Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.78.78
Tak jsem se rozhodla, nikdo nemá zájem o kozenu,tak ji budeme muset na podzim zabít. A tak se ptám,prosím,vychází to, že jí bude v době zabíjení půl roku,na co se to maso dá použít. Soused tvrdí, že bude už stará jak na smažení, tak na pečení, snad jen do klobás.Je to pravda?Lenka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.226
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak jsem se rozhodla, nikdo nemá zájem o kozenu,tak ji budeme muset na podzim zabít. A tak se ptám,prosím,vychází to, že jí bude v době zabíjení půl roku,na co se to maso dá použít. Soused tvrdí, že bude už stará jak na smažení, tak na pečení, snad jen do klobás.Je to pravda?Lenka
Na smažení už by jich taky nedala, ale na pečení bude určitě, i na guláš, ani svíčkové bych se nebála. Půlroční kousek není starý - v tomhle stáří, ne-li starší, máte vepřové
Jiřina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.166.34
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak jsem se rozhodla, nikdo nemá zájem o kozenu,tak ji budeme muset na podzim zabít. A tak se ptám,prosím,vychází to, že jí bude v době zabíjení půl roku,na co se to maso dá použít. Soused tvrdí, že bude už stará jak na smažení, tak na pečení, snad jen do klobás.Je to pravda?Lenka
Dobrý den tak to vyřešte tak ,že druhej den po porážce kdy stejně musíte nechat maso vychladnout uřízněte kus kejty kus kotletek nemusí bejt toho 1kq stačí pulka kq ani né a zkuste jí upravyt podle libosti ,ja bych nesmažil děláme řízky jen z kuzlat nebo jehňat ,ale klidně jeden udělejte, aby jste věděla. A troufnu si říct, že klidně souseda na pečenou kejte nebo kotletu samozřejmě s kostí se zelim nebo špenát můžete pozvat pokut teda to uděláte dobře. A klobasi nejsou taky vůbec špatná věc kupte k tomu bůček a máte výborné klobási na celej rok zaleží jaký jste jedlíci nebo jak máte velkou rodinu, nám by stačili s těží do velikonoc.FK
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.78.78
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den tak to vyřešte tak ,že druhej den po porážce kdy stejně musíte nechat maso vychladnout uřízněte kus kejty kus kotletek nemusí bejt toho 1kq stačí pulka kq ani né a zkuste jí upravyt podle libosti ,ja bych nesmažil děláme řízky jen z kuzlat nebo jehňat ,ale klidně jeden udělejte, aby jste věděla. A troufnu si říct, že klidně souseda na pečenou kejte nebo kotletu samozřejmě s kostí se zelim nebo špenát můžete pozvat pokut teda to uděláte dobře. A klobasi nejsou taky vůbec špatná věc kupte k tomu bůček a máte výborné klobási na celej rok zaleží jaký jste jedlíci nebo jak máte velkou rodinu, nám by stačili s těží do velikonoc.FK
Jak je to s odblaňováním, suseda mě straší, že je to hrůza.Lenka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.105.209
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jak je to s odblaňováním, suseda mě straší, že je to hrůza.Lenka
Nedejte na sousedy a zkuste to. Třeba je sousedka nešika a pořádně to neumí a tak straší. Myslím, že se nemusíte nějaké blanky bát. Je to jedlé. nic se vám po tom nestane.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.78.78
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nedejte na sousedy a zkuste to. Třeba je sousedka nešika a pořádně to neumí a tak straší. Myslím, že se nemusíte nějaké blanky bát. Je to jedlé. nic se vám po tom nestane.
