Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.54.226
Zdravím,
žádnou kozu zatím nemáme, ale u sousedů si kupujeme litr kozího mléka denně a máme ho moc rádi my i naše kočičky. Chtěla bych se zeptat, jak se dá z mléka vyrobit doma kefír. Zatím si kupujeme dost drahý kozí kefír St. Pierre, ale radši bych si ho nějak vyráběla doma, už jen kvůli značné úspoře financí.
Předem díky za tip.
Adéla
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.71.254
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zdravím,
žádnou kozu zatím nemáme, ale u sousedů si kupujeme litr kozího mléka denně a máme ho moc rádi my i naše kočičky. Chtěla bych se zeptat, jak se dá z mléka vyrobit doma kefír. Zatím si kupujeme dost drahý kozí kefír St. Pierre, ale radši bych si ho nějak vyráběla doma, už jen kvůli značné úspoře financí.
Předem díky za tip.
Adéla
Potřebujete na to houbu kefírku, která koluje mezi lidma podobně jako třeba čajová houba kombucha. Koupit se nic moc nikde nedá, ale my jich máme doma tolik, že nevíme, co s nima. Postup je takový, že do mlíka hodíte houbu a za pokojové teploty necháte dva nebo tři dny, houbu vydáte a kefír je hotov. Houbu zas hodíte do nového mléka a vše se opakuje donekonečna. Lenka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.152.17
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zdravím,
žádnou kozu zatím nemáme, ale u sousedů si kupujeme litr kozího mléka denně a máme ho moc rádi my i naše kočičky. Chtěla bych se zeptat, jak se dá z mléka vyrobit doma kefír. Zatím si kupujeme dost drahý kozí kefír St. Pierre, ale radši bych si ho nějak vyráběla doma, už jen kvůli značné úspoře financí.
Předem díky za tip.
Adéla
Podivejte se na:
http://www.malakozifarma.cz/acidofilni_mleko.html
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.226
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zdravím,
žádnou kozu zatím nemáme, ale u sousedů si kupujeme litr kozího mléka denně a máme ho moc rádi my i naše kočičky. Chtěla bych se zeptat, jak se dá z mléka vyrobit doma kefír. Zatím si kupujeme dost drahý kozí kefír St. Pierre, ale radši bych si ho nějak vyráběla doma, už jen kvůli značné úspoře financí.
Předem díky za tip.
Adéla
Pro začátek, než seženete tu houbu, si zaočkujte "převařené" koupené mléko troškou toho koupeného kefíru, musí ale být chuťově perfektní.
Jiřina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.56.1
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zdravím,
žádnou kozu zatím nemáme, ale u sousedů si kupujeme litr kozího mléka denně a máme ho moc rádi my i naše kočičky. Chtěla bych se zeptat, jak se dá z mléka vyrobit doma kefír. Zatím si kupujeme dost drahý kozí kefír St. Pierre, ale radši bych si ho nějak vyráběla doma, už jen kvůli značné úspoře financí.
Předem díky za tip.
Adéla
Měl bych dotaz na zadavatelku této diskuze: Prosím vás jak vám ty výrobky kupované v marketech chutnají? My máme kozy doma a jsem na mléko od nich a výrobky zviklí ale jednou jsem ze vzvědavosti koupil ten kefir co kupujete vy . No byl jsem zděšen cenou a hlavně kvalitou! Páchlo to jak bolavá noha a ještě jsem měl pocit že do toho snad podojily kozla jakou to mělo příšernou kozí pachuť!
Honza
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.54.226
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Měl bych dotaz na zadavatelku této diskuze: Prosím vás jak vám ty výrobky kupované v marketech chutnají? My máme kozy doma a jsem na mléko od nich a výrobky zviklí ale jednou jsem ze vzvědavosti koupil ten kefir co kupujete vy . No byl jsem zděšen cenou a hlavně kvalitou! Páchlo to jak bolavá noha a ještě jsem měl pocit že do toho snad podojily kozla jakou to mělo příšernou kozí pachuť!
Honza
Díky všem za rady, už jsem houbu na výrobu kefíru sehnala.
Co se týče běžně dostupných kozích výrobků, jsem ráda alespoň za to málo, co se dá sehnat. Mléko kupujeme přímo od paní s kozama a v obchodech kupuji hlavně ten kefír a občas kozí sýry, jen jsou teda šíleně drahé :( Ten kozí kefír má velmi proměnlivou chuť, někdy mi přijde moc zakysaný, se silnou kozí pachutí, ale většinou je výborný.
