Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.129.199
Přeji krásnou slunečnou sobotu všem.
Mám jeden nekozí dotaz, tak se prosím nezlobte. Uchvátila mě zde debata o léčbě nachlazení bylinkami. Bleskurychle jsem si opsala vše, co jsem neznala a mám jedinou prosbičku. Až do podzimu jsem doslova vlastním tělem bránila můj krásně se rozrůstající černý bez před nájezdy mých kozích miláčků, poněvadž moje prababička říkala, před bezem vždycky klekni. Naučila mě dělat výbornou šťávu z květů, ale z bobulek už to bohužel nestihla... Mohl byste mi prosím někdo poradit jak na to? Raději použiji vyzkoušený receptík, než podezřelou informaci z ještě podezřelejší knížky. Jinak bezík už máme oplocený. Sice se teď budu natahovat nejspíš jako naše kozenky, ale hlavní je, že jsme ho zachránili:-))
Děkuji. Petra
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.81.146
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Přeji krásnou slunečnou sobotu všem.
Mám jeden nekozí dotaz, tak se prosím nezlobte. Uchvátila mě zde debata o léčbě nachlazení bylinkami. Bleskurychle jsem si opsala vše, co jsem neznala a mám jedinou prosbičku. Až do podzimu jsem doslova vlastním tělem bránila můj krásně se rozrůstající černý bez před nájezdy mých kozích miláčků, poněvadž moje prababička říkala, před bezem vždycky klekni. Naučila mě dělat výbornou šťávu z květů, ale z bobulek už to bohužel nestihla... Mohl byste mi prosím někdo poradit jak na to? Raději použiji vyzkoušený receptík, než podezřelou informaci z ještě podezřelejší knížky. Jinak bezík už máme oplocený. Sice se teď budu natahovat nejspíš jako naše kozenky, ale hlavní je, že jsme ho zachránili:-))
Děkuji. Petra
jejky, s bobulkama nepomůžu, mám jen ty podezřelé knížky, ale moc bych prosila o recept na šťávu z květů
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.129.199
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
jejky, s bobulkama nepomůžu, mám jen ty podezřelé knížky, ale moc bych prosila o recept na šťávu z květů
Dobrý den. Tohle je recept, podle kterého se u nás šťáva dělá už po generace:
20 středně velkých květů, 2,5l převařené vody, 10dkg kyseliny citronové - toto dáme do 3litrové láhve a necháme cca 3 dny louhovat za občasného promíchání. Následně přelijeme přes např. dětskou bavlněnou plínku, nalijeme do větší nádoby a přidáme 2kg cukru krystal. Necháme další dva dny, během kterých často promícháváme až do rozpuštění cukru. Poté nalijeme do lahví a zašpuntujeme:-)) My je míváli většinou uskladněné v lednici, ale protože mám teď starý kamenný dům se super sklepem, uskladním je i tam. Kolikrát jsem si i "cmrndla" do čaje a bylo to super.
Ať Vám chutná.
Petra
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.91.254
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den. Tohle je recept, podle kterého se u nás šťáva dělá už po generace:
20 středně velkých květů, 2,5l převařené vody, 10dkg kyseliny citronové - toto dáme do 3litrové láhve a necháme cca 3 dny louhovat za občasného promíchání. Následně přelijeme přes např. dětskou bavlněnou plínku, nalijeme do větší nádoby a přidáme 2kg cukru krystal. Necháme další dva dny, během kterých často promícháváme až do rozpuštění cukru. Poté nalijeme do lahví a zašpuntujeme:-)) My je míváli většinou uskladněné v lednici, ale protože mám teď starý kamenný dům se super sklepem, uskladním je i tam. Kolikrát jsem si i "cmrndla" do čaje a bylo to super.
Ať Vám chutná.
