Výroba sýrů v minulosti

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

3.6.2010 21:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.251.62

Chci se zeptat, jestli někdo ví, jak zpracovávali kozí mléko lidé v minulosti? Určitě si neobjednali přes internet syřidlosmajlík... Pořád mi vrtá hlavou, jak bych mohla využít mléko od jedné kozeny. Zatím si vždy jeden den zmrazím a druhý den smíchám s čerstvým a dělám sýr nesýr (vysrážený kyselinou citronovou). Jen mě trápí, že v něm není to zdravé, co bych tam ráda měla. Občas uvařím krupici pro děti, pudink, no a ten sýr nesýr - ovšem všechno je to z vroucího mléka, tudíž předpokládám bez všeho zdravéhosmajlík. Poraďte někdo, co by se dalo ještě dělat, aby to bylo z pasterovaného mléka (nechci riskovat kvůli dětem), z malého množství (max 1 litr za den a to jen když se zadaří) a ne moc náročné na přípravu (vetšinou mám k dispozici jednu ruku na míchání, ve druhé jedno dítě, za zadkem druhé dítě...:-))). Předem díky za nápady! No a to historické využití mě taky zajímá, protože si myslím, že sýry dělali, ale jak?

Neregistrovaný uživatel

3.6.2010 21:31
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.210.254

Hodně se dělaly tvarohy a ty co nejvíc vymačkávaly míchaly se solí a kořením (zpravidla kmín) a nechávaly v teple zrát. V podstatě olomoucké tvarůžky. Sýr srážený syřidlem se dělal taky. Jako syřidlo se používaly žaludeční šťávy čistě mléčných telat, kůzlat a jehňat. A nejvíc se snědlo čerstvého tvarohu.
Jestli máte denně litr mléka, tak bych sejrování moc neřešila. Z něčeho kakao, kaše nebo pudink, trocha do kafe, zadělat buchtu, možná se dočkáme i jahod - koktejlek mňam mňam smajlík

Neregistrovaný uživatel

3.6.2010 22:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.251.62

Žaludeční šťávy? Zajímavé. Jak je získávali? smajlík Nad tvarohem už jsem i přemýšlela, ale nevím, jestli je úplně bezpečný pro děti - pokud se nepletu je ze zakysaného mléka a to přece nemůže být pasterované...? Jsem v tomto asi poseroutka, strašně bych chtěla pít mléko čerstvé a dávat ho i dětem, protože je v něm nejvíc toho dobrého, ale mám strach kvůli klíštatům, chjo.

Neregistrovaný uživatel

3.6.2010 22:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.12.226

tvaroh můžete udělat i z pasterizovaného, taky zkysne. Nebo ho můžete naočkovat třeba acidofilním mlíkem nebo jogurtem, takový kozí kefír je mňamka

Neregistrovaný uživatel

4.6.2010 00:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.7.33

V minulosti se používaly sušené žaludky mléčných mláďat,které se macerovaly ve vodě a ta se používala jako syřidlo.Nebo se používal svízel syřišťový.Někde jsem četla,že se používaly i fíky. Roklanka

Neregistrovaný uživatel

4.6.2010 15:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.245.58

Teď jsem zrovna četla jak vyrábí sýr v Banátu (Rumunsko). Dá se teleti napít mléka a po hodině ho zabijí, sražené mléko z žaludku nasolí a to pak po kouskách používají jako syřidlo. Sýr dlouhodobě uchovávají potopený v osolené syrovátce, tak osolené, že se v ní nepotopí vajíčko. Jelikož je to česká komunita, předpokládám, že se to u nás taky kdysi takhle dělalo.
Taky jsem se dočetla, že před sto lety z tvarohu se uplácali tvarůžky, dali se na slámové rošty někam do chodby a až uzrály tak se baštili. Taky mě zaujalo, že se vyráběli i plísňové sýry, tak že se do nich strouhal na zaočkování shnilý chleba. smajlík Mám sto let starou učebnici chovu hospodářského zvířectva a tam jsou zajímavé věci, hlavně co se zpracování mléka týče, o výrobě másla. Kdyby měl někdo zájem mohla bych to třeba naskenovat.
Já když chci udělat kyselý tvaroh, tak pasterizuju a potom do vlažného rozmíchám zakysanou smetanu a dva dny nechám v pokojové teplotě, pak zahřeju, jak jsem se dočetla, tak na takovou teplotu, aby se do ní dal ještě strčit prst. Po vychlazení sleju a je to. Petra z Brd

