Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.93
Začala jsem dojit kamarádky kozu. Aniž by měla kůzlata, nalilo se jí vemeno tzv. panenským mlékem. Takto chodila asi 3 - 4 dny, než jsme jí začaly dojit. Mléko bylo zpočátku žluté, později už jen nahořklé a v jednom struku byly vždy tak 4 cucky, které šly ztěží oddojit. Teď po cca 8 dnech dojení je mléko krásné bílé, sladké, koza vypadá spokojeně. Dojíme jednou denně, více není v našich silách pravidelně zvládat. První střiky oddojuji vždy na zem, cucky zmizely. Ale hlavní dotaz je - dnes ráno jsem si ze včerejšího mléka udělala koktejl a strašně se pohádala s přítelem, že z mléka určitě chytnu nějaké "brebery", že v dnešních dobách pít něco takového, neupraveného a bez veterinární kontroly, to je prý hazardování se zdravím. Ptám se proto, jaké je bezpečnostní riziko, co můžu skutečně chytit (vím snad, že z mléka možno TBC, pokud by ho měla koza). Ráda bych také pro klid v rodině zaslala mléko na rozbor. Kolik toto stojí a kde mi rozbor udělají? Jsem z Prahy, resp. od Benátek nad Jizerou. Koza je ve společnosti dalších dvou koz ve výběhu s přístřeškem, krmena zatím převážně senem a trávou.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.56.1
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Začala jsem dojit kamarádky kozu. Aniž by měla kůzlata, nalilo se jí vemeno tzv. panenským mlékem. Takto chodila asi 3 - 4 dny, než jsme jí začaly dojit. Mléko bylo zpočátku žluté, později už jen nahořklé a v jednom struku byly vždy tak 4 cucky, které šly ztěží oddojit. Teď po cca 8 dnech dojení je mléko krásné bílé, sladké, koza vypadá spokojeně. Dojíme jednou denně, více není v našich silách pravidelně zvládat. První střiky oddojuji vždy na zem, cucky zmizely. Ale hlavní dotaz je - dnes ráno jsem si ze včerejšího mléka udělala koktejl a strašně se pohádala s přítelem, že z mléka určitě chytnu nějaké "brebery", že v dnešních dobách pít něco takového, neupraveného a bez veterinární kontroly, to je prý hazardování se zdravím. Ptám se proto, jaké je bezpečnostní riziko, co můžu skutečně chytit (vím snad, že z mléka možno TBC, pokud by ho měla koza). Ráda bych také pro klid v rodině zaslala mléko na rozbor. Kolik toto stojí a kde mi rozbor udělají? Jsem z Prahy, resp. od Benátek nad Jizerou. Koza je ve společnosti dalších dvou koz ve výběhu s přístřeškem, krmena zatím převážně senem a trávou.
Nechci aby to znělo ve zlém ale daleko víc toho můžete chitit od přítele než od kozy ! Ale určitá opatření by byla na místě kor když píšete že v mléku byly cucky mohlo jít možná o zánět. Takže bych doporučil mléko svařit před pitím do doby než uděláte testy.Co testy stojí vám poradí určitě někdo tady poradí to já teď nevím. Takže hodně úspěchu a čisté mléko !
Honza mčf
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.227.74
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nechci aby to znělo ve zlém ale daleko víc toho můžete chitit od přítele než od kozy ! Ale určitá opatření by byla na místě kor když píšete že v mléku byly cucky mohlo jít možná o zánět. Takže bych doporučil mléko svařit před pitím do doby než uděláte testy.Co testy stojí vám poradí určitě někdo tady poradí to já teď nevím. Takže hodně úspěchu a čisté mléko !
