Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.14.173
Nemáte někdo dobrý vyzkoušený recept na klobásy?Včera jsem nechal vykastrovat tři kozliky co se nehodili do chovu tak bych chtěl nejaké vyzkoušet dík.Karel.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.216.34
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nemáte někdo dobrý vyzkoušený recept na klobásy?Včera jsem nechal vykastrovat tři kozliky co se nehodili do chovu tak bych chtěl nejaké vyzkoušet dík.Karel.
Nebojím se dát i více vepřového prejttu.To znamená na třicet kilo naloženého masa(kůzlecí-vepřové 1:1) tak 5kg prejtu.A důkladně míchat a míchat a míchat.Rukama tohle množství tak jednu až jednu a půl hodiny.Raději víc.Je to sice makačka,ale důkladným mícháním níc nepokazíte a jenom tím přidáte na konečném efektu a chuti.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.216.34
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nebojím se dát i více vepřového prejttu.To znamená na třicet kilo naloženého masa(kůzlecí-vepřové 1:1) tak 5kg prejtu.A důkladně míchat a míchat a míchat.Rukama tohle množství tak jednu až jednu a půl hodiny.Raději víc.Je to sice makačka,ale důkladným mícháním níc nepokazíte a jenom tím přidáte na konečném efektu a chuti.
Samozřejmě,že ingredience dle chuti.Po týdenním naložení v česneku dávám do masa vedle papriky a ostatních základních ingrediencí také drcený muškátový oříšek.Zaliji trochou teplé vody a míchám osto šest.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.132.138
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nebojím se dát i více vepřového prejttu.To znamená na třicet kilo naloženého masa(kůzlecí-vepřové 1:1) tak 5kg prejtu.A důkladně míchat a míchat a míchat.Rukama tohle množství tak jednu až jednu a půl hodiny.Raději víc.Je to sice makačka,ale důkladným mícháním níc nepokazíte a jenom tím přidáte na konečném efektu a chuti.
Pletete si pojem "prejt a prát", do kobás se dává prát (na velmi jemně umleté maso§většinou hovězí), který působí v klbásové směsi jako pojivo. Prejt je směs kterou se plní jitrnice.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.216.34
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pletete si pojem "prejt a prát", do kobás se dává prát (na velmi jemně umleté maso§většinou hovězí), který působí v klbásové směsi jako pojivo. Prejt je směs kterou se plní jitrnice.
Nepletu si to,do klobásek u řezníka v obchodě koupený jitrnicový prejt mícháme a nic tím nekazíme.Ba naopak!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.220.131
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nepletu si to,do klobásek u řezníka v obchodě koupený jitrnicový prejt mícháme a nic tím nekazíme.Ba naopak!
Vy do klobásek fakt dáváte rohlíky?!?!?! Neboť prejt docela určitě rohlíky obsahuje. A ne málo. No proti gustu......
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.216.34
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Vy do klobásek fakt dáváte rohlíky?!?!?! Neboť prejt docela určitě rohlíky obsahuje. A ne málo. No proti gustu......
Slyšel jsem,že v čechách je to běžné,že je v prejtu pečivo.Jestli tu na moravě najdete řezníka nebo obchod s masnýma produktama,který má v prejtu rohlíky,tak mě to napiště,kde to je a já si to ověřím.Jestli to bude pravdaa napíšete mě svoji adresu, zašlu vám osobně s pokorou a ponížením litr letošní slivovice.To se zaručuji svou ctí.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.7.85
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Slyšel jsem,že v čechách je to běžné,že je v prejtu pečivo.Jestli tu na moravě najdete řezníka nebo obchod s masnýma produktama,který má v prejtu rohlíky,tak mě to napiště,kde to je a já si to ověřím.Jestli to bude pravdaa napíšete mě svoji adresu, zašlu vám osobně s pokorou a ponížením litr letošní slivovice.To se zaručuji svou ctí.
Nejsem řezník,ale tady jsem okopčila recept na prejt,jelikož jsem nedávno zabíjela a jako bývalá kuchařka pomáhala a koukala do ruky řezníkovi,měla bych k receptu jen jednu zásadní připomínku. Řezníci nepoužívají housky,ale speciální buchtu(hrubá mouka,sůl,droždí) jinak je v podstatě stejný,liší se kořením podle chuti řezníka.chybí mi tam česnek a zázvor.
