Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.171.5
Můžete mi prosím vy zkušenější poradit s výrobou másla?Smetana má být teplá nebo studená?a pokud bych to chtěla v mixéru,mají být obrátky co nejnižší nebo naopak?a ko?lik asi smetany je potřeba na výrobu dejme tomu 1/4kg másla.je rozdíl ve výrobě když se dělá z kravského nebo kozího?dekuji ruzicka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.226
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Můžete mi prosím vy zkušenější poradit s výrobou másla?Smetana má být teplá nebo studená?a pokud bych to chtěla v mixéru,mají být obrátky co nejnižší nebo naopak?a ko?lik asi smetany je potřeba na výrobu dejme tomu 1/4kg másla.je rozdíl ve výrobě když se dělá z kravského nebo kozího?dekuji ruzicka
Smetanu jsem získala z ještě teplého mléka ihned po nadojení a nechala jsem 2 hodiny "uzrát", prý to z "mladší" smetany nejde, nechladila jsem, ani neohřívala. Šlehala jsem nikoliv v mixéru, ale ve šlehači, jako bych chtěla ušlehat šlehačku a vlastně ji nechala "přetáhnout". Až v tom začalo mlaskat podmáslí, nechala jsem šlehat tak dlouho ( moc dlouho to není ), aby máslové hrudky byly velké asi jako fazole. Slila jsem podmáslí a nechala na pití pro nás. Přilila jsem tolik vody, kolik bylo původně smetany, po chvíli šlehání slila na pití zvířatům a tu samou operaci ještě jednou zopakovala s polovičním množstvím vody. Pak jsem hroudu másla na talíři hnětla jídelním nožem, dokud z něho šla voda. Takto vyrobené máslo bylo výborné, ale mělo jedinou vadu, muselo se spotřebovat do tří dnů, nebo ihned po výrobě zamrazit, "pracovalo" mi totiž. Máslo lze udělat ze sladké i z kysané smetany, já jsem dělala jen ze sladké.
Jiřina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.171.5
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Smetanu jsem získala z ještě teplého mléka ihned po nadojení a nechala jsem 2 hodiny "uzrát", prý to z "mladší" smetany nejde, nechladila jsem, ani neohřívala. Šlehala jsem nikoliv v mixéru, ale ve šlehači, jako bych chtěla ušlehat šlehačku a vlastně ji nechala "přetáhnout". Až v tom začalo mlaskat podmáslí, nechala jsem šlehat tak dlouho ( moc dlouho to není ), aby máslové hrudky byly velké asi jako fazole. Slila jsem podmáslí a nechala na pití pro nás. Přilila jsem tolik vody, kolik bylo původně smetany, po chvíli šlehání slila na pití zvířatům a tu samou operaci ještě jednou zopakovala s polovičním množstvím vody. Pak jsem hroudu másla na talíři hnětla jídelním nožem, dokud z něho šla voda. Takto vyrobené máslo bylo výborné, ale mělo jedinou vadu, muselo se spotřebovat do tří dnů, nebo ihned po výrobě zamrazit, "pracovalo" mi totiž. Máslo lze udělat ze sladké i z kysané smetany, já jsem dělala jen ze sladké.
Jiřina
Jiřinko,moc děkuji za radu.Zkusila jsem to podle tvého návodu,ale protože smetana byla z usazeného mlíka,teda vlastně jen smetany,tak tam žádné podmáslí nebylo,jen samotné máslo.Tak jsem ho prošlehala vodou až z toho byla krásně žlutoučké máslo a to jsem jen vymačkala rukou zbytek vody a udělala z něj kouli a bylo hotovo.Paráda.a to mě zrovna dneska sousedka varovala,že to tak určitě nejde,prptože šlehač má příliš vysoké obrátky a že z toho bude jen šlehačka.Naštěstí neměla pravdu.Moc dík.