Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

16.6.2008 09:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.4.36

ahoj, chystáme se porazit jednu kozenu, je tříletá, středně rostlá, mám ale dilema, jestli se to vůbec vyplatí, zaplatit řezníka a všechna ta práce a svinčík, protože když na ni tak koukám - trochu kýty, něco (snad) na hřbetě, ale jink jen kůže, šlachy a věčně nažraný bachor. z kterého si ovšem nic nevezmu, že?. proto se ptám zkušenějších - kolik je asi masa z dospělé kozy, která není zrovna Rambo? radili byste zkrmit? nebo se to vyplatí tak akorát pro psy a kočky?
díky
Hana

Neregistrovaný uživatel

16.6.2008 09:33
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.2.122

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
ahoj, chystáme se porazit jednu kozenu, je tříletá, středně rostlá, mám ale dilema, jestli se to vůbec vyplatí, zaplatit řezníka a všechna ta práce a svinčík, protože když na ni tak koukám - trochu kýty, něco (snad) na hřbetě, ale jink jen kůže, šlachy a věčně nažraný bachor. z kterého si ovšem nic nevezmu, že?. proto se ptám zkušenějších - kolik je asi masa z dospělé kozy, která není zrovna Rambo? radili byste zkrmit? nebo se to vyplatí tak akorát pro psy a kočky?
díky
Hana

Já tomu moc nerozumím. Pokud by jste jí nezabili, necháte jít jinak pojít, nebo jí někomu dáte ? Výtěžnost je u koz asi do 50 % . čili masa / všeho / bude tak asi 50 procent váhy živého kusu. Dobré je toto suché maso do klobás. Helena

Neregistrovaný uživatel

16.6.2008 10:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.226

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
ahoj, chystáme se porazit jednu kozenu, je tříletá, středně rostlá, mám ale dilema, jestli se to vůbec vyplatí, zaplatit řezníka a všechna ta práce a svinčík, protože když na ni tak koukám - trochu kýty, něco (snad) na hřbetě, ale jink jen kůže, šlachy a věčně nažraný bachor. z kterého si ovšem nic nevezmu, že?. proto se ptám zkušenějších - kolik je asi masa z dospělé kozy, která není zrovna Rambo? radili byste zkrmit? nebo se to vyplatí tak akorát pro psy a kočky?
díky
Hana

Porazit kozu je něco diametrálně jiného než zabíjačka prasete - to narážím na vaše slova " tolik práce a svinčíku". Zabití kozy od střelení po stadium jatečně opracovaného trupu + mísa vnitřností trvá mně osobně zhruba hodinu, jsem nimra . Řezníkovi by to šlo určitě rychleji. Z bachoru si vezmete právě ten bachor - jestli máte rádi dršťkovku - já ano a hodně, takže piplačka s čištěním bachoru se mi vyplatí, ale to je práce opravdu dost nepříjemná. Koziny a kozlečiny prodávám do Kary Trutnov, přijedou si a za kůži dají 50 - 80 Kč ( podle velikosti ). Zbude vám hlava, nohy, střeva a obsah bachoru. Hlavu byste měla správně odevzdat veterinářům k rozboru na TSE, já na to dlabu a současně s nohama ji vařím pro psy a pro kočky. Zbytky se střevama jdou do hnoje.
Odhad 50% výtěžnost je poněkud optimistický a platí spíš pro kůzlata, dospělá koza je na tom s výtěžností o něco hůř, ale s použitím masa do klobás ( nebo do salámů ) souhlasím vřele. Psům a kočkám dále u nás patří žebra - není na nich pro člověka nic podstatného, ale domácí šelmičky mají co obírat . Zkrmit jim beze všeho celou kozu jde samozřejmě taky, ale podle mého je to plýtvání - i když samozřejmě záleží pouze na vás.
Jiřina

Neregistrovaný uživatel

16.6.2008 11:33
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.131.170

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
ahoj, chystáme se porazit jednu kozenu, je tříletá, středně rostlá, mám ale dilema, jestli se to vůbec vyplatí, zaplatit řezníka a všechna ta práce a svinčík, protože když na ni tak koukám - trochu kýty, něco (snad) na hřbetě, ale jink jen kůže, šlachy a věčně nažraný bachor. z kterého si ovšem nic nevezmu, že?. proto se ptám zkušenějších - kolik je asi masa z dospělé kozy, která není zrovna Rambo? radili byste zkrmit? nebo se to vyplatí tak akorát pro psy a kočky?
díky
Hana

já jsem si jednu kozu nechala zabít na jatkách jako domácí porážku, protože to zabít neumim a nerada bych byla nařčená z týrání. zaplatila jsem za to 125 kč, dostala jsem jí v půlkách. k jídlu to moc nebylo, zbaštili to psi a kočky, tak jsem aspon "ušetřila" za krmení. a kůži jsem si nechala vyčinit, mám jí u postele. jinak nejlepší je fakt do klobás. Lenka

