Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.163.7
Chtěla jsem se zeptat zda je možné vyudit tvrdý- lisovaný, nebo polotvrdý sýr? O jakou se snažit teplotu v udírně, jak dlouho udit, případně v čem sýr udit, jak velké kusy sýra (např. zda by bylo možné rozkrájet 1kg bochánek na čtvrtky a udit, nebo raději celek) a kdy po nasolení udit. Je možné potom takový sýr zavoskovat a co by udělal. Pokud máte někdo zkušenosti, budu ráda za odpovědi. Díky Marťa
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.6.50
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Chtěla jsem se zeptat zda je možné vyudit tvrdý- lisovaný, nebo polotvrdý sýr? O jakou se snažit teplotu v udírně, jak dlouho udit, případně v čem sýr udit, jak velké kusy sýra (např. zda by bylo možné rozkrájet 1kg bochánek na čtvrtky a udit, nebo raději celek) a kdy po nasolení udit. Je možné potom takový sýr zavoskovat a co by udělal. Pokud máte někdo zkušenosti, budu ráda za odpovědi. Díky Marťa
Udím kozí sýry,jak lisované i takzvaně čerstvé (týdenní i starší).Teplotu vám neřeknu,ne že bych nechtěla,ale neměřila jsem jí.Teplým kouřem do zlata.Sýry musí k voskování vystydnout,voskuji je druhý den,vydrží dlouho. Pokud mám velké kusy sýra,rozkrájím je a večer před uzením řezy ještě osolím. V udírně mám udělaný dřevěný rošt,na který je pokládám a během uzení párkrát otočím. Roklanka