Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

1.10.2007 14:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.247.108

Prosím víte mi někdo poradit jak zabránit,aby syr po čase nezačal plesnivět?Mléko pasteruji,zaočkuji,zasýřím ,zahřívám asi na 39stupňú a dám lisovat do formy a asi po 14 dnech se mi na sýru objevuje převážně červená plíseň.Chci i voskovat,ale nevím jestli voskovat už třeba po 1 týdnu,zda vosk plísni zabrání.Děkuji za případné rady.Ivet

Neregistrovaný uživatel

1.10.2007 15:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.39.88

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Prosím víte mi někdo poradit jak zabránit,aby syr po čase nezačal plesnivět?Mléko pasteruji,zaočkuji,zasýřím ,zahřívám asi na 39stupňú a dám lisovat do formy a asi po 14 dnech se mi na sýru objevuje převážně červená plíseň.Chci i voskovat,ale nevím jestli voskovat už třeba po 1 týdnu,zda vosk plísni zabrání.Děkuji za případné rady.Ivet

Tak kromě čistoty nástrojů a nádob, rukou apod., musíte taky mít čistou lednici. Jestli v ní ta plíseň žije, bude se vám objevovat pořád dokola, dokud se jí nezbavíte. Pohubit se dá ledasčím, jsou i přípravky pro potravinářství, ale nic moc víc o nich nevím. Nevoskované sýry se např. natírají octem, syrovátkou se solí apod, což plísním do jisté míry brání. Voskovat se dá už mnohem dřív než za týden, záleží hlavně na tom, aby byl váš sýr na omak suchý a ne mokrý nebo lepkavý. Na takovém vám vosk nebude držet. My voskujeme tak za 3 dny až týden, co to je v lednici při 7 stupních, ale když je teplo a sýr je venku, někdy to jde už druhý den. Raději dáváme dvě vrstvy vosku. Případné dírky se musí zakápnout, protože právě skrz ně se do sýra dostane plíseň a pak se může šířit pod voskem. Tak se nám jednou namnožil hermelín z koupeného hermelínu. Jo, a taky je třeba sýr čistou rukou pravidelně obracet, aby oschnul ze všech stran. No to jsou jen takové začátečnické rady, sýry děláme jen pár let a ne na prodej, takže zkušenější určitě poradí konkrétní přípravky apod, ale my jsme strašně nechemičtí. Lenka

Neregistrovaný uživatel

1.10.2007 21:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.26.118

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tak kromě čistoty nástrojů a nádob, rukou apod., musíte taky mít čistou lednici. Jestli v ní ta plíseň žije, bude se vám objevovat pořád dokola, dokud se jí nezbavíte. Pohubit se dá ledasčím, jsou i přípravky pro potravinářství, ale nic moc víc o nich nevím. Nevoskované sýry se např. natírají octem, syrovátkou se solí apod, což plísním do jisté míry brání. Voskovat se dá už mnohem dřív než za týden, záleží hlavně na tom, aby byl váš sýr na omak suchý a ne mokrý nebo lepkavý. Na takovém vám vosk nebude držet. My voskujeme tak za 3 dny až týden, co to je v lednici při 7 stupních, ale když je teplo a sýr je venku, někdy to jde už druhý den. Raději dáváme dvě vrstvy vosku. Případné dírky se musí zakápnout, protože právě skrz ně se do sýra dostane plíseň a pak se může šířit pod voskem. Tak se nám jednou namnožil hermelín z koupeného hermelínu. Jo, a taky je třeba sýr čistou rukou pravidelně obracet, aby oschnul ze všech stran. No to jsou jen takové začátečnické rady, sýry děláme jen pár let a ne na prodej, takže zkušenější určitě poradí konkrétní přípravky apod, ale my jsme strašně nechemičtí. Lenka

Já jsme si pořídila malinkou lednici / pro dvě kozy / , takovou tu do kancelare a mám jí jen na sýry. Vřele doporučuju. Nic nenačichne od jídla, nic se nekazi, nic se do sýru nevyleje. Bomba. Asi tak jednou za čtrnáct dní to vymeju, vytřu octem a znova nastehuji. Nic ve zlém, ale hromadnou rodinnou lednici bez bakterii neudržíte . Helena

Neregistrovaný uživatel

2.10.2007 09:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.108.77

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Já jsme si pořídila malinkou lednici / pro dvě kozy / , takovou tu do kancelare a mám jí jen na sýry. Vřele doporučuju. Nic nenačichne od jídla, nic se nekazi, nic se do sýru nevyleje. Bomba. Asi tak jednou za čtrnáct dní to vymeju, vytřu octem a znova nastehuji. Nic ve zlém, ale hromadnou rodinnou lednici bez bakterii neudržíte . Helena

Dekuji za odpovědi,už mám taky lednici jen na sýry,vyumývala jsem ji Savem,nechala vyčichnout a dávám do ní jen nové sýry,máme také jen 2 kozičky na mléko(zatím-jedna už dorústá a to jsem nechtěla ani jednu.)

Neregistrovaný uživatel

2.10.2007 11:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.2.128

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Dekuji za odpovědi,už mám taky lednici jen na sýry,vyumývala jsem ji Savem,nechala vyčichnout a dávám do ní jen nové sýry,máme také jen 2 kozičky na mléko(zatím-jedna už dorústá a to jsem nechtěla ani jednu.)

Ještě mě napadlo, dobrý způsob dlouhodobého skladování přebytků je nakrájet sýr / lépe tužší / na kostky tak dvakrát dva cm a naložit do solného roztoku do misky a přikrýt do chladna. Pak to dávám do šopského salátu . Ňamka. Helena

Přidejte reakci

Přidat smajlík