Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.56.1
Předevčírem jsem odstředil první oficíální várku smetany! Byla celkem hustá - hustší nežli ta z krámu!- krásně voněla a chu´tově mňam mňam!!
Nechal jsem jí do dneška ve kameněném džbánu mírně zakysla a kupodivu je bez kozího "ocásku"! Musím říct že jěště trochu zhoustla. Přelil jsem to do vysoké nádoby a použil máselnicoví nástavec který jsem dostal k odstředivce!/ Je to v podstatě kovový obdelník 10 x 6 cm kterí je přidělaní k metličce na klasickej eletrickej ruční šlehač takže žádná dřina!
Netrvalo to moc dlouho a měl jsem hrudku másla.Přecedil jsem to přes cedník abych pochitil i ty menší hrudky.Uplácal jsem jednu velkou hroudu kterou jsem prohnětával v několika / asi 4/ dávkách studené / ale opravdu studené!/ vody dokud nezůstala voda čistá.Moc ho teda není tak na 3 chleby poctivě namazané ale je velice dobré.Akorát je bílé jako stěna! Někdo radil přilejt mrvovou štávu ale to se mi zdálo zbytečné! Takže příště zkusíme asi zakysanou smetanu.Už to vidím pěkná domácí zakysaná smetánka a do toho njáké ty jahody s cukrem! Honza
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.107.70
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Předevčírem jsem odstředil první oficíální várku smetany! Byla celkem hustá - hustší nežli ta z krámu!- krásně voněla a chu´tově mňam mňam!!
Nechal jsem jí do dneška ve kameněném džbánu mírně zakysla a kupodivu je bez kozího "ocásku"! Musím říct že jěště trochu zhoustla. Přelil jsem to do vysoké nádoby a použil máselnicoví nástavec který jsem dostal k odstředivce!/ Je to v podstatě kovový obdelník 10 x 6 cm kterí je přidělaní k metličce na klasickej eletrickej ruční šlehač takže žádná dřina!
Netrvalo to moc dlouho a měl jsem hrudku másla.Přecedil jsem to přes cedník abych pochitil i ty menší hrudky.Uplácal jsem jednu velkou hroudu kterou jsem prohnětával v několika / asi 4/ dávkách studené / ale opravdu studené!/ vody dokud nezůstala voda čistá.Moc ho teda není tak na 3 chleby poctivě namazané ale je velice dobré.Akorát je bílé jako stěna! Někdo radil přilejt mrvovou štávu ale to se mi zdálo zbytečné! Takže příště zkusíme asi zakysanou smetanu.Už to vidím pěkná domácí zakysaná smetánka a do toho njáké ty jahody s cukrem! Honza
Jo, kozí máslo je bílé. A jak to čtu s tou mrkvovou šťávou, to jsem ještě nikdy neslyšel, ale bílé je proto, že na rozdíl od kravského neobsahuje karoten. A ten je právě v mrkvové šťávě. Ale je to zbytečné, protože vitamín A, který si tělo z karotenu dělá, je v kozím másle už hotový, zatímco v kravském není.
Ivan
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.226
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jo, kozí máslo je bílé. A jak to čtu s tou mrkvovou šťávou, to jsem ještě nikdy neslyšel, ale bílé je proto, že na rozdíl od kravského neobsahuje karoten. A ten je právě v mrkvové šťávě. Ale je to zbytečné, protože vitamín A, který si tělo z karotenu dělá, je v kozím másle už hotový, zatímco v kravském není.
Ivan
Myslím, že ten, kdo poprve přidal mrkvovou šťávu do másla, se pendrek staral o nějaké betakarotény a vitamíny, ani nevěděl, že něco takového existuje. Akorát se mu ta žlutá barva k tomu máslu prostě víc líbila, nic víc, nic míň. Že to byl dobrý tah i z hlediska toho vitamínu A, potažmo jeho prekurzoru betakaroténu, na to se přišlo určitě mnohem mnohem později. Tak bych řekla, že minimálně v středoevropském prostoru se kozí máslo nedělalo, a když, tak minimálně. Ale kravské máslo, ač samo o sobě žluté, se doopravdy mrkví přibarvovalo, o tom záznamy jsou.
Jiřina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.56.1
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Myslím, že ten, kdo poprve přidal mrkvovou šťávu do másla, se pendrek staral o nějaké betakarotény a vitamíny, ani nevěděl, že něco takového existuje. Akorát se mu ta žlutá barva k tomu máslu prostě víc líbila, nic víc, nic míň. Že to byl dobrý tah i z hlediska toho vitamínu A, potažmo jeho prekurzoru betakaroténu, na to se přišlo určitě mnohem mnohem později. Tak bych řekla, že minimálně v středoevropském prostoru se kozí máslo nedělalo, a když, tak minimálně. Ale kravské máslo, ač samo o sobě žluté, se doopravdy mrkví přibarvovalo, o tom záznamy jsou.
Jiřina
Jo to vím to mi radilo i několik babek které pocházejí z hospodářství.Ta žlutá barva byla v podvědomí lidí spojována s tučností mléka a byl to jaký si znak kvality !Aspoň v dobách kdy se máslo prodávalo na trhu....Ach jo zlaté časy kde nebyla přehnaná nařízení EU ! Honza mčf