Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.5.123
chci udělat takový pokus a naložit domácí zelí, ale neznám dobrý recept... chtěla bych nějaký méně kyselý.. myslím, že pro začátek asi do tří nebo pětilitrového soudku... nejsme zas až takoví zeložrouti:-) ale mamaka by si třeba v zimě dala a tím se dostávám k druhé otázce, jakou teplotu musí mít zelí? teda jako, jestli by stačilo, aby bylo v kotelně, kde je přes zimu cca 10°C..
děkuju mockrát
Dani
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.253.239
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
chci udělat takový pokus a naložit domácí zelí, ale neznám dobrý recept... chtěla bych nějaký méně kyselý.. myslím, že pro začátek asi do tří nebo pětilitrového soudku... nejsme zas až takoví zeložrouti:-) ale mamaka by si třeba v zimě dala a tím se dostávám k druhé otázce, jakou teplotu musí mít zelí? teda jako, jestli by stačilo, aby bylo v kotelně, kde je přes zimu cca 10°C..
děkuju mockrát
Dani
Dani, velmi nerada, ale nemohu sloužit - nevím. Bydlím na horách kde v dubnu ještě lyžujeme, v květnu běžné přízemní mrazíky a koncem srpna či začátkem září jsou u nás přízemní mrazíky opět. Tudíž za ty tři měsíce bez mrazíků žádné zázraky na zahrádce neudělám. Už jsem to vzdala, zatravnila jsem jí a denně seču sekajdou a přidávám kvalitní trávu do míchanice pro drůběž. Holt já jsem na maso, dokonce i bez přílohy. Ale dobrým zelím nepohrdnu a tak doufám, že nám sem někdo hodí dobrý receptík na zelí. Bude ho třeba, zima bude dlouhá ( u nás je již 10 dni sníh a i přes deště neroztál). Ludmila
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.82
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
chci udělat takový pokus a naložit domácí zelí, ale neznám dobrý recept... chtěla bych nějaký méně kyselý.. myslím, že pro začátek asi do tří nebo pětilitrového soudku... nejsme zas až takoví zeložrouti:-) ale mamaka by si třeba v zimě dala a tím se dostávám k druhé otázce, jakou teplotu musí mít zelí? teda jako, jestli by stačilo, aby bylo v kotelně, kde je přes zimu cca 10°C..
děkuju mockrát
Dani
na hlávku zelí jedna větší cibule. Zelí nakrouhat, cibuli nakrájet na půlměsíčky. Připravit si sůl. kmín, (hořčičné semínko, pidijablíčka). Na dno soudku (flašky se širokým hrdelem) nasypat vrstvu zelí (asi 10 -15 cm) postraši cibulí, pohodit lžící soli s kořením a ušlapat, až pouští vodu (v menším obalu upěchovat pěstmi - doporučuji použít rukavice - klouby na prstech celkem trpí a člověk pak vypadá jako, že pěstí vymlátil zuby půlce dědiny), a pokračovat zelí, cibule, sůl s kořením, sem tam se můžou použít do mezivrstvy celá jablíčka (někdo je má za lahůdku, ale já osobně je používám jako velice silné laxativum a do zelného salátu raději dávám čerstvá), kamarád přidává do soudku hojně strouhaného křenu, ale to je pak zelí jen na saláty. Vodu doporučuji ochutnat a případně přisolit, dost soli se "strhá" při kvašení. čerstvá voda by měla mít chuť lehce přesolené polévky. Po nadusání poslední vrstvy je nutné zelí zatížit, aby nemohlo plavat, protože pak by nekvasilo, ale hnilo; mléčné kvašení probíhá pod tou vrstvou vody a projevuje se unikajícími bublinkami.
Zelí mám ve sklepě o teplotě 10 - 12°C, nakládám v říjnu, hotové je před vánoci. Pokud ho nechcete kyselé, tak ho doporučuji co nejdříve sníst, nebo nacpat do zavařovaček a normálně zavařit. Kyselost se získává zráním kvašeného zelí v sudu a zelí zároveň ztrácí bílou barvu a takovou tu křehkost. Jde až do takové černé nejedlé bleptanice.