DOMÁCÍ PREJT
Kategorie: Vepřové maso
Datum vložení: 20.3.2009 11:50
Suroviny:
Ovarové maso(bůček,hlava,koleno apod).,Důležitou součástí jsou plíce(dudy)-bez plic to jde, ale nejni to pravý prejt.,Pečivo(housky, rohlíky, večka apod).,sádlo., Kousek jater(není třeba moc- bylo by to hořké). KOŘENÍ:Nové koření., sůl., pepř, špetka tymiánu., špetka muškátového oříšku.,majoránka.(vše podle chuti).
Do klobás žádné pečivo ,nebo buchta nepatří. Jemně namleté maso- prát ano,váže.
Roklanka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.7.85
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nejsem řezník,ale tady jsem okopčila recept na prejt,jelikož jsem nedávno zabíjela a jako bývalá kuchařka pomáhala a koukala do ruky řezníkovi,měla bych k receptu jen jednu zásadní připomínku. Řezníci nepoužívají housky,ale speciální buchtu(hrubá mouka,sůl,droždí) jinak je v podstatě stejný,liší se kořením podle chuti řezníka.chybí mi tam česnek a zázvor.
DOMÁCÍ PREJT
Kategorie: Vepřové maso
Datum vložení: 20.3.2009 11:50
Suroviny:
Ovarové maso(bůček,hlava,koleno apod).,Důležitou součástí jsou plíce(dudy)-bez plic to jde, ale nejni to pravý prejt.,Pečivo(housky, rohlíky, večka apod).,sádlo., Kousek jater(není třeba moc- bylo by to hořké). KOŘENÍ:Nové koření., sůl., pepř, špetka tymiánu., špetka muškátového oříšku.,majoránka.(vše podle chuti).
Do klobás žádné pečivo ,nebo buchta nepatří. Jemně namleté maso- prát ano,váže.
Roklanka
Vynikající kozí klobásy mívají na kozí farmě Pěnčín. Roklanka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.220.131
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Vynikající kozí klobásy mívají na kozí farmě Pěnčín. Roklanka
Tak se hlásím jako první- znám nejméně 4 řezníky, kteří do prejtu rohlíky dávají. No a z Moravy teda jsem. Ze severní. Takže za každého řezníka jeden litr nebo dohromady? Hmmm, už se těším, slivovička neboli valašský penicilín- kudy teče, tudy léčí. Judyna
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.226
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak se hlásím jako první- znám nejméně 4 řezníky, kteří do prejtu rohlíky dávají. No a z Moravy teda jsem. Ze severní. Takže za každého řezníka jeden litr nebo dohromady? Hmmm, už se těším, slivovička neboli valašský penicilín- kudy teče, tudy léčí. Judyna
Já jsem se narodila a 30 let žila na Moravě střední - okres Přerov. Do jitrnicového prejtu řezníci ( měli jsme u zabijaček postupně 3 ) - chtěli normální rohlíky. Do klobás spešl hovězí. "Běžte, paničko, k Němcovi, že ho pozdravuje Gadas a potřebuje 10 kilů hovězího na klobásy." ( Němec a Gadas byli řeznici, první jezdil s pojízdnou prodejnou masa, druhý dělal nejlepší klobásy na celém Záhoří
. A fakt se tam říkalo 10 kilŮ
. )
Pak jsme se přestěhovali do okresu Trutnov. Tady chtěl řezník do jitrnic buchtu. A klobásy jsme si radši dělali sami. To po zkušenosti, čemu tady v tomto kraji taky říkají klobásy. Před prvními vánocemi se dělaly v tehdy ještě existujícím obchodě objednávky na vánoční speciality, mezi jiným na "klobásy". Řekněte Moravákovi klobása - představí si něco na způsob ostravské klobásy. Tady jde ale o nějaké vinné klobásy - bílé je to jak ponravy, vedle masa to nejspíš neprojelo ani rychlíkem, když se to upeče, tak to teda zrůžoví, ale jako vánoční pochoutku bych to já osobně neviděla - tak ještě k hrachové kaši. Tímto se omlouvám milovníkům vinných klobás
Jestli budete dělat kozí klobásy, přidejte tam vepřové dost mastné, jinak vám nepolezou dobře do krku . My jsme kdysi ochutnali skopové klobásy, kde "autoři" ( nebyli to řezníci
) nedali žádné vepřové a ze skopového pečlivě obrali všecek lůj, aby to "nesmrdělo" - byly fakt hodně suché.
