Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

29.7.2008 22:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.159.148

Dobrý den, když dělám žinčici, tj. syrovátka se převaří, tak pak je ten zbytek na vylití, nebo se dá použít jako normální syrovátka.? Myslím, že už v tom nic není. Dá se to nějak naočovat, aby z toho byla opět normální syrovátka?A né planá voda?? děkuji K.

Neregistrovaný uživatel

30.7.2008 09:33
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.56.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Dobrý den, když dělám žinčici, tj. syrovátka se převaří, tak pak je ten zbytek na vylití, nebo se dá použít jako normální syrovátka.? Myslím, že už v tom nic není. Dá se to nějak naočovat, aby z toho byla opět normální syrovátka?A né planá voda?? děkuji K.

Já si myslím že už v tom pak ani nemá co zůstat! a obnovit syrovátku asi nelze. Nebo o tom nevím což je docela možné Ale úplně bych jí nezatracoval ani v tomhle stavu. Určitě se da použít pro zvířata do míchanice což taky není špatné ne ? Honza mčf

Neregistrovaný uživatel

30.7.2008 13:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.200.142

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Já si myslím že už v tom pak ani nemá co zůstat! a obnovit syrovátku asi nelze. Nebo o tom nevím což je docela možné Ale úplně bych jí nezatracoval ani v tomhle stavu. Určitě se da použít pro zvířata do míchanice což taky není špatné ne ? Honza mčf

Nebo s ní můžete zalévat muškáty . Evaux

Neregistrovaný uživatel

30.7.2008 19:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.210

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Nebo s ní můžete zalévat muškáty . Evaux

My jí dáváme vypít zvířatům. Pokud nám jí cestou do chlíva nevypije rovnou z kýblu pes nebo kocour, dostane jí čuník a pokud čuník už bydlí v mrazáku, jako v současnosti, vypijou jí kozy a můžou se po ní utlouct.

Ivan

Neregistrovaný uživatel

31.7.2008 09:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.91.254

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
My jí dáváme vypít zvířatům. Pokud nám jí cestou do chlíva nevypije rovnou z kýblu pes nebo kocour, dostane jí čuník a pokud čuník už bydlí v mrazáku, jako v současnosti, vypijou jí kozy a můžou se po ní utlouct.

Ivan

No tak u nás to polovina koz žere jako zběsilá a druhá půlka to povýšeně ingnoruje a nikdo je nedonutí, aby to aspoň olízly, i kdyby se od závisti měly osypat zelenýma pupínkama...
Lenka ze Dvora

Neregistrovaný uživatel

31.7.2008 22:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.159.148

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
No tak u nás to polovina koz žere jako zběsilá a druhá půlka to povýšeně ingnoruje a nikdo je nedonutí, aby to aspoň olízly, i kdyby se od závisti měly osypat zelenýma pupínkama...
Lenka ze Dvora

A prosím kdy je syrovátka ta nejlepší na požití pro lidi. Když se dělá tvaroh, nebo sýr? děkuji K.

Neregistrovaný uživatel

4.5.2011 17:04
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.156.77

Nevadí že je v tej srvátke syridlo? Mne srvátka chutí , pila by som ju, len tá chémia v nej /syridlo/ ma trochu plaší.
M.

Neregistrovaný uživatel

6.5.2011 22:44
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.21.71

Já ji leju do vany a koupu v ní sebe nebo děti. Je to bezva na ekzémy a suchou kůži. Ale používám tu "první" syrovátku, po tvarohu. Žinčicu neumím.smajlík Jak se to dělá? Hana

Neregistrovaný uživatel

7.5.2011 23:31
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.234.122

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Já ji leju do vany a koupu v ní sebe nebo děti. Je to bezva na ekzémy a suchou kůži. Ale používám tu "první" syrovátku, po tvarohu. Žinčicu neumím.smajlík Jak se to dělá? Hana

Opisuji Vám recept na výrobu žinčice z brožůry :Domácí zpracování mléka.
ŽINČICE.
Syrovátku,která nám zůstává jako ,, odpadní materiál " při výrobě sýra nebudeme vylévat, ale také ji zužitkujeme
při výrobě žinčice.
Syrovátku zahřejeme za občasného míchání na 85-88 stupňů C. Přestaneme míchat,čekáme, až jakoby praskne povrch
sraženiny ,to je správný okamžik,kdy začnáme zbírat sraženinu z povrchu. Z 10 l syrovátky získáme až 3 l žinčice.
Chceme-li kyselou žinčici,přidáme smetanovou kultůru v množství 1-2 % .Teplota žinčice při přidávání zákvasu musí
být nižší než 40 stupňů. Fermentujeme při pokojové teplotě 1-2 dny a pak uchováme v chladničce. je možné přidat
také jogurtovou kultůru-při teplotě 45-50 stupňů C.Pak fermentujeme při 40 stupních C 6-8 hodin.

