Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

16.5.2008 11:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.115.98

Mám malý dotaz. Velká většina chovatelů píše o tom, že je dobré podávat např. kozám mačkaný oves, mačkané žito, ap. Poučte mě, prosím, jak získám mačkané obilí? Díky. Milan

Neregistrovaný uživatel

16.5.2008 12:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.51.72

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Mám malý dotaz. Velká většina chovatelů píše o tom, že je dobré podávat např. kozám mačkaný oves, mačkané žito, ap. Poučte mě, prosím, jak získám mačkané obilí? Díky. Milan

Pořídíte si mačkač a mačkáte. Mačkané obilí je lépe stravitelné a ušetříte na množství zkrmeného obilí. Renata

Neregistrovaný uživatel

16.5.2008 12:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.250.156

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Pořídíte si mačkač a mačkáte. Mačkané obilí je lépe stravitelné a ušetříte na množství zkrmeného obilí. Renata

a kde si prosím ten mačkač pořizujete? A jak to děláte v zimě, to kupujete také někde celé klasy?

Neregistrovaný uživatel

16.5.2008 12:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.115.98

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
a kde si prosím ten mačkač pořizujete? A jak to děláte v zimě, to kupujete také někde celé klasy?

Aha, takže - jednoduše - když vezmu kladivo a obilí jen tak rozbiju - bude to mačkané obilí? Milan

Neregistrovaný uživatel

16.5.2008 12:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.51.72

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Aha, takže - jednoduše - když vezmu kladivo a obilí jen tak rozbiju - bude to mačkané obilí? Milan

Mačkané znamená,že z ovsa např. uděláte ovesné vločky. Renata

Neregistrovaný uživatel

16.5.2008 13:14
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.2.122

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Mačkané znamená,že z ovsa např. uděláte ovesné vločky. Renata

Zkusím to vysvětlit. Šrot se vyrábí tak , že se točí dva kameny / nebo kovové válečky / , mezi kterými se zrno brousí až na různě velké kousky. Když se to hodně přiblíží k sobě, máte mouku. Dneska jsou modernější - kladívkové, které mlátí do zrna vysokoou rychlostí a rozmlátí ho na drobno. Mačkač má dva válce, které se netočí proti sobě, ale jakoby se kutálí po sobě / jako dvě ložiska / - A protože jsou blízko u sebe, zrno se rozplácne na placičku, ale nevznikají žádné malé kousky. Takhle vznikají vločky. Pro koně se ovšem zrno ovsa nezbavuje pluch . Tohle mají obzvláš´t rádi koně, pro které se mačkače i vyrábí. Kozy to mají rády taky . Ovšem pokud máte šrotovník a nastavíte větší vzdálenost mezi válci, takže je každé zrno jen jakoby načaté a není na prášek , bude to kozám chutnat také. Představa, že mlátíte kladivem do docela tvrdého zrní,aby jste vyrobil mačkaný oves je tak krásná, že mám hned lepší náladu. Jednou jsem , nemaje mlýnek na mák , zkusila drtit mák v hmoždíři. Byla to taková dřina, a tak to nešlo , že jsem přestala hned po první lžíci a buchty byly s tvarohem. Pak mi někdo řekl, že mák se musí nejdřív uvařit, jinak s ním nikdo nehne. Helena

Neregistrovaný uživatel

16.5.2008 13:26
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Zkusím to vysvětlit. Šrot se vyrábí tak , že se točí dva kameny / nebo kovové válečky / , mezi kterými se zrno brousí až na různě velké kousky. Když se to hodně přiblíží k sobě, máte mouku. Dneska jsou modernější - kladívkové, které mlátí do zrna vysokoou rychlostí a rozmlátí ho na drobno. Mačkač má dva válce, které se netočí proti sobě, ale jakoby se kutálí po sobě / jako dvě ložiska / - A protože jsou blízko u sebe, zrno se rozplácne na placičku, ale nevznikají žádné malé kousky. Takhle vznikají vločky. Pro koně se ovšem zrno ovsa nezbavuje pluch . Tohle mají obzvláš´t rádi koně, pro které se mačkače i vyrábí. Kozy to mají rády taky . Ovšem pokud máte šrotovník a nastavíte větší vzdálenost mezi válci, takže je každé zrno jen jakoby načaté a není na prášek , bude to kozám chutnat také. Představa, že mlátíte kladivem do docela tvrdého zrní,aby jste vyrobil mačkaný oves je tak krásná, že mám hned lepší náladu. Jednou jsem , nemaje mlýnek na mák , zkusila drtit mák v hmoždíři. Byla to taková dřina, a tak to nešlo , že jsem přestala hned po první lžíci a buchty byly s tvarohem. Pak mi někdo řekl, že mák se musí nejdřív uvařit, jinak s ním nikdo nehne. Helena

Ještě dodám ,pro přežvýkavce čím hrubší tím lepší z důvodu motoriky bachoru.Prevence proti zalepení bachoru při zkrmování jemného šrot.
Šrot zkrmovat lépe až po nakrmení nějakým objemem-třeba seno.
Břeťa