Neregistrovaný uživatel

16.6.2008 13:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.64.53

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
já jsem si jednu kozu nechala zabít na jatkách jako domácí porážku, protože to zabít neumim a nerada bych byla nařčená z týrání. zaplatila jsem za to 125 kč, dostala jsem jí v půlkách. k jídlu to moc nebylo, zbaštili to psi a kočky, tak jsem aspon "ušetřila" za krmení. a kůži jsem si nechala vyčinit, mám jí u postele. jinak nejlepší je fakt do klobás. Lenka

Ještě dodávám, že jatečně opracované trupy se u koz a ovcí (kůzlat a jehňat) NEPŮLÍ!!!
Hanka mkf

Neregistrovaný uživatel

16.6.2008 14:35
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.248.182

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ještě dodávám, že jatečně opracované trupy se u koz a ovcí (kůzlat a jehňat) NEPŮLÍ!!!
Hanka mkf

Dobrý den , v Anglii a Austrálii se jehňata půlí zcela běžně jsou z toho potom krásné kotletky na grilování i s držátkem z části žebírka , jsou tam schopni naplátkovat prakticky celé zvíře na gril, taky to děláme a je to potom bezva rychlé vaření a hlavně žádné nádobí s pozdravem ML.

Neregistrovaný uživatel

16.6.2008 14:47
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.131.170

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ještě dodávám, že jatečně opracované trupy se u koz a ovcí (kůzlat a jehňat) NEPŮLÍ!!!
Hanka mkf

to je vlastně pravda, dostala jsem jí celou, pletu si to s prasetem, to jsem měla ted naposled. omlouvám se.

Neregistrovaný uživatel

16.6.2008 16:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.56.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
to je vlastně pravda, dostala jsem jí celou, pletu si to s prasetem, to jsem měla ted naposled. omlouvám se.

Já jen dodám nechat aspoň 2 dny v chladu odvyset jinak to bude tužší jak podešev ! Honza mčf

Neregistrovaný uživatel

16.6.2008 16:59
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.225

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Já jen dodám nechat aspoň 2 dny v chladu odvyset jinak to bude tužší jak podešev ! Honza mčf

Ze středně rostlé kozy jsme měli 7 kg čistého, vykoštěného masa. Pravda žádný zázrak a té šiplačky, ale klobásy byly super. Dát to všechno psům mi přijde trošku škoda, i tak se mají dobře, ale záleží na každém. Markéta H.

Neregistrovaný uživatel

17.6.2008 01:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.18.230

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ještě dodávám, že jatečně opracované trupy se u koz a ovcí (kůzlat a jehňat) NEPŮLÍ!!!
Hanka mkf

MKF:... a proč by se prosím nemělo půlit?
dk

Neregistrovaný uživatel

17.6.2008 08:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.56.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Já jen dodám nechat aspoň 2 dny v chladu odvyset jinak to bude tužší jak podešev ! Honza mčf

Pardon odviset !!! Honza mčf

Neregistrovaný uživatel

17.6.2008 10:41
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.51.72

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
MKF:... a proč by se prosím nemělo půlit?
dk

Je to praktická diskuze,ale děsím se dne až budu muset na nějakou z mých koz ukázat-ty půjdeš. Ještě ,že jsou všechny mladé a zdravé. Jenom naše Lucina-bábina,ale tu nechám dožít .Z té už by byly i klobásy tuhé. Možná žádné. Renata

Neregistrovaný uživatel

17.6.2008 21:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.34.44

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Je to praktická diskuze,ale děsím se dne až budu muset na nějakou z mých koz ukázat-ty půjdeš. Ještě ,že jsou všechny mladé a zdravé. Jenom naše Lucina-bábina,ale tu nechám dožít .Z té už by byly i klobásy tuhé. Možná žádné. Renata

Mě nejspíš čekaj o víkendu kůzlata. Ožraly mi všechny plody na rajčetech, tak jsem uznala, že už maj pekáčovou váhu. Akorát nevim, jestli se mladé kůzle musí nechat taky dva dny viset, nebo stačí kratší doba. Nemáme doma vhodně chladný a bezmuší prostor. Leda v chodbě a tam je nějakých 15C. A sem tam proklouzne dveřma ňákej ten hmyzák hovnilez. Tak bych to radši zkrátila.
Alča

Neregistrovaný uživatel

18.6.2008 02:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.220.2

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Mě nejspíš čekaj o víkendu kůzlata. Ožraly mi všechny plody na rajčetech, tak jsem uznala, že už maj pekáčovou váhu. Akorát nevim, jestli se mladé kůzle musí nechat taky dva dny viset, nebo stačí kratší doba. Nemáme doma vhodně chladný a bezmuší prostor. Leda v chodbě a tam je nějakých 15C. A sem tam proklouzne dveřma ňákej ten hmyzák hovnilez. Tak bych to radši zkrátila.
Alča