Neregistrovaný uživatel

7.5.2011 23:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.40.197

na to se dá použít syrovátka z výroby sýra, kde bylo použité syřidlo, nebo jen po výrobě tvarohu přirozeným zakysáním? A žinčice je to sražené, nebo to tekuté?

Neregistrovaný uživatel

8.5.2011 23:21
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.234.122

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
na to se dá použít syrovátka z výroby sýra, kde bylo použité syřidlo, nebo jen po výrobě tvarohu přirozeným zakysáním? A žinčice je to sražené, nebo to tekuté?

Tvaroh nedělám z přirozeně zakyslého mléka, protože za tu dobu než přirozeně zkysne se hodně zvýrazní kozí aróma.
Na výrobu tvarohu používám syřidlo Laktosin od Milcom Tábor.Z této syrovátky už nic udělat nejde. Na sýr mám Laktochym.
Žinčice se dělá ze syrovátky po výrobě sýra.Když nepoužijete při výrobě sýra chloryd vápenatý, pro větší výtěžnost, tak
se při zahřívání syrovátky vysráží více sraženiny. Sraženinu seberete částečně se syrovátkou a máte nápoj žinčice.
Když tuto sraženinu přendáte opatrně na hustý cedník nebo plachetku a nacháte odkapat,tak vyrobíte jemný sýr Rycotta.
Ten můžete použít na slano,nebo na sladko.Dělám z Rycotty sladký mls,který zatím chutnal každému.
Přimíchám do ní rozinky namočené v rumu,nastrouhanou hořkou čokoládu a tekutý med.
Výtěžnost sraženiny se dá zvýšit přidáním mléka do syrovátky,0,5 l mléka do 5 l syrovátky.

Neregistrovaný uživatel

9.5.2011 13:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.37.130

Můžu se zeptat proč při výrobě tvarohu nejde už použít syrovátka, když se použije sýřidlo? Lze jí potom třeba přidat do chleba,nebo pít?

Neregistrovaný uživatel

9.5.2011 22:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.234.122

Myslela jsem to tak,že zahříváním syrovátky z tvarohu se mi žádné bílkoviny již nevysráží.Jinak ji použít můžete.

Neregistrovaný uživatel

22.7.2011 13:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.92.43

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Myslela jsem to tak,že zahříváním syrovátky z tvarohu se mi žádné bílkoviny již nevysráží.Jinak ji použít můžete.

Dělá se tvaroh z převařeného mléka nebo se nechá zkysnout mléko nepřevařené? Typuji, že z nepřevařeného. Ta voda, která tam zůstane je syrovátka? Omlouvám se za naivní dotazy.
Děkuji.
Marie

Neregistrovaný uživatel

22.7.2011 13:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.51.72

Pokud nemáte mléko otestované ,tak byste měla dělat tvaroh z mléka pasterovaného . Já jsem zastánce mléka pasterovaného ,jelikož mě ty následné starosti za to nestojí.
Já osobně mám rádá syrovátku z tvarohu ,ta mi fakt chutná. Kozy se mohou taky utlouct . Kdybych ji měla 100litrů denně ,tak by ji vypily. Renata

Neregistrovaný uživatel

22.7.2011 15:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.204.155

Jakou konzistenci by žinčica měla mít? Já vždycky četla, že se pije, ale nějak si to neumím představit. Dana

Neregistrovaný uživatel

22.7.2011 15:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.51.72

Tak já jsem žinčicu nikdy neochutnala . Jednou nás ,jako děti,táta vzal do Roháčů ,že tam byl na vojně a ví o horské salaši . Tak jsme měli celodenní výlet ,salaš jsme našli rozpadlou a opuštěnou ,ale cestou jsme narazili na teplé medvědí lejno a cestou jsme ztratili naši mamku. Výlet to byl moc pěkný a nikdy jsme na něj nezapomněli. Takže nevím jak má žinčica chutnat ,ale vím že se pije. Renata

