Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

11.11.2009 17:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.217.227

Máme možnost nyní prodávat jehněčí maso "ze dvora" pro restauraci. Je to vůbec možné ? Co všechno je třeba udělat aby to nebylo načerno. Jehňata bysme chtěli sami porážet a pak prodat. Je třeba veterinární kontrola?
Děkuji za rady.

Neregistrovaný uživatel

11.11.2009 20:19
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.210

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Máme možnost nyní prodávat jehněčí maso "ze dvora" pro restauraci. Je to vůbec možné ? Co všechno je třeba udělat aby to nebylo načerno. Jehňata bysme chtěli sami porážet a pak prodat. Je třeba veterinární kontrola?
Děkuji za rady.

Doporučuji přečíst:
veterinární zákon, §27a
vyhlášku 289/2007
vyhlášku 128/2009
nařízení EU 852/2004
nařízení EU 853/2004

a pak se rozhodnout, jestli to stojí za to.

Ivan

Neregistrovaný uživatel

11.11.2009 21:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.179.248

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Máme možnost nyní prodávat jehněčí maso "ze dvora" pro restauraci. Je to vůbec možné ? Co všechno je třeba udělat aby to nebylo načerno. Jehňata bysme chtěli sami porážet a pak prodat. Je třeba veterinární kontrola?
Děkuji za rady.

Dobrý den , bohužel v současné době to přímo možné není , lze to udělat tak že je necháte porazit na jatkách kde si je potom z hospody vyzvednou měli by ale mít na převoz masa chladící vůz , maso z domácí porážky můžete nyní legálně použít pouze pro vlastní spotřebu , bohužel museli by jste jinak k tomu účelu doma vybudovat vpodstatě zmenšeninu normálních jatek a to se nikomu pro pár jehňat nevyplatí osobně to také pokládám za nesmysl ale je to tak , já tedy nechápu jak by se maso z mojí domácí porážky mohlo prodejem někomu dalšímu zkazit (to asi nikdy nepochopím) a proč není stejně dobré pro souseda (on ho nesmí sníst) jako pro mě (já ho jíst můžu) jinak asi 95% všech narozených jehňat končí v domácích porážkách takže je jasné že takto získané maso se prodává , všichni to vědí akorát nikdo (nevím proč když to normálně funguje) nechce tenhle stávající stav zlegalizovat s pozdravem ML.

Neregistrovaný uživatel

11.11.2009 21:31
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.217.227

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Máme možnost nyní prodávat jehněčí maso "ze dvora" pro restauraci. Je to vůbec možné ? Co všechno je třeba udělat aby to nebylo načerno. Jehňata bysme chtěli sami porážet a pak prodat. Je třeba veterinární kontrola?
Děkuji za rady.

A může tedy majitel restaurace nakupovat jehňata u nás? Maso z domácí produkce. My bychom si jehně odepsali jako domácí porážku.

Neregistrovaný uživatel

11.11.2009 21:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.210

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
A může tedy majitel restaurace nakupovat jehňata u nás? Maso z domácí produkce. My bychom si jehně odepsali jako domácí porážku.

Rozdíl je mezi může a smí.

Můžete jehně zabít a dát ho hostinskému, ale nesmíte.

On si může koupit "živé" jehně a vy jste z obliga
On ho může zabít a nabídnout hostům, ale nesmí......

Pokud se jedná o "pár jehňat", tak na to buď zapomeňte, nebo to riskněte. Pokud máte stohlavé stádo a prodáte ročně 150 jehňat cca za 200 000 kč , tak budete po zřízení porážky prodávat ta samá jehňata možná za 300 000 Kč. To by se mohla investice za pár let vrátit a pak přinášet zisk.

Ivan

Neregistrovaný uživatel

12.11.2009 05:41
Neregistrovaný uživatel

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Rozdíl je mezi může a smí.

Můžete jehně zabít a dát ho hostinskému, ale nesmíte.

On si může koupit "živé" jehně a vy jste z obliga
On ho může zabít a nabídnout hostům, ale nesmí......

Pokud se jedná o "pár jehňat", tak na to buď zapomeňte, nebo to riskněte. Pokud máte stohlavé stádo a prodáte ročně 150 jehňat cca za 200 000 kč , tak budete po zřízení porážky prodávat ta samá jehňata možná za 300 000 Kč. To by se mohla investice za pár let vrátit a pak přinášet zisk.