Hotovost zelí určuji podle chuti vystouplé vody a čichem, nejsem schopna popsat, je to taková zkušenostní záležitost.
Je dobré mít kvašák s takovým tím žlábkem, do kterého sedá poklička a leje se voda. nebo jako nouzovka dát zelí do třílitrovek a zavíčkovat hlavou (zatížení zelí - třeba zašpejlování dlahami - a voda nad zůstává) a sklenice dát na plech, protože jak kvasí, tak teče.
Přeji, ať se podaří a chutná jak tepelně upravené, tak syrové.
Martina
PS. použité termíny asi nejsou technologicky správné, ale snažila jsem se o srozumitelnost.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.28.1
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
chci udělat takový pokus a naložit domácí zelí, ale neznám dobrý recept... chtěla bych nějaký méně kyselý.. myslím, že pro začátek asi do tří nebo pětilitrového soudku... nejsme zas až takoví zeložrouti:-) ale mamaka by si třeba v zimě dala a tím se dostávám k druhé otázce, jakou teplotu musí mít zelí? teda jako, jestli by stačilo, aby bylo v kotelně, kde je přes zimu cca 10°C..
děkuju mockrát
Dani
Nabízím další recept, dělám ale obvykle tak z 30 kg zelí, takže je to potřeba přepočítat na menší množství: 30 kg zelí, 0,9 kg cibule, 0,6 kg soli, 40 g kmínu, trochu kopru, můžou být i jablíčka. Dole vyložit celýma zelnýma listama, pak vyložit listama vinnýma a pak postupně přidávat zelí a další ingredience a šlapat. Nahoru dát opět vrstvu celých zelných listů, aby krouhané zelí neplavalo. Když je to ušlapané a zatížené, přiklopit víkem, nechat cca 3 týdny v normálně teplé místnosti a pak dát do chladu, teplota od +1 do 10. Občas je potřeba kontrolovat a likvidovat křís.
Mně takhle vydrží tak do dubna.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.2.122
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nabízím další recept, dělám ale obvykle tak z 30 kg zelí, takže je to potřeba přepočítat na menší množství: 30 kg zelí, 0,9 kg cibule, 0,6 kg soli, 40 g kmínu, trochu kopru, můžou být i jablíčka. Dole vyložit celýma zelnýma listama, pak vyložit listama vinnýma a pak postupně přidávat zelí a další ingredience a šlapat. Nahoru dát opět vrstvu celých zelných listů, aby krouhané zelí neplavalo. Když je to ušlapané a zatížené, přiklopit víkem, nechat cca 3 týdny v normálně teplé místnosti a pak dát do chladu, teplota od +1 do 10. Občas je potřeba kontrolovat a likvidovat křís.
Mně takhle vydrží tak do dubna.
