ŠETRNÁ PASTERIZACE ALE JAK????

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

13.8.2008 11:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.56.1

Tak lidičky zlatý jde mi z pasterizace hlava kolem! na kurzu bylo řečeno :
ŠETRNÁ PASTERIZACE : 65C na 20 minut

Brožura: Domácí zpracování mléka:
ŠETRNÁ PASTERIZACE : 63-65C po dobu MINIMÁLNĚ 30 MINUT

TAK JAK TEDY????? Honza mčf

Neregistrovaný uživatel

13.8.2008 11:42
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.220.2

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tak lidičky zlatý jde mi z pasterizace hlava kolem! na kurzu bylo řečeno :
ŠETRNÁ PASTERIZACE : 65C na 20 minut

Brožura: Domácí zpracování mléka:
ŠETRNÁ PASTERIZACE : 63-65C po dobu MINIMÁLNĚ 30 MINUT

TAK JAK TEDY????? Honza mčf

Pan Guba říkal 20 min- a že moc čteme. Judyna

Neregistrovaný uživatel

13.8.2008 11:43
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.82

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tak lidičky zlatý jde mi z pasterizace hlava kolem! na kurzu bylo řečeno :
ŠETRNÁ PASTERIZACE : 65C na 20 minut

Brožura: Domácí zpracování mléka:
ŠETRNÁ PASTERIZACE : 63-65C po dobu MINIMÁLNĚ 30 MINUT

TAK JAK TEDY????? Honza mčf

DR. Guba pravil 65°C na 20 minut, že zabije spolehlivě většinu sajrajtů. 30 minut se mi jeví jako sichr.U pasterizace je ale důležité zchlazení šokem. Čím kratší doba z 65°C na 42 - 45°C, tím menší riziko, že se v čistém mléce stačí před naočkováním a zasýřením namnožit zase nějaký jiný potvory zdraví ohrožující nebo práci kazící. Takže zahřát, podržet a šup do co nejledovější vody postavit a míchat, ady chladlo stejnoěmrně a hlavně rýchle
Martina

Neregistrovaný uživatel

13.8.2008 11:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.56.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
DR. Guba pravil 65°C na 20 minut, že zabije spolehlivě většinu sajrajtů. 30 minut se mi jeví jako sichr.U pasterizace je ale důležité zchlazení šokem. Čím kratší doba z 65°C na 42 - 45°C, tím menší riziko, že se v čistém mléce stačí před naočkováním a zasýřením namnožit zase nějaký jiný potvory zdraví ohrožující nebo práci kazící. Takže zahřát, podržet a šup do co nejledovější vody postavit a míchat, ady chladlo stejnoěmrně a hlavně rýchle
Martina

Holky díky! Honza mčf

Neregistrovaný uživatel

13.8.2008 11:47
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.91.254

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tak lidičky zlatý jde mi z pasterizace hlava kolem! na kurzu bylo řečeno :
ŠETRNÁ PASTERIZACE : 65C na 20 minut

Brožura: Domácí zpracování mléka:
ŠETRNÁ PASTERIZACE : 63-65C po dobu MINIMÁLNĚ 30 MINUT

TAK JAK TEDY????? Honza mčf

Honzo, moc nad tím nešpekulujte, ono se to nějak vsákne....Jestli chcete jistotu (já bych si s tím zas tak hlavu nelámala), existuje na to test účinnosti pasterace, fosfo...něco. Ale zadarmo to není, tuším se to dělá v laboratoři. No jinak na kurzu jste se nepřeslechl, nám bylo taky řečeno 20 minut při 65. Já pasteruju na 72 (ohřívám na kamnech veliký hrnec), je to pro mě pohodlnější než u toho 20 minut stát a držet teplotu. Ale jsem si jistá, že p. G. má dost zkušeností s provozy, aby věděl, že 20 min asi stačí. Lenka ze Dvora

