Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.226
Používáte někdo chymozinové syřidlo Laktochym ?
Jaké máte zkušenosti ? Liší se nějak podstatně od Laktosinu ?
Díky
Jiřina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.0.110
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Používáte někdo chymozinové syřidlo Laktochym ?
Jaké máte zkušenosti ? Liší se nějak podstatně od Laktosinu ?
Díky
Jiřina
Já ho používám už delší dobu, když zrovna nemám po ruce něco lepšího (což je dost často) a nemůžu si na něj nijak zvlášť stěžovat. Funguje dobře, dělám většinou polotvrdé nebo tvrdé sýry, ale funguje i na sýry mazací a na tvaroh, jen se musí dát míň než je uvedeno na obalu. aby se mlíko déle sýřilo.
Shrnuto - myslím, že ve výsledku se nijak zásadně od laktosinu neliší. Lenka ze Dvora
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.7.33
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já ho používám už delší dobu, když zrovna nemám po ruce něco lepšího (což je dost často) a nemůžu si na něj nijak zvlášť stěžovat. Funguje dobře, dělám většinou polotvrdé nebo tvrdé sýry, ale funguje i na sýry mazací a na tvaroh, jen se musí dát míň než je uvedeno na obalu. aby se mlíko déle sýřilo.
Shrnuto - myslím, že ve výsledku se nijak zásadně od laktosinu neliší. Lenka ze Dvora
Používám ho už dlouho a mám stejné zkušenosti jako Lenka. Dělám i měkké sýry. Roklanka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.82
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Používáte někdo chymozinové syřidlo Laktochym ?
Jaké máte zkušenosti ? Liší se nějak podstatně od Laktosinu ?
Díky
Jiřina
Si laktochym a laktosin pletu. Ale jestli laktochym s červeným proužkem, tak nepoužívám nic jiného. Dělám sýr typ gouda a typ blaťácké zlato, používám jogurtovou kulturu. Podaří se pokaždé. Jen dávkuji asi o třetinu víc, než je uvedeno. Při přesném dávkování mi z toho lezl tvaroh.
To s tím zeleným proužkem mi doma nějak trucovalo a nesýřilo ani netvarohovalo. Ale taky to mohlo bejt rukama
Martina.
Ps, holky, našla jsem zdroj hnědého vosku za 80 Kč kilo. Ráno mi došel kyblík, večer ho vyzkouším na uzeném sýru a dám vědět.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.249.52
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Si laktochym a laktosin pletu. Ale jestli laktochym s červeným proužkem, tak nepoužívám nic jiného. Dělám sýr typ gouda a typ blaťácké zlato, používám jogurtovou kulturu. Podaří se pokaždé. Jen dávkuji asi o třetinu víc, než je uvedeno. Při přesném dávkování mi z toho lezl tvaroh.
To s tím zeleným proužkem mi doma nějak trucovalo a nesýřilo ani netvarohovalo. Ale taky to mohlo bejt rukama
Martina.
Ps, holky, našla jsem zdroj hnědého vosku za 80 Kč kilo. Ráno mi došel kyblík, večer ho vyzkouším na uzeném sýru a dám vědět.
Používám pouze laktochym, dělám polotvrdé sýry. Laktosin je spíš na tvaroh a měkký sýr, ale když se zdvojnásobí množství jde i tvrdý. V laktosinu jsou nějaké konzervační látky, které v laktochymu nejsou. Laktochym se ředí 1:5000 a laktosin 1:10000. Markéta H.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.2.122
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Používám pouze laktochym, dělám polotvrdé sýry. Laktosin je spíš na tvaroh a měkký sýr, ale když se zdvojnásobí množství jde i tvrdý. V laktosinu jsou nějaké konzervační látky, které v laktochymu nejsou. Laktochym se ředí 1:5000 a laktosin 1:10000. Markéta H.
