Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.4.36
ahoj, chystáme se porazit jednu kozenu, je tříletá, středně rostlá, mám ale dilema, jestli se to vůbec vyplatí, zaplatit řezníka a všechna ta práce a svinčík, protože když na ni tak koukám - trochu kýty, něco (snad) na hřbetě, ale jink jen kůže, šlachy a věčně nažraný bachor. z kterého si ovšem nic nevezmu, že?. proto se ptám zkušenějších - kolik je asi masa z dospělé kozy, která není zrovna Rambo? radili byste zkrmit? nebo se to vyplatí tak akorát pro psy a kočky?
díky
Hana
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.2.122
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
ahoj, chystáme se porazit jednu kozenu, je tříletá, středně rostlá, mám ale dilema, jestli se to vůbec vyplatí, zaplatit řezníka a všechna ta práce a svinčík, protože když na ni tak koukám - trochu kýty, něco (snad) na hřbetě, ale jink jen kůže, šlachy a věčně nažraný bachor. z kterého si ovšem nic nevezmu, že?. proto se ptám zkušenějších - kolik je asi masa z dospělé kozy, která není zrovna Rambo? radili byste zkrmit? nebo se to vyplatí tak akorát pro psy a kočky?
díky
Hana
Já tomu moc nerozumím. Pokud by jste jí nezabili, necháte jít jinak pojít, nebo jí někomu dáte ? Výtěžnost je u koz asi do 50 % . čili masa / všeho / bude tak asi 50 procent váhy živého kusu. Dobré je toto suché maso do klobás. Helena
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.226
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
ahoj, chystáme se porazit jednu kozenu, je tříletá, středně rostlá, mám ale dilema, jestli se to vůbec vyplatí, zaplatit řezníka a všechna ta práce a svinčík, protože když na ni tak koukám - trochu kýty, něco (snad) na hřbetě, ale jink jen kůže, šlachy a věčně nažraný bachor. z kterého si ovšem nic nevezmu, že?. proto se ptám zkušenějších - kolik je asi masa z dospělé kozy, která není zrovna Rambo? radili byste zkrmit? nebo se to vyplatí tak akorát pro psy a kočky?
díky
Hana
Porazit kozu je něco diametrálně jiného než zabíjačka prasete - to narážím na vaše slova " tolik práce a svinčíku". Zabití kozy od střelení po stadium jatečně opracovaného trupu + mísa vnitřností trvá mně osobně zhruba hodinu, jsem nimra . Řezníkovi by to šlo určitě rychleji. Z bachoru si vezmete právě ten bachor - jestli máte rádi dršťkovku - já ano a hodně, takže piplačka s čištěním bachoru se mi vyplatí, ale to je práce opravdu dost nepříjemná. Koziny a kozlečiny prodávám do Kary Trutnov, přijedou si a za kůži dají 50 - 80 Kč ( podle velikosti ). Zbude vám hlava, nohy, střeva a obsah bachoru. Hlavu byste měla správně odevzdat veterinářům k rozboru na TSE, já na to dlabu a současně s nohama ji vařím pro psy a pro kočky. Zbytky se střevama jdou do hnoje.
Odhad 50% výtěžnost je poněkud optimistický a platí spíš pro kůzlata, dospělá koza je na tom s výtěžností o něco hůř, ale s použitím masa do klobás ( nebo do salámů ) souhlasím vřele. Psům a kočkám dále u nás patří žebra - není na nich pro člověka nic podstatného, ale domácí šelmičky mají co obírat
. Zkrmit jim beze všeho celou kozu jde samozřejmě taky, ale podle mého je to plýtvání - i když samozřejmě záleží pouze na vás.
Jiřina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.131.170
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
ahoj, chystáme se porazit jednu kozenu, je tříletá, středně rostlá, mám ale dilema, jestli se to vůbec vyplatí, zaplatit řezníka a všechna ta práce a svinčík, protože když na ni tak koukám - trochu kýty, něco (snad) na hřbetě, ale jink jen kůže, šlachy a věčně nažraný bachor. z kterého si ovšem nic nevezmu, že?. proto se ptám zkušenějších - kolik je asi masa z dospělé kozy, která není zrovna Rambo? radili byste zkrmit? nebo se to vyplatí tak akorát pro psy a kočky?
