Povedlo se! - Kozí máslo!

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

5.8.2007 11:21
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.56.1

Předevčírem jsem odstředil první oficíální várku smetany! Byla celkem hustá - hustší nežli ta z krámu!- krásně voněla a chu´tově mňam mňam!!
Nechal jsem jí do dneška ve kameněném džbánu mírně zakysla a kupodivu je bez kozího "ocásku"! Musím říct že jěště trochu zhoustla. Přelil jsem to do vysoké nádoby a použil máselnicoví nástavec který jsem dostal k odstředivce!/ Je to v podstatě kovový obdelník 10 x 6 cm kterí je přidělaní k metličce na klasickej eletrickej ruční šlehač takže žádná dřina!
Netrvalo to moc dlouho a měl jsem hrudku másla.Přecedil jsem to přes cedník abych pochitil i ty menší hrudky.Uplácal jsem jednu velkou hroudu kterou jsem prohnětával v několika / asi 4/ dávkách studené / ale opravdu studené!/ vody dokud nezůstala voda čistá.Moc ho teda není tak na 3 chleby poctivě namazané ale je velice dobré.Akorát je bílé jako stěna! Někdo radil přilejt mrvovou štávu ale to se mi zdálo zbytečné! Takže příště zkusíme asi zakysanou smetanu.Už to vidím pěkná domácí zakysaná smetánka a do toho njáké ty jahody s cukrem! Honza

Neregistrovaný uživatel

5.8.2007 13:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.107.70

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Předevčírem jsem odstředil první oficíální várku smetany! Byla celkem hustá - hustší nežli ta z krámu!- krásně voněla a chu´tově mňam mňam!!
Nechal jsem jí do dneška ve kameněném džbánu mírně zakysla a kupodivu je bez kozího "ocásku"! Musím říct že jěště trochu zhoustla. Přelil jsem to do vysoké nádoby a použil máselnicoví nástavec který jsem dostal k odstředivce!/ Je to v podstatě kovový obdelník 10 x 6 cm kterí je přidělaní k metličce na klasickej eletrickej ruční šlehač takže žádná dřina!
Netrvalo to moc dlouho a měl jsem hrudku másla.Přecedil jsem to přes cedník abych pochitil i ty menší hrudky.Uplácal jsem jednu velkou hroudu kterou jsem prohnětával v několika / asi 4/ dávkách studené / ale opravdu studené!/ vody dokud nezůstala voda čistá.Moc ho teda není tak na 3 chleby poctivě namazané ale je velice dobré.Akorát je bílé jako stěna! Někdo radil přilejt mrvovou štávu ale to se mi zdálo zbytečné! Takže příště zkusíme asi zakysanou smetanu.Už to vidím pěkná domácí zakysaná smetánka a do toho njáké ty jahody s cukrem! Honza

Jo, kozí máslo je bílé. A jak to čtu s tou mrkvovou šťávou, to jsem ještě nikdy neslyšel, ale bílé je proto, že na rozdíl od kravského neobsahuje karoten. A ten je právě v mrkvové šťávě. Ale je to zbytečné, protože vitamín A, který si tělo z karotenu dělá, je v kozím másle už hotový, zatímco v kravském není.

Ivan

Neregistrovaný uživatel

5.8.2007 18:42
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.226

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Jo, kozí máslo je bílé. A jak to čtu s tou mrkvovou šťávou, to jsem ještě nikdy neslyšel, ale bílé je proto, že na rozdíl od kravského neobsahuje karoten. A ten je právě v mrkvové šťávě. Ale je to zbytečné, protože vitamín A, který si tělo z karotenu dělá, je v kozím másle už hotový, zatímco v kravském není.

Ivan

Myslím, že ten, kdo poprve přidal mrkvovou šťávu do másla, se pendrek staral o nějaké betakarotény a vitamíny, ani nevěděl, že něco takového existuje. Akorát se mu ta žlutá barva k tomu máslu prostě víc líbila, nic víc, nic míň. Že to byl dobrý tah i z hlediska toho vitamínu A, potažmo jeho prekurzoru betakaroténu, na to se přišlo určitě mnohem mnohem později. Tak bych řekla, že minimálně v středoevropském prostoru se kozí máslo nedělalo, a když, tak minimálně. Ale kravské máslo, ač samo o sobě žluté, se doopravdy mrkví přibarvovalo, o tom záznamy jsou.
Jiřina

Neregistrovaný uživatel

5.8.2007 21:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.56.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Myslím, že ten, kdo poprve přidal mrkvovou šťávu do másla, se pendrek staral o nějaké betakarotény a vitamíny, ani nevěděl, že něco takového existuje. Akorát se mu ta žlutá barva k tomu máslu prostě víc líbila, nic víc, nic míň. Že to byl dobrý tah i z hlediska toho vitamínu A, potažmo jeho prekurzoru betakaroténu, na to se přišlo určitě mnohem mnohem později. Tak bych řekla, že minimálně v středoevropském prostoru se kozí máslo nedělalo, a když, tak minimálně. Ale kravské máslo, ač samo o sobě žluté, se doopravdy mrkví přibarvovalo, o tom záznamy jsou.
Jiřina

Jo to vím to mi radilo i několik babek které pocházejí z hospodářství.Ta žlutá barva byla v podvědomí lidí spojována s tučností mléka a byl to jaký si znak kvality !Aspoň v dobách kdy se máslo prodávalo na trhu....Ach jo zlaté časy kde nebyla přehnaná nařízení EU ! Honza mčf

Přidejte reakci

Přidat smajlík