Jiřina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.220.131
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já jsem se narodila a 30 let žila na Moravě střední - okres Přerov. Do jitrnicového prejtu řezníci ( měli jsme u zabijaček postupně 3 ) - chtěli normální rohlíky. Do klobás spešl hovězí. "Běžte, paničko, k Němcovi, že ho pozdravuje Gadas a potřebuje 10 kilů hovězího na klobásy." ( Němec a Gadas byli řeznici, první jezdil s pojízdnou prodejnou masa, druhý dělal nejlepší klobásy na celém Záhoří
. A fakt se tam říkalo 10 kilŮ
. )
Pak jsme se přestěhovali do okresu Trutnov. Tady chtěl řezník do jitrnic buchtu. A klobásy jsme si radši dělali sami. To po zkušenosti, čemu tady v tomto kraji taky říkají klobásy. Před prvními vánocemi se dělaly v tehdy ještě existujícím obchodě objednávky na vánoční speciality, mezi jiným na "klobásy". Řekněte Moravákovi klobása - představí si něco na způsob ostravské klobásy. Tady jde ale o nějaké vinné klobásy - bílé je to jak ponravy, vedle masa to nejspíš neprojelo ani rychlíkem, když se to upeče, tak to teda zrůžoví, ale jako vánoční pochoutku bych to já osobně neviděla - tak ještě k hrachové kaši. Tímto se omlouvám milovníkům vinných klobás
Jestli budete dělat kozí klobásy, přidejte tam vepřové dost mastné, jinak vám nepolezou dobře do krku . My jsme kdysi ochutnali skopové klobásy, kde "autoři" ( nebyli to řezníci
) nedali žádné vepřové a ze skopového pečlivě obrali všecek lůj, aby to "nesmrdělo" - byly fakt hodně suché.
Jiřina
Tak koukám, pane pisateli, Jiřinka se ke mě přidala- no snad máte dost beček kvasu, ať máte z čeho pálit......Svým slibem jste mě tak dobře naladil, že pustím do eteru i náš léty vyzkoušený recept na domácí klobásky. Na asi 15 kg klobás dáváme 5 kg skopového nebo kozího, 8 kg bůčku (středně libového), 2 kg vepř.plece, 320 g soli( či rychlosoli), 150g česneku, 40 g mletého pepře, 15 g drc.kmínu, 45 g mleté papriky sladké, 1 g muškátového oříšku nastouhaného na nejjemnějším struhadle, 4 g majoránky. Vepř.bůček a skopové maso nakrájíme na kostky cca 3x3 cm, každé do zvláštní nádoby, plecko nakrájíme na kostičky co nejmenší- tak 0,5-1cm, rozdělíme sůl dle poměru masa a prosolíme, můžeme hned dát i česnek- mačkaný. Utlačíme, překryjeme fólií a dáme do ledničky nebo chladného sklepa uležet- orientačně na týden- záleží na teplotě- jestli je maso dostatečně proležené zjistíme, když kostku rozkrojíme, uprostřed i na okrajích musí být stejné.Po asi týdnu skopové (kozí) pomeleme na brat(jinak prát, u nás se říká brat) na nasovém mlýnku s nejmenšími otvory (my máme 3 mm)- a potom pomletou směs ješět jednou proženeme mlýnkem. Tuto hmotu hněteme rukama a přiléváme postupně studenou vodu - až 3 litry, dobře ji zapracováváme-hodně dlouho- možná fakt i půl hoďky, nikdy jsem to nestopovala, ka kvalitě bratu záleží kvalita klobás. Po vypracování to musí být takový lepivý - no něco- když hodím hromádku z dlaně na dlaň, tak se nesmí rozpliznout. Vepřový bůček pomeleme s otvory prům. 16 mm, přidáme brat a kostičky z plecka(ty nemeleme), koření a promícháme (s bůčkem se musí velmi jemně). Naplníme do střev a do rána necháme rozvěšené na tyčkách v chladné místnosti "sušit". Ráno vystrčíme pantátu z postele, ať roztopí uzák a zaděláme na chleba, ať je upečený, až se klobásy budou vytahovat......No a večer naleštíme štamprle, protože očekáváme k těm klobáskám tu slíbemou slivovici...... Judyna