Neregistrovaný uživatel

16.5.2008 14:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.226

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Zkusím to vysvětlit. Šrot se vyrábí tak , že se točí dva kameny / nebo kovové válečky / , mezi kterými se zrno brousí až na různě velké kousky. Když se to hodně přiblíží k sobě, máte mouku. Dneska jsou modernější - kladívkové, které mlátí do zrna vysokoou rychlostí a rozmlátí ho na drobno. Mačkač má dva válce, které se netočí proti sobě, ale jakoby se kutálí po sobě / jako dvě ložiska / - A protože jsou blízko u sebe, zrno se rozplácne na placičku, ale nevznikají žádné malé kousky. Takhle vznikají vločky. Pro koně se ovšem zrno ovsa nezbavuje pluch . Tohle mají obzvláš´t rádi koně, pro které se mačkače i vyrábí. Kozy to mají rády taky . Ovšem pokud máte šrotovník a nastavíte větší vzdálenost mezi válci, takže je každé zrno jen jakoby načaté a není na prášek , bude to kozám chutnat také. Představa, že mlátíte kladivem do docela tvrdého zrní,aby jste vyrobil mačkaný oves je tak krásná, že mám hned lepší náladu. Jednou jsem , nemaje mlýnek na mák , zkusila drtit mák v hmoždíři. Byla to taková dřina, a tak to nešlo , že jsem přestala hned po první lžíci a buchty byly s tvarohem. Pak mi někdo řekl, že mák se musí nejdřív uvařit, jinak s ním nikdo nehne. Helena

Jo tak ten mák v hmoždíři jsem přesně taky tak zkusila . V kuchařce po nějaké praprababičce se všechno tak nějak prohánělo hmoždířem, ale asi to bylo tenkrát hospodyňkám všechno tak jasné, že zmínku o vaření máku k "hmoždění" tam tuty nedali. Já jsem pro změnu tenkrát dělala nudle s mákem, takže na každé té jedné nudli jeden mák byl, no ...
Od té doby používám k mletí máku tříštivý kávomlýnek, který nemá příležitost využít své původní poslání

K původnímu dotazu - jestli máte těch koz nebo oveček málo, můžete kupovat krmné vločky - poslední dobou sice hodně zdražily, ale co nezdražilo, že . U nás se dostanou ve kšeftíku pro chovatele a zahrádkáře, buď jsou na váhu, nebo přímo od výrobce v pětilikových papírových taškách

Jiřina

Neregistrovaný uživatel

16.5.2008 14:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.226

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Jo tak ten mák v hmoždíři jsem přesně taky tak zkusila . V kuchařce po nějaké praprababičce se všechno tak nějak prohánělo hmoždířem, ale asi to bylo tenkrát hospodyňkám všechno tak jasné, že zmínku o vaření máku k "hmoždění" tam tuty nedali. Já jsem pro změnu tenkrát dělala nudle s mákem, takže na každé té jedné nudli jeden mák byl, no ...
Od té doby používám k mletí máku tříštivý kávomlýnek, který nemá příležitost využít své původní poslání

K původnímu dotazu - jestli máte těch koz nebo oveček málo, můžete kupovat krmné vločky - poslední dobou sice hodně zdražily, ale co nezdražilo, že . U nás se dostanou ve kšeftíku pro chovatele a zahrádkáře, buď jsou na váhu, nebo přímo od výrobce v pětilikových papírových taškách

Jiřina

... no já už půjdu radši něco dělat - v PĚTIKILOVÝCH - pochopitelně
Jiřina

Neregistrovaný uživatel

16.5.2008 20:47
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.156.3

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
... no já už půjdu radši něco dělat - v PĚTIKILOVÝCH - pochopitelně
Jiřina

Tak to jsem si oddechl, že nemusím mlátit kladivem do ovsa. Po těch pětikilových vločkách se podívám, jestli se u nás vedou. Jsem z Karlovarska, tady se lidé příliš chovu zvířat nevěnují, spíše tak těm, které se dají rychle vykrmit a sníst, tomu odpovídá i sortiment v obchodech s krmivy. Ale třeba se pletu. Dostal jsem kozičku, takže se musím začít učit, co a jak dělat. Díky tedy za radu a poučení, určitě se neptám naposledy. Milan

Neregistrovaný uživatel

16.5.2008 20:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.56.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tak to jsem si oddechl, že nemusím mlátit kladivem do ovsa. Po těch pětikilových vločkách se podívám, jestli se u nás vedou. Jsem z Karlovarska, tady se lidé příliš chovu zvířat nevěnují, spíše tak těm, které se dají rychle vykrmit a sníst, tomu odpovídá i sortiment v obchodech s krmivy. Ale třeba se pletu. Dostal jsem kozičku, takže se musím začít učit, co a jak dělat. Díky tedy za radu a poučení, určitě se neptám naposledy. Milan

Tak zkuste Hypermarkety a podívejte se na ovesné vločky pro lidi kolikrát se mi povedlo že jsem koupil sice po 500 g ale ve finále byly levnější jak ty krmné! Honza mčf

Neregistrovaný uživatel

16.5.2008 22:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.25.32

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tak to jsem si oddechl, že nemusím mlátit kladivem do ovsa. Po těch pětikilových vločkách se podívám, jestli se u nás vedou. Jsem z Karlovarska, tady se lidé příliš chovu zvířat nevěnují, spíše tak těm, které se dají rychle vykrmit a sníst, tomu odpovídá i sortiment v obchodech s krmivy. Ale třeba se pletu. Dostal jsem kozičku, takže se musím začít učit, co a jak dělat. Díky tedy za radu a poučení, určitě se neptám naposledy. Milan

Milane, co je to Karlovarsko? Jestli budete potřebovat pomoct, tak jsem taky z Karlovarska.

