Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

26.9.2009 08:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.14.173

Nemáte někdo dobrý vyzkoušený recept na klobásy?Včera jsem nechal vykastrovat tři kozliky co se nehodili do chovu tak bych chtěl nejaké vyzkoušet dík.Karel.

Neregistrovaný uživatel

26.9.2009 18:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.216.34

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Nemáte někdo dobrý vyzkoušený recept na klobásy?Včera jsem nechal vykastrovat tři kozliky co se nehodili do chovu tak bych chtěl nejaké vyzkoušet dík.Karel.

Nebojím se dát i více vepřového prejttu.To znamená na třicet kilo naloženého masa(kůzlecí-vepřové 1:1) tak 5kg prejtu.A důkladně míchat a míchat a míchat.Rukama tohle množství tak jednu až jednu a půl hodiny.Raději víc.Je to sice makačka,ale důkladným mícháním níc nepokazíte a jenom tím přidáte na konečném efektu a chuti.

Neregistrovaný uživatel

27.9.2009 13:37
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.216.34

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Nebojím se dát i více vepřového prejttu.To znamená na třicet kilo naloženého masa(kůzlecí-vepřové 1:1) tak 5kg prejtu.A důkladně míchat a míchat a míchat.Rukama tohle množství tak jednu až jednu a půl hodiny.Raději víc.Je to sice makačka,ale důkladným mícháním níc nepokazíte a jenom tím přidáte na konečném efektu a chuti.

Samozřejmě,že ingredience dle chuti.Po týdenním naložení v česneku dávám do masa vedle papriky a ostatních základních ingrediencí také drcený muškátový oříšek.Zaliji trochou teplé vody a míchám osto šest.

Neregistrovaný uživatel

27.9.2009 15:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.132.138

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Nebojím se dát i více vepřového prejttu.To znamená na třicet kilo naloženého masa(kůzlecí-vepřové 1:1) tak 5kg prejtu.A důkladně míchat a míchat a míchat.Rukama tohle množství tak jednu až jednu a půl hodiny.Raději víc.Je to sice makačka,ale důkladným mícháním níc nepokazíte a jenom tím přidáte na konečném efektu a chuti.

Pletete si pojem "prejt a prát", do kobás se dává prát (na velmi jemně umleté maso§většinou hovězí), který působí v klbásové směsi jako pojivo. Prejt je směs kterou se plní jitrnice.

Neregistrovaný uživatel

28.9.2009 20:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.216.34

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Pletete si pojem "prejt a prát", do kobás se dává prát (na velmi jemně umleté maso§většinou hovězí), který působí v klbásové směsi jako pojivo. Prejt je směs kterou se plní jitrnice.

Nepletu si to,do klobásek u řezníka v obchodě koupený jitrnicový prejt mícháme a nic tím nekazíme.Ba naopak!

Neregistrovaný uživatel

29.9.2009 11:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.220.131

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Nepletu si to,do klobásek u řezníka v obchodě koupený jitrnicový prejt mícháme a nic tím nekazíme.Ba naopak!

Vy do klobásek fakt dáváte rohlíky?!?!?! Neboť prejt docela určitě rohlíky obsahuje. A ne málo. No proti gustu......

Neregistrovaný uživatel

29.9.2009 18:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.216.34

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Vy do klobásek fakt dáváte rohlíky?!?!?! Neboť prejt docela určitě rohlíky obsahuje. A ne málo. No proti gustu......

Slyšel jsem,že v čechách je to běžné,že je v prejtu pečivo.Jestli tu na moravě najdete řezníka nebo obchod s masnýma produktama,který má v prejtu rohlíky,tak mě to napiště,kde to je a já si to ověřím.Jestli to bude pravdaa napíšete mě svoji adresu, zašlu vám osobně s pokorou a ponížením litr letošní slivovice.To se zaručuji svou ctí.

Neregistrovaný uživatel

29.9.2009 19:47
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.7.85

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Slyšel jsem,že v čechách je to běžné,že je v prejtu pečivo.Jestli tu na moravě najdete řezníka nebo obchod s masnýma produktama,který má v prejtu rohlíky,tak mě to napiště,kde to je a já si to ověřím.Jestli to bude pravdaa napíšete mě svoji adresu, zašlu vám osobně s pokorou a ponížením litr letošní slivovice.To se zaručuji svou ctí.

