Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

28.9.2007 10:58
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.226

Renatko, já jsem zaregistrovala oba vaše dotazy, ale dostávám se k odpovědi až teď
Co říkají o listerióze moje skripta Zoohygiena a veterinární prevence:
Listerióza je málo časté, avšak hromadně se vyskytující onemocnění různých druhů zvířat a lidí. Projevuje se formou septikémie (=otravy), zánětu centrální nervové soustavy a potratů.
Příznaky:
ovce: nechutenství, skleslost, ospalost, nekoordinované pohyby a ochrnutí. Do 24-48 hodin úhyn. Potraty, záněty dělohy.
krávy: potraty v druhé polovině březosti, narozená telata málo životaschopná.
psi, kočky, králící, drůbež - septikémie
lidi: potraty, předčasné porody málo životaschopných nebo mrtvých dětí, příznaky angíny, hnisané záněty na různých částech těla, nejhorší jsou hnisavé záněty mozkových blan a mozku, srdečních blan a chlopní.

Listerie je běžná ve vnějším prostředí, v půdě, siláži, ve vodě. Nákaza se vyskytuje v ohniscích u volně žijících zvířat, od nich se nakazí domácí zvířata, od těch člověk. Nákaza je možná klíšťaty a mlékem nakažených zvířat.

Tolik literatura. Praxe to vlastně potvrzuje. Listeria dá roky a roky pokoj a pak se projeví v ohnisku a tam je to hustý. Poměrně provar to bývá hlavně pro velké producenty potravin, tam se nakazí velký okruh jejich odběratelů, distribucí potravin se to může roztáhnout i hodně daleko od původního ohniska výskytu. To je problém dneška. Maloproducent by nakazil mnohem menší okruh a množství lidí, ovšem mohl by zas provoz nadosmrti zavřít, nebo se hodně daleko odstěhovat, protože doma už by od něho nikdo nekoupil.
Není jen listeria, co nás může zaskočit, ať už mléko pasterujeme, nebo ne, ať už jsme domácí producenti, nebo kupujeme zásadně v obchodě. Já když vezmu citovaná skripta do ruky, \"onemocním\" jen pouhým čtením textu. Pak musím silou vůle zapojit zdravý rozum a ptát se: jak často se v mém okolí stalo, že se někdo tím nebo oním nakazil? A jak to dopadlo? Pohybuju se v chovatelském prostředí a odpovědně můžu prohlásit, že neznám případ, že by se někdo nakazil domácím produktem, nebo někdo si u domácího producenta nakoupil a snědl nakažené vejce, mléko, maso. Zato kamarádky dcera přišla k salmonele v cukrárně a synovec ke campylobakteru z hamburgeru někde ve stánku myslím v ZOO. Děvče strávilo 14 dní v nemocnici, hoch týden v domácím léčení. Nechci tím říct, produkujte jen doma - nenakazíte se či nechoďte do cukráren a na hambáče, uvádím jen svou vlastní zkušenost a tečka.
Konzumovat domácí produkty se nebojím. Znám zdravotní stav svých zvířat a zachovávám hygienický standard. Jsem si vědoma určitých rizik, ale vyhodnotila jsem je pro sebe jako minimální. Dál to neřeším. Opatrnější bych byla u těhotných, malých dětí, seniorů, dlouhodobě vážně nemocných.
Nastupujete snad denodenně ve smrtelné hrůze do auta nebo do autobusu, či snad radši chodíte pěšky, abyste se nestala účastníkem havárie? A přesto jsou autohavárie určitě častější a horší metlou než nákazy z jídla. Takže asi tak
Jiřina