Honza mčf
také bych v této souvislosti přidala dotaz - kdyz ma koza na vemeni klíště, může se to dostat do mléka? může se mléko od této kozy pít? iveta
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.91.254
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
také bych v této souvislosti přidala dotaz - kdyz ma koza na vemeni klíště, může se to dostat do mléka? může se mléko od této kozy pít? iveta
Tak teoreticky opravdu můžete dostat od infikovaných koz po pití nepasterovaného mléka ledacos. Od přítele taky a mnohem horšího....Ale u těch koz je to např. TBC - v dnešní době to moc koz nemá a ani na to nejsou tak vnímavé, kromě toho jste pravděpodobně očkovaná.
Brucelóza - o té moc nevím. Klíšťová encefalitida - profláknuté a známé. A další. Samozřejmě si můžete nechat udělat rozbor mlíka. A nebo mlíko nikoli vařit (i to samozřejmě jde, ale je zbytečné) , ale stačí zahřát na 72 stupňů. To prokazatelně chcípnou případné patogeny. Např. TBC by měla pojít už při 69 stupních.
My jsme mlíko začali pasterovat až loni, hlavně kvůli výrobě sýra a taky mému těhotenství. Pasterujeme dál na sýry, ale do čaje si ho klidně dám syrové. Jestli kozy vypadají zdravě a mlíko taky, není dobré panikařit. Ale otázku pasterovat - nepasterovat si musí každý malochovatel vyřešit sám. Už se o tom tady v diskuzi kdysi psalo, i o těch nemocech tuším něco bylo, takže zkuste pohledat. Kromě toho, mně pasterované kozí mlíko smrdí.
Lenka ze Dvora
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.226
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Začala jsem dojit kamarádky kozu. Aniž by měla kůzlata, nalilo se jí vemeno tzv. panenským mlékem. Takto chodila asi 3 - 4 dny, než jsme jí začaly dojit. Mléko bylo zpočátku žluté, později už jen nahořklé a v jednom struku byly vždy tak 4 cucky, které šly ztěží oddojit. Teď po cca 8 dnech dojení je mléko krásné bílé, sladké, koza vypadá spokojeně. Dojíme jednou denně, více není v našich silách pravidelně zvládat. První střiky oddojuji vždy na zem, cucky zmizely. Ale hlavní dotaz je - dnes ráno jsem si ze včerejšího mléka udělala koktejl a strašně se pohádala s přítelem, že z mléka určitě chytnu nějaké "brebery", že v dnešních dobách pít něco takového, neupraveného a bez veterinární kontroly, to je prý hazardování se zdravím. Ptám se proto, jaké je bezpečnostní riziko, co můžu skutečně chytit (vím snad, že z mléka možno TBC, pokud by ho měla koza). Ráda bych také pro klid v rodině zaslala mléko na rozbor. Kolik toto stojí a kde mi rozbor udělají? Jsem z Prahy, resp. od Benátek nad Jizerou. Koza je ve společnosti dalších dvou koz ve výběhu s přístřeškem, krmena zatím převážně senem a trávou.
TBC ani brucelóza se v našich chovech přežvýkavců již leta nevyskytují. Navíc koza je proti TBC odolná, vždy se doporučovalo z tohoto důvodu pít kozí mléko - že koza TBC neonemocní a že kozí mléko plicní problémy léčí - i TBC u lidí ( jako podpůrný prostředek ). Určitý problém by mohl být s klíšťaty. Neznamená v žádném případě, že když koza má zakousnuté klíště, že má encefalitidu a že se jí nakazíte, i když tato cesta nákazy je možná. Pokud žijete v oblasti, kde se nakažená klíšťata vyskytují, nechte sebe očkovat a kozám důsledně aplikujte nějaké repelenty - teď když nám hrozí tiplíci, měly by být dostupné a doktoři by o nich měli mít informace. Pokud jste zároveň těhotná, nebo podáváte mléko malým dětem či hodně nemocným osobám, které by další infekce mohla vážně ohrozit, pro klid duše pasterujte výše popsaným způsobem.