Taky šlapu : dělám recept podle Sandtnerky / stará kuchařská kniha /, takže poměr soli a zelí a kmínu si nepamatuji, ale tak nějak jak píšou ti nademnou. Pro dobré kvašení je dulezité mít zelí krouhárenské / zimní, z letních odrud to moc nejde a budete mít bláto / Pak upřesním, že \" voda\" se ze zelí uvolní sama šlapáním, enní třeba žádnou přilévat, spíš , když máte dojem, že jí je hodně , tak uberte do hrnce. Dusání /šlapání / je nejdůležitější součást. Čím méně vzduchu necháte v zelí, tím lépe.viz silážování - je to totéž. Pokud je špatný rok , a zelí je málo sladké, není od věci malinko zelí přisladit, lépe bude kvasit. Zatížení zelí provádím tak,zelí přikryji na začátku hezky vyvinutými velkými listy zelí .Během odebírání v zimě to už nejde, a tak tam dávám sterilní plachetku . Tu zatížím pod hladinu prkénky - dvě vypařená dřevěná prkénka / přiříznutá do kulata na stěny hrnce, ale ne úplně těsně, aby prkénka , která napučí neroztrhla kadečku / nechte tam vůli. Na ta prkénka dávám kameny . Mám spešl přivezené placáky z Vydry . Nejlepší je když je minimálně prkénko celé pod vodou. Teď se vám možná hodí slitá voda ze šlapání. Pokud není, nebo během roku , doliju převařenou , mírně slanou vlažnou vodu . Na kadečku, protože jsem sklerotik a čas děsně letí, píšu lihovým fixem datum ,kdy se má přemístit do chladna, / taky nechávám tři týdny v teple /. Šlapu nohou obalenou v tlustý ponožce a igelitovým pytlíku. Pokud se bojíte o kadečku, lze zelí \" předšlapat \" třeba ve vaničce / plastový / až zelí tak jako zkřehne / a pak nandat do kadečky a jen doušlapat. Mňam . Odpoledne jdu shodou okolností na to..
Helena
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.82.185
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Taky šlapu : dělám recept podle Sandtnerky / stará kuchařská kniha /, takže poměr soli a zelí a kmínu si nepamatuji, ale tak nějak jak píšou ti nademnou. Pro dobré kvašení je dulezité mít zelí krouhárenské / zimní, z letních odrud to moc nejde a budete mít bláto / Pak upřesním, že \" voda\" se ze zelí uvolní sama šlapáním, enní třeba žádnou přilévat, spíš , když máte dojem, že jí je hodně , tak uberte do hrnce. Dusání /šlapání / je nejdůležitější součást. Čím méně vzduchu necháte v zelí, tím lépe.viz silážování - je to totéž. Pokud je špatný rok , a zelí je málo sladké, není od věci malinko zelí přisladit, lépe bude kvasit. Zatížení zelí provádím tak,zelí přikryji na začátku hezky vyvinutými velkými listy zelí .Během odebírání v zimě to už nejde, a tak tam dávám sterilní plachetku . Tu zatížím pod hladinu prkénky - dvě vypařená dřevěná prkénka / přiříznutá do kulata na stěny hrnce, ale ne úplně těsně, aby prkénka , která napučí neroztrhla kadečku / nechte tam vůli. Na ta prkénka dávám kameny . Mám spešl přivezené placáky z Vydry . Nejlepší je když je minimálně prkénko celé pod vodou. Teď se vám možná hodí slitá voda ze šlapání. Pokud není, nebo během roku , doliju převařenou , mírně slanou vlažnou vodu . Na kadečku, protože jsem sklerotik a čas děsně letí, píšu lihovým fixem datum ,kdy se má přemístit do chladna, / taky nechávám tři týdny v teple /. Šlapu nohou obalenou v tlustý ponožce a igelitovým pytlíku. Pokud se bojíte o kadečku, lze zelí \" předšlapat \" třeba ve vaničce / plastový / až zelí tak jako zkřehne / a pak nandat do kadečky a jen doušlapat. Mňam . Odpoledne jdu shodou okolností na to..
