Koza vemínko podruhé :-)

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

19.5.2007 10:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.70.79

ahoj, nedávno jsem tu psala příspěvek o tom, že mé koze se podezřele zvětšuje vemeno...všem moc díky za rady! Už se to naštěstí vyřešiloKoze se spustilo mléko! Bez kůzlatek, jen tak z ničeho nic tak teď dojím... Ze začátku to šlo hůř, ale už se celkem rozjíždím, nebo zajíždím? Koza je teda moc hodná a má se mnou a s mejma dojičskejma začátkama velkou trpělivost ale toho hleba a těch pamlsků co u toho vyplácám! Dojím každý ráno a večer.. Děláte to taky tak? A jinak nemáte nějaké tipy, co s tím mlékem? né že by ho teda bylo až tolik, ale u nás ho (kozí) nikdo nepije a dokonce i zvířata trochu ofrňujou A má se po vydojení převařit??

Neregistrovaný uživatel

19.5.2007 18:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.226

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
ahoj, nedávno jsem tu psala příspěvek o tom, že mé koze se podezřele zvětšuje vemeno...všem moc díky za rady! Už se to naštěstí vyřešiloKoze se spustilo mléko! Bez kůzlatek, jen tak z ničeho nic tak teď dojím... Ze začátku to šlo hůř, ale už se celkem rozjíždím, nebo zajíždím? Koza je teda moc hodná a má se mnou a s mejma dojičskejma začátkama velkou trpělivost ale toho hleba a těch pamlsků co u toho vyplácám! Dojím každý ráno a večer.. Děláte to taky tak? A jinak nemáte nějaké tipy, co s tím mlékem? né že by ho teda bylo až tolik, ale u nás ho (kozí) nikdo nepije a dokonce i zvířata trochu ofrňujou A má se po vydojení převařit??

Že zvířata ofrňujou, to se divím, já mám při dojení za zadkem celej zástup! A dáme si pak všichni spolu ještě teplýho, mňam!
Jinak, mlíčko po nadojení přeceďte přes haderku, slejte do petek, vychlaďte a potom můžete zamrazit. Z 5-6 litrů zkuste tvaroh, jogurt, nebo sejra, je to bezva. Jestli si nevíte rady, jukněte na www.malakozifarma.cz , tam určitě najdete inspiraci. Teda na ten jogurt nemusíte mít zrovna pět litrů, to je přibližná dávka na sýr, jogurt uděláte i z litru. Nebo kefír, či acido, jestli máte rádi. Dojte dvakrát denně, jak jste začala, uvidíte, jak se kozena vypracuje ( a vy s ní ). Kozu jsem si k dojení alespoň ze začátku uvazovala a právě k dojení jsem jí předkládala dávku jádra. Kozy si velmi rychle spojí tyhlety příjemné podněty ( dobrůtky a dojení ) a chodí se dojit velmi ochotně.Já jich mám hodně, vytvořily si samy pořadí, do toho jim nekecám, která váhá, stačí vyvolávat jménem jako ve škole, je to legrace.
Taky můžete zkusit koktejl z čerstvého mléka a ovoce, které nám v pár týdnech začne dozrávat. Máte velmi cennou, naprosto čerstvou surovinu, naučte se jí využívat, je to jen k vašemu dobru.
Pro zamražování nemusíte převařovat, pro jiné zpracování je dobře zahřát na 72 stupňů, výrobky budou údržnější a eliminujete možné nákazy z mléka.
Dobrou chuť a držím palce!
Jiřina

