Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.199.18
Prosím o radu na jaře bych si chtěl koupit na zahradu 2 ovečky nejvíce se mi líbí zwartbles pro jejich nenáročnost chovu, ale i romanovky nebo sufolk, chtěl bych ovečky nenáročné na čas aby byli hodné k dětem aby nejenom vypásly zahradu ale i nějaky užitek ve formě masa, v předešlém příspěvku se někdo ptal na to jak řešit oplodnění mali pouze 2 ovečky zda-li mít či nemít vlastního berana. Já bych chtěl mít 2 ovečky s beránkem myslíte že je to nerozumné? Nevím totiž jak bych určil říji atd a jezdit k beranovi celý podzim nebude zrovna ideální děkuji Pavel
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.51.72
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Prosím o radu na jaře bych si chtěl koupit na zahradu 2 ovečky nejvíce se mi líbí zwartbles pro jejich nenáročnost chovu, ale i romanovky nebo sufolk, chtěl bych ovečky nenáročné na čas aby byli hodné k dětem aby nejenom vypásly zahradu ale i nějaky užitek ve formě masa, v předešlém příspěvku se někdo ptal na to jak řešit oplodnění mali pouze 2 ovečky zda-li mít či nemít vlastního berana. Já bych chtěl mít 2 ovečky s beránkem myslíte že je to nerozumné? Nevím totiž jak bych určil říji atd a jezdit k beranovi celý podzim nebude zrovna ideální děkuji Pavel
My jsme si koupili taky k dvěma ovečkám berana. Když udělal svojí práci ,tak chudák šel. Teď ke 14 ovečkám máme berana na byt a stravu nastálo. Osobně bych řekla ,že sufolci jsou nejzmasilejší,zwverblíci jsou taky fajn a romanovky jsou takové nejdivočejší. Všechna tři plemena jsou dobrá,takže neuděláte chybu. Renata
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.200.142
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Prosím o radu na jaře bych si chtěl koupit na zahradu 2 ovečky nejvíce se mi líbí zwartbles pro jejich nenáročnost chovu, ale i romanovky nebo sufolk, chtěl bych ovečky nenáročné na čas aby byli hodné k dětem aby nejenom vypásly zahradu ale i nějaky užitek ve formě masa, v předešlém příspěvku se někdo ptal na to jak řešit oplodnění mali pouze 2 ovečky zda-li mít či nemít vlastního berana. Já bych chtěl mít 2 ovečky s beránkem myslíte že je to nerozumné? Nevím totiž jak bych určil říji atd a jezdit k beranovi celý podzim nebude zrovna ideální děkuji Pavel
Romanovka je ovečka jemného tělesného rámce a tudíž jehňata nejsou moc zmasilá i když je to kompenzováno větší četností vrhu. Já mám ZW, právě pro jejich jednoduchost při chovu, také mají četné a jednoduché porody, ale mají dalko vyšší přírustky ve 100 dnech. Já jsem dokonce letos na jaře měla od bahnice čtyřčata. A když připustíte masným beranem, budete mít jeňata jak "víno". Pozor ! Ze zákona nelze připouštět beranem bez PP (nejen základní registrace ). A le na berana s PP si zase můžete zažádat o dotace.
Eva
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.35.85
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Prosím o radu na jaře bych si chtěl koupit na zahradu 2 ovečky nejvíce se mi líbí zwartbles pro jejich nenáročnost chovu, ale i romanovky nebo sufolk, chtěl bych ovečky nenáročné na čas aby byli hodné k dětem aby nejenom vypásly zahradu ale i nějaky užitek ve formě masa, v předešlém příspěvku se někdo ptal na to jak řešit oplodnění mali pouze 2 ovečky zda-li mít či nemít vlastního berana. Já bych chtěl mít 2 ovečky s beránkem myslíte že je to nerozumné? Nevím totiž jak bych určil říji atd a jezdit k beranovi celý podzim nebude zrovna ideální děkuji Pavel
Dobrý den , pokud chcete produkovat také maso měli by jste nejlepší to co chcete chovat a jíst nejdřív ochutnat , aby jste potom nebyli rozčarování , taky jsme v minulosti zkoušeli romanovky a hodně rychle jsme se jich potom zbavovali je to kožešnické plemeno a maso má trochu jinou chuť a nám to nesedlo, pokud si chcete pochutnat doporučil bych některé z masných plemen u nás nejvíce chutnají Texel a Oxford Down nebo Charollais se Suffolkem zkušenost nemáme ale údajně trochu víc lojovatí což by mohlo mít také mírně negativní dopady na chuť ale to mám jen z doslechu . Chuťové vlastnosti mas různých plemen jsou totiž u nás značně opomíjeny (teď mě napadá jestli to není taky tím že průmyslově vyráběné potraviny začínají mít i jednotné chutě) a hodně lidí má nechuť k jehněčímu získanou právě tím že jedli buď maso ze staré vlnařské nebo kožešnické ovce . Nám už se pár lidí podařilo zpětně přesvědčit že jehněčí je velice chutné právě tím že ochutnali chuťově vynikající maso ze zmíněných masných plemen Takže jednoznačně doporučuji jeprve ochutnávku a potom se rozhodnout s pozdravem ML.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.56.118
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den , pokud chcete produkovat také maso měli by jste nejlepší to co chcete chovat a jíst nejdřív ochutnat , aby jste potom nebyli rozčarování , taky jsme v minulosti zkoušeli romanovky a hodně rychle jsme se jich potom zbavovali je to kožešnické plemeno a maso má trochu jinou chuť a nám to nesedlo, pokud si chcete pochutnat doporučil bych některé z masných plemen u nás nejvíce chutnají Texel a Oxford Down nebo Charollais se Suffolkem zkušenost nemáme ale údajně trochu víc lojovatí což by mohlo mít také mírně negativní dopady na chuť ale to mám jen z doslechu . Chuťové vlastnosti mas různých plemen jsou totiž u nás značně opomíjeny (teď mě napadá jestli to není taky tím že průmyslově vyráběné potraviny začínají mít i jednotné chutě) a hodně lidí má nechuť k jehněčímu získanou právě tím že jedli buď maso ze staré vlnařské nebo kožešnické ovce . Nám už se pár lidí podařilo zpětně přesvědčit že jehněčí je velice chutné právě tím že ochutnali chuťově vynikající maso ze zmíněných masných plemen Takže jednoznačně doporučuji jeprve ochutnávku a potom se rozhodnout s pozdravem ML.
