Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Portugalský vodní pes
Sdílet:

Portugalský vodní pes

Psi
Druhy a plemena

Řekla bych, že se teď určitě najde někdo kdo si myslí: „No jo lidi už nevědí jaké by vymysleli plemeno , tak si vymysleli parodii na pudla.“ Ale já musím odporovat, také co jiného by se dalo ode mne čekat, přece jen, každý chovatel si brání ten svůj vlastní píseček a snaží se vychvalovat do nebes právě to „své“ plemeno a je na něj pyšný. A taky proč ne, že?!

Charakteristika plemene

Takže, portugalský vodní pes neboli Cao de agua není nové plemeno, spíše se naopak považuje za jedno z nejstarších plemen a pravděpodobného zakladatele všech vodních psů a také i retrívrů. Cao de agua nebo taky „portík“ je náruživý plavec a potápěč (což se dá již pole jména očekávat), plný zcela výjimečných vlastností a životní síly.
Tento pes je již celá století neoddělitelný společník rybářů a to nejen co se týče rybolovu, ale také jako obránce jejich lodi a majetku. Zatímco jeho pán chytá ryby, pes dává pozor, aby mu ryby neutekly z háku nebo sítě. Kdysi se portíci používali na vytahování předmětů z vody, dnes tyto psy již nahrazuje mechanizace, ale najdou se i místa, kde jim stále lidé dávají přednost před stroji. Pro portíka není ani žádný problém potápění a snad právě proto jsou tolik úspěšní ve vodní záchranařině. A je také znám nejeden případ, kdy právě Portugalský vodní pes vylovil člověka z vody.
Portíci jsou také zaměstnáváni jako spěšní posli mezi lodí a zemí nebo naopak, a nehraje pro ně roli žádná sebevětší vzdálenost.
Toto plemeno se pyšní nadprůměrnou inteligencí a já se často potýkám s otázkou, zda je to dobře, či snad naopak. Výborně se učí nejen povely, ale také všechny lumpárny a když nemá zaměstnání, tak si ho urychleně najde dle svého výběru. A musím přiznat, že jsou ve výběru své činnosti opravdu velmi originální a skvěle dokážou například „krást“ veškeré věci, které najdou a to naprosto nenápadně. Člověk se pak nepřestává divit, když v jejich pelechu nalézá to, co už opravdu dlouhou dobu hledal. Jednoduše řečeno, takové malé „straky“.
Jsou to psi s ohnivým temperamentem, svéhlaví, ochotní čelit nebezpečí a zároveň velmi odolní proti únavě. Kdo si myslí, že je unaví, tak žije v naprostém omylu, protože portíky unavit nelze. Tento pes má tvrdý, pronikavý a pozorný výraz, skvělý zrak a vynikající čich. Je naprosto poslušný a oddaný svému pánovi, dalo by se říci, že mu splní vše, co mu vidí na očích.

Srst

Srst je velmi hustá, tvořená ze silných chlupů. Kryje celé tělo rovnoměrně s výjimkou podpaží a slabin, kde je srst řidší. Jejich srst nemá podsadu a je tvořena formou vlasů – přestože mají dlouhé chlupy, tak portíci NELÍNAJÍ. A chlupy jim neustále dorůstají, podobně jako lidem vlasy.

U portíku existují dva druhy srsti:
První: Chlupy jsou dost dlouhé, tzv. Wavy – vlnité, spíše měkké s mírnou září. Chlupy na povrchu hlavy jsou svislé a na uších jsou delší než kůže.
Druhý: Chlupy jsou kratší, spíše kompaktní válečkovité kudrliny, tzv. Curly, hustě spojené a poněkud bez lesku. Na povrchu hlavy jsou chlupy podobné ostatní srsti, kdežto na uších jsou někdy zvlněné. Barva srsti, bývá černá nebo hnědá s bílými znaky nebo bez. Bílá srst se nepovažuje za albinismus – pokud má nos, ústa a víčka černá. U zvířat s černou, bílou nebo černobílou kresbou srsti, je kůže modravá.

Pro výstavní úpravy se používají dva druhy sestřihu , tzv. lví střih, který je povolen v zemích FCI a tzv. retriever střih, který je zvláště oblíbený v Americe, ale FCI retrívr střih nepovoluje. U lvího sestřihu se stříhá srst od slabin po zadeček a na ocase se nechává chochol(prapor), také na čenichu se srst zakracuje. U retriever střihu se srst zakracuje rovnoměrně po celém těle, do tvaru „retrievera“.

Chlupatí andílci

Portíci jsou opravdu velmi specifické plemeno a musím přiznat, že bych ho už nikdy nevyměnila, jsou to takoví „chlupatí andílci“, se kterými se rozhodně nebudete nudit. U nás je to zatím velmi vzácné plemeno, i když já doufám, že jeho popularita rychle vzroste, nejen kvůli jeho povaze, ale také kvůli jeho všestrannému využití. Zástupce plemene Portugalských vodních psů najdeme ve světě snad ve všech odvětvích kynologie, počínaje záchranařinou, canisterapií, tancem se psem, agility, až po vodící psy a vynikající obránce majetku. Také fakt, že nelíná a je vhodný zvláště pro alergiky, zvyšuje jeho uplatnění.
Bližší informace o Portugalských vodních psech zodpovím na adrese:
[email protected], tel.: 777 135 861.

Autor textu: Zuzana Kubicová
Autor fotografií zdroj: Zuzana Kubicová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru