Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.13.134
Zdravím,
chtěla bych se zeptat, co děláte po zabijačce s tím ostatním než maso a vnitřnosti. Budeme poprvé zabíjet kozlíka a chtěla bych toho co nejméně vyhodit, když už musí umřít. Vím, že se z krve dělá prdelačka a jelítka, ale co ještě? Také se chci zeptat na úpravy kromě uzení a mražení, abychom neměli plný mrazák...chci zkusit trochu nasušit, ještě nějaký nápad?
Co třeba močový měchýř? Ten se nějak plní, ne? A bachor jde vyprat na držťky...
Díky za nápady, V.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.158.141
to co popisujete se dělá u prasat - u jiných zvířat jsme to nikdy nepraktikovali - ani krev ani nic jiného - ale třeba to někdo využívá, ale tuším že asi ne
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.35.227
Krev a žaludky a všemožný další odpad vařím pro psa. Vařila jsem i hlavy, ale už to dělat nebudu, radši je zakopeme. Nelíbilo se mi, jak to na mně z hrnce kouká a špatně se to míchalo. Maso jenom mrazíme, pořídili jsme si kvůli tomu pultový mrazák.
Adri
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.234.122
Jak je ten kozlík velký a starý?
PAJČA
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.13.134
Je mu 9 měsíců, je to docela boreček, tak 40kg. Vím, že se to dělá u prasat, tak mě právě napadlo, přoč ne u kozlíka...že by krev smrděla, to si nemyslím. A je přeci škoda to zahodit, když už chudák jde do klobás. Chci se to naučit zpracovávat, až bude jednou hůř, bude se to hodit
Myslíte, že by z krve šla udělat normální prdelačka a zamrazit? A jelítka? Nebo tláča
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.234.122
Pokud nemáte kozlíka vykastrovaného,tak už je jistě cítit jako kozel,tak je třeba dát pozor aby jste se vnější stranou kůže nedotýkali masa při stahování.Ale to jistě řezník ví, pokud není úplný amatér.Krev by smrdět nemusela,ale při porážce prasete se krev musí rychle míchat než vychladne aby se nesrazila a zůstala tekutá aby s ní šli uvařené kroupy obarvit.
Ale ono té krve z kozlíka zase tolik nebude.Tak že snad jedině tu krev na obarvení krup do prdelačky,ale na to ostatní
zapomeňte.My jsme to však nikdy nazkoušeli.
Maso je třeba pokud možno co nejlépe odblanit a odlojovat před dalším zpracováním,myslím skopové všeobecně,
nejenom z kozlíka.
A pokud chcete i v budoucnu vařit ze skopového masa,a neznáte žádné recepty, tak na stránkách SCHOK nabízejí
kuchařku OPILÍ BERÁNEK,a nebo, mě se náhodou v listopadu podařino objevit v Penny marketu novou kuchařku
JEHNĚČÍ SKOPOVÉ A KŮZLEČÍ RECEPTY napsal kolektiv autorů.Vydalo ji Nakladatelství DONA České Budějovice.
Zdá se mi,že je ještě lepší než ta první.
Tak ať se klobásky podaří.
PAJČA
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.108.249
Osobně pochybuji, že by se z krve kozlíka dala dělat prdelačka. Prdelačka z prasete se dělá z vývaru ovaru, ve vývaru se pak vaří krev i jitrnice, pak při dáte kroupy a máte super polívku.
Chuťově si myslím, že je nereálné tohoto dosáhnout u přežvýkavců, proto se to nedělá. Zjednodušeně řečeno - lůj je u přežvýkavců většinou odpad, kdežto sádlo u prasete je mňamka. Jinak jsme se ve škole učili v technologii hygieny potravin proč se to nedělá, ale to teda takhle z hlavy fakt nevím, protože mě to tehdy šíleně nebavilo
Střeva by se měla dát vyprat a použít třeba na klobásy, my to neděláme, předžaludky na dršťky, močový měchýř nevím na co, jedině nějaké experimenty, kulky můžete usmažit na másle, ostatní vnitřnosti lze zpracovat dle osvědčených receptů (pličky na smetaně, játra např. restovaná - a kůzlečí jsou na to nejlepší). Pokud něco vyexperimentujete, tak pak dejte vědět, jak to dopadlo:-)
PetraP
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.108.249
Pardon, chtěla jsem napsat, že se vaří jitrnice a pak se přidají kroupy s krví, já hlava děravá.
PetraP
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.215.124
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zdravím,
chtěla bych se zeptat, co děláte po zabijačce s tím ostatním než maso a vnitřnosti. Budeme poprvé zabíjet kozlíka a chtěla bych toho co nejméně vyhodit, když už musí umřít. Vím, že se z krve dělá prdelačka a jelítka, ale co ještě? Také se chci zeptat na úpravy kromě uzení a mražení, abychom neměli plný mrazák...chci zkusit trochu nasušit, ještě nějaký nápad?
Co třeba močový měchýř? Ten se nějak plní, ne? A bachor jde vyprat na držťky...
Díky za nápady, V.