Taky kupuju čestvý sýr s česnekem z Ratibořic, který mi moc chutná.
Zatím kozu nemáme, ale příští rok kupujeme bývalou hájovnu na polosamotě s obrovským pozemkem, tak je v plánu velký hafan a 2 kozy :)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.64.34
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pro začátek, než seženete tu houbu, si zaočkujte "převařené" koupené mléko troškou toho koupeného kefíru, musí ale být chuťově perfektní.
Jiřina
Pokud mě pamět neklame, tak kefírové kultury byly k dostání u Milcomu. Ale nevím jak na tom jsou v součastné době.
Jirka MKF-K
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.56.1
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Díky všem za rady, už jsem houbu na výrobu kefíru sehnala.
Co se týče běžně dostupných kozích výrobků, jsem ráda alespoň za to málo, co se dá sehnat. Mléko kupujeme přímo od paní s kozama a v obchodech kupuji hlavně ten kefír a občas kozí sýry, jen jsou teda šíleně drahé :( Ten kozí kefír má velmi proměnlivou chuť, někdy mi přijde moc zakysaný, se silnou kozí pachutí, ale většinou je výborný.
Taky kupuju čestvý sýr s česnekem z Ratibořic, který mi moc chutná.
Zatím kozu nemáme, ale příští rok kupujeme bývalou hájovnu na polosamotě s obrovským pozemkem, tak je v plánu velký hafan a 2 kozy :)
Děkuji vám za odpověď! Teď vím že to není jen můj názor na ten kupovaný kefír v obchodech
Víte ono i když budete kupovat kozí sýr přímo ze dvora tak bude vždy o něco draší než sýry z kravského mléka za 9,90 ze supermarketů.Ale myslím že většina kozích chovatelů co prodávají své výrobky jsou zase o dost levněší než kozí výrobky v obchodech.A troufam si tvrdit že jsou lepší a chutněší než ty z obchodu. Víte ono to není jen tak ta koza se drží poměru držka=dížka takže pokud kozu nenakrmíte nedojí a krmiva nejsou zrovna laciná položka a pokud se budete spoléhat na to že koze stačí jen voda seno a tráva nebudete toho moc dojit.Prostě dokrmovat se musí. Pak tu máte ceny za syřidla kultůry,energie pořizovací náklady na zařízení k výrobě atd.Tedy pokud chcete udržet aspoň njáky standart hygieny která je základ neboť stačí par nečistot semtam njákej zlej bacil a můžete vše nakrásně vylejt! Ale stojí to za to to poznáte až budete mít kozeny doma. Je to taková romantika když zasednete jako za starých časů s dížkou pod kozu- krávu a začnete dojit ! Vůně čerstvého mléka , takové to krásné stájové teplo a zvířata vám začnou přežvikovat..........
No sem tam někdy zařvete stůj potvoro!,drž! Přestaň mě volizovat !
ale to k tomu patří
Uvidíte až to budete mít doma držím vám palce a přeju hodně úspěchů! Honza
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.71.254
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Děkuji vám za odpověď! Teď vím že to není jen můj názor na ten kupovaný kefír v obchodech
Víte ono i když budete kupovat kozí sýr přímo ze dvora tak bude vždy o něco draší než sýry z kravského mléka za 9,90 ze supermarketů.Ale myslím že většina kozích chovatelů co prodávají své výrobky jsou zase o dost levněší než kozí výrobky v obchodech.A troufam si tvrdit že jsou lepší a chutněší než ty z obchodu. Víte ono to není jen tak ta koza se drží poměru držka=dížka takže pokud kozu nenakrmíte nedojí a krmiva nejsou zrovna laciná položka a pokud se budete spoléhat na to že koze stačí jen voda seno a tráva nebudete toho moc dojit.Prostě dokrmovat se musí. Pak tu máte ceny za syřidla kultůry,energie pořizovací náklady na zařízení k výrobě atd.Tedy pokud chcete udržet aspoň njáky standart hygieny která je základ neboť stačí par nečistot semtam njákej zlej bacil a můžete vše nakrásně vylejt! Ale stojí to za to to poznáte až budete mít kozeny doma. Je to taková romantika když zasednete jako za starých časů s dížkou pod kozu- krávu a začnete dojit ! Vůně čerstvého mléka , takové to krásné stájové teplo a zvířata vám začnou přežvikovat..........