Neregistrovaný uživatel

22.7.2011 17:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.101.77

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tak já jsem žinčicu nikdy neochutnala . Jednou nás ,jako děti,táta vzal do Roháčů ,že tam byl na vojně a ví o horské salaši . Tak jsme měli celodenní výlet ,salaš jsme našli rozpadlou a opuštěnou ,ale cestou jsme narazili na teplé medvědí lejno a cestou jsme ztratili naši mamku. Výlet to byl moc pěkný a nikdy jsme na něj nezapomněli. Takže nevím jak má žinčica chutnat ,ale vím že se pije. Renata

Hezkys to, Renatko, napsala. Ten medvěď napřed sežral ovce a pak lidi - a mamka byla asi třešnička na dortu smajlíksmajlíksmajlík
( promíííň - dneska se mi chce smát - jsem sama doma smajlík
Jiřina

Neregistrovaný uživatel

22.7.2011 17:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.220.6

Žinčica je tekutá, něco jak kyška.

Neregistrovaný uživatel

23.7.2011 23:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.226.244

Já jsem dnes večer taky sama doma. děti randěj a mužskej šel do lesa relaxovat.A já relaxuji u koz ,v sýrárně a ve chvilce volna uklízím . Nějak se nám doma rozmohl nepořádek až chaos. Renata

Neregistrovaný uživatel

17.9.2011 20:37
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.224.1

zo syrovatky , mlieka a pripadne smotany sa vyraba norsky syr BRUNOST. postup je na internete. T. smajlík

Neregistrovaný uživatel

18.9.2011 19:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.200.1

Dnes jsme vedli debatu na téma žinčica...paní říkala, že po vypití "to" z ní šlo vrchem spodem, a že by ji už do huby nikdy nevzalasmajlíkPetra od lesa

Neregistrovaný uživatel

11.10.2011 22:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.224.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
A prosím kdy je syrovátka ta nejlepší na požití pro lidi. Když se dělá tvaroh, nebo sýr? děkuji K.

Ja si myslim, ze je lepsia zo syra lebo syridlo nechava v syrovatke mliecny cukor. Ak sa necha mlieko prirodzene skysnut na tvaroh cast cukru vykysne. Ked sa pouzije aj na tvaroh syridlo je to asi rovnako. Niekomu chuti lepsie jedna , niekomu druha tonci.smajlík

Neregistrovaný uživatel

11.10.2011 22:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.227.120

Syrovátka ze sýra je téměř bez příchuti, není kyselá, já ji mám ráda, v létě osvěží, ale je fakt, že nikdo jiný kromě mne ji nepije. Co nevypiji, dávám králíkům, můžou se utlouct. /I když mám taky 3 sourozence a ti se jí ani nedotknou, nějak špatně je matka vychovala./ E.

Neregistrovaný uživatel

12.10.2011 07:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.24.198

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Syrovátka ze sýra je téměř bez příchuti, není kyselá, já ji mám ráda, v létě osvěží, ale je fakt, že nikdo jiný kromě mne ji nepije. Co nevypiji, dávám králíkům, můžou se utlouct. /I když mám taky 3 sourozence a ti se jí ani nedotknou, nějak špatně je matka vychovala./ E.

k těm sourozencům - ti moji se nedotknout ani kozího mléka - sýra jen někdy a ještě s očicháváním apod. o syrovátce nemůže být ani řeč - docela mě to štve měli by to zadarmo a ani je nehne.
Jinak k těm králíkům - to jim dáváte asi zvlášt do misky jen tak na chuť - není jim z toho nic ? asi si na to musí zvyknout od mala - já dávám syrovátku got. praseti a mladým kozenkám co si nechávám do chovu - králici mě nenapadli - jinak samosebou drůbeži pokud toho mám víc do ní namáčím chleba a podobně

Neregistrovaný uživatel

12.10.2011 20:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.32.102

Tončííí: díky za upozornění na brunost, už se chladí...masakr:-). Asi je to ten typ potraviny, kterou buď miluješ, nebo nenávidíš a případně se k tomu musíš tzv. "projíst". osobně mi ale chutná, uvidím ještě po vytuhnutí. Hodnotím to jako velmi zajímavý a nestandardní počin, uvidíme, co na to řekne zbytek rodiny.

Neregistrovaný uživatel

12.10.2011 21:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.227.120

Většina mých králíků syrovátku vyloženě miluje, pijí ji, i když mají čerstvou trávu. Nijak ji neředím. Vypijí jí asi tolik, jako v zimě vody s mlékem, když žerou seno. /Kravského mléka mám dost, tak naši králíci samotnou vodu nepijí, nechutná jim, zmlsancům./ Nic jim z toho není, vždyť v ní není tuk, žádné cizorodé látky. Jednou po očkování malí odstavení králíci dostali průjem, dávala jsem jim zkyslé mléko - někde jsem to četla - krásně se pozdravili a pili jako vzteklí. Abyste měla představu, krmím asi tak 30 mladých králíků, 1 chovného Bedřicha a 5 samic.