díky
Hana
já jsem si jednu kozu nechala zabít na jatkách jako domácí porážku, protože to zabít neumim a nerada bych byla nařčená z týrání. zaplatila jsem za to 125 kč, dostala jsem jí v půlkách. k jídlu to moc nebylo, zbaštili to psi a kočky, tak jsem aspon "ušetřila" za krmení. a kůži jsem si nechala vyčinit, mám jí u postele. jinak nejlepší je fakt do klobás. Lenka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.64.53
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
já jsem si jednu kozu nechala zabít na jatkách jako domácí porážku, protože to zabít neumim a nerada bych byla nařčená z týrání. zaplatila jsem za to 125 kč, dostala jsem jí v půlkách. k jídlu to moc nebylo, zbaštili to psi a kočky, tak jsem aspon "ušetřila" za krmení. a kůži jsem si nechala vyčinit, mám jí u postele. jinak nejlepší je fakt do klobás. Lenka
Ještě dodávám, že jatečně opracované trupy se u koz a ovcí (kůzlat a jehňat) NEPŮLÍ!!!
Hanka mkf
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.248.182
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ještě dodávám, že jatečně opracované trupy se u koz a ovcí (kůzlat a jehňat) NEPŮLÍ!!!
Hanka mkf
Dobrý den , v Anglii a Austrálii se jehňata půlí zcela běžně jsou z toho potom krásné kotletky na grilování i s držátkem z části žebírka , jsou tam schopni naplátkovat prakticky celé zvíře na gril, taky to děláme a je to potom bezva rychlé vaření a hlavně žádné nádobí s pozdravem ML.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.131.170
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ještě dodávám, že jatečně opracované trupy se u koz a ovcí (kůzlat a jehňat) NEPŮLÍ!!!
Hanka mkf
to je vlastně pravda, dostala jsem jí celou, pletu si to s prasetem, to jsem měla ted naposled. omlouvám se.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.56.1
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
to je vlastně pravda, dostala jsem jí celou, pletu si to s prasetem, to jsem měla ted naposled. omlouvám se.
Já jen dodám nechat aspoň 2 dny v chladu odvyset jinak to bude tužší jak podešev ! Honza mčf
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.225
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já jen dodám nechat aspoň 2 dny v chladu odvyset jinak to bude tužší jak podešev ! Honza mčf
Ze středně rostlé kozy jsme měli 7 kg čistého, vykoštěného masa. Pravda žádný zázrak a té šiplačky, ale klobásy byly super. Dát to všechno psům mi přijde trošku škoda, i tak se mají dobře, ale záleží na každém. Markéta H.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.18.230
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ještě dodávám, že jatečně opracované trupy se u koz a ovcí (kůzlat a jehňat) NEPŮLÍ!!!
Hanka mkf
MKF:... a proč by se prosím nemělo půlit?
dk
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.56.1
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já jen dodám nechat aspoň 2 dny v chladu odvyset jinak to bude tužší jak podešev ! Honza mčf
Pardon odviset !!! Honza mčf
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.51.72
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
MKF:... a proč by se prosím nemělo půlit?
dk
Je to praktická diskuze,ale děsím se dne až budu muset na nějakou z mých koz ukázat-ty půjdeš. Ještě ,že jsou všechny mladé a zdravé. Jenom naše Lucina-bábina,ale tu nechám dožít .Z té už by byly i klobásy tuhé. Možná žádné. Renata
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.34.44
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Je to praktická diskuze,ale děsím se dne až budu muset na nějakou z mých koz ukázat-ty půjdeš. Ještě ,že jsou všechny mladé a zdravé. Jenom naše Lucina-bábina,ale tu nechám dožít .Z té už by byly i klobásy tuhé. Možná žádné. Renata
Mě nejspíš čekaj o víkendu kůzlata. Ožraly mi všechny plody na rajčetech, tak jsem uznala, že už maj pekáčovou váhu. Akorát nevim, jestli se mladé kůzle musí nechat taky dva dny viset, nebo stačí kratší doba. Nemáme doma vhodně chladný a bezmuší prostor. Leda v chodbě a tam je nějakých 15C. A sem tam proklouzne dveřma ňákej ten hmyzák hovnilez. Tak bych to radši zkrátila.
Alča
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.220.2
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Mě nejspíš čekaj o víkendu kůzlata. Ožraly mi všechny plody na rajčetech, tak jsem uznala, že už maj pekáčovou váhu. Akorát nevim, jestli se mladé kůzle musí nechat taky dva dny viset, nebo stačí kratší doba. Nemáme doma vhodně chladný a bezmuší prostor. Leda v chodbě a tam je nějakých 15C. A sem tam proklouzne dveřma ňákej ten hmyzák hovnilez. Tak bych to radši zkrátila.
