinari se ptaj proc a on proste odpovi ze za prve me do toho nekeca, za druhe ji to vic slusi a kdyz ji priskrtim kyslikovy privod tak sebou mrska jako osmnactka.
Jinak Ivane sorry mam za sebou lahvicku Bohemky samozrejme suche.
Mirek
Cest ovcim
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.140.140
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
je je je
diky Ivane za tvoji odpoved, Na Vase webove stranky se vrhnu az v sobotu.
Zitra odjizdim z Londyna pres Dusseldorf do Prahy. No a pak budu mit vice casu. Ostatne Ivane pocitam s Vama , ze me pomuzete zasadit ovce po te me rekonstrukci celeho hospodarstvi. Mam zpravy ,ze tam dodelali zaklady. V nejblizsi dobe pocitam ze dostanu dotaci i na rybnik. Jen to papirovani.!!!!! Moji zenusku uz zpracovavam na zvirata, protoze ta videla vzdy zvirata jenom v atlasech.no a kdyz to zkoubis se mnou, ktery pozna jenom jetel a pampelisku vznika dvojka, ktera se skutecne dlouho hledala.
Mimochodem ptaji se dedecka jestli jeste soulozi se svoji babickou. No a on na to jo jo ..ale vzdycky pred tim ji dam plynovou masku na oblicej.
Novinari se ptaj proc a on proste odpovi ze za prve me do toho nekeca, za druhe ji to vic slusi a kdyz ji priskrtim kyslikovy privod tak sebou mrska jako osmnactka.
Jinak Ivane sorry mam za sebou lahvicku Bohemky samozrejme suche.
Mirek
Cest ovcim
Čest ovcím. ( I kozám )
Ještě k tomu pachu a chuti mléka. Občas se vyskytne koza, u které je to dáno geneticky a mléko je prostě "výraznější", nekdy až moc. A pokud je jedna ve stádě třeba 10ti koz, je cítit celý nádoj. Pak je nutné podojit a ochutnat každý nádoj zvlášť a potvoru dát do klobás. Takž pokud některá koza má mléko chuti nevalné a pachu výrazného a dietní chybou či ošetřením mléka to není, sežeňte si kůzle a recept na klobásy.
Ivan
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.184.23
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Čest ovcím. ( I kozám )
Ještě k tomu pachu a chuti mléka. Občas se vyskytne koza, u které je to dáno geneticky a mléko je prostě "výraznější", nekdy až moc. A pokud je jedna ve stádě třeba 10ti koz, je cítit celý nádoj. Pak je nutné podojit a ochutnat každý nádoj zvlášť a potvoru dát do klobás. Takž pokud některá koza má mléko chuti nevalné a pachu výrazného a dietní chybou či ošetřením mléka to není, sežeňte si kůzle a recept na klobásy.
Ivan
jo Ivane jeste jsem se vas chtel zeptat.
Mam jednu velkou mistnost, kterou chci pro kozy ,ovce berana a kozla rozdelit Jedna plocha bude mit zhruba 14 m2 a druha asi 10m2
Muzu v jedne ubykaci mit kozy a ovce pohromade a v deseti metrech kozla a berana? Predpokladam ze jaro leto podzim by zvirata stejne byly venku. A v tech 14 m2 kolik mam pocitat s mnozstvim, aby byly vsechny zvirata v pohode??
Jinak dik za radu. Mirek