Nejsem řezník,ale tady jsem okopčila recept na prejt,jelikož jsem nedávno zabíjela a jako bývalá kuchařka pomáhala a koukala do ruky řezníkovi,měla bych k receptu jen jednu zásadní připomínku. Řezníci nepoužívají housky,ale speciální buchtu(hrubá mouka,sůl,droždí) jinak je v podstatě stejný,liší se kořením podle chuti řezníka.chybí mi tam česnek a zázvor.
DOMÁCÍ PREJT
Kategorie: Vepřové maso

Datum vložení: 20.3.2009 11:50

Suroviny:

Ovarové maso(bůček,hlava,koleno apod).,Důležitou součástí jsou plíce(dudy)-bez plic to jde, ale nejni to pravý prejt.,Pečivo(housky, rohlíky, večka apod).,sádlo., Kousek jater(není třeba moc- bylo by to hořké). KOŘENÍ:Nové koření., sůl., pepř, špetka tymiánu., špetka muškátového oříšku.,majoránka.(vše podle chuti).

Do klobás žádné pečivo ,nebo buchta nepatří. Jemně namleté maso- prát ano,váže.
Roklanka

Neregistrovaný uživatel

29.9.2009 19:58
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.7.85

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Nejsem řezník,ale tady jsem okopčila recept na prejt,jelikož jsem nedávno zabíjela a jako bývalá kuchařka pomáhala a koukala do ruky řezníkovi,měla bych k receptu jen jednu zásadní připomínku. Řezníci nepoužívají housky,ale speciální buchtu(hrubá mouka,sůl,droždí) jinak je v podstatě stejný,liší se kořením podle chuti řezníka.chybí mi tam česnek a zázvor.
DOMÁCÍ PREJT
Kategorie: Vepřové maso

Datum vložení: 20.3.2009 11:50

Suroviny:

Ovarové maso(bůček,hlava,koleno apod).,Důležitou součástí jsou plíce(dudy)-bez plic to jde, ale nejni to pravý prejt.,Pečivo(housky, rohlíky, večka apod).,sádlo., Kousek jater(není třeba moc- bylo by to hořké). KOŘENÍ:Nové koření., sůl., pepř, špetka tymiánu., špetka muškátového oříšku.,majoránka.(vše podle chuti).

Do klobás žádné pečivo ,nebo buchta nepatří. Jemně namleté maso- prát ano,váže.
Roklanka

Vynikající kozí klobásy mívají na kozí farmě Pěnčín. Roklanka

Neregistrovaný uživatel

29.9.2009 23:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.220.131

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Vynikající kozí klobásy mívají na kozí farmě Pěnčín. Roklanka

Tak se hlásím jako první- znám nejméně 4 řezníky, kteří do prejtu rohlíky dávají. No a z Moravy teda jsem. Ze severní. Takže za každého řezníka jeden litr nebo dohromady? Hmmm, už se těším, slivovička neboli valašský penicilín- kudy teče, tudy léčí. Judyna

Neregistrovaný uživatel

30.9.2009 08:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.226

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tak se hlásím jako první- znám nejméně 4 řezníky, kteří do prejtu rohlíky dávají. No a z Moravy teda jsem. Ze severní. Takže za každého řezníka jeden litr nebo dohromady? Hmmm, už se těším, slivovička neboli valašský penicilín- kudy teče, tudy léčí. Judyna

Já jsem se narodila a 30 let žila na Moravě střední - okres Přerov. Do jitrnicového prejtu řezníci ( měli jsme u zabijaček postupně 3 ) - chtěli normální rohlíky. Do klobás spešl hovězí. "Běžte, paničko, k Němcovi, že ho pozdravuje Gadas a potřebuje 10 kilů hovězího na klobásy." ( Němec a Gadas byli řeznici, první jezdil s pojízdnou prodejnou masa, druhý dělal nejlepší klobásy na celém Záhoří . A fakt se tam říkalo 10 kilŮ . )
Pak jsme se přestěhovali do okresu Trutnov. Tady chtěl řezník do jitrnic buchtu. A klobásy jsme si radši dělali sami. To po zkušenosti, čemu tady v tomto kraji taky říkají klobásy. Před prvními vánocemi se dělaly v tehdy ještě existujícím obchodě objednávky na vánoční speciality, mezi jiným na "klobásy". Řekněte Moravákovi klobása - představí si něco na způsob ostravské klobásy. Tady jde ale o nějaké vinné klobásy - bílé je to jak ponravy, vedle masa to nejspíš neprojelo ani rychlíkem, když se to upeče, tak to teda zrůžoví, ale jako vánoční pochoutku bych to já osobně neviděla - tak ještě k hrachové kaši. Tímto se omlouvám milovníkům vinných klobás
Jestli budete dělat kozí klobásy, přidejte tam vepřové dost mastné, jinak vám nepolezou dobře do krku . My jsme kdysi ochutnali skopové klobásy, kde "autoři" ( nebyli to řezníci ) nedali žádné vepřové a ze skopového pečlivě obrali všecek lůj, aby to "nesmrdělo" - byly fakt hodně suché.
Jiřina