Já žiju v oblasti, kde se nakažená klíšťata nevyskytují ( těch nenakažených je tady ale dost ), mlíko piju hned po nadojení ještě teplé, jen ho scedím - a jak mi svědčí
. Nepasterované mléko obsahuje důležité enzymy, které se inaktivují i šetrnou pasterací. Vyhodnoťte pečlivě svou situaci a když se ukáže příznivá, nebojte se pít syrové
Jiřina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.220.2
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Začala jsem dojit kamarádky kozu. Aniž by měla kůzlata, nalilo se jí vemeno tzv. panenským mlékem. Takto chodila asi 3 - 4 dny, než jsme jí začaly dojit. Mléko bylo zpočátku žluté, později už jen nahořklé a v jednom struku byly vždy tak 4 cucky, které šly ztěží oddojit. Teď po cca 8 dnech dojení je mléko krásné bílé, sladké, koza vypadá spokojeně. Dojíme jednou denně, více není v našich silách pravidelně zvládat. První střiky oddojuji vždy na zem, cucky zmizely. Ale hlavní dotaz je - dnes ráno jsem si ze včerejšího mléka udělala koktejl a strašně se pohádala s přítelem, že z mléka určitě chytnu nějaké "brebery", že v dnešních dobách pít něco takového, neupraveného a bez veterinární kontroly, to je prý hazardování se zdravím. Ptám se proto, jaké je bezpečnostní riziko, co můžu skutečně chytit (vím snad, že z mléka možno TBC, pokud by ho měla koza). Ráda bych také pro klid v rodině zaslala mléko na rozbor. Kolik toto stojí a kde mi rozbor udělají? Jsem z Prahy, resp. od Benátek nad Jizerou. Koza je ve společnosti dalších dvou koz ve výběhu s přístřeškem, krmena zatím převážně senem a trávou.
Jsem z oblasti, kde se klíšťová encefalitida vyskytuje, my jsme všichni očkovaní.Asi 8 km od nás měli asi před dvěma roky klíšťovku chycenou z kozího mléka, naštěstí se z toho všichni dostali bez následků. Mléko pijeme nepasterované, syn se věnuje vrcholovému sportu a kozí mléko mu dělá dobře. Pasterizuji pouze na sýry. Ale je to na zvážení každého, syrové mléko má daleko víc těch \"dobrých\" složek, než pasterizované, ale přináší to i svá rizika. Ale co je nepřináší? Jak chcete vyčistit třeba vzduch, který dýcháme?A takový tatarák ze syrové hovězí svíčkové- ten má neodolatelné kouzlo- a co na to šílené krávy? Judyna
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.4.90
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jsem z oblasti, kde se klíšťová encefalitida vyskytuje, my jsme všichni očkovaní.Asi 8 km od nás měli asi před dvěma roky klíšťovku chycenou z kozího mléka, naštěstí se z toho všichni dostali bez následků. Mléko pijeme nepasterované, syn se věnuje vrcholovému sportu a kozí mléko mu dělá dobře. Pasterizuji pouze na sýry. Ale je to na zvážení každého, syrové mléko má daleko víc těch \"dobrých\" složek, než pasterizované, ale přináší to i svá rizika. Ale co je nepřináší? Jak chcete vyčistit třeba vzduch, který dýcháme?A takový tatarák ze syrové hovězí svíčkové- ten má neodolatelné kouzlo- a co na to šílené krávy? Judyna
Zdravim! Tak to je přesně to, co se mi teď hodí do krámu. Mám taky jeden dotaz ohledně mlíčka. Taky piju syrové a je mňam. Ale předevčírem koza přestala žrát, bylo jí šoufl a dva dni srandila jak hasičská stříkačka. Dostala sennou dietu a už je lepší, průjem ustupuje. Radši jsem její mlíčko přenechala všechno kůzlatům(dělili jsme se o něj - já ráno, oni večer). Ráda bych už zase taky něco pro sebe, ale nevim, jestli (a jak dlouho ) po tom průjmu pasterovat. Nebo ještě nechat prckům?Díky za radu, Alča