Neregistrovaný uživatel

5.6.2010 08:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.28.154

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Teď jsem zrovna četla jak vyrábí sýr v Banátu (Rumunsko). Dá se teleti napít mléka a po hodině ho zabijí, sražené mléko z žaludku nasolí a to pak po kouskách používají jako syřidlo. Sýr dlouhodobě uchovávají potopený v osolené syrovátce, tak osolené, že se v ní nepotopí vajíčko. Jelikož je to česká komunita, předpokládám, že se to u nás taky kdysi takhle dělalo.
Taky jsem se dočetla, že před sto lety z tvarohu se uplácali tvarůžky, dali se na slámové rošty někam do chodby a až uzrály tak se baštili. Taky mě zaujalo, že se vyráběli i plísňové sýry, tak že se do nich strouhal na zaočkování shnilý chleba. smajlík Mám sto let starou učebnici chovu hospodářského zvířectva a tam jsou zajímavé věci, hlavně co se zpracování mléka týče, o výrobě másla. Kdyby měl někdo zájem mohla bych to třeba naskenovat.
Já když chci udělat kyselý tvaroh, tak pasterizuju a potom do vlažného rozmíchám zakysanou smetanu a dva dny nechám v pokojové teplotě, pak zahřeju, jak jsem se dočetla, tak na takovou teplotu, aby se do ní dal ještě strčit prst. Po vychlazení sleju a je to. Petra z Brd

Pokud Tvoje nabídjka platí, já určitě zájem mám.Jana

Neregistrovaný uživatel

7.6.2010 11:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.245.58

Odjíždím teď na týden, pravě do toho Banátu, ale až se vrátím, tak se pokusím ty stránky o zpracování mléka naskenovat a poslala bych Vám je. Je to opravdu zajímavé, hlavně pro to historické srovnání. Nechte mi kontakt na mejlu kovarova2@seznam.cz . Příjemný den všem. Petra z Brd

Neregistrovaný uživatel

9.6.2010 22:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.137.238

No ježiši, také bych měla velký zájem.Lenka

Neregistrovaný uživatel

14.6.2010 14:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.245.58

Dobrý den, hlásím úspěšný návrat z Banátu, skenovat jsem ještě nezačala, mám počítač jen v práci, tak musím počkat, až tu bude klid, ale všem, co se ozvali to pošlu.
Chtěla jsem se jenom podělit o informace, které jsem vyzjistila od banátských žen, které zpracovávají mléko po staru.
Sýry se vyrábí jen z kozího a ovčího mléka. Kravské mléko je na smetanu, máslo. Naše paní domácí z něj dělala i tvaroh, ale ten vyrábí jen ta naše česká komunita, rumunští rumuni tvaroh neumí. Mléko zásadně nepasterují ani nepřevařují, tím jsou naprosto nedotčení. Takže paní podojí ručně 55 koz, do ještě teplého mléka přidá syřidlo (sraženinu z kozlečího žaludku, prosolenou a rozmíchanou se syrovátkou) a počká do druhého dne. Rozkrájí a scedí přes záclonu. Vyrábí takové různé bochánky, které potopí do kýble s osolenou syrovátkou a tam má neomezenou dobu. Takže to je velmi slaný tvrdší suchý sýr. Žádné složitosti ani ochucování se nenosí.
A ještě pro mě dosud neznámá výroba másla. Mléko se dá zchladit na jeden den do lednice, pak se sebere smetana, dá se na jeden den do tepla, aby zhoustla. Po té se naleje do PETflašky a s tou se třepe, dokud se nesrazí máslo. Petka se rozřízne a máslo se vybere a vypracuje se. Ze sesbíraného mléka se dělá tvaroh. To je myslím dobrá vychytávka pro nás co nemáme žádná zařízení.
Jinak tam fungoval dobrý systém společného chovu koz. Kozy z celé vesnice byly v jednom stádu a každý měl službu nějaký den, všechny kozy pásl a zároveň si je všechny podojil. Dneska už má kozy jen někdo, takže už to tak nefunguje. Ale stále několik sousedů spolupracuje dohromady, jezdí společně pracovat na pole k jednomu pak k druhému, jde jim to veseleji a rychleji od ruky. Petra z Brd