Jak píše Pája,krve zase tolik není a musí se hned míchat od vychlazení,aby se nesrazila. Zabíjející musí přerušit jen krkavici (ne podříznout celý krk,aby se neznehodnotila krev),následné použití je stejně jako s vepřovou krví.Neznám nikoho,kdo by krev chytal,což neznamená,že by se nedala jíst,spíš ,že to nestojí za to. Krom vnitřností,které se běžně připravují ,lze udělat z bachoru dršťkovou pol. a varlata jsou pro někoho lahůdkou . Z loje se dá udělat mýdlo.Střeva z větších kusů si bere řezník ,takže se použít na výrobu rovněž dají. Roklanka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.234.122
Bachor taky vyhazujeme,protože vyčistit ho tak aby to nesmrdělo by nebyla žádná legrace.Střívka si řezník taky bere.
On si je umí vyšlemovat,a v zimě do nich plní vinné klobásky.
PAJČA.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.187.70
U nás vyvrhneme ovci, rozporcujeme a co nejde do mrazáku se nechá na dvoře (samozřejmě kromě kůže) a pesani si se vším poradí, nevaříme.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.51.72
Kůže se dá vyčinit ,maso ke kuchyňské potřebě, dají se udělat klobásky ,bachor na držťkovou polévku, střívka na klobásy a moje teta chytá krev na jelítka. My ještě se snažíme hlavy vařit psům.Ať je toho do kafilerie co nejmíň. Renata
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.40.197
bachor zhrabeme do hnoje a tak po měsíci si ho vyhrabe naše fena a to je pro ní ta správá pochoutka! Bachor v té době má konzistenci medu a dává o sobě vědět do okruhu tak 500m. Feně ale ještě nikdy nic nebylo, musím se smát všem vědeckým poučkám, že pes má žrát jen úplně čerstvé a nezávadné maso
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.51.72
No akorát ,že na faunu chodí lidi pro správné informace. Mí rodiče taky zbytky z králíků zahrabou do hnoje ,ale živičičné zbytky doporučuji zpracovat a zbytek dát do SAP- do kafilerie.Toto se do hnoje dávat nesmí. Není to opravdu probém ,zavolám ,přijedou ,zaplatím smluvenou cenu a je to.Náš soused dává do hnoje taky lecos a máme tam samou lišku ,vyhrabané vnitřnosti - není to pěkný pohled. Renata
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.158.141
u nás o střeba, bachor, a jiný odpad mají zájem myslivci - zakopou to u krmelců nebo u míst kde se zdržují divočáci - prý je to pro ně lahůdka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.152.44
Já zásadně lůj z kozy nebo kozlíka rozpouštím jako sádlo a na něm vařím. Specielně je dobrý pod cibulku. Škvarky dostanou psi. Ze všech zabitých zvířat schovávám bránici, buď v tom dělám sekanou a nebo jsem v tv viděla v bránici zabalený špíz z kůzlečího masa a navrch ještě hustě omotáno kůzlečími vypranými střívky a ugrilováno. Je to starý recept ze Sardinie a prý velká pochoutka. Hned po vykostění ze všech kostí vařím vývar a uchovávám v malých krabičkách v mrazáku. Staří praktici radí kosti před vařením upéct v troubě, vývar je pak silnější a chutnější. To jsem ale nezkoušela. Jarmila - kozí farma ROZINKA
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.13.134
Ahoj všichni, jsem tazatelka - V.
Tak se nám ta zabijačka v pondělí povedla. Vše vyšlo jak mělo, kozlíček necítil nic, odešel v klidu. Hezké to nebylo, ale co se dá dělat, smrt je vždycky ošklivá. Krev jsme nakonec nestihli v tom spěchu míchat, ale byla by z toho polívka, bylo jí dost. Jediné, co jsem proklínala byly blány a šlachy na mase, to je něco. Nemáte na to nějaký fígl, jak to čištění urychlit?
Masíčko vůbec nesmrdí, je asi jako hovězí...myslím, že to bylo tím, že jsme ho dobře stahli a očistili.
Tímto bych chtěla všechny chovatele povzbudit, aby si zabíjeli sami, pokud na to mají znalosti naštudované. Nesvěřila bych své zvíře do rukou někomu jinému, navíc by se chudák kozlí bál. Takhle nám do poslední chvíle věřil a bylo to celé v klidu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.253.239
Pokud necháte maso v trupu viset dva dny v chladu (maso dozraje), pak jdou i blány krásně od masa oddělit. Rychlejší je zabíjačka jak zpracování masa, alespoň u mne) Ludmila
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.26.38
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jak píše Pája,krve zase tolik není a musí se hned míchat od vychlazení,aby se nesrazila. Zabíjející musí přerušit jen krkavici (ne podříznout celý krk,aby se neznehodnotila krev),následné použití je stejně jako s vepřovou krví.Neznám nikoho,kdo by krev chytal,což neznamená,že by se nedala jíst,spíš ,že to nestojí za to. Krom vnitřností,které se běžně připravují ,lze udělat z bachoru dršťkovou pol. a varlata jsou pro někoho lahůdkou . Z loje se dá udělat mýdlo.Střeva z větších kusů si bere řezník ,takže se použít na výrobu rovněž dají. Roklanka
Roklanko, zaujala mě Vaše rada, že z loje se dá vyrobit mýdlo, neměla by jste prosím někde návod? Děkuji. Marcus