taky si myslím, ale líčila to tak, jak se odblaňuje srnčí.To víte, že mi nějaká blanka nevadí.A co se dá požít z vnitřností?Lenka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.7.85
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
taky si myslím, ale líčila to tak, jak se odblaňuje srnčí.To víte, že mi nějaká blanka nevadí.A co se dá požít z vnitřností?Lenka
Pokud možno,nechte kozinu viset dva dny,maso vyzraje.Přírodní řízky z kýty naložte do marinády,nemusíte se bát minutek.Z české kuchyně se dá použít maso, od rajské až po svíčkovou,guláše všeho druhu.Pokud jste na speciality,sáhněte po indické kuchyni,kde pracují se skopovým a kužlečím masem.Kůzlečí žebra jsou výborná na česneku a majoránce,nebo naložená a na grilu. Z vnitřností jamozřejmě pajšl na smetaně,játra na minutku a dršťková ze žaludku.S odblaňováním vás sousedka straší zbytečně,není to tak. Roklanka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.7.16
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pokud možno,nechte kozinu viset dva dny,maso vyzraje.Přírodní řízky z kýty naložte do marinády,nemusíte se bát minutek.Z české kuchyně se dá použít maso, od rajské až po svíčkovou,guláše všeho druhu.Pokud jste na speciality,sáhněte po indické kuchyni,kde pracují se skopovým a kužlečím masem.Kůzlečí žebra jsou výborná na česneku a majoránce,nebo naložená a na grilu. Z vnitřností jamozřejmě pajšl na smetaně,játra na minutku a dršťková ze žaludku.S odblaňováním vás sousedka straší zbytečně,není to tak. Roklanka
Já na téma s dovolením navážu otázkou: Vyplatí se vůbec z kozy dolovat nějaké maso? Mně od pohledu připadá, že na ní nic není. Pravda, máme ve stádečku už starší kousky, ale stejně, trocha masa na kýtě, snad hřbet a pak už jen šlachy a vyžraný pupek, předpokládám,že vytahaný žaludek plný natrávného žrádla. Taky občas uvažuji o zkrmení některého zvířete, ale zdá se mi, že se to nemžůe vyplatit - poplatek řezníkovi a všechna ta piplačka pro pár kousků masa.
Hana
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.237.52
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pokud možno,nechte kozinu viset dva dny,maso vyzraje.Přírodní řízky z kýty naložte do marinády,nemusíte se bát minutek.Z české kuchyně se dá použít maso, od rajské až po svíčkovou,guláše všeho druhu.Pokud jste na speciality,sáhněte po indické kuchyni,kde pracují se skopovým a kužlečím masem.Kůzlečí žebra jsou výborná na česneku a majoránce,nebo naložená a na grilu. Z vnitřností jamozřejmě pajšl na smetaně,játra na minutku a dršťková ze žaludku.S odblaňováním vás sousedka straší zbytečně,není to tak. Roklanka
Já zabíjím kozlíka až v 7 měsících, až je na něm pořádně masa, nesmí být použit jako plemeník.. Maso naložím do jogurtu a potom smažím jako řízek, je krásně měkký. Jinak využítí jak psala Roklanka. Máme rádi také naložené do Halali a potom se zakysanou smetanou na divoko. Mleté maso na všechny způsoby. Kozlečí zbytky a břicho umeleme, různé karbenátky, nadívané papriky, cukety, arabská a indická kuchyně. Klobásky jsme zkusili jednou, ale bylo nám líto masa, rozhodně je lepší z něj vařit. Možná jsme je neuměli správně namíchat, ale moc nám nechutnali. Není nad uvařené, a taková svířková je lepší než v Grandu. A nikdo neměl zájem koupit kozenku na chov? Dala jste si inzerát? Mně se ozývá spousta chovatelů, bohužel nemám už žádnou na prodej. Jarmila kozí farma ROZINKA
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.51.72
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
taky si myslím, ale líčila to tak, jak se odblaňuje srnčí.To víte, že mi nějaká blanka nevadí.A co se dá požít z vnitřností?Lenka
My porážíme i starší kůzlata než 6 měsíců a jsou vždy jako mandle . Doposledka jsou pod mámou . Máte souseda nějakého chytrolína. My kůzle necháme vyrosit a když je vychlazené ,tak akorát odlojujeme ,to platí i pro jehněčí a víc neřeším.Kozlečí a jehněčí jde vždy do trouby na bylinky,nebo česnek.
Jelikož mám přebytek rajčat ,paprik a cuket ,tak dělám jako lečo do sklenic a to je pod maso výborné. Měla jsem maso naložené na gril a bylo to eňo ňuňo. Renata
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.156.94
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já na téma s dovolením navážu otázkou: Vyplatí se vůbec z kozy dolovat nějaké maso? Mně od pohledu připadá, že na ní nic není. Pravda, máme ve stádečku už starší kousky, ale stejně, trocha masa na kýtě, snad hřbet a pak už jen šlachy a vyžraný pupek, předpokládám,že vytahaný žaludek plný natrávného žrádla. Taky občas uvažuji o zkrmení některého zvířete, ale zdá se mi, že se to nemžůe vyplatit - poplatek řezníkovi a všechna ta piplačka pro pár kousků masa.