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.216.34
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak koukám, pane pisateli, Jiřinka se ke mě přidala- no snad máte dost beček kvasu, ať máte z čeho pálit......Svým slibem jste mě tak dobře naladil, že pustím do eteru i náš léty vyzkoušený recept na domácí klobásky. Na asi 15 kg klobás dáváme 5 kg skopového nebo kozího, 8 kg bůčku (středně libového), 2 kg vepř.plece, 320 g soli( či rychlosoli), 150g česneku, 40 g mletého pepře, 15 g drc.kmínu, 45 g mleté papriky sladké, 1 g muškátového oříšku nastouhaného na nejjemnějším struhadle, 4 g majoránky. Vepř.bůček a skopové maso nakrájíme na kostky cca 3x3 cm, každé do zvláštní nádoby, plecko nakrájíme na kostičky co nejmenší- tak 0,5-1cm, rozdělíme sůl dle poměru masa a prosolíme, můžeme hned dát i česnek- mačkaný. Utlačíme, překryjeme fólií a dáme do ledničky nebo chladného sklepa uležet- orientačně na týden- záleží na teplotě- jestli je maso dostatečně proležené zjistíme, když kostku rozkrojíme, uprostřed i na okrajích musí být stejné.Po asi týdnu skopové (kozí) pomeleme na brat(jinak prát, u nás se říká brat) na nasovém mlýnku s nejmenšími otvory (my máme 3 mm)- a potom pomletou směs ješět jednou proženeme mlýnkem. Tuto hmotu hněteme rukama a přiléváme postupně studenou vodu - až 3 litry, dobře ji zapracováváme-hodně dlouho- možná fakt i půl hoďky, nikdy jsem to nestopovala, ka kvalitě bratu záleží kvalita klobás. Po vypracování to musí být takový lepivý - no něco- když hodím hromádku z dlaně na dlaň, tak se nesmí rozpliznout. Vepřový bůček pomeleme s otvory prům. 16 mm, přidáme brat a kostičky z plecka(ty nemeleme), koření a promícháme (s bůčkem se musí velmi jemně). Naplníme do střev a do rána necháme rozvěšené na tyčkách v chladné místnosti "sušit". Ráno vystrčíme pantátu z postele, ať roztopí uzák a zaděláme na chleba, ať je upečený, až se klobásy budou vytahovat......No a večer naleštíme štamprle, protože očekáváme k těm klobáskám tu slíbemou slivovici...... Judyna
Judynko,zlatíčko,já vím,že by jste mě nejraději všichni oškubali o poslední kapku medecíny,ale na svoju obranu musím konstatovat,že já za moravu považuji jen moravské slovácko!!!Takže nic nebude!!!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.216.113
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Judynko,zlatíčko,já vím,že by jste mě nejraději všichni oškubali o poslední kapku medecíny,ale na svoju obranu musím konstatovat,že já za moravu považuji jen moravské slovácko!!!Takže nic nebude!!!
To jste ale neupřesnil! A pozor na nás najde se tu určitě i takový kdo vám na moravském slovácku toho řezníka najde! ale pak by jste asi tvrdil , že za moravu považujete jen vlastní zahradu a zase by bylo po ptákách! Honza mčf
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.226
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Judynko,zlatíčko,já vím,že by jste mě nejraději všichni oškubali o poslední kapku medecíny,ale na svoju obranu musím konstatovat,že já za moravu považuji jen moravské slovácko!!!Takže nic nebude!!!
Tož si ju strčte za klobók, moravské Slováku jeden nafrněné , šak já o ňu tolek nestójim, néni nad přerovskyho Zubra, aji dyž néni tak léčivé
Jiřina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.220.131
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tož si ju strčte za klobók, moravské Slováku jeden nafrněné , šak já o ňu tolek nestójim, néni nad přerovskyho Zubra, aji dyž néni tak léčivé
Jiřina
Pokud nepustíte slíbený vzorek, do kvasu vám spadne potkan a bude z toho leda patok, co se nedá pozřít. A bacha na to, baby jsou čarodejnice, tak to neberte na lehkou váhu a navalte !!!!!!!!!!!!!!!!! Judyna
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.157.71
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Pokud nepustíte slíbený vzorek, do kvasu vám spadne potkan a bude z toho leda patok, co se nedá pozřít. A bacha na to, baby jsou čarodejnice, tak to neberte na lehkou váhu a navalte !!!!!!!!!!!!!!!!! Judyna
pani Judino jak dlouho udíte ty klobásy a jakou máte teplotu v udírně? dík za odpověď.jana
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.220.131
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
pani Judino jak dlouho udíte ty klobásy a jakou máte teplotu v udírně? dík za odpověď.jana
Uzení- po rozvěšení 1 hod při tepl. 75st,1 hodinu při 90 st, 1 hod 75st, 1 hod 90-100st, pak už nepřikládat a nechat 1 hod doschnout- pokud chcete vysušenější, tak déle. Při výše uvedených teplotách jsme měli 14,5 kg hotových klobás. Judyna
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.53.46
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Judynko,zlatíčko,já vím,že by jste mě nejraději všichni oškubali o poslední kapku medecíny,ale na svoju obranu musím konstatovat,že já za moravu považuji jen moravské slovácko!!!Takže nic nebude!!!
Hlásím že su taky ze Slovácka a pečivo sice občas k jitrnicám přikusujem, ale do prejtu nedáváme.
Díky za zveřejněný recept na klobásy.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.51.72
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Hlásím že su taky ze Slovácka a pečivo sice občas k jitrnicám přikusujem, ale do prejtu nedáváme.
Díky za zveřejněný recept na klobásy.
Do jitrnic a jelit se houska nebo ta domácí buchta musí dát ,jinak máte paštiku . Houska se přidává ,jelikož prejt je mastný./namleté tučné/
Masové klobásky na uzení kolem housky ani jít nesmí. Ta se k hotovým přikusuje.
No ale někde se do jitrnic přidává rýže ,ale tento recept doma nezkoušíme ,jelikož můj drahý rýži nemusí. Renata
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.210.254
a tady se také vařilo
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.48.1
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Slyšel jsem,že v čechách je to běžné,že je v prejtu pečivo.Jestli tu na moravě najdete řezníka nebo obchod s masnýma produktama,který má v prejtu rohlíky,tak mě to napiště,kde to je a já si to ověřím.Jestli to bude pravdaa napíšete mě svoji adresu, zašlu vám osobně s pokorou a ponížením litr letošní slivovice.To se zaručuji svou ctí.
Jsme z Moravy (Olomoucký kraj) a do jitrnic opravdu dáváme rohlíky :-) V našem případě to letos byla veka
Iva K.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.210.193
Zdar všem já jsem slyšela že krom bůčku se má přidat do klobác i trocha laloku obsahuje máz a klobásky pak nejsou suché ale vyzkoušené to nemám. Bobulka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.210.193
jinak čerpám z téhle knížky a nemusíte si jí objednávat stačí si jiá přečíst přímo na stránkach tak dobrou chuť jinak mám vyzkoušené slské klobásky z vepřového a jsou moc dobré. Bobulka. http://books.google.cz/books?id=K4baceDSWYkC&printsec=frontcover&hl=cs&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.37.252
Prosím Vás a nejaký domáci recept na klobásy z baranieho mäsa, bez pridania bravčového resp. iného cholesterolu niekto nemáte?? Bravčovinu zo zdravotných dôvodov nemôžem. Ďakujem.Milan