Neregistrovaný uživatel

28.9.2007 17:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.95.135

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Renatko, já jsem zaregistrovala oba vaše dotazy, ale dostávám se k odpovědi až teď
Co říkají o listerióze moje skripta Zoohygiena a veterinární prevence:
Listerióza je málo časté, avšak hromadně se vyskytující onemocnění různých druhů zvířat a lidí. Projevuje se formou septikémie (=otravy), zánětu centrální nervové soustavy a potratů.
Příznaky:
ovce: nechutenství, skleslost, ospalost, nekoordinované pohyby a ochrnutí. Do 24-48 hodin úhyn. Potraty, záněty dělohy.
krávy: potraty v druhé polovině březosti, narozená telata málo životaschopná.
psi, kočky, králící, drůbež - septikémie
lidi: potraty, předčasné porody málo životaschopných nebo mrtvých dětí, příznaky angíny, hnisané záněty na různých částech těla, nejhorší jsou hnisavé záněty mozkových blan a mozku, srdečních blan a chlopní.

Listerie je běžná ve vnějším prostředí, v půdě, siláži, ve vodě. Nákaza se vyskytuje v ohniscích u volně žijících zvířat, od nich se nakazí domácí zvířata, od těch člověk. Nákaza je možná klíšťaty a mlékem nakažených zvířat.

Tolik literatura. Praxe to vlastně potvrzuje. Listeria dá roky a roky pokoj a pak se projeví v ohnisku a tam je to hustý. Poměrně provar to bývá hlavně pro velké producenty potravin, tam se nakazí velký okruh jejich odběratelů, distribucí potravin se to může roztáhnout i hodně daleko od původního ohniska výskytu. To je problém dneška. Maloproducent by nakazil mnohem menší okruh a množství lidí, ovšem mohl by zas provoz nadosmrti zavřít, nebo se hodně daleko odstěhovat, protože doma už by od něho nikdo nekoupil.
Není jen listeria, co nás může zaskočit, ať už mléko pasterujeme, nebo ne, ať už jsme domácí producenti, nebo kupujeme zásadně v obchodě. Já když vezmu citovaná skripta do ruky, \"onemocním\" jen pouhým čtením textu. Pak musím silou vůle zapojit zdravý rozum a ptát se: jak často se v mém okolí stalo, že se někdo tím nebo oním nakazil? A jak to dopadlo? Pohybuju se v chovatelském prostředí a odpovědně můžu prohlásit, že neznám případ, že by se někdo nakazil domácím produktem, nebo někdo si u domácího producenta nakoupil a snědl nakažené vejce, mléko, maso. Zato kamarádky dcera přišla k salmonele v cukrárně a synovec ke campylobakteru z hamburgeru někde ve stánku myslím v ZOO. Děvče strávilo 14 dní v nemocnici, hoch týden v domácím léčení. Nechci tím říct, produkujte jen doma - nenakazíte se či nechoďte do cukráren a na hambáče, uvádím jen svou vlastní zkušenost a tečka.
Konzumovat domácí produkty se nebojím. Znám zdravotní stav svých zvířat a zachovávám hygienický standard. Jsem si vědoma určitých rizik, ale vyhodnotila jsem je pro sebe jako minimální. Dál to neřeším. Opatrnější bych byla u těhotných, malých dětí, seniorů, dlouhodobě vážně nemocných.
Nastupujete snad denodenně ve smrtelné hrůze do auta nebo do autobusu, či snad radši chodíte pěšky, abyste se nestala účastníkem havárie? A přesto jsou autohavárie určitě častější a horší metlou než nákazy z jídla. Takže asi tak
Jiřina