Helena
Dělali jsme zelí také podle Sandnerky/ je to moje oblíbená kuchařská knížka/, ale poslední roky není na to čas a myšlení. Ale docela jste mně navnadily si zase zašlapat. Zelí takto zpracované je opravdu moc dobré, a čím déle se šlape, tím je měkkčí a chutnější. Helenka to popsala přesně. U nás se poslední dobou zelí špatně shání, nějak se přestalo pěstovat. Všude je jen řepka nebo mák. Už i cukrovka z Hané mizí. Já jsem si oblíbila kombinaci zelný salát s kozím sýrem na kostky. Je to dietka a zdravé. Manžel sice tvrdí, že je to divná kombinace, ale já si pochutnávám. Z domácího je to lepší, není tak kyselý. Jarmila - kozí farma Rozinka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.82
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dělali jsme zelí také podle Sandnerky/ je to moje oblíbená kuchařská knížka/, ale poslední roky není na to čas a myšlení. Ale docela jste mně navnadily si zase zašlapat. Zelí takto zpracované je opravdu moc dobré, a čím déle se šlape, tím je měkkčí a chutnější. Helenka to popsala přesně. U nás se poslední dobou zelí špatně shání, nějak se přestalo pěstovat. Všude je jen řepka nebo mák. Už i cukrovka z Hané mizí. Já jsem si oblíbila kombinaci zelný salát s kozím sýrem na kostky. Je to dietka a zdravé. Manžel sice tvrdí, že je to divná kombinace, ale já si pochutnávám. Z domácího je to lepší, není tak kyselý. Jarmila - kozí farma Rozinka
Jarmilo,
jesli si chcete udělat krátký výlet z Čelechovic do Bochoře (nejrychlejší to bude asi Tovačov . Troubky a kolem letiště), tak Procházka ještě doprodává, kolem 5 Kč za kilo. Ale asi už jen do pátku, nevím to přesně, jezdím kolem něj, jen když jedu na měsíční nákup do Přerova. Nikdo v okolí v malém zelí nepěstuje a pomalu kašleme i na okurky, protože Procházka je bezkonkurenční. A krouhač mohu zapůjčit, stejně pojedete okolo. Jo, má i krouhanku, ale já jsem potvora, každou hlávku prozkoumávám. asi by to s běláskem kvasilo líp, ale proteiny mám raději z většího fláku masa, než dá housenka.
Martina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.194.7
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
chci udělat takový pokus a naložit domácí zelí, ale neznám dobrý recept... chtěla bych nějaký méně kyselý.. myslím, že pro začátek asi do tří nebo pětilitrového soudku... nejsme zas až takoví zeložrouti:-) ale mamaka by si třeba v zimě dala a tím se dostávám k druhé otázce, jakou teplotu musí mít zelí? teda jako, jestli by stačilo, aby bylo v kotelně, kde je přes zimu cca 10°C..
děkuju mockrát
Dani
Dobrý den,
používáme obecné zásady uvedené výše.
Kupujeme cca 23 kg zelí - zimní (čím více hlávek, tím více odpadu), 4 kg cibule (tolik – nespletl jsem to - nakrájet na tenké plátky), 2 dcl sklenička soli, 1 dcl sklenička kmínu a 0,5 kg křenu (očistit a nakrájet na podélné plátky).
Očištěné hlávky s vyříznutými košťály proženeme přes cetlík na zelí (nemačkat na hlávky, řežou se tenčí plátky). Nakrouhané zelí promíchám s polovinou soli a nechám v chladu
přes noc. Ráno nakládám do kameňáku. Na dno zelné listy, pak rovnoměrně
vrstvu zelí, prosolit, pokmínovat a trochu křenu. Vždy pečlivě přimáčknout.
Nahoru opět zelné listy, potom starý (a pevný) porcelánový talíř a na něj vyvařený
kámen. Platí výše uvedené: zelí musí být stále pod vodou (při kvašení voda přeteče – nebo se musí přilít – správně je: nepřeteče a nepřilívám), dva týdny necháme v teplejší místnosti, potom přenesu do chladnější místnosti (sklepa). Přeji dobrou chuť, nejlépe ve spojení s masíčkem z vlastního chovu.
Ar.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.56.1
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den,
používáme obecné zásady uvedené výše.
Kupujeme cca 23 kg zelí - zimní (čím více hlávek, tím více odpadu), 4 kg cibule (tolik – nespletl jsem to - nakrájet na tenké plátky), 2 dcl sklenička soli, 1 dcl sklenička kmínu a 0,5 kg křenu (očistit a nakrájet na podélné plátky).