Neregistrovaný uživatel

30.9.2009 09:19
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.220.131

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Já jsem se narodila a 30 let žila na Moravě střední - okres Přerov. Do jitrnicového prejtu řezníci ( měli jsme u zabijaček postupně 3 ) - chtěli normální rohlíky. Do klobás spešl hovězí. "Běžte, paničko, k Němcovi, že ho pozdravuje Gadas a potřebuje 10 kilů hovězího na klobásy." ( Němec a Gadas byli řeznici, první jezdil s pojízdnou prodejnou masa, druhý dělal nejlepší klobásy na celém Záhoří . A fakt se tam říkalo 10 kilŮ . )
Pak jsme se přestěhovali do okresu Trutnov. Tady chtěl řezník do jitrnic buchtu. A klobásy jsme si radši dělali sami. To po zkušenosti, čemu tady v tomto kraji taky říkají klobásy. Před prvními vánocemi se dělaly v tehdy ještě existujícím obchodě objednávky na vánoční speciality, mezi jiným na "klobásy". Řekněte Moravákovi klobása - představí si něco na způsob ostravské klobásy. Tady jde ale o nějaké vinné klobásy - bílé je to jak ponravy, vedle masa to nejspíš neprojelo ani rychlíkem, když se to upeče, tak to teda zrůžoví, ale jako vánoční pochoutku bych to já osobně neviděla - tak ještě k hrachové kaši. Tímto se omlouvám milovníkům vinných klobás
Jestli budete dělat kozí klobásy, přidejte tam vepřové dost mastné, jinak vám nepolezou dobře do krku . My jsme kdysi ochutnali skopové klobásy, kde "autoři" ( nebyli to řezníci ) nedali žádné vepřové a ze skopového pečlivě obrali všecek lůj, aby to "nesmrdělo" - byly fakt hodně suché.
Jiřina

Tak koukám, pane pisateli, Jiřinka se ke mě přidala- no snad máte dost beček kvasu, ať máte z čeho pálit......Svým slibem jste mě tak dobře naladil, že pustím do eteru i náš léty vyzkoušený recept na domácí klobásky. Na asi 15 kg klobás dáváme 5 kg skopového nebo kozího, 8 kg bůčku (středně libového), 2 kg vepř.plece, 320 g soli( či rychlosoli), 150g česneku, 40 g mletého pepře, 15 g drc.kmínu, 45 g mleté papriky sladké, 1 g muškátového oříšku nastouhaného na nejjemnějším struhadle, 4 g majoránky. Vepř.bůček a skopové maso nakrájíme na kostky cca 3x3 cm, každé do zvláštní nádoby, plecko nakrájíme na kostičky co nejmenší- tak 0,5-1cm, rozdělíme sůl dle poměru masa a prosolíme, můžeme hned dát i česnek- mačkaný. Utlačíme, překryjeme fólií a dáme do ledničky nebo chladného sklepa uležet- orientačně na týden- záleží na teplotě- jestli je maso dostatečně proležené zjistíme, když kostku rozkrojíme, uprostřed i na okrajích musí být stejné.Po asi týdnu skopové (kozí) pomeleme na brat(jinak prát, u nás se říká brat) na nasovém mlýnku s nejmenšími otvory (my máme 3 mm)- a potom pomletou směs ješět jednou proženeme mlýnkem. Tuto hmotu hněteme rukama a přiléváme postupně studenou vodu - až 3 litry, dobře ji zapracováváme-hodně dlouho- možná fakt i půl hoďky, nikdy jsem to nestopovala, ka kvalitě bratu záleží kvalita klobás. Po vypracování to musí být takový lepivý - no něco- když hodím hromádku z dlaně na dlaň, tak se nesmí rozpliznout. Vepřový bůček pomeleme s otvory prům. 16 mm, přidáme brat a kostičky z plecka(ty nemeleme), koření a promícháme (s bůčkem se musí velmi jemně). Naplníme do střev a do rána necháme rozvěšené na tyčkách v chladné místnosti "sušit". Ráno vystrčíme pantátu z postele, ať roztopí uzák a zaděláme na chleba, ať je upečený, až se klobásy budou vytahovat......No a večer naleštíme štamprle, protože očekáváme k těm klobáskám tu slíbemou slivovici...... Judyna