Tak jsi mně Jiřinko předběhla s názorem na listeri, ale tak pěkně bych to nenapsala. I já jsem se ve svém okolí nesetkala u domácích produktů se zdravotními problémy. Navíc ke všemu přistupuji, že produkuji jídlo pro svou rodinu - děti a manžela - a to musí být vše v čistotě. A protože kozenky jsou také moje rodina, tak je stejná péče. Každý den je mám na očích, a jak u svých dětí jsem poznala každé onemocnění, tak i zvířátek vidím, zda je v pořádku. A jestliže je v pořádku zvíře, je v pořádku i mléko.Protože jsem dávala pryč část stáda, chtěla jsem je odčervit dle nálezu. Poctivě jsem tři dny sbírala bobky, pak šly na test na VŠVet do Brna, bylo tam nepatrně kokcidii, ale to má skoro každá stará koza. Veterináři na škole pochválili stav zvířat a doporučili odčervit až po zasušení, že teď to není potřeba. Uvádím toto jen jako příklad prevence a péče o zvířata. Raději předcházet problémům. Vím, že se to vždy nepodaří, a i při největší péči se může něco stát. Ale to abych měla strach se napít mléka nebo si vzít sýr. A ta listerie byla ve zpracovatelských provozech, nepocházela přímo z chovu od zvířat..Připadá mi to také trochu jako strašák na farmáře, lidi mají raději kupovat mléko z obchodu a ne od farmářů. Slyšela jsem názor, že pitím syrového mléka se organismus otužuje a jen tak nic ho nesklátí, protože si vypěstoval imunitu.

Neregistrovaný uživatel

28.9.2007 18:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.107.70

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tak jsi mně Jiřinko předběhla s názorem na listeri, ale tak pěkně bych to nenapsala. I já jsem se ve svém okolí nesetkala u domácích produktů se zdravotními problémy. Navíc ke všemu přistupuji, že produkuji jídlo pro svou rodinu - děti a manžela - a to musí být vše v čistotě. A protože kozenky jsou také moje rodina, tak je stejná péče. Každý den je mám na očích, a jak u svých dětí jsem poznala každé onemocnění, tak i zvířátek vidím, zda je v pořádku. A jestliže je v pořádku zvíře, je v pořádku i mléko.Protože jsem dávala pryč část stáda, chtěla jsem je odčervit dle nálezu. Poctivě jsem tři dny sbírala bobky, pak šly na test na VŠVet do Brna, bylo tam nepatrně kokcidii, ale to má skoro každá stará koza. Veterináři na škole pochválili stav zvířat a doporučili odčervit až po zasušení, že teď to není potřeba. Uvádím toto jen jako příklad prevence a péče o zvířata. Raději předcházet problémům. Vím, že se to vždy nepodaří, a i při největší péči se může něco stát. Ale to abych měla strach se napít mléka nebo si vzít sýr. A ta listerie byla ve zpracovatelských provozech, nepocházela přímo z chovu od zvířat..Připadá mi to také trochu jako strašák na farmáře, lidi mají raději kupovat mléko z obchodu a ne od farmářů. Slyšela jsem názor, že pitím syrového mléka se organismus otužuje a jen tak nic ho nesklátí, protože si vypěstoval imunitu.

Já se přidám se svojí troškou do mlýna. Veterinární úředníci ( ne veterinární lékaři ) a diplomem veterinárního lékaře, co viděli zvíře naposledy na školní praxi potřebují šířit paniku, aby zdůvodnili existenci svých teplých úřednických míst. Když se díváte na zprávy, zjistíte, jak psala Jiřinka, že denně zemře na silnicích 3 - 5 lidí a několik desítek jich skončí na týdny v nemocnicích. Na nemoc šílených krav, koz či ovcí neumřel v této republice nikdy nikdo. Ale všichni umřeme na nemoc šílených volů, kterým dovolujeme vládnout.
Což takhle, když se někdo zabije ve škodovce, vyrobené v roce 2002, sešrotovat všechny škodovky, vyrobené v roce 2002, že jsou jako potenciálně nebezpečné??????? Takovou "kohortu", jak se s oblibou říká.
Teď říkají v televizi, že od čtvrtka už zemřelo na silnicích 12 lidí. Kolik jich za ty dva dni zemřelo na napití kozího mléka??????