Neregistrovaný uživatel

13.8.2008 11:47
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.220.2

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
DR. Guba pravil 65°C na 20 minut, že zabije spolehlivě většinu sajrajtů. 30 minut se mi jeví jako sichr.U pasterizace je ale důležité zchlazení šokem. Čím kratší doba z 65°C na 42 - 45°C, tím menší riziko, že se v čistém mléce stačí před naočkováním a zasýřením namnožit zase nějaký jiný potvory zdraví ohrožující nebo práci kazící. Takže zahřát, podržet a šup do co nejledovější vody postavit a míchat, ady chladlo stejnoěmrně a hlavně rýchle
Martina

A nesmí se to dostat na 38 st a tam zůstat, protože při téhle teplotě se prý příšerně pomnoží patogeny a pasterované mléko, které se zasekne na téhle teplotě je prý horší, než syrové. Říkal pan doktor Guba. Judyna

Neregistrovaný uživatel

13.8.2008 11:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.56.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Honzo, moc nad tím nešpekulujte, ono se to nějak vsákne....Jestli chcete jistotu (já bych si s tím zas tak hlavu nelámala), existuje na to test účinnosti pasterace, fosfo...něco. Ale zadarmo to není, tuším se to dělá v laboratoři. No jinak na kurzu jste se nepřeslechl, nám bylo taky řečeno 20 minut při 65. Já pasteruju na 72 (ohřívám na kamnech veliký hrnec), je to pro mě pohodlnější než u toho 20 minut stát a držet teplotu. Ale jsem si jistá, že p. G. má dost zkušeností s provozy, aby věděl, že 20 min asi stačí. Lenka ze Dvora

Já na kurzu nebyl ale vím zhruba co se povídalo!
No já to taky moc neřeším ale chystám se teď na tvrdé zrající a tam pasterizace je důležitá. Jinak na pití a sýr /čerstvej pro sebe/ to taky neřeším ! Honza mčf

Neregistrovaný uživatel

13.8.2008 12:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.220.2

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Já na kurzu nebyl ale vím zhruba co se povídalo!
No já to taky moc neřeším ale chystám se teď na tvrdé zrající a tam pasterizace je důležitá. Jinak na pití a sýr /čerstvej pro sebe/ to taky neřeším ! Honza mčf

Tvrdý zrající mi jde, na rozdíl od parenice. A prý, když se zavoskuje, vydrží i rok- mám zavoskovaný jeden z kurzu, rozbalím ho až na vánoce, tak jsem zvědava. Jinak- sýry mi zatím stačily zrát max.10 dnů, déle jsem je neuchránila před sežráním .Holt- vidím to tak, že mám málo mléka, třeba přikoupit nějaká zvířata.....Však už jsem si u Jarmilky zamlouvala.Judyna

Neregistrovaný uživatel

13.8.2008 12:42
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.56.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tvrdý zrající mi jde, na rozdíl od parenice. A prý, když se zavoskuje, vydrží i rok- mám zavoskovaný jeden z kurzu, rozbalím ho až na vánoce, tak jsem zvědava. Jinak- sýry mi zatím stačily zrát max.10 dnů, déle jsem je neuchránila před sežráním .Holt- vidím to tak, že mám málo mléka, třeba přikoupit nějaká zvířata.....Však už jsem si u Jarmilky zamlouvala.Judyna

To chce krávu ! Honza mčf

Neregistrovaný uživatel

13.8.2008 13:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.237.51

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
To chce krávu ! Honza mčf

Teď jsem slyšela názor, že pro kozí mléko je ze zákona pasterace 60 C a 30 minut vydrž. Tak já nevím......... Líbí se mi na 65 C pohlídat 20 minut a do dřezu se studenou vodou a míchat na 4O C. Předělat znovu do teplé 39 C, přidat kulturu a chlorid, čekat půl hodiny a pak dát syřidlo. Doba sýření půl až jedna hodina. A můžeme krájet. V domácích podmínkách se to stejně nedá dodržet. Syřidlo Milcom se smí používat jen do 39 C, i ty bakterie od kultury nemusí přežit 42 C, tak v tom aby se koza vyznala. Jarmila - kozí farma ROZINKA

