Ůplně mimo rubriku, zavařuji

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

26.6.2007 23:31
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.83

Ahoj kuchařinky,
mám letos nadúrodu malin. udělala jsem marmeládu, sirup, zamrazila, sypu si je na pohankovou kaši, manžel se pravidelně pase. Pokusila jsem se z rozmlsanosti je dát do jablečného rosolu ( i jabloním se letos zadařilo,že potřebují probírku plodů - od tud rosol) a chci, spíš marně toužím, po rovnoměrném rozptýlení celých malin v rosolu. Na čerstvé mlsání to není problém, na dno trošku rosolu, po zatuhnutí maliny, zase rosol, zatuhnout, maliny....... Ale v kompotovkách na zimu se mi nedaří. Maliny vyplavou nahoru. Otáčením sklenice zase blbě chytí víčko, V kuchařce píšou, že rosol stačí pod celofán, ale moc tomu nevěřím. Chci se vytáhnout před tchýní něčím co neumí. Nemáte některá fintu na pravidelný rozptyl celých plodů v rosolu, jamu, želatině? Pro mě je to fuk, prostě to po otevření rozkvrdlám nožem a hurá na rohlík. Ale prezent pro tchýni........? Je to schýza, když si uvědomím, že i já jsem už pár let potencionální tchýně. Dík za rady. Jedovinka Martina ze slepic a Hané.

Neregistrovaný uživatel

27.6.2007 11:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.56.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ahoj kuchařinky,
mám letos nadúrodu malin. udělala jsem marmeládu, sirup, zamrazila, sypu si je na pohankovou kaši, manžel se pravidelně pase. Pokusila jsem se z rozmlsanosti je dát do jablečného rosolu ( i jabloním se letos zadařilo,že potřebují probírku plodů - od tud rosol) a chci, spíš marně toužím, po rovnoměrném rozptýlení celých malin v rosolu. Na čerstvé mlsání to není problém, na dno trošku rosolu, po zatuhnutí maliny, zase rosol, zatuhnout, maliny....... Ale v kompotovkách na zimu se mi nedaří. Maliny vyplavou nahoru. Otáčením sklenice zase blbě chytí víčko, V kuchařce píšou, že rosol stačí pod celofán, ale moc tomu nevěřím. Chci se vytáhnout před tchýní něčím co neumí. Nemáte některá fintu na pravidelný rozptyl celých plodů v rosolu, jamu, želatině? Pro mě je to fuk, prostě to po otevření rozkvrdlám nožem a hurá na rohlík. Ale prezent pro tchýni........? Je to schýza, když si uvědomím, že i já jsem už pár let potencionální tchýně. Dík za rady. Jedovinka Martina ze slepic a Hané.

Takže Martino něco snad vymyslíme když jde o tchýni! Sousedka tvrdí že existuje želírovací prostředek který i konzervuje takže ho nemusíte zavařovat.Jen neví jak se jmenuje Ale to snad jistíme! Ten celofán opravdu stačí ale musíte ten rosol nebo cokoliv zakrejt ještě horkej a ten celofán namočit do alkoholu/vodka nebo líh nic aromatického nasáklo by to do rosolu! No i když takový rumíček/ Jelikož dneska jdu se sýrem k jedné zakaznici která zavaří snad i hlínu tak se pokusím něco zjistit! Jo a mimochodem neznáte dobrý nálev na červ.řepu? Honza

Neregistrovaný uživatel

28.6.2007 10:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.83

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Takže Martino něco snad vymyslíme když jde o tchýni! Sousedka tvrdí že existuje želírovací prostředek který i konzervuje takže ho nemusíte zavařovat.Jen neví jak se jmenuje Ale to snad jistíme! Ten celofán opravdu stačí ale musíte ten rosol nebo cokoliv zakrejt ještě horkej a ten celofán namočit do alkoholu/vodka nebo líh nic aromatického nasáklo by to do rosolu! No i když takový rumíček/ Jelikož dneska jdu se sýrem k jedné zakaznici která zavaří snad i hlínu tak se pokusím něco zjistit! Jo a mimochodem neznáte dobrý nálev na červ.řepu? Honza