Ivan

Neregistrovaný uživatel

28.9.2007 22:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.5.100

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Já se přidám se svojí troškou do mlýna. Veterinární úředníci ( ne veterinární lékaři ) a diplomem veterinárního lékaře, co viděli zvíře naposledy na školní praxi potřebují šířit paniku, aby zdůvodnili existenci svých teplých úřednických míst. Když se díváte na zprávy, zjistíte, jak psala Jiřinka, že denně zemře na silnicích 3 - 5 lidí a několik desítek jich skončí na týdny v nemocnicích. Na nemoc šílených krav, koz či ovcí neumřel v této republice nikdy nikdo. Ale všichni umřeme na nemoc šílených volů, kterým dovolujeme vládnout.
Což takhle, když se někdo zabije ve škodovce, vyrobené v roce 2002, sešrotovat všechny škodovky, vyrobené v roce 2002, že jsou jako potenciálně nebezpečné??????? Takovou "kohortu", jak se s oblibou říká.
Teď říkají v televizi, že od čtvrtka už zemřelo na silnicích 12 lidí. Kolik jich za ty dva dni zemřelo na napití kozího mléka??????

Ivan

Hmmmm
Tak ta Ivanova věta o škodovkách mě teda dooostaláááá
Nicméně toto, co se zde diskutuje není k smíchu, ale silně k pláči.

Mám už zase za sebou nesčetně věcí tkajících se našeho oblíbeného prodeje ze dvora a místních výrobků od farmářů. Podrobila jsem se i návštěvě (osobní) na naší milované KVS. Úžasné...
Vyslechla jsem si opravdu hodně včetně toho, že napadám veřejného činitele a podávám lživé a zavádějící informace...
Nicméně, pokud se chci ucházet o post zchváleného provozu musím udělat a přestavět neskutečné věci...
Prý si na mě farmáři stěžují...že prý veterinární podmínky nejsou tak hrozné a že se vše docela vyplatí...nicméně toto šlo z úst těch "farmářů", kteří chov neprovozují déle jak 5 let a většina z nich nemá nouzi o peníze. V neposlední řadě zde panuje závist...a pak za mnou chodí, že chtějí objasnit některé informace, které jsme spolu s Petrou Rubášovou uveřejnily v publikaci Domácí zpracování mléka...
Asi marno vysvětlovat.
S úřednickým šimlem je potíž.
Ale že existují markantní rozdíly ve farmách v celé ČR a především u našich sousedů. Jak vypadáme jak pitomci před německými farmáři atd...
To je fakt síla. No a pak jsem ta "JISTÁ OSOBA " co si pořád jen stěžuje a nechápe co se má...

Hrůza! ! !

Doufejme, že už to jistým lidem dojde!

Hanka MKF

Neregistrovaný uživatel

28.9.2007 23:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.5.100

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Renatko, já jsem zaregistrovala oba vaše dotazy, ale dostávám se k odpovědi až teď
Co říkají o listerióze moje skripta Zoohygiena a veterinární prevence:
Listerióza je málo časté, avšak hromadně se vyskytující onemocnění různých druhů zvířat a lidí. Projevuje se formou septikémie (=otravy), zánětu centrální nervové soustavy a potratů.
Příznaky:
ovce: nechutenství, skleslost, ospalost, nekoordinované pohyby a ochrnutí. Do 24-48 hodin úhyn. Potraty, záněty dělohy.
krávy: potraty v druhé polovině březosti, narozená telata málo životaschopná.
psi, kočky, králící, drůbež - septikémie
lidi: potraty, předčasné porody málo životaschopných nebo mrtvých dětí, příznaky angíny, hnisané záněty na různých částech těla, nejhorší jsou hnisavé záněty mozkových blan a mozku, srdečních blan a chlopní.

Listerie je běžná ve vnějším prostředí, v půdě, siláži, ve vodě. Nákaza se vyskytuje v ohniscích u volně žijících zvířat, od nich se nakazí domácí zvířata, od těch člověk. Nákaza je možná klíšťaty a mlékem nakažených zvířat.