Neregistrovaný uživatel

20.5.2007 10:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.70.79

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Že zvířata ofrňujou, to se divím, já mám při dojení za zadkem celej zástup! A dáme si pak všichni spolu ještě teplýho, mňam!
Jinak, mlíčko po nadojení přeceďte přes haderku, slejte do petek, vychlaďte a potom můžete zamrazit. Z 5-6 litrů zkuste tvaroh, jogurt, nebo sejra, je to bezva. Jestli si nevíte rady, jukněte na www.malakozifarma.cz , tam určitě najdete inspiraci. Teda na ten jogurt nemusíte mít zrovna pět litrů, to je přibližná dávka na sýr, jogurt uděláte i z litru. Nebo kefír, či acido, jestli máte rádi. Dojte dvakrát denně, jak jste začala, uvidíte, jak se kozena vypracuje ( a vy s ní ). Kozu jsem si k dojení alespoň ze začátku uvazovala a právě k dojení jsem jí předkládala dávku jádra. Kozy si velmi rychle spojí tyhlety příjemné podněty ( dobrůtky a dojení ) a chodí se dojit velmi ochotně.Já jich mám hodně, vytvořily si samy pořadí, do toho jim nekecám, která váhá, stačí vyvolávat jménem jako ve škole, je to legrace.
Taky můžete zkusit koktejl z čerstvého mléka a ovoce, které nám v pár týdnech začne dozrávat. Máte velmi cennou, naprosto čerstvou surovinu, naučte se jí využívat, je to jen k vašemu dobru.
Pro zamražování nemusíte převařovat, pro jiné zpracování je dobře zahřát na 72 stupňů, výrobky budou údržnější a eliminujete možné nákazy z mléka.
Dobrou chuť a držím palce!
Jiřina

jééé moc děkuju Jiřino!! v mejch dojícch začátcích se mi každá rada hodí a vy jste jich přihodila celou kupu! díky!

Neregistrovaný uživatel

20.5.2007 14:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.226

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
jééé moc děkuju Jiřino!! v mejch dojícch začátcích se mi každá rada hodí a vy jste jich přihodila celou kupu! díky!

Jen se ptejte, když nebudete něco vědět, a hlavně se nezapomeňte chlubit, když se vám něco povede . Myslím, že mluvím za všechny zdejší, co už sem chodí diskutovat delší dobu, že sdílené kozí radosti jsou radostí pro všechny a sdílené starosti se řeší a nesou mnohem lépe, než když nad tím člověk mudruje doma sám. Spoustu věcí si můžeme přečíst v knížkách, ale není nad živou zkušenost - a že se jich tady sejde! Díky za tohle fórum...
Jiřina

Neregistrovaný uživatel

21.5.2007 07:14
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.2.128

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Jen se ptejte, když nebudete něco vědět, a hlavně se nezapomeňte chlubit, když se vám něco povede . Myslím, že mluvím za všechny zdejší, co už sem chodí diskutovat delší dobu, že sdílené kozí radosti jsou radostí pro všechny a sdílené starosti se řeší a nesou mnohem lépe, než když nad tím člověk mudruje doma sám. Spoustu věcí si můžeme přečíst v knížkách, ale není nad živou zkušenost - a že se jich tady sejde! Díky za tohle fórum...
Jiřina

" Haderka " na přecezení mléka muže být ruzná, asi nejlepší je jednorázový filtr . Třeba od www.pervin-perlan.cz . Mají různé velikosti / do pet lahve před trychtýř používám 20 x20x a 200 kusů pošlou i na dobírku. Když jsme začínala , používala jsem kapesníky , které mi doma nikdo nepoužívá, všichni najeli na neekologické papíráky, takže jsem pro kapesníky našla jiné využití. Různě jsme to máchala a vyvařovala a stejně to po kuchyni smrdělo jako za stara v mlékárně. Tak jsem nakoupila tyhle užasný " haderky " a mám klid. Josu levné, drahá je doprava mě vyšel jeden na necelýho padíka. Helena

Neregistrovaný uživatel

21.5.2007 08:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.226

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
" Haderka " na přecezení mléka muže být ruzná, asi nejlepší je jednorázový filtr . Třeba od www.pervin-perlan.cz . Mají různé velikosti / do pet lahve před trychtýř používám 20 x20x a 200 kusů pošlou i na dobírku. Když jsme začínala , používala jsem kapesníky , které mi doma nikdo nepoužívá, všichni najeli na neekologické papíráky, takže jsem pro kapesníky našla jiné využití. Různě jsme to máchala a vyvařovala a stejně to po kuchyni smrdělo jako za stara v mlékárně. Tak jsem nakoupila tyhle užasný " haderky " a mám klid. Josu levné, drahá je doprava mě vyšel jeden na necelýho padíka. Helena

Svatá pravda, textilní haderka sebelíp vypraná a vymáchaná je cítit, když se suší v kuchyni, musí se sušit jedině na sluníčku, které zároveň desinfikuje. Jednorázové filtry tyhle starosti vyřeší.
Jiřina

Přidejte reakci

Přidat smajlík