Ivan

vec sa ma tak, ze predpisy nemozu (a ani nesmu) rozlisovat ci sa maso predava do vzdialenosti 20 metrov alebo 200 kilometrov. a takisto nemozu (a ani nesmu) rozlisovat, ci sa "komercne" maso serviruje 1 hostovi alebo 200 hostom.

dalsia vec - na jatkach je podla predpisov (nejakym mne neznamym sposobom) zarucene, ze maso nebude kontaminovane cudzopasnikmi ci nejakymi otravnymi chorobami.

a predpokladam, ze kazdemu je jasne co by sa stalo keby sa nejake mnozstvo nespracovaneho masa prevazalo 200 km v nechladenom aute v 30 stupnovych horucavach a potom by sa naservirovalo par ludom...

no a predpisy musia vzdy pocitat s najhorsou moznostou - ludske zdravie a zivoty su jednoducho na prvom mieste.

takze v tomto pripade by som nemoznost predaja masovych vyrobkov videl ako vcelku logicku. z hladiska maleho polnohospodara je to holt smola, z hladiska niecoho co odbornici nazyvaju "narodnym zdravim" je to jedine mozne vychodisko...

Neregistrovaný uživatel

12.11.2009 08:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.163.7

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
vec sa ma tak, ze predpisy nemozu (a ani nesmu) rozlisovat ci sa maso predava do vzdialenosti 20 metrov alebo 200 kilometrov. a takisto nemozu (a ani nesmu) rozlisovat, ci sa "komercne" maso serviruje 1 hostovi alebo 200 hostom.

dalsia vec - na jatkach je podla predpisov (nejakym mne neznamym sposobom) zarucene, ze maso nebude kontaminovane cudzopasnikmi ci nejakymi otravnymi chorobami.

a predpokladam, ze kazdemu je jasne co by sa stalo keby sa nejake mnozstvo nespracovaneho masa prevazalo 200 km v nechladenom aute v 30 stupnovych horucavach a potom by sa naservirovalo par ludom...

no a predpisy musia vzdy pocitat s najhorsou moznostou - ludske zdravie a zivoty su jednoducho na prvom mieste.

takze v tomto pripade by som nemoznost predaja masovych vyrobkov videl ako vcelku logicku. z hladiska maleho polnohospodara je to holt smola, z hladiska niecoho co odbornici nazyvaju "narodnym zdravim" je to jedine mozne vychodisko...

Další problém by mohl být v živnosti, my třeba máme jen obchodování se zvířaty, na prodej masa je a výrobků je tam něco jiného a nevím jestli to pak není vázané.
Také jsem nad tím uvažovala, protože nedaleko nás je školní statek, kde pronajímají porážkovou místnost. 6e by se třeba najedniu porazilo 20 kusů a konečný spotřebitel by si odebral tam. Zavolat veta na kontrolu, nebo tak jak se to dělá u vysoké. Ale právě nevím jak ten prodej ošéfovat a co tam budou za problémy. Pokud by to nebyla restaurace, ale konečný spotřebitel, nemusel by to snad být takový problém. Z hypermarketu si lidi taky nevozí domů maso v chladírenském voze, ale v igelitce.
Prostě t člověk chce nebo ne, pořád ze všeho plyne že je nejlepší být na podpoře nebo na sociálce a mít spoustu volného času. Bohužel tyhle nesmyslné zákony a byroracie, je úplně všude a ve všem, takže se fakt přestává vyplácet pracovat a když se člověk podívá na celý systém tak je mu akorát špatně, bude jen hůř.

Neregistrovaný uživatel

12.11.2009 16:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.179.217

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Další problém by mohl být v živnosti, my třeba máme jen obchodování se zvířaty, na prodej masa je a výrobků je tam něco jiného a nevím jestli to pak není vázané.
Také jsem nad tím uvažovala, protože nedaleko nás je školní statek, kde pronajímají porážkovou místnost. 6e by se třeba najedniu porazilo 20 kusů a konečný spotřebitel by si odebral tam. Zavolat veta na kontrolu, nebo tak jak se to dělá u vysoké. Ale právě nevím jak ten prodej ošéfovat a co tam budou za problémy. Pokud by to nebyla restaurace, ale konečný spotřebitel, nemusel by to snad být takový problém. Z hypermarketu si lidi taky nevozí domů maso v chladírenském voze, ale v igelitce.
Prostě t člověk chce nebo ne, pořád ze všeho plyne že je nejlepší být na podpoře nebo na sociálce a mít spoustu volného času. Bohužel tyhle nesmyslné zákony a byroracie, je úplně všude a ve všem, takže se fakt přestává vyplácet pracovat a když se člověk podívá na celý systém tak je mu akorát špatně, bude jen hůř.

Dobrý den , je to tak jak říkáte z obchodu také nikdo maso nevozí v chladícím voze ať už domů nebo do hospody , nemožnost přímého prodeje prostě blokuje uměle chovatelům možnost zpeněžit produkty své práce za rozumnou cenu , na jatkách to dobře vědí a proto když už od vás něco vykoupí nadiktují vám směšnou cenu která nepokryje ani náklady chovu osobně to pokládám za byrokratickou šikanu a pochybuji že bych snad pár kily masa mohl ohrozit národní zdraví zaprvé nejsem žádný anonymní hypermarket který prodává zkažené zelené maso to by si nikdo z nás nemohl dovolit protože nejen že bych už v životě nic neprodal ale ještě bych dostal ve městě takovou nálepku že bych musel chodit už jen kanálama taky nechápu proč se na každého chovatele který by chtěl něco ze své produkce lokálně prodat hned hledí jako na potencionálního vraha který je schopen otrávit snad celou republiku nevím kdo pořád tenhle dojem vyvolává , ostatně jak už jsem napsal tento prodej už dlouhá léta bez problémů probíhá a žádné problémy nezpůsobuje problém je pouze v tom že není legální a jde pouze o to jak "zlegalizovat stávající stav" s pozdravem ML.