Tolik literatura. Praxe to vlastně potvrzuje. Listeria dá roky a roky pokoj a pak se projeví v ohnisku a tam je to hustý. Poměrně provar to bývá hlavně pro velké producenty potravin, tam se nakazí velký okruh jejich odběratelů, distribucí potravin se to může roztáhnout i hodně daleko od původního ohniska výskytu. To je problém dneška. Maloproducent by nakazil mnohem menší okruh a množství lidí, ovšem mohl by zas provoz nadosmrti zavřít, nebo se hodně daleko odstěhovat, protože doma už by od něho nikdo nekoupil.
Není jen listeria, co nás může zaskočit, ať už mléko pasterujeme, nebo ne, ať už jsme domácí producenti, nebo kupujeme zásadně v obchodě. Já když vezmu citovaná skripta do ruky, \"onemocním\" jen pouhým čtením textu. Pak musím silou vůle zapojit zdravý rozum a ptát se: jak často se v mém okolí stalo, že se někdo tím nebo oním nakazil? A jak to dopadlo? Pohybuju se v chovatelském prostředí a odpovědně můžu prohlásit, že neznám případ, že by se někdo nakazil domácím produktem, nebo někdo si u domácího producenta nakoupil a snědl nakažené vejce, mléko, maso. Zato kamarádky dcera přišla k salmonele v cukrárně a synovec ke campylobakteru z hamburgeru někde ve stánku myslím v ZOO. Děvče strávilo 14 dní v nemocnici, hoch týden v domácím léčení. Nechci tím říct, produkujte jen doma - nenakazíte se či nechoďte do cukráren a na hambáče, uvádím jen svou vlastní zkušenost a tečka.
Konzumovat domácí produkty se nebojím. Znám zdravotní stav svých zvířat a zachovávám hygienický standard. Jsem si vědoma určitých rizik, ale vyhodnotila jsem je pro sebe jako minimální. Dál to neřeším. Opatrnější bych byla u těhotných, malých dětí, seniorů, dlouhodobě vážně nemocných.
Nastupujete snad denodenně ve smrtelné hrůze do auta nebo do autobusu, či snad radši chodíte pěšky, abyste se nestala účastníkem havárie? A přesto jsou autohavárie určitě častější a horší metlou než nákazy z jídla. Takže asi tak
Jiřina

Teorie a praxe domácí výroby kozího sýra

autor: redakce APIC, publikováno: 25. 9. 2007, názorů: 0, formátovat pro tisk

Ohlédnutí za seminářem, který se konal 13. a 14. září 2007 se v saském Lauterbachu.

Na dvoudenní seminář o ekologické výrobě kozích sýrů přijelo 10 českých a 15 německých farmářů, výrobců sýra, poradců, kontrolorů a studentů. Všichni byli zvědavi, jak vyrobit kvalitní a chutné sýry, s čímž je jak teoreticky, tak prakticky seznámili přední německý odborník na tuto problematiku Marc Albrecht-Seidel, majitel kozí ekofarmy Lauterbach a současně ředitel Svazu pro řemeslné zpracování (bio)mléka (VHM), a dále pan Rolf Seim.

Seminář začal prohlídkou statku, během které farmáři živě diskutovali o způsobu ustájení a dojení. Již třetí rok se 80 německých strakatých ušlechtilých koz se svým dorostem popásá na 8 hektarech a na zbývajících 26 je pěstováno jadrné krmivo, které je zatím zkrmováno v nesešrotovaném stavu. V zimě je kromě toho krmeno senem a jetelotravními peletami. Vůbec není zkrmována siláž, neboť ta zapříčiňuje přítomnost klostridií, které jsou nežádoucí zejména při výrobě tvrdých sýrů. U konvenčních sýrů je špatnému kvašení předcházeno chemikáliemi, které však v ekologické výrobě nejsou dovoleny. U vybraných zvířat probíhá kontrola užitkovosti.

