Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.74.161
Neznáte někdo přesný recept na domácí výrobu brynzy? Chci ji zkusit z kozího mléka...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.250.189
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Neznáte někdo přesný recept na domácí výrobu brynzy? Chci ji zkusit z kozího mléka...
Tak se ozývám, snad si to ještě budu pamatovat, i když už ji rok nedělám...Tak podle systému \"pokus,omyl\"...není to rada odborníka, ale hokuspokusníka
s úspěchem se mi dařil tento postup: do mléka jsem dala syřidlo, jako bych chtěla dělat tvrdý bochánek, nechala jsem zaočkované mléko stát v teple.A protože jsem jednou v létě neměla čas vyrobit sýr hned, nechala jsem ho do druhého dne(bylo horko), a když jsem pak zahuštěninu zahřívala na svých 38 stupňů, tak už v průběhu zahřívání (místo hrudek, které se netvořily jako normálně ) sýřenina vypadala stále JAKO KYŠKA !!! Jen je třeba to nezahřívat tolik, ale asi jen na 34 st. a pak nalít na plátno, dostatečně prověšené, ovázané kolem kýblu. Syrovátka se bude uvolňovat několik hodin...kdy je hotovo, poznáte sami. V lednici vydrží
(pokud ji hned nesníte) max. 2 týdny. Nedoporučuju míchat starou bryndzu s novou. Jo, a před kelímkováním osolit...podle chuti. Je to bašta, kvůli této ambrozii jsem si kozeny pořídila...A snad se k tomu budu moci zase někdy vrátit. Zdravím všechny, a omlouvám se odborníkům na výrobu bryndzy, že jim lezu do zelí.
Petra od lesa (možná se vám to nepodaří napoprve, nebo se najde ochotník,který vám to popíše odborněji, držím palce!!!)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.250.189
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Neznáte někdo přesný recept na domácí výrobu brynzy? Chci ji zkusit z kozího mléka...
...jak tak uvažuju nad svým předchozím příspěvkem...musím ještě podotknout jednu věc.Ze úspěch při výrobě bryndzy je závislý na stupni zkyslosti zasýřeného mléka. To jsem zkoušela před výrobou bryndzy ručně-ústně...lízla jsem si a odhadovala stupeň kyselosti. Na tom se mi to kolikrát seklo, a místo bryndzy se mi vyrobila nějaká "lambáda" (jak to vtipně pojmenoval můj "domácí učitel", který tímto naznačil, že ani jemu se občas dobrá bryndza nepodařila). Prý je na to zkoušení kyselosti nějaký přístroj, ale nic o něm nevím. Dá se to naučit tak, jak popisuju. Proto je pro začátečníka dobré zkoušet bryndzu třeba jen v malém...po jednom litru. Přeji úspěch. Petra od lesa
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.165.56
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
...jak tak uvažuju nad svým předchozím příspěvkem...musím ještě podotknout jednu věc.Ze úspěch při výrobě bryndzy je závislý na stupni zkyslosti zasýřeného mléka. To jsem zkoušela před výrobou bryndzy ručně-ústně...lízla jsem si a odhadovala stupeň kyselosti. Na tom se mi to kolikrát seklo, a místo bryndzy se mi vyrobila nějaká "lambáda" (jak to vtipně pojmenoval můj "domácí učitel", který tímto naznačil, že ani jemu se občas dobrá bryndza nepodařila). Prý je na to zkoušení kyselosti nějaký přístroj, ale nic o něm nevím. Dá se to naučit tak, jak popisuju. Proto je pro začátečníka dobré zkoušet bryndzu třeba jen v malém...po jednom litru. Přeji úspěch. Petra od lesa
Moc děkuju, Petro. Ještě by mě zajímalo, má to potom takovou tu typickou štiplavou příchuť jako ovčí brynza? Mám podezření, že té se možná docílí jen delším zráním, ale bojím se, že by mi to v domácích podmínkách spíš zplesnivělo než uzrálo :-) Magda
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.81.109
Dobrý den,no jestli jestli bryndza s kozího mléka bude jako normální to nevím.Ale řeknu jak se to dělá,
Uděláte sýr hrudku necháte jí 2 dny aby zakysla potom s ní sloupnete tu kůži na té hrudce,pak to můžete rozmačkat nebo namlet a přidáte sůl.A je hotovo.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.200.1
Ano, tento poslední příspěvek je skutečná výroba bryndzy, to, co jsem popisovala výše, je tvaroh...jen já tomu říkám bryndza...byla jsem tak poučena a uvedena v omyl. Petra od lesa