Alča
Pokud nemáte prostor na dozrání masa bez přítomnosti much- koukněte na inzeráty- daruji ledničku- sem tam se objeví někdo, kdo se chce starého krámu za odvoz zbavit- pochopitelně musí být funkční- máme jednu takovou pod schodama, je to sice starý žďorb a žralok proudu- ale taky jede jen, když je třeby tam pověsit na 2 dny kůzle, jehně, uložit kachny, husy, maso na klobásy.....Pustíme ji na minimum a splní to požadavek na chlad i bezmuší prostor.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.28.1
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Mě nejspíš čekaj o víkendu kůzlata. Ožraly mi všechny plody na rajčetech, tak jsem uznala, že už maj pekáčovou váhu. Akorát nevim, jestli se mladé kůzle musí nechat taky dva dny viset, nebo stačí kratší doba. Nemáme doma vhodně chladný a bezmuší prostor. Leda v chodbě a tam je nějakých 15C. A sem tam proklouzne dveřma ňákej ten hmyzák hovnilez. Tak bych to radši zkrátila.
Alča
Mladá kůzlata nechávám viset jen jeden den. Anna
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.56.1
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Mě nejspíš čekaj o víkendu kůzlata. Ožraly mi všechny plody na rajčetech, tak jsem uznala, že už maj pekáčovou váhu. Akorát nevim, jestli se mladé kůzle musí nechat taky dva dny viset, nebo stačí kratší doba. Nemáme doma vhodně chladný a bezmuší prostor. Leda v chodbě a tam je nějakých 15C. A sem tam proklouzne dveřma ňákej ten hmyzák hovnilez. Tak bych to radši zkrátila.
Alča
I kůzlata je dobré nechat odviset aspoň ty dva dny minimum je 24 hod. Jinak bude maso tuhé tak že vás nezachrání ani papiňák ! Ta lednice je dobrý nápad nám se takhle sešly navíc tři!
jenda je na vejce, druhá byla na mléko a sýry/ta byla supr byla to ta 2 dílná prosklená jak jsou v hospodách nebo krámech. Takže nahoře bylo mléko a dole mohly v klidu zrát sýry
teda pokud jsme je nechaly
/ a konečně ta třetí sloužící na maso. Ovšem lednici je nutné dokonale vymýt a vydezinfikovat /nejlépe Virocid to je tak úžasná věc že se v ní pomalu snad začnu i koupat
nebo aspoň to savo/ nechat vyvětrat a nakonec klidně jěště umýt octovou vodou to aby nebyly v lednici žádné cizí pachy a bakterie které by vám maso /a hlavně mléko/ do sebe natáhlo ! Honza mčf
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.56.118
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
MKF:... a proč by se prosím nemělo půlit?
dk
To mi nevysvětlil ani řezník. Prostě je to tak. Ale sám se přiklání k půlení a je pravda, že se mi pak skvěle jehně porcovalo. Tak si příště zase nechám rozpůlit. Na chuť to vliv nemá . Dana
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.20.45
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
I kůzlata je dobré nechat odviset aspoň ty dva dny minimum je 24 hod. Jinak bude maso tuhé tak že vás nezachrání ani papiňák ! Ta lednice je dobrý nápad nám se takhle sešly navíc tři!
jenda je na vejce, druhá byla na mléko a sýry/ta byla supr byla to ta 2 dílná prosklená jak jsou v hospodách nebo krámech. Takže nahoře bylo mléko a dole mohly v klidu zrát sýry
teda pokud jsme je nechaly
/ a konečně ta třetí sloužící na maso. Ovšem lednici je nutné dokonale vymýt a vydezinfikovat /nejlépe Virocid to je tak úžasná věc že se v ní pomalu snad začnu i koupat
nebo aspoň to savo/ nechat vyvětrat a nakonec klidně jěště umýt octovou vodou to aby nebyly v lednici žádné cizí pachy a bakterie které by vám maso /a hlavně mléko/ do sebe natáhlo ! Honza mčf
Hm, zrovna jsme jednu takouvou přede dvěma měsíci odvezli na sběrnej dvůr .
Alča
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.56.1
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Hm, zrovna jsme jednu takouvou přede dvěma měsíci odvezli na sběrnej dvůr .
Alča
No já jí odtamtud nemám moje je u nás už 3 roky a byla z bazaru
Honza mčf