Máme romanovky a suffolky a připouštíme čistým suffolkem. Nejlepší maso je z kříženců RxSF. Málo loje a perfektní přírůstky. Ve 100 dnech mají kříženci max o 1-2kg méně než suffolci. A s tím, že trojčata jsou normální vrh. Suffolk má skvělé kotletky a kýtu. Žebírka jsou trochu protučnělá. Pokud ale chováte ovce celoročně venku, je maso výtečné s minimální skopovinou. Ovce zavírané do stáje byť jen na noc jsou ,,voňavější". Dana
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.200.142
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den , pokud chcete produkovat také maso měli by jste nejlepší to co chcete chovat a jíst nejdřív ochutnat , aby jste potom nebyli rozčarování , taky jsme v minulosti zkoušeli romanovky a hodně rychle jsme se jich potom zbavovali je to kožešnické plemeno a maso má trochu jinou chuť a nám to nesedlo, pokud si chcete pochutnat doporučil bych některé z masných plemen u nás nejvíce chutnají Texel a Oxford Down nebo Charollais se Suffolkem zkušenost nemáme ale údajně trochu víc lojovatí což by mohlo mít také mírně negativní dopady na chuť ale to mám jen z doslechu . Chuťové vlastnosti mas různých plemen jsou totiž u nás značně opomíjeny (teď mě napadá jestli to není taky tím že průmyslově vyráběné potraviny začínají mít i jednotné chutě) a hodně lidí má nechuť k jehněčímu získanou právě tím že jedli buď maso ze staré vlnařské nebo kožešnické ovce . Nám už se pár lidí podařilo zpětně přesvědčit že jehněčí je velice chutné právě tím že ochutnali chuťově vynikající maso ze zmíněných masných plemen Takže jednoznačně doporučuji jeprve ochutnávku a potom se rozhodnout s pozdravem ML.
Reaguji na příspěvek ML --- mám zkušenosti s ZW - museli jsme porazit 4 letou bahnici a byla jsem velmi překvapena, že i když to byl dospělý kus, vůbec, a to podtrhuji, vůbec nebyla cítit skopovinou. Navíc jehňata ZW všeobecně málo tuční a je možnéí je vykrmovat až do 40 kg žh. Navíc, když na ně pustíte berana Texel, tak vám vyjdou výborné "válečky".
Eva
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.96.246
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den , pokud chcete produkovat také maso měli by jste nejlepší to co chcete chovat a jíst nejdřív ochutnat , aby jste potom nebyli rozčarování , taky jsme v minulosti zkoušeli romanovky a hodně rychle jsme se jich potom zbavovali je to kožešnické plemeno a maso má trochu jinou chuť a nám to nesedlo, pokud si chcete pochutnat doporučil bych některé z masných plemen u nás nejvíce chutnají Texel a Oxford Down nebo Charollais se Suffolkem zkušenost nemáme ale údajně trochu víc lojovatí což by mohlo mít také mírně negativní dopady na chuť ale to mám jen z doslechu . Chuťové vlastnosti mas různých plemen jsou totiž u nás značně opomíjeny (teď mě napadá jestli to není taky tím že průmyslově vyráběné potraviny začínají mít i jednotné chutě) a hodně lidí má nechuť k jehněčímu získanou právě tím že jedli buď maso ze staré vlnařské nebo kožešnické ovce . Nám už se pár lidí podařilo zpětně přesvědčit že jehněčí je velice chutné právě tím že ochutnali chuťově vynikající maso ze zmíněných masných plemen Takže jednoznačně doporučuji jeprve ochutnávku a potom se rozhodnout s pozdravem ML.