Neregistrovaný uživatel

14.11.2009 22:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.108.249

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
vec sa ma tak, ze predpisy nemozu (a ani nesmu) rozlisovat ci sa maso predava do vzdialenosti 20 metrov alebo 200 kilometrov. a takisto nemozu (a ani nesmu) rozlisovat, ci sa "komercne" maso serviruje 1 hostovi alebo 200 hostom.

dalsia vec - na jatkach je podla predpisov (nejakym mne neznamym sposobom) zarucene, ze maso nebude kontaminovane cudzopasnikmi ci nejakymi otravnymi chorobami.

a predpokladam, ze kazdemu je jasne co by sa stalo keby sa nejake mnozstvo nespracovaneho masa prevazalo 200 km v nechladenom aute v 30 stupnovych horucavach a potom by sa naservirovalo par ludom...

no a predpisy musia vzdy pocitat s najhorsou moznostou - ludske zdravie a zivoty su jednoducho na prvom mieste.

takze v tomto pripade by som nemoznost predaja masovych vyrobkov videl ako vcelku logicku. z hladiska maleho polnohospodara je to holt smola, z hladiska niecoho co odbornici nazyvaju "narodnym zdravim" je to jedine mozne vychodisko...

Na Slovensku můžete prodávat maso buď jako domácí porážku a prodáte přebytky, nebo si zařídíte porážkovou místnost a chladicí místnost na výjimku a můžete prodávat maso ze dvora. PetraP

Neregistrovaný uživatel

14.11.2009 22:31
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.179.189

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Na Slovensku můžete prodávat maso buď jako domácí porážku a prodáte přebytky, nebo si zařídíte porážkovou místnost a chladicí místnost na výjimku a můžete prodávat maso ze dvora. PetraP

Žebychom tedy s ovenama emigrovali na Slovensko ? poslední dobou se mi zdá že na Slovensku jdou různé věci které jsou u nás nemožné , jak jen je totok možné doparoma ML.

Neregistrovaný uživatel

15.11.2009 09:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.226

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Žebychom tedy s ovenama emigrovali na Slovensko ? poslední dobou se mi zdá že na Slovensku jdou různé věci které jsou u nás nemožné , jak jen je totok možné doparoma ML.

Stejná myšlenka o emigraci se zvířatama mě už taky dobu napadá. My to máme nejblíž do Polska. Tam je to ještě lepší
Jiřina

Neregistrovaný uživatel

15.11.2009 14:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.108.249

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Stejná myšlenka o emigraci se zvířatama mě už taky dobu napadá. My to máme nejblíž do Polska. Tam je to ještě lepší
Jiřina

Samozřejmě, že to taky není jednoduchý, ale byli jsme poučeni, že co není zakázáno, je dovoleno a atmosféra už je o něco víc rozvolněná, než při vstupu do EU, takže ani nemusí být vše nerez, pasterovat se ovčí mléko nemusí, ve zracích prostorách projdou i dřevěný police. Ve výrobně jsem viděla i klasický šporhelt na dřevo a plynový sporák. Příští rok i já budu usilovat o povolení prodeje z dvora, takže jsem zvědavá, co všechno projde mně PetraP

Neregistrovaný uživatel

15.11.2009 22:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.179.224

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Samozřejmě, že to taky není jednoduchý, ale byli jsme poučeni, že co není zakázáno, je dovoleno a atmosféra už je o něco víc rozvolněná, než při vstupu do EU, takže ani nemusí být vše nerez, pasterovat se ovčí mléko nemusí, ve zracích prostorách projdou i dřevěný police. Ve výrobně jsem viděla i klasický šporhelt na dřevo a plynový sporák. Příští rok i já budu usilovat o povolení prodeje z dvora, takže jsem zvědavá, co všechno projde mně PetraP

No do Polska to máme taky přes kopec , nicméně máma je slovenka tak bych mohl mít na Slovensku možná výhodu pro získání občanství , zatím jen držím palce Petře a tiše závidím , s pozdravem ML.

Neregistrovaný uživatel

16.11.2009 09:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.108.249

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
No do Polska to máme taky přes kopec , nicméně máma je slovenka tak bych mohl mít na Slovensku možná výhodu pro získání občanství , zatím jen držím palce Petře a tiše závidím , s pozdravem ML.

Dokonce, pokud někdo bydlí blízko u hranic se členským státem, může svou produkci z dvora uplatnit i v příhraničním styku, takže proč se hned stěhovat, že? PetraP

Přidejte reakci

Přidat smajlík