Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.136.69
zdar
,jsem sýrový začátečník---1 rok --kozí mléko.docela se daří,ale chtěl bych prodloužit zrání---většinou mě to chytne plíseň,chtěl bych sýr zavoskovat včelím voskem---mám vlastní---zkoušel jsem to do něho ponořit,ale bylo to nějak divný-----
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.232.121
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
zdar
,jsem sýrový začátečník---1 rok --kozí mléko.docela se daří,ale chtěl bych prodloužit zrání---většinou mě to chytne plíseň,chtěl bych sýr zavoskovat včelím voskem---mám vlastní---zkoušel jsem to do něho ponořit,ale bylo to nějak divný-----
To co jsme dostali na voskování nebyl včelí vosk, ale sýrařský vosk , bylo to víc syntetický, i když včelí v tom asi taky byl , ale ne úplně čistý.Zkuste sýr při výrobě pečlivě pasterizovat mléko,a naočkovat smetanovou kulturou . Pak trochu více vysušit zrno / déle jemně míchat rozkrájenou sýřeninu ,aby se kousky, když je vezmete do ruky a smáčknete , nelepily k sobě / A pak v teplé syrovátce lisujte , alespon pet - deset kilovým tlakem. Klidně prilévejte teplou syrovátku. Do rána nechte sýr v syrovátce a pak vyndejte, nasolte solí rukou a nechte oschnout. Takto oschlý sýr už by možná mohl vydržet. Pokud to není ušlechtilá plíseň z rokforu, té se jen tak nezbavíte... Helena
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.209.79
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
zdar
,jsem sýrový začátečník---1 rok --kozí mléko.docela se daří,ale chtěl bych prodloužit zrání---většinou mě to chytne plíseň,chtěl bych sýr zavoskovat včelím voskem---mám vlastní---zkoušel jsem to do něho ponořit,ale bylo to nějak divný-----
´Já včelí vosk nepoužívám, protože je tvrdý a praská. Mnohonásobně lépe se mi osvědčil sýrařský vosk. Sýry také vytužuju - zrno dohřívám přiléváním teplé syrovátky, pak sýr lisuju už na suchu, ne v syrovátce. Menší kousky solím v solném nálevu, velké suchou solí po povrchu. nechám pár hodin oschnout a pak voskuju. Sýry se mi nekazí, neplísňují a zatím nejdéle mi vydržel rok, než byl sežrán ( bez plísně a podobných příchutí). Radmila
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.136.69
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
´Já včelí vosk nepoužívám, protože je tvrdý a praská. Mnohonásobně lépe se mi osvědčil sýrařský vosk. Sýry také vytužuju - zrno dohřívám přiléváním teplé syrovátky, pak sýr lisuju už na suchu, ne v syrovátce. Menší kousky solím v solném nálevu, velké suchou solí po povrchu. nechám pár hodin oschnout a pak voskuju. Sýry se mi nekazí, neplísňují a zatím nejdéle mi vydržel rok, než byl sežrán ( bez plísně a podobných příchutí). Radmila
Díky za obě odpovědi.něco zkusím,s tím pravým voskem včelím,mě to právě praskalo.... díky Slávek