Očištěné hlávky s vyříznutými košťály proženeme přes cetlík na zelí (nemačkat na hlávky, řežou se tenčí plátky). Nakrouhané zelí promíchám s polovinou soli a nechám v chladu
přes noc. Ráno nakládám do kameňáku. Na dno zelné listy, pak rovnoměrně
vrstvu zelí, prosolit, pokmínovat a trochu křenu. Vždy pečlivě přimáčknout.
Nahoru opět zelné listy, potom starý (a pevný) porcelánový talíř a na něj vyvařený
kámen. Platí výše uvedené: zelí musí být stále pod vodou (při kvašení voda přeteče – nebo se musí přilít – správně je: nepřeteče a nepřilívám), dva týdny necháme v teplejší místnosti, potom přenesu do chladnější místnosti (sklepa). Přeji dobrou chuť, nejlépe ve spojení s masíčkem z vlastního chovu.
Ar.
Dani já zelí nedělám takže bohužel neporadím! Honza mčf
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.82.185
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jarmilo,
jesli si chcete udělat krátký výlet z Čelechovic do Bochoře (nejrychlejší to bude asi Tovačov . Troubky a kolem letiště), tak Procházka ještě doprodává, kolem 5 Kč za kilo. Ale asi už jen do pátku, nevím to přesně, jezdím kolem něj, jen když jedu na měsíční nákup do Přerova. Nikdo v okolí v malém zelí nepěstuje a pomalu kašleme i na okurky, protože Procházka je bezkonkurenční. A krouhač mohu zapůjčit, stejně pojedete okolo. Jo, má i krouhanku, ale já jsem potvora, každou hlávku prozkoumávám. asi by to s běláskem kvasilo líp, ale proteiny mám raději z většího fláku masa, než dá housenka.
Martina
Martino, já jsem pořád přemýšlela, odkud jste. Tudy často jezdím. Krouhač mám, dělám na tom kozám řepu. Nedávám ji celou, tu by pocuchaly, ale jak ji nastrouhám a dám do pití se šrotem vše sežerou. Asi se pro zelí nedostanu, zima potvora nás zase překvapila, střechu nemáme hotovou, musíme pobíjet šindelem a nejsou lidi. Navíc jsem po tom hnusném počasí zasypána ořechovým listím. Tak pořád uklízím na zahradě. Počet kozenek už se mi snížil, nové kozenky už jsou u nových majitelů. Zůstalo mi tady 10 koz a z toho dvě kozy nejsou připuštěné, ty si nechám na zimu na mléko. A k tomu jednoho kozla. Takže na jaře tady bude 8 výstavních koz - základ nového stáda. Jak budete mít cestu, ráda vás uvítám. Jarmila - kozí farma ROZINKA
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.5.123
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dani já zelí nedělám takže bohužel neporadím! Honza mčf
DĚKUJU VŠEM ZA RECEPTY TED UZ JEN SEHNAT "ZELÁK", ale to se snad dá... jen nevim, jak ho tam "naslapu, ... myslim, ze i na mou malou nozku bude otvor maly, ale s tim se nejak poperu:-)
dam vedet jak to dopadlo!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.30
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
DĚKUJU VŠEM ZA RECEPTY TED UZ JEN SEHNAT "ZELÁK", ale to se snad dá... jen nevim, jak ho tam "naslapu, ... myslim, ze i na mou malou nozku bude otvor maly, ale s tim se nejak poperu:-)
dam vedet jak to dopadlo!
