Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

30.1.2008 02:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.159.124

zdravím, chcem sa spýtať ako spracovávate kozie mlieko po podojení, pijete niekdo aj surové, počul som, že také je najlepšie a najzdravšie, ale čo taká encefalitída z kliešťov a podobne... treba mať strach?

Neregistrovaný uživatel

30.1.2008 07:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.91.254

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
zdravím, chcem sa spýtať ako spracovávate kozie mlieko po podojení, pijete niekdo aj surové, počul som, že také je najlepšie a najzdravšie, ale čo taká encefalitída z kliešťov a podobne... treba mať strach?

Pijem a konzumujem i syrové, i sýry často děláme ze syrového. Pro vlastní potřebu. Pro cizí pasterujem kvůli lepší trvanlivosti.
Encefalitidu z mlíka dostat můžete, i snad boreliózu, a milion dalších nemocí, ale ty můžete dostat i z čehokoli jiného , boreliózu třeba i po píchnutí komárem. Často je lepší nevědět, co za nemoci člověk může z čeho dostat, mohl by taky umřít hladem nebo strachem vylézt z postele.
Jsou lidé, kteří zásadně nepasterují a lidé, kteří zásadně pasterují. To si každý musí rozhodnout sám, ona i pasterace má svá rizika, hlavně při špatném skladování po pasteraci.
My jsme to vyřešili tak,že pro cizí pasterujem, pro vlastní a dobré přátele spíš ne (je to jejich přání). Ale podmínkou je mít zdravá zvířata v čistotě, suchou podestýlku, výběh, pastvinu, slušnou péči. Mléko nějak nemocných nebo oslabených nebo podezřelých koz dojit do jiné nádoby a podle druhu potíží buď pasterovat, nebo dát kočkám/vylít.
Dojit pokud možno v čistotě, čisté a suché vemena a čisté ruce. Nenechat kozu šlápnout do kbelíku. Po dojení hned přefiltrovat a rychle zchladit. Dojné nádoby, které se používají v chlévě (pokud nedojíte v samostatné dojírně), nesmí do lednice apod....Všechny nádoby musí být čisté, umyté ve velmi horké vodě a osušené vzduchem spíš než utěrkou.
Tak nějak to děláme u nás, máme jen 4 dojnice a většinu produkce spotřebujem sami nebo přátelé. Jinde to bude jinak, kdo vyrábí na prodej, zas to bude dělat podstatně jinak, kdo má jednu kozu jen pro sebe, asi se na hodně z těch hyg. opatření pro změnu vykašle a taky mu bude dobře. Lenka


Neregistrovaný uživatel

31.1.2008 11:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.226

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
zdravím, chcem sa spýtať ako spracovávate kozie mlieko po podojení, pijete niekdo aj surové, počul som, že také je najlepšie a najzdravšie, ale čo taká encefalitída z kliešťov a podobne... treba mať strach?

Jestli žijete v oblasti výskytu klíšťat nakažených klíšťovou encefalitidou, jsou ochranná opatření na místě. Jestli se u vás nakažená klíšťata nevyskytují, stačí kozy před pastvou ošetřovat vhodným přípravkem ( třeba Biokillem ), aby na ně klíšťata nelezly, pokud najdete přisáté, odstranit a zdesinfikovat ranku jako u člověka.
Já piju zásadně syrové, i zpracovávám nepasterované pro svou potřebu - u nás nakažená klíšťata nejsou
Jiřina

Přidejte reakci

Přidat smajlík