Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.159.148
Dobrý den, když dělám žinčici, tj. syrovátka se převaří, tak pak je ten zbytek na vylití, nebo se dá použít jako normální syrovátka.? Myslím, že už v tom nic není. Dá se to nějak naočovat, aby z toho byla opět normální syrovátka?A né planá voda?? děkuji K.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.56.1
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den, když dělám žinčici, tj. syrovátka se převaří, tak pak je ten zbytek na vylití, nebo se dá použít jako normální syrovátka.? Myslím, že už v tom nic není. Dá se to nějak naočovat, aby z toho byla opět normální syrovátka?A né planá voda?? děkuji K.
Já si myslím že už v tom pak ani nemá co zůstat! a obnovit syrovátku asi nelze. Nebo o tom nevím což je docela možné
Ale úplně bych jí nezatracoval ani v tomhle stavu. Určitě se da použít pro zvířata do míchanice což taky není špatné ne ? Honza mčf
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.200.142
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já si myslím že už v tom pak ani nemá co zůstat! a obnovit syrovátku asi nelze. Nebo o tom nevím což je docela možné
Ale úplně bych jí nezatracoval ani v tomhle stavu. Určitě se da použít pro zvířata do míchanice což taky není špatné ne ? Honza mčf
Nebo s ní můžete zalévat muškáty ![]()
![]()
. Evaux
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.233.210
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nebo s ní můžete zalévat muškáty ![]()
![]()
. Evaux
My jí dáváme vypít zvířatům. Pokud nám jí cestou do chlíva nevypije rovnou z kýblu pes nebo kocour, dostane jí čuník a pokud čuník už bydlí v mrazáku, jako v současnosti, vypijou jí kozy a můžou se po ní utlouct.
Ivan
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.91.254
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
My jí dáváme vypít zvířatům. Pokud nám jí cestou do chlíva nevypije rovnou z kýblu pes nebo kocour, dostane jí čuník a pokud čuník už bydlí v mrazáku, jako v současnosti, vypijou jí kozy a můžou se po ní utlouct.
Ivan
No tak u nás to polovina koz žere jako zběsilá a druhá půlka to povýšeně ingnoruje a nikdo je nedonutí, aby to aspoň olízly, i kdyby se od závisti měly osypat zelenýma pupínkama...
Lenka ze Dvora
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.159.148
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No tak u nás to polovina koz žere jako zběsilá a druhá půlka to povýšeně ingnoruje a nikdo je nedonutí, aby to aspoň olízly, i kdyby se od závisti měly osypat zelenýma pupínkama...
Lenka ze Dvora
A prosím kdy je syrovátka ta nejlepší na požití pro lidi. Když se dělá tvaroh, nebo sýr? děkuji K.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.156.77
Nevadí že je v tej srvátke syridlo? Mne srvátka chutí , pila by som ju, len tá chémia v nej /syridlo/ ma trochu plaší.
M.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.21.71
Já ji leju do vany a koupu v ní sebe nebo děti. Je to bezva na ekzémy a suchou kůži. Ale používám tu "první" syrovátku, po tvarohu. Žinčicu neumím.
Jak se to dělá? Hana
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.234.122
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já ji leju do vany a koupu v ní sebe nebo děti. Je to bezva na ekzémy a suchou kůži. Ale používám tu "první" syrovátku, po tvarohu. Žinčicu neumím.
Jak se to dělá? Hana
Opisuji Vám recept na výrobu žinčice z brožůry :Domácí zpracování mléka.
ŽINČICE.
Syrovátku,která nám zůstává jako ,, odpadní materiál " při výrobě sýra nebudeme vylévat, ale také ji zužitkujeme
při výrobě žinčice.
Syrovátku zahřejeme za občasného míchání na 85-88 stupňů C. Přestaneme míchat,čekáme, až jakoby praskne povrch
sraženiny ,to je správný okamžik,kdy začnáme zbírat sraženinu z povrchu. Z 10 l syrovátky získáme až 3 l žinčice.
