Mlezivo jak dloho se tvoří????

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

4.2.2009 16:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.144.234

prosím kdy je po porodu mléko již bez mleziva??? je nějak škodlivé pro lidský konzum myslím že ne ale zřejmě má jinou chut! ? jak dloho po porodu se tvoří mlezivo domnívám se že jen pár dní, nebo i hodin?, jak to vlastně je dik za odpovědi a názory zbyněk

Neregistrovaný uživatel

4.2.2009 17:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.220.131

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
prosím kdy je po porodu mléko již bez mleziva??? je nějak škodlivé pro lidský konzum myslím že ne ale zřejmě má jinou chut! ? jak dloho po porodu se tvoří mlezivo domnívám se že jen pár dní, nebo i hodin?, jak to vlastně je dik za odpovědi a názory zbyněk

Asi tu někdo nabídne i přesnější odpověď- ale obecně se uvádí, že mlezivo je to týden až 10 dnů, pak mléko- proč by mělo být mlezivo škodlivé pro lidi? Klidně ho ochutnějte- první den jsem ho nechutnala, vypadá to jak lepidlo, ale o jeho kvalitě nepochybuji- ale 3.den jsem zkoušela- a je to mňamka, záleží na chuti každého- a jak jsem tu již psala- sýr je jak smetánka. Judyna

Neregistrovaný uživatel

5.2.2009 09:33
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.56.118

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Asi tu někdo nabídne i přesnější odpověď- ale obecně se uvádí, že mlezivo je to týden až 10 dnů, pak mléko- proč by mělo být mlezivo škodlivé pro lidi? Klidně ho ochutnějte- první den jsem ho nechutnala, vypadá to jak lepidlo, ale o jeho kvalitě nepochybuji- ale 3.den jsem zkoušela- a je to mňamka, záleží na chuti každého- a jak jsem tu již psala- sýr je jak smetánka. Judyna

U ovcí se o mlezivu hovoří jen do 10 hodin pop porodu. Potom se jedná už o mléko. Proto je tak důležité, aby se jehňata u ovcí napila velice brzy. Dana

Neregistrovaný uživatel

5.2.2009 22:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.237.51

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
U ovcí se o mlezivu hovoří jen do 10 hodin pop porodu. Potom se jedná už o mléko. Proto je tak důležité, aby se jehňata u ovcí napila velice brzy. Dana

Obecně platí, že od pátého dne je mléko možné pít. i dojit na prodej a výrobu sýrů. Druhý den po porodu se začíná zvedat množství mléka, v případě, že všechno mléko kůzlata nevypijí, je třeba zbytek mléka oddojit, podporuje se tak tvorba mléka. V první dny po porodu opatrně zvyšovat krmnou dávku a množství vody, jestli se koza nalije vodou, udělá se více mléka, než kůzlata vypijí a může být z toho zánět. Výhoda krmení zvaného "kyblíkování". Každá koza dostane svou dávku + vodu. Krmím 3x denně po malých dávkách, zvedám dávku jádra až do 2 měsíců, koza potom není tak hubená a zajistí se tak vyšší nádoj. Jarmila - kozí farma ROZINKA

Neregistrovaný uživatel

10.2.2009 22:19
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.103.41

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Obecně platí, že od pátého dne je mléko možné pít. i dojit na prodej a výrobu sýrů. Druhý den po porodu se začíná zvedat množství mléka, v případě, že všechno mléko kůzlata nevypijí, je třeba zbytek mléka oddojit, podporuje se tak tvorba mléka. V první dny po porodu opatrně zvyšovat krmnou dávku a množství vody, jestli se koza nalije vodou, udělá se více mléka, než kůzlata vypijí a může být z toho zánět. Výhoda krmení zvaného "kyblíkování". Každá koza dostane svou dávku + vodu. Krmím 3x denně po malých dávkách, zvedám dávku jádra až do 2 měsíců, koza potom není tak hubená a zajistí se tak vyšší nádoj. Jarmila - kozí farma ROZINKA

tak tady mate jak je to s tím mlezivem
. Mléko (spíše mlezivo) se začíná u ovcí, ale ostatně i u většiny ostatních druhů hospodářských zvířat tvořit buď těsně před porodem či v době porodu. Významnou roli zde hraje OXYTOCIN, který zodpovídá za uvolňování mléka. Mějme ale na paměti, že tohoto procesu se účastní i celá řada jiných hormonů
Při získávání mléka hrají roli tyto podněty: mechanické podráždění - masírovaní vemen, podráždění termoreceptorů - vemeno reaguje na teplo (omytí vemene teplou vodou, sáhnutí na vemeno rukou) a v neposlední řadě podráždění baroreceptorů (reakce na masáž, resp. na tlakový podnět).

Mlezivo - je prvním sekretem mléčné žlázy, který se liší od klasického ovčího mléka svým složením. Mlezivo je hustější tekutina s chakateristickou barvou (nažloutlá). Obsahuje: 15 % bílkovin, 11 % tuku, 2,5 % cukru a 1,2 % popelovin. Mlezivo je sekretováno po dobu 3 až 5 dní.

Mléko ovčí je tekutina bílé barvy a vodnaté konzistence s mírně natrpklou chutí. Obsahuje průměrně 5,5 % bílkovin, 7 % tuku, 5 % cukru a 0,9 % popelovin. Výživná hodnota je přibližně dvakrát vyšší než u mléka kravského.

Délka laktace se u ovcí pohybuje od 100 do 250 dní s tím, že produkce mléka se pohybuje mezi 70 až 150 kg. tato hodnota je průměrná a typická zejména pro kombinovaná plemena. Specializovaná mléčná plemena (východofriská či awassi) produkují za laktaci 400 - 900 kg mléka v závislosti na výživě, ošetřování, podmínkách ustájení, technice dojení atd. Nejvyšší dojivosti je dosahováno na 3. - 4. laktaci.

tak doufam ze jste pochopili a nejsi rozzlobeni na tak rozsahle popisovani,ale mate tady vse. cus Milda

Přidejte reakci

Přidat smajlík