V teoretické části se účastníci seznámili s postupem zpracování mléka, požadavky na suroviny a zařízení faremní sýrárny včetně legislativy EU i jednotlivých států. Velký rozpor byl patrný v přístupu českých a německých úřadů k povolování domácích sýráren a prodeje jejich produktů ze dvora. Stejně jako u masných výrobků i zde musí čeští zemědělci doložit nesrovnatelně více kontrolních testů a povolení než jejich němečtí kolegové. Argumentováno je ochranou zdraví spotřebitelů, kteří si však díky volnému trhu v rámci EU mohou v jednom supermarketu koupit zrovna tak německý produkt, který byl kontrolován podstatně méně. Pokud by tedy měli být čeští spotřebitelé opravdu ochráněni, měli by být tyto „nebezpečné“ výrobky z Německa na našem trhu zakázány. I Marc Albrecht-Seidel, kterému se podařilo se svým svazem prosadit zjednodušení legislativy pro domácí zpracovatele mléka, varoval, že takovýto proces může trvat i několik let. Pravděpodobnost na úspěch vzroste, pokud o něj budou usilovat zástupci sdružení a ne pouze jednotliví farmáři.

V odpoledním bloku bylo možné přihlížet praktické výrobě plátkového sýra a to fázi sýření a zpracování sýřeniny. K jednotlivým krokům výrobního procesu jako měření teploty či pH bylo kladeno mnoho otázek. Při večerní ochutnávce si pak přišli na své i ty nejmlsnější jazýčky – nabídka sýrů byla opravdu široká a to jak z domácí provenience, tak ze vzorků přivezených samotnými účastníky od čerstvých sýrů s bylinkami, přes nejrůznější druhy plísňových kozích sýrů až po uzrálé tvrdé sýry. V neformální atmosféře při sklence dobrého biovína pak probíhaly rozhovory mezi účastníky a byly navázány i nové kontakty a naplánována spolupráce do budoucna.

Tvorba sortimentu a rentabilita jednotlivých produktů a sýráren na statku byly na programu další den. Zda se soustředit na čerstvé či tvrdé sýry, jestli je východnější vytvořit širokou nabídku či naopak se specializovat na jeden či dva produkty a kterými odbytovými kanály je nejvýhodnější pro tu kterou farmu své produkty umisťovat na trh se dozvěděli účastníci v dopolední přednášce. Po prohlídce sklepa na zrání sýrů a balení čerstvých sýrů pokračovala přednáška seznámením s vadami sýrů a metodami, jak jim předcházet. Na závěr si účastníci nakoupili ve faremním obchůdku, který je v provozu dvakrát týdně.

Zajímavé odkazy:
Podrobnější informace ze semináře a fotky jsou ke stažení na: http://ekoconnect.org/ts_vysledky.html

Svaz řemeslného zpracování mléka v ekologickém zemědělství: www.milchhandwerk.info (mimo jiné i tipy na další semináře – většinou v němčině a placené)


Zdroj: uzpi

Neregistrovaný uživatel

29.9.2007 13:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.226

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Já se přidám se svojí troškou do mlýna. Veterinární úředníci ( ne veterinární lékaři ) a diplomem veterinárního lékaře, co viděli zvíře naposledy na školní praxi potřebují šířit paniku, aby zdůvodnili existenci svých teplých úřednických míst. Když se díváte na zprávy, zjistíte, jak psala Jiřinka, že denně zemře na silnicích 3 - 5 lidí a několik desítek jich skončí na týdny v nemocnicích. Na nemoc šílených krav, koz či ovcí neumřel v této republice nikdy nikdo. Ale všichni umřeme na nemoc šílených volů, kterým dovolujeme vládnout.
Což takhle, když se někdo zabije ve škodovce, vyrobené v roce 2002, sešrotovat všechny škodovky, vyrobené v roce 2002, že jsou jako potenciálně nebezpečné??????? Takovou "kohortu", jak se s oblibou říká.
Teď říkají v televizi, že od čtvrtka už zemřelo na silnicích 12 lidí. Kolik jich za ty dva dni zemřelo na napití kozího mléka??????

Ivan

Kohorta škodovek - to je dost dobrý!!!!
Já osobně bych nejradši zlikvidovala kohortu trabošů, vartburků a jim na roveň postavených smraďochů, ale to je tas jiná kapitola, na smrad ještě nikdo neumřel ( i když k tomu někdy nemám daleko )
Jiřina

Přidejte reakci

Přidat smajlík