No sem tam někdy zařvete stůj potvoro!,drž! Přestaň mě volizovat !
ale to k tomu patří
Uvidíte až to budete mít doma držím vám palce a přeju hodně úspěchů! Honza
A ještě se vrátím k ceně těch kozích výrobků - taky je s výrobou spousta práce a zabere to i včetně chovu zvířat, dojení apod. opravdu dost času - domácí sýry jsou prostě domácí sýry. Kozí sýr v marketu je většinou dražší než na farmě (komu jdou peníze, to víte sami), s kvalitou asi tak- mně nechutnají, často jsou strašně cítit kozinou. Přece sýr udělaný z čerstvého mléka zdravých koz v čistotě držených, které je správně zchlazeno, nemůže srdět jako starý cap! Ledaže by mlíko někde v teple stálo, kozy byly nějak nemocné, chlév zaprasený...no nevím, ale když náš sýr nebo jogurt smrdí kozinou, tak putuje kočkám a psům, protože já tohle jíst teda nebudu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.54.226
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A ještě se vrátím k ceně těch kozích výrobků - taky je s výrobou spousta práce a zabere to i včetně chovu zvířat, dojení apod. opravdu dost času - domácí sýry jsou prostě domácí sýry. Kozí sýr v marketu je většinou dražší než na farmě (komu jdou peníze, to víte sami), s kvalitou asi tak- mně nechutnají, často jsou strašně cítit kozinou. Přece sýr udělaný z čerstvého mléka zdravých koz v čistotě držených, které je správně zchlazeno, nemůže srdět jako starý cap! Ledaže by mlíko někde v teple stálo, kozy byly nějak nemocné, chlév zaprasený...no nevím, ale když náš sýr nebo jogurt smrdí kozinou, tak putuje kočkám a psům, protože já tohle jíst teda nebudu.
Zdravím,
možná jsem to napsala špatně. Samozřejmě nečekám, že bude kozí sýr stát stejně jako hnusný Eidam v marketu. Jsem zvyklá kupovat spíše menší množství kvalitních potravin než haldy "žrádla" za málo peněz z marketu.
Mám ráda kvalitní sýry a to nejen ty kozí, dalo by se říct, že na sýrech ujíždím :) Ale 50Kč za 10dkg kozího sýra ze zdravé výživy mi přijde už fakt moc. Dvacka za kelímek čestvého sýra z Ratibořic je úplně ok. Možná to v tom obchodě mají jen předražené...
Bohužel paní, od níž kupuji mléko sýry vůbec nevyrábí, říká, že na to nemá čas a prodává jen mléko. A nikoho jiného poblíž neznám.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.56.1
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zdravím,
možná jsem to napsala špatně. Samozřejmě nečekám, že bude kozí sýr stát stejně jako hnusný Eidam v marketu. Jsem zvyklá kupovat spíše menší množství kvalitních potravin než haldy "žrádla" za málo peněz z marketu.
Mám ráda kvalitní sýry a to nejen ty kozí, dalo by se říct, že na sýrech ujíždím :) Ale 50Kč za 10dkg kozího sýra ze zdravé výživy mi přijde už fakt moc. Dvacka za kelímek čestvého sýra z Ratibořic je úplně ok. Možná to v tom obchodě mají jen předražené...
Bohužel paní, od níž kupuji mléko sýry vůbec nevyrábí, říká, že na to nemá čas a prodává jen mléko. A nikoho jiného poblíž neznám.
Ne nenapsala jste špatně nic to jen já poukazoval na přemrštěné ceny v marketech. A relativně niší ceny u chovatele která ale přesto musí bejt vyší než ta za obyč. výrobky v marketech všeobecně! Jo chovatele koz nejsou všude je to i tím že ne všude najdete pochopení pro zvířata. To je jako u nás okolo nás postavily plno paneláků odkud nám čumí přímo do zahrady a dvora.A tady si stěžuje každý koza mečí,pes štěká,kohout kokhá atd. ale když tu méně přispůsobiví občané do 4 do rána mají puštění na plní pecky kazeťáky a řvou do toho ty sví " ó miri romňi mage muglas!"/teď fakt neručím za pravopis!/ tak to je v pořádku a nic se neděje! Stejně jako všechny ty feťáci a podobně.No udělali z celkem krásného a klidného města hotové ghetto! No ale to sem nepatří...
Honza
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.71.254
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zdravím,
možná jsem to napsala špatně. Samozřejmě nečekám, že bude kozí sýr stát stejně jako hnusný Eidam v marketu. Jsem zvyklá kupovat spíše menší množství kvalitních potravin než haldy "žrádla" za málo peněz z marketu.