Chceme-li kyselou žinčici,přidáme smetanovou kultůru v množství 1-2 % .Teplota žinčice při přidávání zákvasu musí
být nižší než 40 stupňů. Fermentujeme při pokojové teplotě 1-2 dny a pak uchováme v chladničce. je možné přidat
také jogurtovou kultůru-při teplotě 45-50 stupňů C.Pak fermentujeme při 40 stupních C 6-8 hodin.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.40.197
na to se dá použít syrovátka z výroby sýra, kde bylo použité syřidlo, nebo jen po výrobě tvarohu přirozeným zakysáním? A žinčice je to sražené, nebo to tekuté?
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.234.122
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
na to se dá použít syrovátka z výroby sýra, kde bylo použité syřidlo, nebo jen po výrobě tvarohu přirozeným zakysáním? A žinčice je to sražené, nebo to tekuté?
Tvaroh nedělám z přirozeně zakyslého mléka, protože za tu dobu než přirozeně zkysne se hodně zvýrazní kozí aróma.
Na výrobu tvarohu používám syřidlo Laktosin od Milcom Tábor.Z této syrovátky už nic udělat nejde. Na sýr mám Laktochym.
Žinčice se dělá ze syrovátky po výrobě sýra.Když nepoužijete při výrobě sýra chloryd vápenatý, pro větší výtěžnost, tak
se při zahřívání syrovátky vysráží více sraženiny. Sraženinu seberete částečně se syrovátkou a máte nápoj žinčice.
Když tuto sraženinu přendáte opatrně na hustý cedník nebo plachetku a nacháte odkapat,tak vyrobíte jemný sýr Rycotta.
Ten můžete použít na slano,nebo na sladko.Dělám z Rycotty sladký mls,který zatím chutnal každému.
Přimíchám do ní rozinky namočené v rumu,nastrouhanou hořkou čokoládu a tekutý med.
Výtěžnost sraženiny se dá zvýšit přidáním mléka do syrovátky,0,5 l mléka do 5 l syrovátky.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.37.130
Můžu se zeptat proč při výrobě tvarohu nejde už použít syrovátka, když se použije sýřidlo? Lze jí potom třeba přidat do chleba,nebo pít?
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.234.122
Myslela jsem to tak,že zahříváním syrovátky z tvarohu se mi žádné bílkoviny již nevysráží.Jinak ji použít můžete.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.92.43
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Myslela jsem to tak,že zahříváním syrovátky z tvarohu se mi žádné bílkoviny již nevysráží.Jinak ji použít můžete.
Dělá se tvaroh z převařeného mléka nebo se nechá zkysnout mléko nepřevařené? Typuji, že z nepřevařeného. Ta voda, která tam zůstane je syrovátka? Omlouvám se za naivní dotazy.
Děkuji.
Marie
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.51.72
Pokud nemáte mléko otestované ,tak byste měla dělat tvaroh z mléka pasterovaného . Já jsem zastánce mléka pasterovaného ,jelikož mě ty následné starosti za to nestojí.
