Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.218.210
V čem pasterizujete (kozí) mléko? Teplotu ještě neodhadnu a nevím jaký teploměr? Nebo existuje hrnec přímo i s teploměrem, nebo elektrický? Děkuji..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.234.108
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
V čem pasterizujete (kozí) mléko? Teplotu ještě neodhadnu a nevím jaký teploměr? Nebo existuje hrnec přímo i s teploměrem, nebo elektrický? Děkuji..
Hodně záleží na tom, kolik mléka budete pasterizovat. Mě stačí mlékovar a zavařovací teploměr. Určitě odpoví povolanější.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.218.210
Zad. Jen mléko z jedné kozy :-)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.164.145
Přemýšlela jsem o zavařovacím hrnci - automatika, teploměr, výpusť... Co myslíte?
Ječmi
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.245.58
Dobrý den, já mám dvě kozy a pasteruji v nerezovém hrnci s tlustým dnem. Mám elektrický teploměr z Ikei, je to taková destička s drátkem, který se ponoří do mléka, po dosažení teploty začne pískat, takže u toho nemusím stát. Jen je třeba pohlídat, aby do mléka byla ponořená jen měřící část, když zateče mléko do spojů, tak nefunguje. Pak dám hrnec do dřezu se studenou vodou, abych mléko rychle zchladila. Také jsem přemýšlela o zavařovacím hrnci s termostatem, ale odradilo mě, že se vyrábí jen velké hrnce (cca na 30 l) a když jsem si představila, že ho budu pokaždé vymývat, tak jsem to zavrhla. Hezký den. Petra z Brd
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.151.238
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den, já mám dvě kozy a pasteruji v nerezovém hrnci s tlustým dnem. Mám elektrický teploměr z Ikei, je to taková destička s drátkem, který se ponoří do mléka, po dosažení teploty začne pískat, takže u toho nemusím stát. Jen je třeba pohlídat, aby do mléka byla ponořená jen měřící část, když zateče mléko do spojů, tak nefunguje. Pak dám hrnec do dřezu se studenou vodou, abych mléko rychle zchladila. Také jsem přemýšlela o zavařovacím hrnci s termostatem, ale odradilo mě, že se vyrábí jen velké hrnce (cca na 30 l) a když jsem si představila, že ho budu pokaždé vymývat, tak jsem to zavrhla. Hezký den. Petra z Brd
Milá Petro, zavařovací hrnec, který v domácí výrobě nahrazuje pastér, potřebuje dovnitř vložku - tedy nerezový hrnec, velikosti, kterou potřebujete. Do zavařovacího hrnce nalejete vodu, do ní dáte hrnec s mlékem a pasterujete. Pak horkou vodu vypustíte, napustíte studenou a chladíte. Myjete tedy jen hrnec od mléka. Přijeďte na některý sýrařský kurz, tam vám to předvedem.
Ivanova Blanka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.151.238
Petro z Brd, podívejte se tady:
http://biomleko.com/kurzy.htm
na fotkách je tam vidět nejen hrnec, ale na jedné fotce je dobře vidět i vložka, ve velikosti, aby vznikla mezírka mezi vnější a vnitřní nádobou, která je vyplněna vodou a je vidět i ten drátek, který je od čidla teploměru k přesnému měření teploty. Fotka je z kurzu v Berouně, tam je to z Brd blízko, škoda, že jste tam nebyla.
Sledujte www.ekokoza.cz, tam se objeví informace o dalším kurzu v Berouně nebo okolí.
Ivan