Mám ráda kvalitní sýry a to nejen ty kozí, dalo by se říct, že na sýrech ujíždím :) Ale 50Kč za 10dkg kozího sýra ze zdravé výživy mi přijde už fakt moc. Dvacka za kelímek čestvého sýra z Ratibořic je úplně ok. Možná to v tom obchodě mají jen předražené...
Bohužel paní, od níž kupuji mléko sýry vůbec nevyrábí, říká, že na to nemá čas a prodává jen mléko. A nikoho jiného poblíž neznám.
Máte pravdu, 50 korun za kousíček kozího sýra bych taky nedala (a to jsme zvyklí si kupovat, jako vy, dražší, ale kvalitní potraviny) Ale co je moc, to je moc, a ať si takový výrobek koupí někdo jiný. Jedině, kdyby to byl sýr tak fantastický, že bych nelitovala peněz - pak je to o něčem jiném. Třeba kravský parmazán Gran Morava, ten si koupím.
Ale obyčejný čerstvý sýr, něco jako balkán (jednoduchý na výrobu, nezrající, neskladovaný), ten bych za takové peníze taky nebrala.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.51.72
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Děkuji vám za odpověď! Teď vím že to není jen můj názor na ten kupovaný kefír v obchodech
Víte ono i když budete kupovat kozí sýr přímo ze dvora tak bude vždy o něco draší než sýry z kravského mléka za 9,90 ze supermarketů.Ale myslím že většina kozích chovatelů co prodávají své výrobky jsou zase o dost levněší než kozí výrobky v obchodech.A troufam si tvrdit že jsou lepší a chutněší než ty z obchodu. Víte ono to není jen tak ta koza se drží poměru držka=dížka takže pokud kozu nenakrmíte nedojí a krmiva nejsou zrovna laciná položka a pokud se budete spoléhat na to že koze stačí jen voda seno a tráva nebudete toho moc dojit.Prostě dokrmovat se musí. Pak tu máte ceny za syřidla kultůry,energie pořizovací náklady na zařízení k výrobě atd.Tedy pokud chcete udržet aspoň njáky standart hygieny která je základ neboť stačí par nečistot semtam njákej zlej bacil a můžete vše nakrásně vylejt! Ale stojí to za to to poznáte až budete mít kozeny doma. Je to taková romantika když zasednete jako za starých časů s dížkou pod kozu- krávu a začnete dojit ! Vůně čerstvého mléka , takové to krásné stájové teplo a zvířata vám začnou přežvikovat..........
No sem tam někdy zařvete stůj potvoro!,drž! Přestaň mě volizovat !
ale to k tomu patří
Uvidíte až to budete mít doma držím vám palce a přeju hodně úspěchů! Honza
Romantika to je,ale mě žerou mouchy a ty mi tu idilku trochu kazí. Ale jinak koza je super zvíře. Teď češeme třešně do sudu a višně na griotku a kozenky spolupracují a nedají se odehnat. Mám jednu kozenu a ta po nás plive pecky. Je to s nima prča. Renata
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.226
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Máte pravdu, 50 korun za kousíček kozího sýra bych taky nedala (a to jsme zvyklí si kupovat, jako vy, dražší, ale kvalitní potraviny) Ale co je moc, to je moc, a ať si takový výrobek koupí někdo jiný. Jedině, kdyby to byl sýr tak fantastický, že bych nelitovala peněz - pak je to o něčem jiném. Třeba kravský parmazán Gran Morava, ten si koupím.
Ale obyčejný čerstvý sýr, něco jako balkán (jednoduchý na výrobu, nezrající, neskladovaný), ten bych za takové peníze taky nebrala.
Mám pocit, že obchodníci buď ve zbožíznalství chrápali nebo schválně tahají peníze z neznalých lidí, kteří podlehli módě kozích sejrů. Ale jaksi prodávat čerstvý tvarohový dráž než hermelín a stejně draho jako goudu ( všechno kozí, samozřejmě ) mi přijde scestné.
Jiřina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.71.254
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Mám pocit, že obchodníci buď ve zbožíznalství chrápali nebo schválně tahají peníze z neznalých lidí, kteří podlehli módě kozích sejrů. Ale jaksi prodávat čerstvý tvarohový dráž než hermelín a stejně draho jako goudu ( všechno kozí, samozřejmě ) mi přijde scestné.
Jiřina
Souhlas, zákazník ve městě, který v životě ani kozu neviděl, natožpak zkusit si vyrobit sýr, nemá chudák ani tušení o výtěžnosti, technologické náročnosti a době zrání jednotlivých sýrů. Tak koupí, co je k mání, i když je to předražené.