Já osobně mám rádá syrovátku z tvarohu ,ta mi fakt chutná. Kozy se mohou taky utlouct . Kdybych ji měla 100litrů denně ,tak by ji vypily. Renata
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.204.155
Jakou konzistenci by žinčica měla mít? Já vždycky četla, že se pije, ale nějak si to neumím představit. Dana
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.51.72
Tak já jsem žinčicu nikdy neochutnala . Jednou nás ,jako děti,táta vzal do Roháčů ,že tam byl na vojně a ví o horské salaši . Tak jsme měli celodenní výlet ,salaš jsme našli rozpadlou a opuštěnou ,ale cestou jsme narazili na teplé medvědí lejno a cestou jsme ztratili naši mamku. Výlet to byl moc pěkný a nikdy jsme na něj nezapomněli. Takže nevím jak má žinčica chutnat ,ale vím že se pije. Renata
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.101.77
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak já jsem žinčicu nikdy neochutnala . Jednou nás ,jako děti,táta vzal do Roháčů ,že tam byl na vojně a ví o horské salaši . Tak jsme měli celodenní výlet ,salaš jsme našli rozpadlou a opuštěnou ,ale cestou jsme narazili na teplé medvědí lejno a cestou jsme ztratili naši mamku. Výlet to byl moc pěkný a nikdy jsme na něj nezapomněli. Takže nevím jak má žinčica chutnat ,ale vím že se pije. Renata
Hezkys to, Renatko, napsala. Ten medvěď napřed sežral ovce a pak lidi - a mamka byla asi třešnička na dortu 


( promíííň - dneska se mi chce smát - jsem sama doma 
Jiřina
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.220.6
Žinčica je tekutá, něco jak kyška.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.226.244
Já jsem dnes večer taky sama doma. děti randěj a mužskej šel do lesa relaxovat.A já relaxuji u koz ,v sýrárně a ve chvilce volna uklízím . Nějak se nám doma rozmohl nepořádek až chaos. Renata
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.224.1
zo syrovatky , mlieka a pripadne smotany sa vyraba norsky syr BRUNOST. postup je na internete. T.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.200.1
Dnes jsme vedli debatu na téma žinčica...paní říkala, že po vypití "to" z ní šlo vrchem spodem, a že by ji už do huby nikdy nevzala
Petra od lesa
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.224.1
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A prosím kdy je syrovátka ta nejlepší na požití pro lidi. Když se dělá tvaroh, nebo sýr? děkuji K.
Ja si myslim, ze je lepsia zo syra lebo syridlo nechava v syrovatke mliecny cukor. Ak sa necha mlieko prirodzene skysnut na tvaroh cast cukru vykysne. Ked sa pouzije aj na tvaroh syridlo je to asi rovnako. Niekomu chuti lepsie jedna , niekomu druha tonci.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.227.120
Syrovátka ze sýra je téměř bez příchuti, není kyselá, já ji mám ráda, v létě osvěží, ale je fakt, že nikdo jiný kromě mne ji nepije. Co nevypiji, dávám králíkům, můžou se utlouct. /I když mám taky 3 sourozence a ti se jí ani nedotknou, nějak špatně je matka vychovala./ E.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.24.198
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Syrovátka ze sýra je téměř bez příchuti, není kyselá, já ji mám ráda, v létě osvěží, ale je fakt, že nikdo jiný kromě mne ji nepije. Co nevypiji, dávám králíkům, můžou se utlouct. /I když mám taky 3 sourozence a ti se jí ani nedotknou, nějak špatně je matka vychovala./ E.
k těm sourozencům - ti moji se nedotknout ani kozího mléka - sýra jen někdy a ještě s očicháváním apod. o syrovátce nemůže být ani řeč - docela mě to štve měli by to zadarmo a ani je nehne.
Jinak k těm králíkům - to jim dáváte asi zvlášt do misky jen tak na chuť - není jim z toho nic ? asi si na to musí zvyknout od mala - já dávám syrovátku got. praseti a mladým kozenkám co si nechávám do chovu - králici mě nenapadli - jinak samosebou drůbeži pokud toho mám víc do ní namáčím chleba a podobně
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.32.102
Tončííí: díky za upozornění na brunost, už se chladí...masakr:-). Asi je to ten typ potraviny, kterou buď miluješ, nebo nenávidíš a případně se k tomu musíš tzv. "projíst". osobně mi ale chutná, uvidím ještě po vytuhnutí. Hodnotím to jako velmi zajímavý a nestandardní počin, uvidíme, co na to řekne zbytek rodiny.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.227.120
Většina mých králíků syrovátku vyloženě miluje, pijí ji, i když mají čerstvou trávu. Nijak ji neředím. Vypijí jí asi tolik, jako v zimě vody s mlékem, když žerou seno. /Kravského mléka mám dost, tak naši králíci samotnou vodu nepijí, nechutná jim, zmlsancům./ Nic jim z toho není, vždyť v ní není tuk, žádné cizorodé látky. Jednou po očkování malí odstavení králíci dostali průjem, dávala jsem jim zkyslé mléko - někde jsem to četla - krásně se pozdravili a pili jako vzteklí. Abyste měla představu, krmím asi tak 30 mladých králíků, 1 chovného Bedřicha a 5 samic.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.24.198
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Většina mých králíků syrovátku vyloženě miluje, pijí ji, i když mají čerstvou trávu. Nijak ji neředím. Vypijí jí asi tolik, jako v zimě vody s mlékem, když žerou seno. /Kravského mléka mám dost, tak naši králíci samotnou vodu nepijí, nechutná jim, zmlsancům./ Nic jim z toho není, vždyť v ní není tuk, žádné cizorodé látky. Jednou po očkování malí odstavení králíci dostali průjem, dávala jsem jim zkyslé mléko - někde jsem to četla - krásně se pozdravili a pili jako vzteklí. Abyste měla představu, krmím asi tak 30 mladých králíků, 1 chovného Bedřicha a 5 samic.