Neregistrovaný uživatel

14.6.2010 15:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.204.155

No teda, podojit tolik koz, z toho mě bolejí ruce, jen když to čtu. Jinak dělám sýry podobně, zvlášť když si zapomenu naočkovat potřebný zákys, a jsou moc dobré. Sice je ze slaného nálevu vyndavám už po 24 hodinách, ale stejně je hodně slaný a vydrží poměrně dlouho, nekazí se, jen okorává. Ale mléko předtím pasterizuju. Dana

Neregistrovaný uživatel

15.6.2010 08:59
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.99.226

A to se podělte i s jinými zkušenostmi :-) - do Banátu bych jela hned !
S tím máslem - já jsem to slyšela od sousedky podobně ( byla to stará paní, poválečný sudetský dosídlenec, připadlo mi, že ti příliš neoplývali dobrými zkušenostmi ) - akorát tu smetanu nalívali do okurkové flašky, kterou pak kotouleli po stole sem a tam, až teda ukotouleli to máslo .... No já teda nevím, máslo dělám ( ... jsem dělávala :-) ) ve hnětači, ale kdybych neměla k dispozici robot a jiné moderní vymoženosti, třeba ruční rychlošlehač :-), a musela bych se obejít nějakým prastarým prostředkem, zvolila bych švrdlák nebo něco podobného, čím prve mohli šlehat šlehačku :-|. Ginglat flaškou mi přijde málo účinné a teda činnost na půl dne :-|
Ale podle toho, co píšete, se to tak za stara opravdu asi dělávalo, když neměli máselnici
Jiřina

Neregistrovaný uživatel

15.6.2010 14:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.245.58

No já jsem sýrař začátečník a s tou výrobou másla jsem se nikdy nesetkala, až nedávno jsem našla na netu, že to jde i s metličkovým šlehačem. Mám jenom dvě kozy, tak se mě nápad s PETkou líbí, jenom bych to chtěla zkusit, ikdyž vynaložené úsilí nebude samozřejmě úměrné tomu oříšku snad másla. :-)
Banát je pohoří na JZ Rumunska, z jihu lemované údolím Dunaje. Je tam 6 vesnic, kde žijí potomci Čechů, kteří tam odešli v 19. století za prací a proto, že tam dostali půdu, na které mohli hospodařit. Mluví úplně česky, za vše se dá zaplatit v českých korunách, takže si tam člověk připadá jako v české vesnici před nějakými 60 lety. Mladí hromadně odchází do Čech za prací a lepším životem. Dříve muži dělali v dolech na měď a na uhlí, ale ty jsou dnes zavřené. Průměrný plat je tak 1500 až 2500,- Kč za měsíc a draho je tam stejně, možná i dráž než u nás. A hlavně práce tam není. Na polích pěstují obilí a kukuřici, kterou ručně dvakrát za rok okopávají. Zrovna sušili sena, s tím tolik práce nemají, protože je tam velký žár, takže jen posekají, kosou nebo i sekačkou, nechají ležet a pak to jen seberou na vůz, někteří mají koně a někteří tahají jenom s krávama. Sbírají ráno nebo večer, protože v tom žáru by se lístečky odrolili. Každý má krávu a tak tři prasátka. Takže s mlékem, sýry, máslem a klobáskama jsou soběstační, taky pálí slivovici a třešňovici. Káva ani čaj se skoro nepije, protože na to není čas. Ani do hospody se tak nechodí, maximálně přilítla do hospody paní máma, zavolala na hospodskýho, že si to natočí sama a ten než mohl zareagovat, tak se džbánkem zase hned běžela domů. :-)
Jsou věřící. Když jsme dávali dětem bonbóny, tak nám děkovaly slovy Požehnej pán bůh. Nezamykají.
Mají elektriku i mobily, ale záchody samozřejmě jen suché. Z každého stavení vede kanálek, kterým odtéká močůvka do ulice, takže to všude voní po kravském hnoji. Ve vesnicích nejsou žádné asfaltky jen udusaná kamenitá hlína. Lidi jsou moc milí, vstřícní, turisti jsou pro ně velkým zdrojem příjmů. Bydleli jsme přímo po chalupách, vše bylo čisťoučké naklizené, jídlo nám připravovala paní domácí. Takové jednoduché a echt české. Švestkové knedlíky, zapečené palačinky s tvarohem, zapečené brambory k tomu podmáslí. Nachomítli jsme se na festival české písně, kde soubory z jednotlivých vesnic zpívaly české lidové písničky s harmonikou, s cimbálem. Je to zvláštní, jak v cizině umí víc písniček než my tady.
Přes léto tam jezdí pravidelná linka, ubytování s plnou penzí vyšlo na 400,- Kč na den, takže pro ty, co se obejdou bez luxusu a potřebují si odpočinout, je to pohodová dovolená. Každý by se tam měl podívat, aby věděl v jakém tady žijeme přepychu. No to jsem se rozpovídala, ale na netu se dá najít mnohem víc. Petra z Brd

Neregistrovaný uživatel

15.6.2010 22:17
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.90.169

tak taky zivot by som aspon na chvilu prijal.jano

Neregistrovaný uživatel

6.2.2011 01:21
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.13.134

Prosím pěkně, chtěla bych se zeptat k tomu syřidlu. Ráda bych zkusila dělat sýry jako dříve (syřidla neobjednávali z netu, že), takže z žaludků vlastních kozlat smajlík
Máte nějaké další tipy, nebo děláte to někdo tak? Až jednou bude hůř, abychom si uměli vyrobit sýr i bez objednaného syřidla. Děkuji, Veronika

Neregistrovaný uživatel

6.2.2011 09:35
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.158.141

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Teď jsem zrovna četla jak vyrábí sýr v Banátu (Rumunsko). Dá se teleti napít mléka a po hodině ho zabijí, sražené mléko z žaludku nasolí a to pak po kouskách používají jako syřidlo. Sýr dlouhodobě uchovávají potopený v osolené syrovátce, tak osolené, že se v ní nepotopí vajíčko. Jelikož je to česká komunita, předpokládám, že se to u nás taky kdysi takhle dělalo.
Taky jsem se dočetla, že před sto lety z tvarohu se uplácali tvarůžky, dali se na slámové rošty někam do chodby a až uzrály tak se baštili. Taky mě zaujalo, že se vyráběli i plísňové sýry, tak že se do nich strouhal na zaočkování shnilý chleba. smajlík Mám sto let starou učebnici chovu hospodářského zvířectva a tam jsou zajímavé věci, hlavně co se zpracování mléka týče, o výrobě másla. Kdyby měl někdo zájem mohla bych to třeba naskenovat.
Já když chci udělat kyselý tvaroh, tak pasterizuju a potom do vlažného rozmíchám zakysanou smetanu a dva dny nechám v pokojové teplotě, pak zahřeju, jak jsem se dočetla, tak na takovou teplotu, aby se do ní dal ještě strčit prst. Po vychlazení sleju a je to. Petra z Brd

měla bych taky zájem . Anička HalfarovaAnna@seznam.cz

Neregistrovaný uživatel

6.2.2011 19:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.239.227

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
měla bych taky zájem . Anička HalfarovaAnna@seznam.cz

Já bych taky moc prosila o kopii knihy a.potuzilova@seznam.czsmajlík

Neregistrovaný uživatel

6.2.2011 19:33
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.13.134

Když už tedy to budete kopírovat, prosím pošlete i mě....moc, moc děkuji, pánbůh Vám to oplatí :-) antalova.v@cukrovapasta.com

Neregistrovaný uživatel

6.2.2011 19:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.158.116

Dobrý den,když už budete rozesílat také Vás poprosím zamecnictvi-baumruk@seznam.cz
Děkuji Michael

Neregistrovaný uživatel

6.2.2011 21:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.151.238

Tak to se hlásím taky

farma.hvozd@centrum.cz
Nejlíp naskenovat a šoupnout někam na úschovnu a poslat nám meilíky, budeme stahovat jak vzteklí.

Ivan

Neregistrovaný uživatel

6.2.2011 22:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.116.20

Taktéž se připojuji se žádostí .Děkuji Jirkaj.
Mail jjackiv79@gmail.com

Neregistrovaný uživatel

7.2.2011 07:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.80.51

Já bych si také prosil vasezahradka@centrum.cz Děkuji Ivan Němeček

Neregistrovaný uživatel

7.2.2011 08:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.28.154

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Já bych si také prosil vasezahradka@centrum.cz Děkuji Ivan Němeček

Já taktéž - jana B.
jana.berestkova@seznam.cz

Neregistrovaný uživatel

7.2.2011 09:16
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.164.145

Můžu taky?
Sengrova.d@seznam.cz
Ječmi.

Neregistrovaný uživatel

7.2.2011 10:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.254.94

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Můžu taky?
Sengrova.d@seznam.cz
Ječmi.

A já taky?Každopádně moc dík :-)ZuzanaALASKAFARM alaska.z.p@centrum.cz

Neregistrovaný uživatel

7.2.2011 10:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.109.46

Taky prosím :-)
hana.kahwaji@seznam.cz

Neregistrovaný uživatel

7.2.2011 11:27
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.75.118

Dobrý den! Také prosím o poslání. :-) simonikova17@seznam.cz Děkuji moc!

Neregistrovaný uživatel

7.2.2011 11:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.199.220

Také se připojím liliovahora@seznam.cz

Děkuji Pavel

Neregistrovaný uživatel

7.2.2011 13:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.48.28

Taky moc prosím :-) taborska.lenka@gmail.com. Děkuju Lenka

Neregistrovaný uživatel

7.2.2011 13:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.164.145

děkují, děkují, hlásím - došlo v pořádku. Už se těším, až si to vytisknu a pořádně pročtu.
Ještě jednou děkuju.
Ječmi.

Neregistrovaný uživatel

7.2.2011 13:59
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.28.154

Také mám, děkuji Jana B.

Neregistrovaný uživatel

7.2.2011 14:03
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.147

Já taky - pěkně prosím smutně koukám :-)

jirinajanickovazavináčseznamtečkacz

Neregistrovaný uživatel

7.2.2011 14:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.51.72

Nerada otravuji ,ale mě by to taky moc zajímalo. Předem velice děkuji. Renata
makita@euroregin.cz

Tady sedí heslo : podáte prst a lidi vám urvou celou ruku

Jinak vám takový výlet závidím ,to muselo být moc pěkný. Ale dojit 55 koz ,to je tedy opravdu dřina. Renata

Neregistrovaný uživatel

7.2.2011 16:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.251.62

Můžu se prosím také přidat? jwinnie@seznam.cz Předem děkuji! Ala

Neregistrovaný uživatel

7.2.2011 19:03
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.165.49

Mužu také poprosit chalupaa@email.cz
A moooc dékuji.