Pokud nemáte prostor na dozrání masa bez přítomnosti much- koukněte na inzeráty- daruji ledničku- sem tam se objeví někdo, kdo se chce starého krámu za odvoz zbavit- pochopitelně musí být funkční- máme jednu takovou pod schodama, je to sice starý žďorb a žralok proudu- ale taky jede jen, když je třeby tam pověsit na 2 dny kůzle, jehně, uložit kachny, husy, maso na klobásy.....Pustíme ji na minimum a splní to požadavek na chlad i bezmuší prostor.

Neregistrovaný uživatel

18.6.2008 08:27
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.28.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Mě nejspíš čekaj o víkendu kůzlata. Ožraly mi všechny plody na rajčetech, tak jsem uznala, že už maj pekáčovou váhu. Akorát nevim, jestli se mladé kůzle musí nechat taky dva dny viset, nebo stačí kratší doba. Nemáme doma vhodně chladný a bezmuší prostor. Leda v chodbě a tam je nějakých 15C. A sem tam proklouzne dveřma ňákej ten hmyzák hovnilez. Tak bych to radši zkrátila.
Alča

Mladá kůzlata nechávám viset jen jeden den. Anna

Neregistrovaný uživatel

18.6.2008 08:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.56.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Mě nejspíš čekaj o víkendu kůzlata. Ožraly mi všechny plody na rajčetech, tak jsem uznala, že už maj pekáčovou váhu. Akorát nevim, jestli se mladé kůzle musí nechat taky dva dny viset, nebo stačí kratší doba. Nemáme doma vhodně chladný a bezmuší prostor. Leda v chodbě a tam je nějakých 15C. A sem tam proklouzne dveřma ňákej ten hmyzák hovnilez. Tak bych to radši zkrátila.
Alča

I kůzlata je dobré nechat odviset aspoň ty dva dny minimum je 24 hod. Jinak bude maso tuhé tak že vás nezachrání ani papiňák ! Ta lednice je dobrý nápad nám se takhle sešly navíc tři! jenda je na vejce, druhá byla na mléko a sýry/ta byla supr byla to ta 2 dílná prosklená jak jsou v hospodách nebo krámech. Takže nahoře bylo mléko a dole mohly v klidu zrát sýry teda pokud jsme je nechaly/ a konečně ta třetí sloužící na maso. Ovšem lednici je nutné dokonale vymýt a vydezinfikovat /nejlépe Virocid to je tak úžasná věc že se v ní pomalu snad začnu i koupat nebo aspoň to savo/ nechat vyvětrat a nakonec klidně jěště umýt octovou vodou to aby nebyly v lednici žádné cizí pachy a bakterie které by vám maso /a hlavně mléko/ do sebe natáhlo ! Honza mčf

Neregistrovaný uživatel

18.6.2008 08:47
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.56.118

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
MKF:... a proč by se prosím nemělo půlit?
dk

To mi nevysvětlil ani řezník. Prostě je to tak. Ale sám se přiklání k půlení a je pravda, že se mi pak skvěle jehně porcovalo. Tak si příště zase nechám rozpůlit. Na chuť to vliv nemá . Dana

Neregistrovaný uživatel

18.6.2008 14:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.20.45

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
I kůzlata je dobré nechat odviset aspoň ty dva dny minimum je 24 hod. Jinak bude maso tuhé tak že vás nezachrání ani papiňák ! Ta lednice je dobrý nápad nám se takhle sešly navíc tři! jenda je na vejce, druhá byla na mléko a sýry/ta byla supr byla to ta 2 dílná prosklená jak jsou v hospodách nebo krámech. Takže nahoře bylo mléko a dole mohly v klidu zrát sýry teda pokud jsme je nechaly/ a konečně ta třetí sloužící na maso. Ovšem lednici je nutné dokonale vymýt a vydezinfikovat /nejlépe Virocid to je tak úžasná věc že se v ní pomalu snad začnu i koupat nebo aspoň to savo/ nechat vyvětrat a nakonec klidně jěště umýt octovou vodou to aby nebyly v lednici žádné cizí pachy a bakterie které by vám maso /a hlavně mléko/ do sebe natáhlo ! Honza mčf

Hm, zrovna jsme jednu takouvou přede dvěma měsíci odvezli na sběrnej dvůr .
Alča

Neregistrovaný uživatel

18.6.2008 17:19
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.56.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Hm, zrovna jsme jednu takouvou přede dvěma měsíci odvezli na sběrnej dvůr .
Alča

No já jí odtamtud nemám moje je u nás už 3 roky a byla z bazaru Honza mčf

Přidejte reakci

Přidat smajlík