Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
V Ostravě knírači cvičí!
Sdílet:

V Ostravě knírači cvičí!

Začátkem února proběhlo v Ostravě na Mariánskohorském cvičišti pod záštitou chovatelské stanice velkých kníračů “STANIOS” docela malé, avšak nikoli...

Začátkem února proběhlo v Ostravě na Mariánskohorském cvičišti pod záštitou chovatelské stanice velkých kníračů “STANIOS” docela malé, avšak nikoli bezvýznamné setkání příznivců a majitelů plemene Velký knírač. Celé setkání bylo zaměřeno zejména na rozvíjení pracovních vloh našich fousatých přátel, jelikož u tohoto plemene by se majitel skutečně ochudil o mnohé zážitky. Nikdy by nepoznal, co v jeho psíkovi vlastně vězí, nepokusil-li by se alespoň nahlédnout do problematiky kynologického sportu. No, a jelikož majiteli “kňourů” se nestávají vždy erudovaní kynologové, v mnohých případech jde i o to, nejprve “našeho člověka” pomaloučku polehoučku přetavit z obyčejného smrtelníka na nadšence, který nebude váhat obětovat pohodlí a mnohdy i nemalé finance proto, aby mohl trávit tichá nedělní rána na stopách a romantické letní večery v potu tváře na cvičištích při obranách, a to všechno ve jménu toho, co nás spojuje -- knírač.

Přesto, že v den “D” se rtuť teploměru škodolibě zubila z míst beznadějně pod nulou, 12 majitelů, mnohdy i v doprovodu rodiny a přátel, se svými 14 velkými knírači projevilo první známku “propadnutí” pejskařině a houfně se sešlo v místě konání. Při prezentaci se ukázalo, že nejvíce pracovních úspěchů dosáhli zúčastnění jedinci z odchovů chovatelské stanice STANIOS (40 vykonaných zkoušek z výkonu, nemluvě o zadaných výstavních oceněních ČKS). Mimo ně se předvedli také krasavci z chovatelských stanic Bitt box a Ostrý lagar.

Jak se kdo se svým “partnerem” sžil v uplynulém období a kam až se kdo dostal, se projevilo hned v úvodní části setkání při cvicích poslušnosti. Ti, kdo jsou již dále, předvedli práci kníračů podle IPO 3 a vzápětí po rozdělení do družstev podle “výkonnosti” i ostatní, motivováni tím co viděli, začali pod vedením instruktorek Katky Lokajové a Veroniky Červenkové hledat cestu “jak na to”.

Po poslušnosti následovala malá přednáška zkušeného figuranta Ládi Glogara, který u horkého čaje osvětlil nejen těm začínajícím zákonitosti nácviku obranných prací od etologických a psychologických aspektů až po požadavky jednotlivých zkušebních řádů. No a poté, co všichni náležitě rozmrzli, proběhl vzorový výcvik obrany - štěňata v kruhu, odrostlejší a dospělí psi podle svých potřeb. Projevily se dlouhodobé a bohaté zkušenosti figuranta z práce s naším plemenem, s nímž to není vždy tak úplně jednoduché. Snad tato lekce byla pro všechny zúčastněné přínosem.

Vzhledem k tomu, že se akce dle všeobecného mínění vydařila a nálada byla navzdory mrazu vřelá, rozhodně nebyla posledním počinem chovatelské stanice STANIOS na tomto poli a již nyní plánujeme další setkání na letní období, kdy bude možno utkat se i s problematikou královské disciplíny - stopami.

Budete -li mít zájem se s námi setkat a obohatit své zkušenosti s velkými knírači, či snad nějaké předat dále, kontaktujte nás na adrese: [email protected] nebo na tel. č. 737 461128.

Všem kníračkářům přejeme mnoho úspěchů v nadcházející sezóně…

Autor textu: Veronika a Radek Červenkovi
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru