Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
III. Setkání přátel Akita-inu ve Frenštátě pod Radhoštěm
Sdílet:

III. Setkání přátel Akita-inu ve Frenštátě pod Radhoštěm

Již potřetí, ve dnech 7.-8. srpna t.r., se setkali milovníci a majitelé největšího japonského plemene na akci Setkání přátel Akita pořádanou KCHMPP, sekcí Akita, v Rožnově a Frenštátě pod Radhoštěm. Stejně jako v loňském roce, převzal nad naší akcí dohled samotný patron dobrých lidí tohoto kraje - bůh Radegast a připravil po oba dny nádherné letní počasí. O tom, že se zde našim návštěvníkům líbí, svědčí nejen stabilně vysoký počet přihlášených účastníků, ale také fakt, že mnozí z nich sem přijíždějí, nejen na tyto dva dny konání akce, ale využívají nabídky perfektně vybaveného autokempu v Rožnově i pro několikadenní rekreaci.

Povídání u táborového ohně

Mnoho z účastníků proto přijelo již v sobotu ráno a využilo krásného dne k prohlídce zdejších početných památek či k odpočinku u bazénu s ohřívanou vodou. Možnost příjemně strávit sobotní odpoledne využili i rozhodčí nedělní výstavy p. Marušková a p. ing. Jančík, kteří navštívili zdejší Valašské muzeum v přírodě, kde právě probíhal program festivalu folklorních souborů Jánošíkův dukát a kde obdivovali zejména vystoupení dětských tanců.

Po krátké podvečerní spršce, která přinesla příjemné osvěžení, se pak sešlo k posezení a neformálnímu povídání u táborového ohně kolem šedesáti lidí a jejich čtyřnohých přátel. K této příležitosti bylo samozřejmě připraveno i občerstvení ve formě samoobslužně opékaných špekáčků a soudků dobře vychlazeného pěnivého moku, jak jinak než s obrázkem známé radhošťské sochy na etiketě, který rovněž tolik proslavil tento kout naší země. Pod teplou letní oblohou se diskutovalo dlouho do noci, kdy se všichni zúčastnění odebrali do svých „pelíšků".

Bouřlivá noc

Po bouřlivé noci, kdy blesky osvětlovaly noční oblohu a prudký déšť bičoval vrcholky okolních hor, jsme se probudili opět do svěžího letního dne. Sešli jsme se pak v blízkém městečku Frenštátě pod Radhoštěm. Zde program pokračoval druhou a to oficiální částí - výstavou s názvem Akita Show Radegast 99. Ta se konala v areálu jízdárny TJ Slovan, která poskytuje ideální prostředí a dokonalé zázemí pro podobné akce.

Popularita akit stále stoupá

Po loňském úspěšném ročníku, kdy se na výstavu přihlásilo 85 akit, nebylo možno příliš doufat v překročení tohoto počtu, který byl považován za maximální. Ukázalo se však, že popularita akit stále stoupá, a že i toto číslo nemusí být konečné. V katalogu s velmi pěkně graficky zpracovanou barevnou titulní stranou jsme se pak mohli dopočítat 95 přihlášených psů, osmdesáti vystavovatelů z Čech, Slovenska, Polska i Rakouska. Což je na soutěži bez možnosti získání titulů CAC a CAJC číslo jistě nevídané. Co počet přihlášených znamená, si uvědomíme při srovnání s běžnou účastí na mezinárodních výstavách, která nepřekračuje 30 přihlášených akit, či např. v tomto roce konané Evropské výstavě v rakouském Tullnu, kde bylo přihlášených celkem 38 akit. Rovněž srovnání se 12 akitami přihlášenými na speciální výstavě pořádané specializovaným klubem Akita v Boskovicích (bez účasti členů našeho klubu, kteří jsou díky své vysoké konkurenceschopnosti na těchto akcích nevítanými hosty) dodává významu naší akci, kde známka „jen" výborná znamená v tak početné konkurenci skutečně úspěch.

Jako zajímavý, lze hodnotit nápad, vyčlenit část prostoru katalogu pro představení chovatelských stanic, jejichž odchovy prezentují KCHMPP na našich i zahraničních výstavách a které nejvíce ovlivňují chov Akit u nás. Majitelé čtyř ch. st. Amana, Czech Jakobín, Tozama a Z Bambusového háje, tak dostali možnost svými slovy okomentovat svůj chov, chovatelské záměry, výstavní úspěchy apod. a vše doložit fotografiemi.