Zdravím, dovolím si také přispět se svojí troškou do mlýna. Místo zeláku již po několik let používáme plastovou popelnici, která je i s víkem. Objem asi 80 litrů není nutné naplnit celý. Zelí pak zatěžuji igelitovým sáčkem (spíš pytlem) naplněným vodou, voda pěkně přilne k okraji nádoby a nedochází k oxidaci. Odebírání zelí k obědu je pak i snazší a rychlejší...Lída
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.107.70
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
chci udělat takový pokus a naložit domácí zelí, ale neznám dobrý recept... chtěla bych nějaký méně kyselý.. myslím, že pro začátek asi do tří nebo pětilitrového soudku... nejsme zas až takoví zeložrouti:-) ale mamaka by si třeba v zimě dala a tím se dostávám k druhé otázce, jakou teplotu musí mít zelí? teda jako, jestli by stačilo, aby bylo v kotelně, kde je přes zimu cca 10°C..
děkuju mockrát
Dani
Po roční přestávce jsem také zas dělala zelí. Máme ho moc rádi a tak přispěji svým receptem - 15 kg zelí jemně krouhaného, 2 velké křeny nastrouhané na hrubo, 15 velkých jablek - krouhaných, 0,3 kg soli, kmín, nové koření, čerstvý bobkový list. Kromě bobkového listu vše vsypene do vany a řádné promícháme, poté upěchujeme pěstmi do 20 l zeláku - je to tak akorát- bobkový list dáme navrch. Na zatížení používám dezertní talířek a přiměřený kámem. 4 - 5 dní necháváme v pokojové teplotě a pak přestěhujeme do chladného sklepa, cca 8 - 10 stupňů. Odebíráme a konzumujeme už po týdnu, jen je potřeba dbát na to aby zelí bylo neustále potopené - vodu doléváme převařenou a vychlazenou - a hlavně do zeláku nestrkáme ruce, odebírá se dřevěnými nebo nerezovými kleštěmi či vidličkou. Po vánocích je lepší zbylé zelí nacpat do sklenic, uzavřít a krátkou dobu sterilovat. Jednak se zabrání kažení, pokud by se přeci jen nějaká vzdušná nečistota do zelí dostala, jednak přestane kysat. Křen sice při zpracovávání hodně čpí, ale v hotovém zelí není příliš cítit a tak ho používáme i na vaření k masu.
Blanka - Ivanova manželka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.2.122
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
DĚKUJU VŠEM ZA RECEPTY TED UZ JEN SEHNAT "ZELÁK", ale to se snad dá... jen nevim, jak ho tam "naslapu, ... myslim, ze i na mou malou nozku bude otvor maly, ale s tim se nejak poperu:-)
dam vedet jak to dopadlo!
Lído s tou vodou to je skvělý nápad . Mám nohu sedmičku a vejdu se do zeláku taky...Ale protože je letitý a mám strach ze ho má poctivá jihočeská váha rozšlápne, předšlapu to ve vaničce po dětech a pak jen " utáhnu " už rukama... Ještě jsem dostala po předcích malý asi desetilitrový zeláček, tak si dělám zuby na červené zelíčko....
Helena
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.226
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
DĚKUJU VŠEM ZA RECEPTY TED UZ JEN SEHNAT "ZELÁK", ale to se snad dá... jen nevim, jak ho tam "naslapu, ... myslim, ze i na mou malou nozku bude otvor maly, ale s tim se nejak poperu:-)
dam vedet jak to dopadlo!
Všichni tady řekli už všechno za mě - tedy všechny recepty - určitě nemám lepší . Ale kdyby snad někdo chtěl zelí pěstovat - ať to zkusí od semínka. Sehnat si semínko odrůdy ZELÍ PŘÍMO NA KROUHÁNÍ ( pak je ještě prosté zimní zelí, ale ty kruhárenské odrůdy mám vyzkoušené, jsou super
), předpěstovat přísadu, vysadit na větší záhon a zalívat, zalívat, zalívat. Mezitím ručně obírat housenky, žádná chemie!!! 30 hlávek zelí vypěstujete jako nic a ručím svou vlastní hlavou, že to bude nejlepší zelí na celém světě, které u nikoho nekoupíte. Mírné mrazíky mu neuškodí, sklízí se v půli října ( Havel - 16.10. - do zelí zajel
). Na doporučení jednoho ze zdejších diskutujících jsem si zakoupila knížku o tradičním chovu ovcí a koz na Valašsku a tam bylo popsáno, jak zpracovávali ty kvanta zelí, co napěstovali. Lepší zelí do lepších soudků pro lidi, horší zelí do horších soudků pro zvířata - první siláž byla na světě
. A jedli denodenně po kilech, kurňa - zelí mám ráda, ale to by mě asi odnaučilo
Jiřina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.226
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
DĚKUJU VŠEM ZA RECEPTY TED UZ JEN SEHNAT "ZELÁK", ale to se snad dá... jen nevim, jak ho tam "naslapu, ... myslim, ze i na mou malou nozku bude otvor maly, ale s tim se nejak poperu:-)
dam vedet jak to dopadlo!