Petra
My jsme zralé bobulky sundali z těch stopek nebo třepin či jak tomu říkají, docela se na to osvědčil hřeben. Pak se daly do přiměřeného množství vody a nějakou dobu se to vařilo, až se to rozvařilo. Vše se přecedilo přes nějaké síto, dost se osladilo cukrem (jde použít i jiná přírodní sladidla), povařilo a za horka dalo do sklenic a zavařilo se to. Cukru musí být asi takový poměr, jako do džemů. My jsme z toho udělali dál bezinkový likér a bezinkovou marmeládu, a bylo to dobré všecko. Lenka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.64.226
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
My jsme zralé bobulky sundali z těch stopek nebo třepin či jak tomu říkají, docela se na to osvědčil hřeben. Pak se daly do přiměřeného množství vody a nějakou dobu se to vařilo, až se to rozvařilo. Vše se přecedilo přes nějaké síto, dost se osladilo cukrem (jde použít i jiná přírodní sladidla), povařilo a za horka dalo do sklenic a zavařilo se to. Cukru musí být asi takový poměr, jako do džemů. My jsme z toho udělali dál bezinkový likér a bezinkovou marmeládu, a bylo to dobré všecko. Lenka
Šťávu vyrábím podle receptu z knížky a zatím všem chutnala:
Bezinková šťáva:
1 litr šťávy, 2 litry vody, 20g kyseliny citronové, kousek celé vanilky a skořice, 5 hřebíčků, 700g pískového cukru.
Oprané bezinky otrháme z třapin, prolisujeme ve strojku na ovoce a do smaltované nádoby nalijeme vodu, vylisovanou šťávu, přidáme kyselinu a koření. Zvolna vaříme 10 minut. Po částech přisypáváme cukr a znovu 10 minut povaříme. Koření vyjmeme, horkou šťávu nalijeme do čistých nahřátých lahviček, upevníme víčky, složíme do kbelíku vyloženého utěrkou dnem vzhůru a necháme do vychladnutí. (Myslím, že jsem nakonec raději neriskovala a pro jistotu zavařila)
Na sirup z květů mám téměř stejný recept, jaký už je napsaný výše a je výborný, doporučuji!
A do třetice jsem letos poprvé zkusila i meduňkový sirup:
1 hrnek lístků meduňky zalít 2 litry vařící vody, přidat 2 kg cukru krystalu a 40g kyseliny citronové. Promíchat, 2 dny odstát, občas zamíchat. Má zvláštní chuť, ale doma ho mají taky rádi. Podobně se prý dá udělat sirup z jitrocele a máty, to ale ještě nemám vyzkoušeno.
Nejvíc nám chutná sirup z květů, ten je neporazitelný. I když vyrábím z několika dávek, nevydrží nikdy ani do konce letních prázdnin :o)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.64.226
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Šťávu vyrábím podle receptu z knížky a zatím všem chutnala:
Bezinková šťáva:
1 litr šťávy, 2 litry vody, 20g kyseliny citronové, kousek celé vanilky a skořice, 5 hřebíčků, 700g pískového cukru.
Oprané bezinky otrháme z třapin, prolisujeme ve strojku na ovoce a do smaltované nádoby nalijeme vodu, vylisovanou šťávu, přidáme kyselinu a koření. Zvolna vaříme 10 minut. Po částech přisypáváme cukr a znovu 10 minut povaříme. Koření vyjmeme, horkou šťávu nalijeme do čistých nahřátých lahviček, upevníme víčky, složíme do kbelíku vyloženého utěrkou dnem vzhůru a necháme do vychladnutí. (Myslím, že jsem nakonec raději neriskovala a pro jistotu zavařila)
Na sirup z květů mám téměř stejný recept, jaký už je napsaný výše a je výborný, doporučuji!
A do třetice jsem letos poprvé zkusila i meduňkový sirup:
1 hrnek lístků meduňky zalít 2 litry vařící vody, přidat 2 kg cukru krystalu a 40g kyseliny citronové. Promíchat, 2 dny odstát, občas zamíchat. Má zvláštní chuť, ale doma ho mají taky rádi. Podobně se prý dá udělat sirup z jitrocele a máty, to ale ještě nemám vyzkoušeno.
Nejvíc nám chutná sirup z květů, ten je neporazitelný. I když vyrábím z několika dávek, nevydrží nikdy ani do konce letních prázdnin :o)
Ještě jsem v receptech u bezinkové šťávy našla poznámku - pokud má mít projímavý účinek, nezavařovat.
Věrka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.129.199
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ještě jsem v receptech u bezinkové šťávy našla poznámku - pokud má mít projímavý účinek, nezavařovat.
Věrka
Dobrý den.
Všem moc děkuji za rady a recepty. Teď už jen budu posouvat dny v kalendáři a ručičku na teploměru, abych mohla začít míchat lektvary, jak s oblibou říká moje kamarádka.
Petra