Hana
My jsme loni bohužel museli zabít naši Kačenku. Byla to kříženka, máma bílá,táta hnědý. Bylo ji 11let a bylo z ní 10kg čistého masa. Salám jedna báseň.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.78.78
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
My porážíme i starší kůzlata než 6 měsíců a jsou vždy jako mandle . Doposledka jsou pod mámou . Máte souseda nějakého chytrolína. My kůzle necháme vyrosit a když je vychlazené ,tak akorát odlojujeme ,to platí i pro jehněčí a víc neřeším.Kozlečí a jehněčí jde vždy do trouby na bylinky,nebo česnek.
Jelikož mám přebytek rajčat ,paprik a cuket ,tak dělám jako lečo do sklenic a to je pod maso výborné. Měla jsem maso naložené na gril a bylo to eňo ňuňo. Renata
Dala jsem inzerát ,ale nikdo nezareagoval.
Zadala jsem si ve vyhledávači ohledně zabíjačky,ale akorát jsem u toho bečela.už vidím, jak se s ní loučím. Musím to překlenout, když chci na podzim zase připouštět 2 kozeny.Lenka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.166.34
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dala jsem inzerát ,ale nikdo nezareagoval.
Zadala jsem si ve vyhledávači ohledně zabíjačky,ale akorát jsem u toho bečela.už vidím, jak se s ní loučím. Musím to překlenout, když chci na podzim zase připouštět 2 kozeny.Lenka
Zvěřina je uplně jiná liga ta se musí dobře odblanit. Já bych zkusil eště inzerovat a než příde soudnej den přijede kupec a odveze si jí naděje umírá poslední. FK
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.78.78
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zvěřina je uplně jiná liga ta se musí dobře odblanit. Já bych zkusil eště inzerovat a než příde soudnej den přijede kupec a odveze si jí naděje umírá poslední. FK
Všem děkuji za rady a zázemí, do týdne mi přijedou zájemci od Znojma,chtějí ji na chov a tak jsem si to představovala.Lenka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.12.143
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dala jsem inzerát ,ale nikdo nezareagoval.
Zadala jsem si ve vyhledávači ohledně zabíjačky,ale akorát jsem u toho bečela.už vidím, jak se s ní loučím. Musím to překlenout, když chci na podzim zase připouštět 2 kozeny.Lenka
Lenko zrovna dneska někdo v Radioburze na na stanici Brno chtěl koupit kůzle kozičku, ale nevím jestli na chov nebo na co. Zkuste si ten pořad zítra na stanici českého rozhlasu Brno nebo přes net naladit, je každý pracovní den od 13hod. a zájemci do něj mohou volat na tel čísla, která říkají na začátku pořadu-bohužel je nemám nikde poznačená.
Jinak půl roku je pro zabití kůzlete tak akorát, my dřív ani kůzlata ani jehňata nezabíjíme. A dá se z masa udělat cokoliv na co máte recept a chuť a co umíte připravit. Jak už tu někdo psal od indických až po recepty spáchané vlastní fantazii. Zrovna dneska jsme měly maso z jehněčí kýty upravené jako falešnou svíčkovou báječné. A pokud budete dělat např. žebra tak zkuste s nádivkou. Z žeber odstraníte lůj, dobře nasolíte a načesnekujete a dáte péct. Mezitím si nakrájíte na drobno rohlík nebo housku(je dobré když jsou trošku tvrdší) tak dva tři, podle toho jací jste jedlíci a v hrnku je zalejete mlékem dle potřeby. Necháte nasáknout. Nadrobno nakrájíte klobásku, kabanos můžete přidat i kousek nakrájeného špeku(bude to líp vonět) a petrřelkovou nať nebo pařitku rovněž nadrobno nakrájenou(množství záleží na vás). Z rohlíku slejete přebytečné mléko, přidáte k tomu nakrájený kabanos, špek petrřelku nebo pažitku, trochu osolíte, opepříte a nakonec přidáte tak 5-6 vajíček. Všechno dobře promícháte. A naplníte tím z větší části upečená žebra a dáte dopéct. Samozřejmě nesmíte zapomenout dobře podlévat, aby se žebra nepřipálila a žebra je po prvotním rozpečení přikrýt alabalem, aby tolik neobsychala při pečení. My k tomu míváme obyčejně rýži.
A ani odblanění není žádná hrůza. Mám pocit, že velmi hezky je to popsané ve starších kuchařkách jak na to. Ale většinou když blanku naříznete až na maso, tak Vás pak sama vede a když budete odstraňovat lůň, tak už přitom větší část blan odstraníte.
Pokud kozenu neprodáte a budete ji zabíjet tak přeji posléze dobrou chuť. A chápu vás, že je to těžké jednodušší by to bylo asi kdyby to byl kozlík. Ale zase to není nic hrozného, takže se nebojte navíc do podzimu je času dost. Anna