Ještě jsem zapomněla - zeláky se dají sehnat v různých velikostech. Jenom teda nevím, jestli právě teď budou všechny ty velikosti nahned dostupné - máme sezónu, takře někde může být momentálně vyprodáno
Jiřina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.12.30
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ještě jsem zapomněla - zeláky se dají sehnat v různých velikostech. Jenom teda nevím, jestli právě teď budou všechny ty velikosti nahned dostupné - máme sezónu, takře někde může být momentálně vyprodáno
Jiřina
zeláky , i veliké, se taky dají sehnat z druhé ruky v různých bazarech a zástavárnách. My jsme tak nakoupili docela velký arzenál, děláme různé kvašené a fermentované produkty ve slušném množství a on ten nový zelák teda zadarmo fakt není, hlavně když jich člověk potřebuje třeba 6. Jen je dobré k tomu v prodejně čichnout, jestli tam nějaký chytrák neskladoval třeba petrolej nebo něco podobného, a prověřit případné praskliny.
Lenka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.190.106
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ještě jsem zapomněla - zeláky se dají sehnat v různých velikostech. Jenom teda nevím, jestli právě teď budou všechny ty velikosti nahned dostupné - máme sezónu, takře někde může být momentálně vyprodáno
Jiřina
já pravě chci spíš malý , protože zelí moc nejíme, ale mamka si rada obcas da salátek...
takže tak na 5kg zelí... mívali jsme takovy ten standardní (asi metr vysoký) ale babicka má poloviční a to je přesně tak velký, jak bych chtěla, tak si myslím, že snad seženu
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.82
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
já pravě chci spíš malý , protože zelí moc nejíme, ale mamka si rada obcas da salátek...
takže tak na 5kg zelí... mívali jsme takovy ten standardní (asi metr vysoký) ale babicka má poloviční a to je přesně tak velký, jak bych chtěla, tak si myslím, že snad seženu
Na tohle množství jako nouzovku můžete použít plastový kbelík s víkem - třeba ten, co se prodává na pleny. Ten, co popisujete mám, je na 25 litrů, to je tak na 20 kg zelí a stojí kolem 700 Kč. Viděla jsem ho i v Baumaxu. 5 kilo zelí jsou asi dvě hlávky a jako další nouzovka je flaška od okurek. Jestli máte v plánu i v budoucnosti jen toto malé množství, podívejte se spíš po hliněném soudku na kvašené okurky (taky má kvasný žlábek), nebo po sádláku. M.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.30
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
chci udělat takový pokus a naložit domácí zelí, ale neznám dobrý recept... chtěla bych nějaký méně kyselý.. myslím, že pro začátek asi do tří nebo pětilitrového soudku... nejsme zas až takoví zeložrouti:-) ale mamaka by si třeba v zimě dala a tím se dostávám k druhé otázce, jakou teplotu musí mít zelí? teda jako, jestli by stačilo, aby bylo v kotelně, kde je přes zimu cca 10°C..
děkuju mockrát
Dani
Náš tatínek říká, že když je zelí akorát (kyselé a křupavé), má se ze zeláku vyndat do necek a nechat den vyvětrat. Tím se zastaví proces kvašení. Pak se nacpe do sklenic a steriluje.
Lída