Neregistrovaný uživatel

13.8.2008 19:47
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.64.53

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tak lidičky zlatý jde mi z pasterizace hlava kolem! na kurzu bylo řečeno :
ŠETRNÁ PASTERIZACE : 65C na 20 minut

Brožura: Domácí zpracování mléka:
ŠETRNÁ PASTERIZACE : 63-65C po dobu MINIMÁLNĚ 30 MINUT

TAK JAK TEDY????? Honza mčf

Hodnoty pasterace jsou následující (mezinárodě stanovené hodnoty):

Temperature Time Pasteurization Type
63°C (145°F) 30 minutes Vat Pasteurization
72°C (161°F) 15 seconds High temperature short time Pasteurization (HTST)
89°C (191°F) 1.0 second Ultra Pasteurization (UP)
90°C (194°F) 0.5 seconds Ultra Pasteurization (UP)
94°C (201°F) 0.1 seconds Ultra Pasteurization (UP)
96°C (204°F) 0.05 seconds Ultra Pasteurization (UP)
100°C (212°F) 0.01 seconds Ultra Pasteurization (UP)
138°C (280°F) 2.0 seconds Ultra-high temperature (UHT) Sterilization

Snad se v rozházené tabulce vyznáte.

Neregistrovaný uživatel

13.8.2008 21:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.91.254

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tvrdý zrající mi jde, na rozdíl od parenice. A prý, když se zavoskuje, vydrží i rok- mám zavoskovaný jeden z kurzu, rozbalím ho až na vánoce, tak jsem zvědava. Jinak- sýry mi zatím stačily zrát max.10 dnů, déle jsem je neuchránila před sežráním .Holt- vidím to tak, že mám málo mléka, třeba přikoupit nějaká zvířata.....Však už jsem si u Jarmilky zamlouvala.Judyna

Nám loni vydržel od června do února, pak byl jaksi...sežrán, stejně jako všecky ostatní. Lenka ze Dvora

Neregistrovaný uživatel

13.8.2008 22:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.159.148

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Hodnoty pasterace jsou následující (mezinárodě stanovené hodnoty):

Temperature Time Pasteurization Type
63°C (145°F) 30 minutes Vat Pasteurization
72°C (161°F) 15 seconds High temperature short time Pasteurization (HTST)
89°C (191°F) 1.0 second Ultra Pasteurization (UP)
90°C (194°F) 0.5 seconds Ultra Pasteurization (UP)
94°C (201°F) 0.1 seconds Ultra Pasteurization (UP)
96°C (204°F) 0.05 seconds Ultra Pasteurization (UP)
100°C (212°F) 0.01 seconds Ultra Pasteurization (UP)
138°C (280°F) 2.0 seconds Ultra-high temperature (UHT) Sterilization

Snad se v rozházené tabulce vyznáte.

Omlouvám se trochu bokem, prosím nemáte někdo telefon na pana Gubu. Na mail se mi jej nějak nedaří sehnat. Velmi děkuji Simona

Neregistrovaný uživatel

17.8.2008 12:36
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.17.59

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Omlouvám se trochu bokem, prosím nemáte někdo telefon na pana Gubu. Na mail se mi jej nějak nedaří sehnat. Velmi děkuji Simona

0907901721,pán doktor sa aktívne chystá na Agrokomplex

Neregistrovaný uživatel

17.8.2008 21:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.156.250

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
0907901721,pán doktor sa aktívne chystá na Agrokomplex

předpokládám, že už bez nuly na začátku

Ája

Neregistrovaný uživatel

17.8.2008 22:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.17.59

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
předpokládám, že už bez nuly na začátku

Ája

Fuuuha,tak to už netuším,také číslo mám v mobile ja

Přidejte reakci

Přidat smajlík