Ahoj sýrařky ... já když jsem dávala vyšší dávky syřidla sýr mi pak vrzal ... Helena
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.237.52
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ahoj sýrařky ... já když jsem dávala vyšší dávky syřidla sýr mi pak vrzal ... Helena
Moje zkušenost je stejná, při větším množství syřidla sýr vzgá - vrže a je takový sklovitý, někdy i nahořklý. Používám také červené syřidlo z Milcomu, a to dle návodu nebo o trošičku míň. Syřidlo musí být v ledničce, nejlépe je ho zakoupit přímo v Táboře v prodejně, posílání poštou je problematické řešení, ale nedá se nic dělat, když to jinak nejde. Jarmila - kozí farma ROZINKA
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.249
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Moje zkušenost je stejná, při větším množství syřidla sýr vzgá - vrže a je takový sklovitý, někdy i nahořklý. Používám také červené syřidlo z Milcomu, a to dle návodu nebo o trošičku míň. Syřidlo musí být v ledničce, nejlépe je ho zakoupit přímo v Táboře v prodejně, posílání poštou je problematické řešení, ale nedá se nic dělat, když to jinak nejde. Jarmila - kozí farma ROZINKA
Mě při prvním nákupu říkali, že je na kozí jen červené, že z toho zelenýho bysme se prej pos... Nevím nezkoušela jsem to. Používám jen to jedno
Marcela
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.237.52
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Mě při prvním nákupu říkali, že je na kozí jen červené, že z toho zelenýho bysme se prej pos... Nevím nezkoušela jsem to. Používám jen to jedno
Marcela
To zelené je úplně stejné, ale je slabší, proto je určeno na výrobu tvarohu a měkkého sýru. Zpočátku jsem ho používala, následky žádné. Pokud je mi známo, tak syřidlo vyrábí jen dvě firmy v Evropě, odtud je kupují další zpracovatelské firmy, které je různé ředí. Je i více druhů syřidla podle toho, z čeho se vyrábějí. Jarmila - kozí farma ROZINKA
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.226
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
To zelené je úplně stejné, ale je slabší, proto je určeno na výrobu tvarohu a měkkého sýru. Zpočátku jsem ho používala, následky žádné. Pokud je mi známo, tak syřidlo vyrábí jen dvě firmy v Evropě, odtud je kupují další zpracovatelské firmy, které je různé ředí. Je i více druhů syřidla podle toho, z čeho se vyrábějí. Jarmila - kozí farma ROZINKA
Proč se vůbec ptám - doposud jsem používala jen to zelené, sýry se většinou vedly, i ty tvrdší. Čas od času se ale stalo, že se mlíko vůbec nezdrclo, jako bych tam žádné syřidlo ani nedala. Držíc se návodu, nikdy jsem další syřidlo nepřidávala, aby to nezhořklo, ale taky se v tomto případě ani po zahřátí žádný sýr nikdy neudělal. Kdysi jsem měla už málo mlíka, bylo to někdy koncem listopadu a holka chtěla pro svoji spolužačku sýr - její mamince k nějaké oslavě. Takže na tom dost záleželo. A nastala výšepopsaná situace. I řekla jsem si hop nebo trop, mám to vylít nezdrcnuté, nebo vyhodit hořký sýr, dala jsem tam druhou dávku syřidla - a sýr se povedl. Hořký ani vrzavý nebyl, prošel tehdy zvlášť důkladnou degustační kontrolou .
A nějakou záhadou jsem letos objednala Laktochym - a zjistila, až to přišlo ...