Tak to tedy nevím, o romanovkách se říká , že mají maso výborné. Já osobně vůbec rozdíl mezi texlem a romanovku na chuť nepoznám. Zabíjeli jsme 3 letého berana čistokrevného romaňáka a skopovým cítit nebyl. Máme je venku.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.51.58
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak to tedy nevím, o romanovkách se říká , že mají maso výborné. Já osobně vůbec rozdíl mezi texlem a romanovku na chuť nepoznám. Zabíjeli jsme 3 letého berana čistokrevného romaňáka a skopovým cítit nebyl. Máme je venku.
Přidám také trošku do mlýna, jsem jeden z těch co nejdřív ochutnával a teprve potom kupoval . . . Rozhodl jsem se pro suffolk, romanovky neoporučuji ( z pohledu masa)
Ale jak zaznělo výše, pokud budete křížit romanovku se suffolkem, může být kvalita a chuť masa dobrá.
Leoš
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.105.170
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Přidám také trošku do mlýna, jsem jeden z těch co nejdřív ochutnával a teprve potom kupoval . . . Rozhodl jsem se pro suffolk, romanovky neoporučuji ( z pohledu masa)
Ale jak zaznělo výše, pokud budete křížit romanovku se suffolkem, může být kvalita a chuť masa dobrá.
Leoš
Tak se také trochu přidám. Choval jsem romanovky asi 10 let a mohu zodpovědně říci, že lepší producenty jemného a libového jehněčího neznám. Je pravda, že jehňata nanarostou za stejnou dobu do 40 kg jako sufolk a nebo charole, ale kdo by stál o lůj. Romanovka Vám odchová 4 jehňata za rok. Narodí se jich samozřejmě více, ale já mluvím o odchovu a to Vám žádná jiná ovce nedá, navíc to maso je opravdu libové bez podkožního i mezisvalového tuku. Plemeno zwartbles je podobné tím, že rovněž nemá vnitřní tuk. Má větší tělesný rámec i přírůstky, i ta plodnost je tak 2 - 3 jehňata. Tak že taky super. Rovněž tak je dobré křížit obě plemena Samčí populace zwartbles a matka romanovka. Mám to vyzkoušené. Zdravím St. Toman
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.51.72
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak se také trochu přidám. Choval jsem romanovky asi 10 let a mohu zodpovědně říci, že lepší producenty jemného a libového jehněčího neznám. Je pravda, že jehňata nanarostou za stejnou dobu do 40 kg jako sufolk a nebo charole, ale kdo by stál o lůj. Romanovka Vám odchová 4 jehňata za rok. Narodí se jich samozřejmě více, ale já mluvím o odchovu a to Vám žádná jiná ovce nedá, navíc to maso je opravdu libové bez podkožního i mezisvalového tuku. Plemeno zwartbles je podobné tím, že rovněž nemá vnitřní tuk. Má větší tělesný rámec i přírůstky, i ta plodnost je tak 2 - 3 jehňata. Tak že taky super. Rovněž tak je dobré křížit obě plemena Samčí populace zwartbles a matka romanovka. Mám to vyzkoušené. Zdravím St. Toman
Ono taky hodně záleží na tom ,jak se ta zvířata mají. Co mají k žrádlu ,ustájení,čistou vodu atd. My máme od všeho trochu a taky zásadní rozdíl nevidím. Renata
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.200.142
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ono taky hodně záleží na tom ,jak se ta zvířata mají. Co mají k žrádlu ,ustájení,čistou vodu atd. My máme od všeho trochu a taky zásadní rozdíl nevidím. Renata
Ještě jeden pohlad na romanovky - měla jsem jednu taky a kříýla jsem ji s beranem ZW. Ale milou Romču , jak jsme jí říkali, jsem nechala porazit, protože kluk který nám jehňata porážel řekl, že to od té romanovky dělat nebude, protože tomu vůbec nejde stáhnout kožich.
Tak jenom takový malý postřeh .
Eva
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.105.209
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ještě jeden pohlad na romanovky - měla jsem jednu taky a kříýla jsem ji s beranem ZW. Ale milou Romču , jak jsme jí říkali, jsem nechala porazit, protože kluk který nám jehňata porážel řekl, že to od té romanovky dělat nebude, protože tomu vůbec nejde stáhnout kožich.
Tak jenom takový malý postřeh .
Eva
Asi ten kluk, co porážel jehňata nebyl dost trpělivý a chtěl mít hotovo raz dva. Já mám opačný poznatek. Jeden chalupář si od nás bere živé sekačky na zahradu. Chce ale jenom romanovky, prý kříženci se suffolkem, které také mám, se špatně stahují,
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.51.72
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Asi ten kluk, co porážel jehňata nebyl dost trpělivý a chtěl mít hotovo raz dva. Já mám opačný poznatek. Jeden chalupář si od nás bere živé sekačky na zahradu. Chce ale jenom romanovky, prý kříženci se suffolkem, které také mám, se špatně stahují,
Podle mě jde hůř beránek,jehnička jde líp.Musí na to být čas a nálada. Renata