Fefír, už jsem v koncích...

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

10.6.2008 20:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.6.15

Ahojda.
Moc prosím o radu zkušené. V poslední době se mi nevede výroba kefíru, už jsem z toho nešťastná.... Naočkuji mléko a vždycky se mi začne kazit, ačkoliv se dříve vedlo. Všechno vymývám horkou, zkouším a zkouším a vždycky se do toho dostane asi nějaké brebera bakterka... Nenapadá Vás, co dělám špatně?
Díky. Milada

Neregistrovaný uživatel

11.6.2008 14:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.91.254

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ahojda.
Moc prosím o radu zkušené. V poslední době se mi nevede výroba kefíru, už jsem z toho nešťastná.... Naočkuji mléko a vždycky se mi začne kazit, ačkoliv se dříve vedlo. Všechno vymývám horkou, zkouším a zkouším a vždycky se do toho dostane asi nějaké brebera bakterka... Nenapadá Vás, co dělám špatně?
Díky. Milada

tak to může být buď špatná kultura (nebo jestli máte kefírku houbu, tak poškozená rovnováha organismů v houbičce), nebo špinavé sklenice, nebo špatná voda. První problém vyřešíte pořízením nové kultury/kefírky, druhý a třetí tím, že nevymejete horkou, ale spaříte nebo vyvaříte vroucí vodou. Pak mě ještě napadá nedostatečná pasterace v kombinaci s nějakou u vás namnoženou potvorou. Normálně by kefír měl být schopný hezky kolonizovat i nepasterované mlíko, ale jestli je kultura špatná, nebude na to mít dost síly. A další věc - prostředí, kde se kysá - třeba je něco i tam, co tam zvenku naleze, pak musí být nádoba hermeticky uzavřená. Pak příliš nízká nebo (spíš) moc vysoká teplota, nad 40 stupňů kefír hyne a nechává prostor jiným potvorám. Nepřehřála se vám ta kultura někdy? Jestli ani jedno z toho nefunguje, tak už pak opravdu nevím. Lenka ze Dvora

Přidejte reakci

Přidat smajlík