Takže říkáte, že se nemám zneklidňovat
Jiřina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.167.249
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
To zelené je úplně stejné, ale je slabší, proto je určeno na výrobu tvarohu a měkkého sýru. Zpočátku jsem ho používala, následky žádné. Pokud je mi známo, tak syřidlo vyrábí jen dvě firmy v Evropě, odtud je kupují další zpracovatelské firmy, které je různé ředí. Je i více druhů syřidla podle toho, z čeho se vyrábějí. Jarmila - kozí farma ROZINKA
mě to takhle opravdu paní řekla a já zase naopak neměla nikdy odvahu zkusit to zelený na kozí mlíko Už je to asi dva roky zpátky tak třeba tam měli někoho na záskok a ten si to pojal po svém
M.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.6.50
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Proč se vůbec ptám - doposud jsem používala jen to zelené, sýry se většinou vedly, i ty tvrdší. Čas od času se ale stalo, že se mlíko vůbec nezdrclo, jako bych tam žádné syřidlo ani nedala. Držíc se návodu, nikdy jsem další syřidlo nepřidávala, aby to nezhořklo, ale taky se v tomto případě ani po zahřátí žádný sýr nikdy neudělal. Kdysi jsem měla už málo mlíka, bylo to někdy koncem listopadu a holka chtěla pro svoji spolužačku sýr - její mamince k nějaké oslavě. Takže na tom dost záleželo. A nastala výšepopsaná situace. I řekla jsem si hop nebo trop, mám to vylít nezdrcnuté, nebo vyhodit hořký sýr, dala jsem tam druhou dávku syřidla - a sýr se povedl. Hořký ani vrzavý nebyl, prošel tehdy zvlášť důkladnou degustační kontrolou .
A nějakou záhadou jsem letos objednala Laktochym - a zjistila, až to přišlo ...
Takže říkáte, že se nemám zneklidňovat
Jiřina
Znepokojovat se opravdu nemusíte,jediný rozdíl vidím jen v ceně a síle syřidla. Lisovaný sýr vrže maximálně den,pak vyzrává do podoby Blaťáckého zlata.Používám jak zelený tak červený a mám stejnou zkušenost s nereagujícím mlíkem ,také jsem přidala syřidlo a nic se nestalo,žádný chuťový rozdíl jsem nezaznamenala. Možná,že se to projeví až u staršího dozrávajícího sýra,to nevím.Mám s oběma dobrou zkušenost. Roklanka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.237.52
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
mě to takhle opravdu paní řekla a já zase naopak neměla nikdy odvahu zkusit to zelený na kozí mlíko Už je to asi dva roky zpátky tak třeba tam měli někoho na záskok a ten si to pojal po svém
M.
I mně se stalo, že jsem nalila syřidlo a mléko se nesrazilo. Když jsem se pídila po příčině, tak jediná chyba, kterou jsem udělala, tak byla vyšší teplota mléka. Ta způsobila, že syřidlo neučinkovalo, a mléko se nesrazilo. Když jsem nalila nové syřidlo při již správné teplotě, sýr se povedl. Teď budu po prvé zkoušet sýr z jogurtu a budu víc přihřívat, tak jsem zvědavá na výsledek. Rady mám od zkušených sýrařek, tak jsem zvědavá. Jen nevím, jestli je rozdíl při volbě teploty u kravského a kozího mléka. Chtěla bych udělat blaťácké zlato z kozího mléka, a také ta gouda mě láká. Mléka mám jak na koupání, tak ať něco zraje. Děkuji Judyně a Martině za rady. Jarmila - kozí farma ROZINKA
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.249.52
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
I mně se stalo, že jsem nalila syřidlo a mléko se nesrazilo. Když jsem se pídila po příčině, tak jediná chyba, kterou jsem udělala, tak byla vyšší teplota mléka. Ta způsobila, že syřidlo neučinkovalo, a mléko se nesrazilo. Když jsem nalila nové syřidlo při již správné teplotě, sýr se povedl. Teď budu po prvé zkoušet sýr z jogurtu a budu víc přihřívat, tak jsem zvědavá na výsledek. Rady mám od zkušených sýrařek, tak jsem zvědavá. Jen nevím, jestli je rozdíl při volbě teploty u kravského a kozího mléka. Chtěla bych udělat blaťácké zlato z kozího mléka, a také ta gouda mě láká. Mléka mám jak na koupání, tak ať něco zraje. Děkuji Judyně a Martině za rady. Jarmila - kozí farma ROZINKA