Dobré ráno, Honzo,
Mám pocit, ž na nálevu na řepu se moc obměnovat nedá a všichni používáme skoro stejný. Konzervuji jak postupně dorůstá nebo dozrává vše, co nemůžeme sníst čerstvé, ale není to žádná Fruta. Tak po 6, vzácně větším počtu sklenic a pomalu, jak klesá počet strávníků u stolu přecházím na třetinky a do sedmiček zavařuji jablečný mošt. To, že málo, ale furt, mě nutí si připravovat octové koncentrované nálevy, ale zase se nemusí vařit a vydrží i do příští sezony a nálev zavařenině je pak čistý, bez semínek ....
Červenou řepu zavařuji maličkou v celku - postupná selekce po protrhání. A pak tu narostlou už najednou, ale zase nevěnuji tomu víc než jedno pozdní obpoledne s kouskem večera.. Část krájím na kostičky, s částí si hraju, jak je pokrájená na plátky, tak z ní malýma vykrajovátka na linecké vyřezávám kytičky, srdíčka a hvězdičky, jde stejně rychle jako ty kostičky a odpadu dělám čalamádu se zelím. A ten zbytek, co mě už nebaví, nebo je toho moc promíchám slepicím do chleba (a pak za den, dva plaším, že mají krvavý průjem a šaškuju s mikroskopem, než si vzpomenu, co radostně žraly)
Tak ten nálev, co se nevaří.
Na 1 litr octu (normální 8%) 100 g soli a 350 g cukru. půl sáčku anýzu, půl sáčku feniklu. Dělám si to do pětilitrového kanistříku od octa, koulením po podlaze až do ke sklepu se sůl i ocet rozpustí, připravuji si to tak měsíc dopředu a vymacerují se i kořeníčka. Pak před použitím ředím na bulvičky hrnem nálevu smíchám s třemi hrnky vody a na dno zavařovačky dávám kolečka křenu, když ho mám. Na kostičky na hrnek nálevu dva hrnky vody ( řepy je víc a potřebuje tedy i vyšší koncentraci) a na ozdobné tvary ( oblíbený předvánoční prezent pro tchýni, ráda čančá jídlo, tak jí pokaždé udělám radost) na hrnek nálevu necelé při hrnky vody.
Zavařuje se podle velikosti zavařovačky.
Na čalamádu je poměr 2,5 kg uvařené, oloupané a nastrouhané čř, 2,5 kg nakrouhaného bílého zelí, 0,5 kg na drobno nasekané cibule se v hrnci promíchá s nálevem z 0,5 l octa, 450 g cukru a 3 lžic soli, 10 minut se to provaří (aby změklo zelí a pustilo vodu), pak se plní do zavařovaček a steriluje.

Vím, že jste chtěl jen nálev na řepu a ne elaborát, ale favoritem ve sklepě je koncentrovaný nálev na okurky, protože se používá i na houby, cibulky, česnek, rajčata, papriky plněné zelím a manželovy milované utopence, jen se lehce mění ředění, podle toho, jak moc je zavařované ve sklenici namačkané a jak moc to chceme kyselé. Ten už ale mám v demižonu.
litr octa, 150 g soli, 350 g cukru, lžička celého pomačkaného pepře, vrchovatá lžička pomačkaného nového koření, 5 bobkových listů středně velkých, 3 hřebíčky, kousek skořice, 2 - 3 cibule na plátky, svazeček kopru nebo estragonu (to když kopr zapomenu včas vysít), lžička koriandru a vrchovatá lžičky hořčičného semínka - taky pomačkané. Zase minimálně měsíc postát, ale čím dýl, tím líp. U nás jsou čarodějnice dnem pro přípravu nálevů. Na okurky je to pak hrnek nálevu na tři hrnky vody, česnek taky tak, na houhy 2 hrnky, na papriku se zelím 3 a půl hrnku. Utopenci podle toho, jak rychle mají být na stole. Do za tři dny teplým koncentrovaným zalít, za týden, dva, koncentrovaný neředěný, trpělivý a nekonečný měsíc studeným nálevem jedna k jedné s vodou.
A vytáhl jste ze zákaznice fintu na rosol?
Martina

Neregistrovaný uživatel

28.6.2007 11:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.200.142

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Dobré ráno, Honzo,
Mám pocit, ž na nálevu na řepu se moc obměnovat nedá a všichni používáme skoro stejný. Konzervuji jak postupně dorůstá nebo dozrává vše, co nemůžeme sníst čerstvé, ale není to žádná Fruta. Tak po 6, vzácně větším počtu sklenic a pomalu, jak klesá počet strávníků u stolu přecházím na třetinky a do sedmiček zavařuji jablečný mošt. To, že málo, ale furt, mě nutí si připravovat octové koncentrované nálevy, ale zase se nemusí vařit a vydrží i do příští sezony a nálev zavařenině je pak čistý, bez semínek ....
Červenou řepu zavařuji maličkou v celku - postupná selekce po protrhání. A pak tu narostlou už najednou, ale zase nevěnuji tomu víc než jedno pozdní obpoledne s kouskem večera.. Část krájím na kostičky, s částí si hraju, jak je pokrájená na plátky, tak z ní malýma vykrajovátka na linecké vyřezávám kytičky, srdíčka a hvězdičky, jde stejně rychle jako ty kostičky a odpadu dělám čalamádu se zelím. A ten zbytek, co mě už nebaví, nebo je toho moc promíchám slepicím do chleba (a pak za den, dva plaším, že mají krvavý průjem a šaškuju s mikroskopem, než si vzpomenu, co radostně žraly)
Tak ten nálev, co se nevaří.
Na 1 litr octu (normální 8%) 100 g soli a 350 g cukru. půl sáčku anýzu, půl sáčku feniklu. Dělám si to do pětilitrového kanistříku od octa, koulením po podlaze až do ke sklepu se sůl i ocet rozpustí, připravuji si to tak měsíc dopředu a vymacerují se i kořeníčka. Pak před použitím ředím na bulvičky hrnem nálevu smíchám s třemi hrnky vody a na dno zavařovačky dávám kolečka křenu, když ho mám. Na kostičky na hrnek nálevu dva hrnky vody ( řepy je víc a potřebuje tedy i vyšší koncentraci) a na ozdobné tvary ( oblíbený předvánoční prezent pro tchýni, ráda čančá jídlo, tak jí pokaždé udělám radost) na hrnek nálevu necelé při hrnky vody.
Zavařuje se podle velikosti zavařovačky.
Na čalamádu je poměr 2,5 kg uvařené, oloupané a nastrouhané čř, 2,5 kg nakrouhaného bílého zelí, 0,5 kg na drobno nasekané cibule se v hrnci promíchá s nálevem z 0,5 l octa, 450 g cukru a 3 lžic soli, 10 minut se to provaří (aby změklo zelí a pustilo vodu), pak se plní do zavařovaček a steriluje.

