Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.34.80
Dobrý den. Tak jsem se taky rozhodla, že zkusím výrobu sýra. Mam objednané formičky a syřidlo, jen nevím, jestli jsem taky neměla vzít nějakou tu kulturu. Je potřeba? Někde jsem vyčetla, že pro výrobu z pasterovaného mléka se musí přidat, aby to mělo ty pravý breberky, který se pasterací zničí. Nebo se pletu? Je možné vyrobit sýr jen pomocí syřidla, či přidat zakysanou smetanu, zákys a podobně? Nebo sýr děláte bez pasterace? Děkuji, Alča
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.51.72
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den. Tak jsem se taky rozhodla, že zkusím výrobu sýra. Mam objednané formičky a syřidlo, jen nevím, jestli jsem taky neměla vzít nějakou tu kulturu. Je potřeba? Někde jsem vyčetla, že pro výrobu z pasterovaného mléka se musí přidat, aby to mělo ty pravý breberky, který se pasterací zničí. Nebo se pletu? Je možné vyrobit sýr jen pomocí syřidla, či přidat zakysanou smetanu, zákys a podobně? Nebo sýr děláte bez pasterace? Děkuji, Alča
Pro sebe můžete z nepasterovaného. Bála bych se kdyby v domě bylo velmi malé dítě nebo těhotná a pak kdyby jste nabídla někomu cizímu. Já tedy pasteruji a přidávám smetanovou kulturu. Pokud nemáte kulturu můžete dát zakysanku.Taky se mi skoro vždy podařil. Přeji hodně zdaru. Renata
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.34.44
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pro sebe můžete z nepasterovaného. Bála bych se kdyby v domě bylo velmi malé dítě nebo těhotná a pak kdyby jste nabídla někomu cizímu. Já tedy pasteruji a přidávám smetanovou kulturu. Pokud nemáte kulturu můžete dát zakysanku.Taky se mi skoro vždy podařil. Přeji hodně zdaru. Renata
Díky. Hned jak dorazí objednané potřeby, pustim se do díla. Asi budu pasterovat, nejsem si moc jistá mojí kuchyňskou hygienou. Mlíko piju syrové, ale kdyby jsen uplácala nějaký ten sýr, asi bych nabídla i příbuzenstvu a časem i roční dcerce. Tak aby mne pak rodinka neoběsila na hajzlpapíru...
Alča
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.91.254
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Díky. Hned jak dorazí objednané potřeby, pustim se do díla. Asi budu pasterovat, nejsem si moc jistá mojí kuchyňskou hygienou. Mlíko piju syrové, ale kdyby jsen uplácala nějaký ten sýr, asi bych nabídla i příbuzenstvu a časem i roční dcerce. Tak aby mne pak rodinka neoběsila na hajzlpapíru...
Alča
Důvodem pasterace není slabá kuchyňská hygiena, ale možnost případné nákazy např. klíšťovou encefalitidou nebo jinou potvorou. Je vhodné si uvědomit, že nepasterované mléko má určitou mikroflóru, která je veskrze člověku prospěšná. Pasterací toto vše zhyne a zbyde volné místo pro zlé brebery . Proto vám při špatné hygieně v kuchyni nepomůže ani pasterace, spíš naopak. Budete-li ale dodržovat základní zásady , bude vše OK. Než sáhnu na sýr, umyju si ruce, než do něj něco strčím, omyju to teplou vodou, nikdy nepoužiju nic, co je zrovna od syrového masa atd. Hrnce zakrývám poklicí. Takže přiměřeně je právě tak akorát.
Lenka ze Dvora
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.4.23
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Důvodem pasterace není slabá kuchyňská hygiena, ale možnost případné nákazy např. klíšťovou encefalitidou nebo jinou potvorou. Je vhodné si uvědomit, že nepasterované mléko má určitou mikroflóru, která je veskrze člověku prospěšná. Pasterací toto vše zhyne a zbyde volné místo pro zlé brebery . Proto vám při špatné hygieně v kuchyni nepomůže ani pasterace, spíš naopak. Budete-li ale dodržovat základní zásady , bude vše OK. Než sáhnu na sýr, umyju si ruce, než do něj něco strčím, omyju to teplou vodou, nikdy nepoužiju nic, co je zrovna od syrového masa atd. Hrnce zakrývám poklicí. Takže přiměřeně je právě tak akorát.
Lenka ze Dvora
Aha, to je pravda. Když nad tím tak přemýšlim. No, každej má asi svoje osvědčené postupy, snad si taky časem nějaký osvojim a pochutnáme si. Alča