Neregistrovaný uživatel

13.10.2011 08:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.24.198

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Většina mých králíků syrovátku vyloženě miluje, pijí ji, i když mají čerstvou trávu. Nijak ji neředím. Vypijí jí asi tolik, jako v zimě vody s mlékem, když žerou seno. /Kravského mléka mám dost, tak naši králíci samotnou vodu nepijí, nechutná jim, zmlsancům./ Nic jim z toho není, vždyť v ní není tuk, žádné cizorodé látky. Jednou po očkování malí odstavení králíci dostali průjem, dávala jsem jim zkyslé mléko - někde jsem to četla - krásně se pozdravili a pili jako vzteklí. Abyste měla představu, krmím asi tak 30 mladých králíků, 1 chovného Bedřicha a 5 samic.

děkuji mám malé králiky u samice které budu odstavovat a jedna samice mi porodila - tak jim to začnu pomalu přidávat a uvidím co bude - ještě otázka dávate jim to zřejmě studené? nebo i teplé? díky

Neregistrovaný uživatel

13.10.2011 21:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.227.120

Nedávám přímo z ledničky, nechám obrazit v místnosti. Nezkoušela jem syrovátku ohřívat. Nevím, co by to udělalo. Letos jsem dělala sýry poprvně, ale až budou mít samice znovu mladé, budu to dávat samici a mladí si přivyknou s ní. Zatím jsem dávala syrovátku jen odrostlým králíkům a dospělým. Králíci jsou opatrní, hned nezačnou pít, ale podruhé, potřetí už většina pije. E.

Neregistrovaný uživatel

13.10.2011 23:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.234.108

Já nemám králíky a tak mi syrovátka neustále zbývá ! Dělám z ní výborné palačinky, mě osobně chutnají víc než z mléka, dělám z ní dobrou polévku, trochu dám do knedlíků, trochu do buchty, když peču. Něco vypije pes a kočky, něco já a zbytek bohužel vylévám.

Neregistrovaný uživatel

16.10.2011 15:43
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.139.53

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
zo syrovatky , mlieka a pripadne smotany sa vyraba norsky syr BRUNOST. postup je na internete. T. smajlík

Ahojky.Tak zkouším ten Brunost a dala jsem tam smetanu..Teď se mi začíná smetana srážet..Je to v pořádku,nebo to mám rovnou vylít a nepokračovat.Přeci jen se ten sýr dělá dlouho....Zkoušeli jste to někdo s tou smetanou??? Díky Renda

Neregistrovaný uživatel

16.10.2011 18:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.139.53

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ahojky.Tak zkouším ten Brunost a dala jsem tam smetanu..Teď se mi začíná smetana srážet..Je to v pořádku,nebo to mám rovnou vylít a nepokračovat.Přeci jen se ten sýr dělá dlouho....Zkoušeli jste to někdo s tou smetanou??? Díky Renda

a nevadí,že jsem použila při sýření chlorid?????Prosím odpovězte,ať to můžu kdyžtak vypnout.....

Neregistrovaný uživatel

16.10.2011 23:41
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.32.102

Tak už jste na to asi přišla sama, že "srážení " smetany nevadí a Ca2Cl tomu taky nevadil. Ale je potřeba to velmi prudce zachladit, je to fakt rozdíl. prudce zachlazený "sýr" je hladší.

Neregistrovaný uživatel

17.10.2011 17:36
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.139.53

Já to hodila pak ven na ztuhnutí,takže zchlazeno bylo ve chvilce...A máte pravdu..Zjistila jsem to sama...smajlík.Jen jsem měla tu syrovátku solenou.Ne celou, ale odlívala jsem do toho slanou syrovátku,kterou jsem slévala ze sýřeniny..Až pak jsem se rozhodla tento sýr zkusit..To mi ovšem došlo až při ochutnání...Takže přesně nevím,jak to má chutnat,ale tohle je dobrý.....smajlík

Neregistrovaný uživatel

17.10.2011 21:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.32.102

Paradoxně mírně slaný je i gjetost bez osolené syrovátky, svou roli hrají soli přirozeně obsažené a jak se to zredukuje, je to karamelové a sladké a...mírně slané :-) (už jsem ho dělala 3x a celkem si držím standard :-))

Přidejte reakci

Přidat smajlík