Jak to myslíte "z jogurtu". To jako uděláte jogurt a z něho pak sýr? A nebo použijete jogurtové kultury. Já teda používám jogurt jako jogurtové kultury. Myslím, že na kravské a kozí mléko je teplota stejná. Píšete, že máte mléka na koupání. To už máte odstaveno? Já si budu muset ještě nějaký čas počkat, ale už se všichni ptají, kdy bude sýr. A tak přemýšlím, kdy to bude nejlepší. Probíralo se tady, že je nejlépe ve třech měsících, ale to se toho mléka nedočkáme. Loni jsem to dělala tak, že v 6 týdnech jsem na noc oddělila kůzlata od matek a ranní mléko bylo moje. A co syrovátka, je to dostatečná náhrada mléka, že bych jim pak dávála už jen syrovátku? Markéta H.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.82
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
I mně se stalo, že jsem nalila syřidlo a mléko se nesrazilo. Když jsem se pídila po příčině, tak jediná chyba, kterou jsem udělala, tak byla vyšší teplota mléka. Ta způsobila, že syřidlo neučinkovalo, a mléko se nesrazilo. Když jsem nalila nové syřidlo při již správné teplotě, sýr se povedl. Teď budu po prvé zkoušet sýr z jogurtu a budu víc přihřívat, tak jsem zvědavá na výsledek. Rady mám od zkušených sýrařek, tak jsem zvědavá. Jen nevím, jestli je rozdíl při volbě teploty u kravského a kozího mléka. Chtěla bych udělat blaťácké zlato z kozího mléka, a také ta gouda mě láká. Mléka mám jak na koupání, tak ať něco zraje. Děkuji Judyně a Martině za rady. Jarmila - kozí farma ROZINKA
Jarmilo, mám obavy, že se sice povede vynikající zrající sýr druhu čím starší tím lepší, ale že to bude stále bělostná záležitost a barvu zlata či sluníčka mít nebude.A chuťově to čistě z kozího bude taky poněkud odlišné. Oba dva sýry jsou kravská záležitost. Nechci, aby to vyznělo jako odrazování, Je to jen připodotknutí, abys v srpnu neodvoskovala a nebyla zklamaná, že se na tebe nevykulí sluníčko s Tesco chutí.
Držím palec.
Martina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.216.113
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jarmilo, mám obavy, že se sice povede vynikající zrající sýr druhu čím starší tím lepší, ale že to bude stále bělostná záležitost a barvu zlata či sluníčka mít nebude.A chuťově to čistě z kozího bude taky poněkud odlišné. Oba dva sýry jsou kravská záležitost. Nechci, aby to vyznělo jako odrazování, Je to jen připodotknutí, abys v srpnu neodvoskovala a nebyla zklamaná, že se na tebe nevykulí sluníčko s Tesco chutí.
Držím palec.
Martina
To se povedlo ! tesco - příchuť
Honza mčf
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.237.52
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
To se povedlo ! tesco - příchuť
Honza mčf
Já už něco trvanlivějšího dělala loni, a mám ještě sýr z kurzu, tak je mi jasné, že to krásné žluté je jen z kravského mléka. Jinak mléka mám hodně, protože ty moje kozy jsou jak studny. Kůzlata v 8 týdnech na noc zavírám zvlášť, večer jim dám pořádně napít od matek tak, že postupně každou kozu podržím, a kůzlata ji vypijí. Dostanou ještě syrovátku, jádro a seno. Brzo ráno, než začnou kůzlata řvát, tak podojím matky. Ráno zas dostanou kůzlata syrovátku a teplou vodu a celý den jsou s matkami. A ten jeden nádoj mi zatím stačí na výrobu sýrů. Kozenky mám tak do konce pátého měsíce, kozlíky o něco míň, protože jak začnou vyvádět, musím je oddělit zvlášť i přes den. Na syrovátce a na mléku jsou ale i když jsou odděleni, pijí z kyblíků. Mléko také do pátého měsíce, potom už jen syrovátku. Nestačím dolívat. U nás by se prasátko neuživilo. Ale potom na aukci jsou kozlíci pěkně osvalení. Ten jogurt používám bílou Activii, jinak zakysanou smetanu. Sýr se perfektvně povedl, je ve velké formě, tak si dva měsíce počkám na výsledek. Jarmila - kozí farma ROZINKA