Vím, že jste chtěl jen nálev na řepu a ne elaborát, ale favoritem ve sklepě je koncentrovaný nálev na okurky, protože se používá i na houby, cibulky, česnek, rajčata, papriky plněné zelím a manželovy milované utopence, jen se lehce mění ředění, podle toho, jak moc je zavařované ve sklenici namačkané a jak moc to chceme kyselé. Ten už ale mám v demižonu.
litr octa, 150 g soli, 350 g cukru, lžička celého pomačkaného pepře, vrchovatá lžička pomačkaného nového koření, 5 bobkových listů středně velkých, 3 hřebíčky, kousek skořice, 2 - 3 cibule na plátky, svazeček kopru nebo estragonu (to když kopr zapomenu včas vysít), lžička koriandru a vrchovatá lžičky hořčičného semínka - taky pomačkané. Zase minimálně měsíc postát, ale čím dýl, tím líp. U nás jsou čarodějnice dnem pro přípravu nálevů. Na okurky je to pak hrnek nálevu na tři hrnky vody, česnek taky tak, na houhy 2 hrnky, na papriku se zelím 3 a půl hrnku. Utopenci podle toho, jak rychle mají být na stole. Do za tři dny teplým koncentrovaným zalít, za týden, dva, koncentrovaný neředěný, trpělivý a nekonečný měsíc studeným nálevem jedna k jedné s vodou.
A vytáhl jste ze zákaznice fintu na rosol?
Martina

Na řepu mám taky jeden !
Já totiž nemám řepu zavořovanou ráda už od mateřské školky, ale protože vím, jak je zdravá, tak se snažím najít recepty, kde nebude to řepové aroma tak intenzivní. A tak se stalo, že jsme jednou byli na návštěvě u známých. Jsou z Ukrajiny, takže nám uvařili jejich pokrmy a mimo jiné, podávala se čevená řepa s křenem jako čalamáda:
Červenou řepu uvaříme lehce ve slupce, oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Křen očistíme a nastrouháme na jemném struhadle a smícháme s řepou. Celé se to osolí, ocukruje a zalije octem podle chuti. Dávám to do skleniček od výživy a nezavařuju ! V ledničce to vydrží i rok a je to vynikající.
Eva

Neregistrovaný uživatel

29.6.2007 07:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.56.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Na řepu mám taky jeden !
Já totiž nemám řepu zavořovanou ráda už od mateřské školky, ale protože vím, jak je zdravá, tak se snažím najít recepty, kde nebude to řepové aroma tak intenzivní. A tak se stalo, že jsme jednou byli na návštěvě u známých. Jsou z Ukrajiny, takže nám uvařili jejich pokrmy a mimo jiné, podávala se čevená řepa s křenem jako čalamáda:
Červenou řepu uvaříme lehce ve slupce, oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Křen očistíme a nastrouháme na jemném struhadle a smícháme s řepou. Celé se to osolí, ocukruje a zalije octem podle chuti. Dávám to do skleniček od výživy a nezavařuju ! V ledničce to vydrží i rok a je to vynikající.
Eva

Moc díky za typy! Vše vyskouším! Omlouvám se Martině že píšu až dneska ale nešel nám 2 dny internet. Tak k těm malinám jsem nic kloudného nezjistil! Každej budť tvrdí že to nejde nebo že ty maliny vyplujou stejně navrch nebo že pustí štávu a ta pak je na vrch a vytvoří takový blemc! Jediná rada co přišla je ta dát těch malin plnou skleničku a tím rosůlkem to jen dolejt aby se vyplnili mezery. Ale budu se ptát dál! Honza

Přidejte reakci

Přidat smajlík