Neregistrovaný uživatel

7.2.2011 19:43
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.177.181

já bych taky moc prosil, děkuju! d.veith@post.cz

Neregistrovaný uživatel

9.2.2011 12:58
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.208.187

Dobrý den, také prosím o kopii - marihuakan@seznam.cz.
Děkuji. Hana

Neregistrovaný uživatel

9.2.2011 16:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.128.126

Já bych taky poprosila, díky :smajlík e.slu@seznam.cz

Neregistrovaný uživatel

9.2.2011 16:49
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.135.101

jestli je to možné a mohu poprosit tak se hlásím i já. Děkuji předem m.perlikova@seznam.cz

Neregistrovaný uživatel

9.2.2011 17:03
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.6.253

Já taky prosím:-)
kacka.lama@seznam.cz

Neregistrovaný uživatel

9.2.2011 19:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.113.68

Mohla bych také poprosit o zaslání,děkuji jarmila.sneberkova@seznam.cz:-)

Neregistrovaný uživatel

10.2.2011 14:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.217.253

po domluvě s Petrou z Brd, jsem naskenované umístila na web. Můžete si to sami libovolně stahovat.
Mlékařství i chov koz a ovcí z roku 1909 najdete v aktualitách na www.ekokoza.cz
Petře ještě jednou díky za objevení historických pokladů!
Marta
ekokoza.cz

Neregistrovaný uživatel

10.2.2011 15:46
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.245.58

Děkuju paní Martě,
tuhle knihu jsem dostala od jednoho starého pána, který jí měl jako památku po svém strýci. Ten studoval na zemědělské škole a jako nejlepšího žáka si ho vybrali na nějaký statek k Brnu, sedlák s ním byl moc spokojen a chtěl ho povýšit. Jenže pak přišla 1. světová válka, strýc narukoval a krátce potom ho jako velmi mladého zastřelili. V kníže jsou krasopisně dopisované poznámky, takže když jí člověk prohlíží ještě s touhle pohnutou historií, tak to nejsou jen písmenka, ale i osud toho člověka. Omlouvám se za ten sentiment, ale když už si to budete prohlížet..Petra z Brd

Neregistrovaný uživatel

10.2.2011 17:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.128.2

Děkuji velice za nezaplaitelné informace i za tu práci, kterou jste měla se skenovánímsmajlík Dita

Neregistrovaný uživatel

10.2.2011 17:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.35.227

Děkuji moc za pověšení na web. Psát jsem si Vám o ně nechtěla, ale teď jsem si je hned stáhla. Už jsem je prohlídla, no je to krása.
Adri

Neregistrovaný uživatel

11.2.2011 09:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.164.145

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Děkuju paní Martě,
tuhle knihu jsem dostala od jednoho starého pána, který jí měl jako památku po svém strýci. Ten studoval na zemědělské škole a jako nejlepšího žáka si ho vybrali na nějaký statek k Brnu, sedlák s ním byl moc spokojen a chtěl ho povýšit. Jenže pak přišla 1. světová válka, strýc narukoval a krátce potom ho jako velmi mladého zastřelili. V kníže jsou krasopisně dopisované poznámky, takže když jí člověk prohlíží ještě s touhle pohnutou historií, tak to nejsou jen písmenka, ale i osud toho člověka. Omlouvám se za ten sentiment, ale když už si to budete prohlížet..Petra z Brd

Děkuju, děkuju i za ten "sentiment". Jsem ráda, že si budu moci takto vážit celého dílka.
Ječmi

5.4.2019 10:44
Šibal

XXX.XXX.122.71

čim dříve si organismus zvykne a má možnost si utvořit protilátky tím lépe. Příroda to má velice dobře zařízený. Co má pojít tak pojde tak jako tak. To jenom lidé vymýšlejí blbosti. Jak pověděl jeden alergolog na rozhlase. Nedám dětem žádné léky a ani prášky, ale šup s nimi do přírody a ven a tělo musí makat samo. Mluvil tedy o svých dětech,má je alergické na pyly a pod.. Jen taková technická a vaše koza má klíšťata?

Přidejte reakci

Přidat smajlík