Posuzování a hodnocení

Vlastní posuzování započalo netradičně výběrem nejkrásnějšího páru a přehlídkou odchovů výše uvedených ch. st. Pro oba rozhodčí p. Maruškovou a p. ing. Jančíka bylo jistě velmi nesnadné objektivně vyhodnotit tak nesourodé společenství jednotlivých skupin, které se lišily v počtech předvedených psů a fen i jejich věku, ale nakonec našli klíč k řešení úkolu, kterým byli společně pověřeni a za nejvyrovnanější v typu a nejlépe odpovídající požadavkům standardu japonské akity, vyhodnotili ch. st. Tozama. Ta zde předvedla nejpočetnější skupinu 20 odchovaných potomků, 6 vrhů po dvou fenách a čtyř otcích, bílého a červeného zbarvení.

Posuzování jednotlivců pak zahájil ing. Findejs. Hodnotil třídy štěňat a dorostu, které doplnil obšírným popisem jednotlivých předvedených psů a výkladem, ve kterém zdůraznil závažnost podávání kvalitní výživy ve vztahu k vývoji mladých psů. Třída štěňat je určena zejména pro socializaci nejmladších účastníků, která je důležitá pro správný psychický vývoj každého psa. Proto nás potěšila poměrně hojná účast i v této kategorii.

Pak již probíhalo klasické hodnocení ve třídách juniorů, dospívajících, otevřené a vítězů, ve kterém se pravidelně střídala p. Marušková s p. ing. Jančíkem. Výběrem nejhezčího Akity výstavy byla pověřena p. Marušková a Vítězem Akita Show Radegast 99 určila mladou fenku Hevia Czech Jakobín ze třídy dospívajících, majitele p. ing. Motyky Tomáše, který si mimo jiných cen určených pro vítěze výstavy, odnesl i cenu nejvzácnější - nádhernou 40centimetrovou keramickou sochu japonské akity, zhotovenou akademickou sochařkou p. Markétou Dordovou. Paní rozhodčí označila fenku za typickou představitelku svého plemene. Přesto, že neměla možnost získat titul CAC ani jiný, je „pouhé" vítězství v soutěži tak početně a kvalitně obsazené, obrovským úspěchem a zadostiučiněním pro jejího majitele i chovatele. Protože své kvality tato fenka potvrdila již na mnoha dalších výstavách, nelze než věřit, že svůj dokonalý exteriér i zcela vyrovnanou povahu, bude předvádět i svým potomkům a přispěje tak k dalšímu zlepšení úrovně chovu u nás.

Od paní Maruškové jsme však také právem vyslechli i velmi kritická slova na téma chování některých vystavovatelů, kteří svým vystupováním značně snížili pravděpodobnost úspěchu svého psa tím, že při předvádění v kruhu neměli ponětí o tom, co se od nich očekává a např. prohlídka chrupu se tak u jejich psů stala neřešitelným oříškem. Smutné je, že se tato skutečnost netýká pouze naší výstavy, která byla svým zaměřením určena právě pro „výuku" psů i jejich majitelů, ale že se tento úkaz objevuje i na výstavách vyššího typu a to samozřejmě nejen u akit. Doufejme, že si naši postižení vezmou slova paní rozhodčí k srdci a své miláčky před příštím vystoupením v kruhu řádně připraví.

Titul Akita publika

Příjemným zpestřením náročného programu byla i volba a následné udělení titulu Akita publika, kdy měli přihlížející diváci možnost, pomocí hlasovacích lístků, zvolit psa, který je nejvíce zaujal. Stal se jím mohutný sněhobílý pes Bosu Tozama, majitele p. Gotzmanna, který si jejich přízeň získal svým vzhledem, připomínajícím ledního medvídka.

Zároveň s výstavou se pod vedením ing. Findejse konala i bonitace nových chovných psů a fen, kterou bez závažnějších nedostatků prošlo všech 21 předvedených akit. Přehlídka pěkných mladých jedinců standardního exteriéru ukázala, že již máme v našem klubu dostatečně rozlehlou chovatelskou základnu představitelů typických japonských Akit, což nám dává velmi slušnou perspektivu pro upevňování a zkvalitňování dalšího chovu. Rovněž se opět potvrdilo, že kvalitních odchovů lze docílit i bez tvrdého vylučování tzv. amerického typu akity, ale vhodným sestavováním chovných párů. Tuto cestu pak dnes můžeme zúročit tím, že dosud máme v chovu „američany" (akity s tmavou maskou či barevnými znaky na bílém podkladě) a po té, co bylo FCI oficiálně uznáno a zaregistrováno zcela nové plemeno s názvem velký japonský pes, máme (původně tzv. americký typ akity) základnu pro založení tohoto chovu.