Neregistrovaný uživatel

30.9.2009 11:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.216.34

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tak koukám, pane pisateli, Jiřinka se ke mě přidala- no snad máte dost beček kvasu, ať máte z čeho pálit......Svým slibem jste mě tak dobře naladil, že pustím do eteru i náš léty vyzkoušený recept na domácí klobásky. Na asi 15 kg klobás dáváme 5 kg skopového nebo kozího, 8 kg bůčku (středně libového), 2 kg vepř.plece, 320 g soli( či rychlosoli), 150g česneku, 40 g mletého pepře, 15 g drc.kmínu, 45 g mleté papriky sladké, 1 g muškátového oříšku nastouhaného na nejjemnějším struhadle, 4 g majoránky. Vepř.bůček a skopové maso nakrájíme na kostky cca 3x3 cm, každé do zvláštní nádoby, plecko nakrájíme na kostičky co nejmenší- tak 0,5-1cm, rozdělíme sůl dle poměru masa a prosolíme, můžeme hned dát i česnek- mačkaný. Utlačíme, překryjeme fólií a dáme do ledničky nebo chladného sklepa uležet- orientačně na týden- záleží na teplotě- jestli je maso dostatečně proležené zjistíme, když kostku rozkrojíme, uprostřed i na okrajích musí být stejné.Po asi týdnu skopové (kozí) pomeleme na brat(jinak prát, u nás se říká brat) na nasovém mlýnku s nejmenšími otvory (my máme 3 mm)- a potom pomletou směs ješět jednou proženeme mlýnkem. Tuto hmotu hněteme rukama a přiléváme postupně studenou vodu - až 3 litry, dobře ji zapracováváme-hodně dlouho- možná fakt i půl hoďky, nikdy jsem to nestopovala, ka kvalitě bratu záleží kvalita klobás. Po vypracování to musí být takový lepivý - no něco- když hodím hromádku z dlaně na dlaň, tak se nesmí rozpliznout. Vepřový bůček pomeleme s otvory prům. 16 mm, přidáme brat a kostičky z plecka(ty nemeleme), koření a promícháme (s bůčkem se musí velmi jemně). Naplníme do střev a do rána necháme rozvěšené na tyčkách v chladné místnosti "sušit". Ráno vystrčíme pantátu z postele, ať roztopí uzák a zaděláme na chleba, ať je upečený, až se klobásy budou vytahovat......No a večer naleštíme štamprle, protože očekáváme k těm klobáskám tu slíbemou slivovici...... Judyna

Judynko,zlatíčko,já vím,že by jste mě nejraději všichni oškubali o poslední kapku medecíny,ale na svoju obranu musím konstatovat,že já za moravu považuji jen moravské slovácko!!!Takže nic nebude!!!

Neregistrovaný uživatel

30.9.2009 11:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.216.113

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Judynko,zlatíčko,já vím,že by jste mě nejraději všichni oškubali o poslední kapku medecíny,ale na svoju obranu musím konstatovat,že já za moravu považuji jen moravské slovácko!!!Takže nic nebude!!!

To jste ale neupřesnil! A pozor na nás najde se tu určitě i takový kdo vám na moravském slovácku toho řezníka najde! ale pak by jste asi tvrdil , že za moravu považujete jen vlastní zahradu a zase by bylo po ptákách! Honza mčf

Neregistrovaný uživatel

30.9.2009 13:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.226

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Judynko,zlatíčko,já vím,že by jste mě nejraději všichni oškubali o poslední kapku medecíny,ale na svoju obranu musím konstatovat,že já za moravu považuji jen moravské slovácko!!!Takže nic nebude!!!

Tož si ju strčte za klobók, moravské Slováku jeden nafrněné , šak já o ňu tolek nestójim, néni nad přerovskyho Zubra, aji dyž néni tak léčivé
Jiřina

Neregistrovaný uživatel

30.9.2009 23:16
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.220.131

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tož si ju strčte za klobók, moravské Slováku jeden nafrněné , šak já o ňu tolek nestójim, néni nad přerovskyho Zubra, aji dyž néni tak léčivé
Jiřina

Pokud nepustíte slíbený vzorek, do kvasu vám spadne potkan a bude z toho leda patok, co se nedá pozřít. A bacha na to, baby jsou čarodejnice, tak to neberte na lehkou váhu a navalte !!!!!!!!!!!!!!!!! Judyna

Neregistrovaný uživatel

30.9.2009 23:31
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.157.71

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Pokud nepustíte slíbený vzorek, do kvasu vám spadne potkan a bude z toho leda patok, co se nedá pozřít. A bacha na to, baby jsou čarodejnice, tak to neberte na lehkou váhu a navalte !!!!!!!!!!!!!!!!! Judyna

pani Judino jak dlouho udíte ty klobásy a jakou máte teplotu v udírně? dík za odpověď.jana

Neregistrovaný uživatel

1.10.2009 18:16
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.220.131

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
pani Judino jak dlouho udíte ty klobásy a jakou máte teplotu v udírně? dík za odpověď.jana

Uzení- po rozvěšení 1 hod při tepl. 75st,1 hodinu při 90 st, 1 hod 75st, 1 hod 90-100st, pak už nepřikládat a nechat 1 hod doschnout- pokud chcete vysušenější, tak déle. Při výše uvedených teplotách jsme měli 14,5 kg hotových klobás. Judyna

Neregistrovaný uživatel

1.10.2009 18:37
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.53.46

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Judynko,zlatíčko,já vím,že by jste mě nejraději všichni oškubali o poslední kapku medecíny,ale na svoju obranu musím konstatovat,že já za moravu považuji jen moravské slovácko!!!Takže nic nebude!!!

Hlásím že su taky ze Slovácka a pečivo sice občas k jitrnicám přikusujem, ale do prejtu nedáváme.

Díky za zveřejněný recept na klobásy.

Neregistrovaný uživatel

2.10.2009 14:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.51.72

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Hlásím že su taky ze Slovácka a pečivo sice občas k jitrnicám přikusujem, ale do prejtu nedáváme.

Díky za zveřejněný recept na klobásy.

Do jitrnic a jelit se houska nebo ta domácí buchta musí dát ,jinak máte paštiku . Houska se přidává ,jelikož prejt je mastný./namleté tučné/
Masové klobásky na uzení kolem housky ani jít nesmí. Ta se k hotovým přikusuje.
No ale někde se do jitrnic přidává rýže ,ale tento recept doma nezkoušíme ,jelikož můj drahý rýži nemusí. Renata

Neregistrovaný uživatel

8.1.2012 22:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.210.254

a tady se také vařilo

Neregistrovaný uživatel

9.1.2012 06:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.48.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Slyšel jsem,že v čechách je to běžné,že je v prejtu pečivo.Jestli tu na moravě najdete řezníka nebo obchod s masnýma produktama,který má v prejtu rohlíky,tak mě to napiště,kde to je a já si to ověřím.Jestli to bude pravdaa napíšete mě svoji adresu, zašlu vám osobně s pokorou a ponížením litr letošní slivovice.To se zaručuji svou ctí.

Jsme z Moravy (Olomoucký kraj) a do jitrnic opravdu dáváme rohlíky :-) V našem případě to letos byla veka :-)

Iva K.

Neregistrovaný uživatel

9.1.2012 10:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.210.193

Zdar všem já jsem slyšela že krom bůčku se má přidat do klobác i trocha laloku obsahuje máz a klobásky pak nejsou suché ale vyzkoušené to nemám. Bobulka

Neregistrovaný uživatel

9.1.2012 10:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.210.193

jinak čerpám z téhle knížky a nemusíte si jí objednávat stačí si jiá přečíst přímo na stránkach tak dobrou chuť jinak mám vyzkoušené slské klobásky z vepřového a jsou moc dobré. Bobulka. http://books.google.cz/books?id=K4baceDSWYkC&printsec=frontcover&hl=cs&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false

Neregistrovaný uživatel

9.1.2012 12:04
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.37.252

Prosím Vás a nejaký domáci recept na klobásy z baranieho mäsa, bez pridania bravčového resp. iného cholesterolu niekto nemáte?? Bravčovinu zo zdravotných dôvodov nemôžem. Ďakujem.Milan

Přidejte reakci

Přidat smajlík