Igor

Neregistrovaný uživatel

17.5.2008 09:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.22.80

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Milane, co je to Karlovarsko? Jestli budete potřebovat pomoct, tak jsem taky z Karlovarska.

Igor

Ahojky. Já kupuju krmné vločky v ZZN za 17kč/kg, takže je z finančních důvodů dávam jen kůzlatům.Koza dostávala zhruba do měsíce po porodu a teď už jede na celym ovsu. Ale toužim po vlastnim mačkači. Leč na nový nemam a starší levnější ne a ne sehnat. Alča

Neregistrovaný uživatel

18.5.2008 16:59
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.220.2

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ahojky. Já kupuju krmné vločky v ZZN za 17kč/kg, takže je z finančních důvodů dávam jen kůzlatům.Koza dostávala zhruba do měsíce po porodu a teď už jede na celym ovsu. Ale toužim po vlastnim mačkači. Leč na nový nemam a starší levnější ne a ne sehnat. Alča

Pořád tady čtu rady, jak koupit vločky atd- ale nikde to podstatné.
K namačkání ovsa či ječmene potřebujete VÁLCOVÝ ŠROTOVNÍK (mám pocit, že se o tom zmínila jen Jiřka). Cena staršího se pohybuje kolem 3 tis, bývají v inzerátech, je to třeba pohlídat a dát si vlastní inzerát.Judyna

Neregistrovaný uživatel

18.5.2008 18:04
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.108.135

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Pořád tady čtu rady, jak koupit vločky atd- ale nikde to podstatné.
K namačkání ovsa či ječmene potřebujete VÁLCOVÝ ŠROTOVNÍK (mám pocit, že se o tom zmínila jen Jiřka). Cena staršího se pohybuje kolem 3 tis, bývají v inzerátech, je to třeba pohlídat a dát si vlastní inzerát.Judyna

No ráda bych se dopracovala k válcovému šrotovníku, bohužel zatím se mi nedaří sehnat ani neloupaný oves . Tak jestli budete někdo tak moc hodný a poradíte Liberec a okolí, kde sehnat, budu skákat radostí (a koza taky).
PVc

Neregistrovaný uživatel

19.5.2008 08:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.2.122

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
No ráda bych se dopracovala k válcovému šrotovníku, bohužel zatím se mi nedaří sehnat ani neloupaný oves . Tak jestli budete někdo tak moc hodný a poradíte Liberec a okolí, kde sehnat, budu skákat radostí (a koza taky).
PVc

PVc ,oves se snad dá koupit jen neloupaný ? Loupaný oves jsem snad nikdy neviděla. Jasné, že když vyrábí vločky , tak to pluch zbaví, ale jinak je oves vždy v pluchách. Shánějte normálně oves , v ZZN, / Zemědělské zásobování a nákup / , mívá to Jednota na skoro každé vsi. Já nakupuji od pána, co má bratra s ovsem, a pracuje v drogerii / takže si jezdím pro oves do drogerie .. určitě to půjde. Helena

Neregistrovaný uživatel

19.5.2008 12:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.115.98

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Milane, co je to Karlovarsko? Jestli budete potřebovat pomoct, tak jsem taky z Karlovarska.

Igor

Igore, Karlovarsko v mém pojetí je úzký okruh kolem Varů. Já bydlím kousek od Sadova. Když vám to nebude vadit, rád bych se na vás určitě s radou někdy obrátil To víte - začátečník má plnou hlavu všeho toho, jak se o zvířata postarat co nejlépe a co nepodcenit a co naopak nepřeceňovat. Tak díky za vstřícnost.

Neregistrovaný uživatel

20.5.2008 18:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.108.135

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
PVc ,oves se snad dá koupit jen neloupaný ? Loupaný oves jsem snad nikdy neviděla. Jasné, že když vyrábí vločky , tak to pluch zbaví, ale jinak je oves vždy v pluchách. Shánějte normálně oves , v ZZN, / Zemědělské zásobování a nákup / , mívá to Jednota na skoro každé vsi. Já nakupuji od pána, co má bratra s ovsem, a pracuje v drogerii / takže si jezdím pro oves do drogerie .. určitě to půjde. Helena

Tak to já nevím, jak se dá nebo nedá oves koupit, u nás se totiž nic takového, jako prodejce obilí, nevyskytuje. Zkusím přes ZZN - zjistit, kde mají nejbližší prodejnu, jinak nevím. Každopádně moc díky za tip.
PVc

Přidejte reakci

Přidat smajlík