děkuji mám malé králiky u samice které budu odstavovat a jedna samice mi porodila - tak jim to začnu pomalu přidávat a uvidím co bude - ještě otázka dávate jim to zřejmě studené? nebo i teplé? díky
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.227.120
Nedávám přímo z ledničky, nechám obrazit v místnosti. Nezkoušela jem syrovátku ohřívat. Nevím, co by to udělalo. Letos jsem dělala sýry poprvně, ale až budou mít samice znovu mladé, budu to dávat samici a mladí si přivyknou s ní. Zatím jsem dávala syrovátku jen odrostlým králíkům a dospělým. Králíci jsou opatrní, hned nezačnou pít, ale podruhé, potřetí už většina pije. E.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.234.108
Já nemám králíky a tak mi syrovátka neustále zbývá ! Dělám z ní výborné palačinky, mě osobně chutnají víc než z mléka, dělám z ní dobrou polévku, trochu dám do knedlíků, trochu do buchty, když peču. Něco vypije pes a kočky, něco já a zbytek bohužel vylévám.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.139.53
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
zo syrovatky , mlieka a pripadne smotany sa vyraba norsky syr BRUNOST. postup je na internete. T.
Ahojky.Tak zkouším ten Brunost a dala jsem tam smetanu..Teď se mi začíná smetana srážet..Je to v pořádku,nebo to mám rovnou vylít a nepokračovat.Přeci jen se ten sýr dělá dlouho....Zkoušeli jste to někdo s tou smetanou??? Díky Renda
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.139.53
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ahojky.Tak zkouším ten Brunost a dala jsem tam smetanu..Teď se mi začíná smetana srážet..Je to v pořádku,nebo to mám rovnou vylít a nepokračovat.Přeci jen se ten sýr dělá dlouho....Zkoušeli jste to někdo s tou smetanou??? Díky Renda
a nevadí,že jsem použila při sýření chlorid?????Prosím odpovězte,ať to můžu kdyžtak vypnout.....
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.32.102
Tak už jste na to asi přišla sama, že "srážení " smetany nevadí a Ca2Cl tomu taky nevadil. Ale je potřeba to velmi prudce zachladit, je to fakt rozdíl. prudce zachlazený "sýr" je hladší.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.139.53
Já to hodila pak ven na ztuhnutí,takže zchlazeno bylo ve chvilce...A máte pravdu..Zjistila jsem to sama...
.Jen jsem měla tu syrovátku solenou.Ne celou, ale odlívala jsem do toho slanou syrovátku,kterou jsem slévala ze sýřeniny..Až pak jsem se rozhodla tento sýr zkusit..To mi ovšem došlo až při ochutnání...Takže přesně nevím,jak to má chutnat,ale tohle je dobrý.....
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.32.102
Paradoxně mírně slaný je i gjetost bez osolené syrovátky, svou roli hrají soli přirozeně obsažené a jak se to zredukuje, je to karamelové a sladké a...mírně slané :-) (už jsem ho dělala 3x a celkem si držím standard :-))