Mediální ohlas

Celá akce byla patřičně prezentována v tisku i televizi. V blízkém okolí pak byly vyvěšeny velmi pěkné plakáty, o jejichž úrovni svědčí fakt, že byly všechny do dvou hodin po rozvěšení „zcizeny" do soukromých sbírek pejskařů. Jistě pak i zásluhou pěkného počasí si jistě neobvyklou akci nenechalo ujít mnoho návštěvníků z nedalekého města, kteří si za cíl své nedělní procházky vybrali právě tuto atraktivní podívanou. K důstojnému průběhu celé výstavy přispěla i česká firma KSK BONO spol. s r.o., významný český výrobce potravy pro psy a kočky, která bohatě sponzorovala celou akci svými výrobky a dodala vzorky krmiv pro všechny zúčastněné a další pro první tři vítězné psy v každé třídě. Finanční dar a upomínkové předměty dodal také pro všechny vystavovatele i návštěvníky jednatel České pojišťovny a.s. p. Jaroslav Fibinger. V neposlední řadě musíme poděkovat za obětavou a nezištnou práci hlavnímu organizátoru celé akce p. Kortiši, jeho nejbližší rodině a přátelům, kteří se zasloužili o konání a hladký průběh celého setkání.

III. ročník setkání přátel akit v Rožnově je za námi a věříme, že tato úspěšná akce potvrdila oprávněnost udělit pořádání Speciální výstavy akit, v jubilejním posledním roce tohoto milénia, právě Klubu málopočetných plemen psů Vítězové jednotlivých kategorií.

Výsledky

Psi
Třída štěňat: Akippoi Wafů - Nejkrásnější akitka
O: Auroras Kumamoto go, m: Bymio Tozama
Chov: Doležal M., maj.: Drmola F.

Třída dorostu: Hatchiko z Bambusového háje
O: Akebono z Bambus. háje, m: Ambra Polskie Asa - hi
Chov.: Wolf J., maj.: Orlíková

Třída juniorů: Gato Jimili
O: Auroras Kumamoto Go, m: Biyo Almajů
Chov.: Lichtblauová J., maj.: Pelán M.

Třída dospívajících: Beny Akuna Matata
O: Horikimoru of Takao Kensha, m: Ami z Gubricovho dvora
Chov.: Strýček P., maj.: Bobek S.

Třída otevřená: Agi Tozama
O: Auroras Kumamoto Go, m: Dada Toshimi Jakobín
Chov.: Kortiš L., maj.: Bártek P.

Třída vítězů: Ch. Bushi Tozama - Nejkrásnější pes výstavy
O: Kochi of Daitosha, m: Auroras Sky Flower
Chov.: Kortiš L., maj.: Motyka T.

Feny:
Třída štěňat: Fumiko of Tozama
O: Imari no Tochimaru, m: Auroras Sky Flower
Chov.: Kortiš L., maj.: Baraníková M.

Třída dorostu: Heichi Almajů
O: Horikimaru of Takao Kensha, m: Adana Kazati Toyo Ken
Chov.: Jůza J., maj.: Rýpar J.

Třída juniorek: Eiko Tozama
O: Zuiho of Nichinansow, m: Auraras Sky Flower
Chov.: Kortiš L. maj.: Matečný F.

Třída dospívajících:
Hevia Czech Jakobín - Nejkrásnější fena, Vítěz Radegasta 99
O: Auroras Kumamoto Go, m: Diana Toshimi Jakobín
Chov.: Blatoňová H., maj.: Motyka T.

Třída otevřená: Eikyo Zoborská Perla
O: Aga Minoza, m: Adri Zoborská Perla
Chov.: Johaník J., maj.: Jurčo E.

Třída vítězů: Kisoku Veda
O: Kochi of Daitosha m: Bella Veda
Chov.: Vejvoda B., maj. Plevová M.

Akita publika: Bosu Tozama
O: Kochi of Daitosha, m: Aurora s Sky Flower
Chov.: Kortiš L., maj.: Gotzman R.

Nejkrásnější pár psů: Ch. Bushi Tozama, Hevia Czech Jakobín
maj.: Motyka T.

Autor textu: Hana Blatoňová
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru