Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Středoasijský pastevecký pes
Sdílet:

Středoasijský pastevecký pes

Psi
Druhy a plemena

Domovem Středoasijského pasteveckého psa jsou hlavně oblasti v Asii, nejvíce je rozšířen v Turkmenii, Kazachstánu, Uzbekistánu, Tadžikistánu, ale můžeme se s ním setkat na celém území bývalého Sovětského svazu.

Původ plemene

Středoasiati, kteří chránili na území střední Asie stáda ovcí i stáda jiných domácích zvířat od útoků dravců a zlodějů dobytka, figurují v mnohé literatuře. Ve své podobě, síle, vytrvalosti a využitelnosti nemají tito psi asijského původu ve světové kynologii obdobu. Je to jedno z nejstarších a nejzajímavějších plemen, získané cestou primitivního, ale velmi tvrdého a dlouhého výběru jedinců. Tito psi, stejně jako ostatní mastifové, pochází především ze středověkých mastifů Tibetu a jsou jejich nejbližšími potomky. Přinášejí do našich dnů podobu svých předků téměř beze změn. Samozřejmě, že jistým formováním prošli, ale zemědělci a pastevci neusilovali o vyšlechtění navenek nápadného graciózního psa. Hlavním kriteriem pro ně byla odvaha, síla, dovednost v boji a způsobilost psa postavit se četným dravcům. Ale do jisté míry byl výběr psů přece jen ovlivňován exteriérem, neboť v boji s dravci mohl uspět jen ten pes, který k tomu měl přizpůsobenou anatomii. K tomu přispěly také dlouhé pochody, nedostatek tekutin i jiné útrapy a nutnost, být vždy připraven utkat se s dvounohými či čtyřnohými dravci.

Popis

Je to mohutný pes se silnou kostrou a fantastickým osvalením. Jeho impozantní hlava a kompaktnost celého těla zaujme každého na první pohled. Když k tomu přidáme absolutní povahovou vyrovnanost, bezmeznou odvahu, značnou inteligenci a samostatnost, vynikající obranný reflex, nedůvěru vůči cizím a nekonečnou lásku ke své rodině, získáme středoasiata, velmi nenáročného psa, v horku i v zimě připraveného hájit svěřený majetek.

Středoasiat se vyznačuje úctyhodnými rozměry, mohutnou kostrou, velmi rozvinutým svalstvem, harmonickou racioální vyvážeností, uvědoměním si své síly, nekonečnou odvahou a nezávislostí. Tomu všemu vládne ostrým umem a vražedným instinktem pro ochranu svého teritoria. Ve vnějším vzhledu i charakteru asiata je vše podřízeno jedinému cíli – zasáhnout proti komukoliv, kdo by chtěl narušit jemu svěřený objekt. Například sklady z kůže (tzv. lalok) na krku, jsou ochranou hrdla před zuby a drápy protivníka. Elastická kůže uvolněná od svalu umožňuje také velkou obratnost v boji. Povaha dospělého středoasiata je vyrovnaná. V normálním stavu je velmi klidný a na první pohled lenivý a neohrabaný. Avšak v momentě útoku je ze středoasiata dělová koule a na protivníka okamžitě koncentruje všechnu svoji sílu i myšlení. Potom následuje pevný stisk mohutných čelistí, které jsou vybavený silnými velkými zuby. Pro jakéhokoliv protivníka, ať se jedná o člověka nebo silného dravce, je velmi těžké uspět v boji proti takovému bojovníkovi. Středně velký až velký, maximálně odolný proti povětrnostním vlivům, bystrý, rychlý, neúnavný, bojovný, neúplatný, samostatně pracující a dostatečně ovladatelný, velmi nenáročný, to je středoasiat. Středoasiat je velmi odolný vůči počasí, neboť v pouštích a polopouštích je přes den velké teplo a v noci teplota klesá hluboko pod bod mrazu.

Povaha a výcvik

Při hlídání stáda nebo jakéhokoliv objektu si vybere nejvýše položené místo a pozoruje okolí včetně oblohy. Více psů neleží nikdy spolu, ale jsou různě rozmístěni po objektu, aby měli přehled. Hlavní využití středoasiata v současné době je strážní a pořádková služba a ochrana stád, například v Beskydech před vlky a zdivočelými psy, ochrana jakéhokoliv objektu (továrny, rodinné domy, sady atd.). S obrovským úspěchem byl skupinou nadšenců vyzkoušen také na černou zvěř. My ho využíváme nejen na hlídání objektů, ale také při fotbalových zápasech a speciálních akcích SCSA. SCSA a firma Tempo – Car používá středoasiaty stejně jako kavkazské ovčáky, brazilské fily a moskevské strážní psy již mnoho let s obrovským úspěchem. Movití klienti SCSA si mohou „nechat nasadit“ středoasiaty do objektu, např. po dobu dovolené či služební cesty. Fyzicky i psychicky jsou na takovou službu výborně vybaveni. Pachatele kolikrát již odrazuje jejich vzhled a vynikající obranný reflex. My nejraději používáme středně velké psy okolo 73 cm a váhy okolo 60 kg. Středoasiat má určenou pouze spodní hranici, fena 62 cm a pes 65 cm. Takže se můžeme setkat se psy, kteří měří 65 cm a váží 45 kg a stejně tak se psy, kteří měří 85 cm a váží 75 kg. Záleží z jakých oblastí pochází. Středoasiat může opravdu hlídat cokoliv, ať je to objekt továrny, věznice, rodinného domu, autobazaru, nebo jenom majitele a dělá to vždy výborně. Střežit může se psovodem nebo sám.

Svou rodinu velmi miluje, zvláště děti. Naše děti dělaly první krůčky za pomoci feny asiata, která jim byla starostlivou chůvou a oporou. Jeho rodina je pro něho vše a bude ji ochraňovat i za cenu svého života. Každý, kdo si oblíbí toto plemeno musí znát a dodržovat určité zásady. Středoasiat by neměl být uzavřený celý den v kotci. Rád pracuje a něco hlídá, ať je to zahrada nebo stádo koz, čím větší objekt tím lépe. Miluje dlouhé procházky a pobyt v přírodě, táboření apod. Nehodí se do panelákového bytu. Vzhledem k jeho dospívání (pes okolo 4 let, fena 3 let) se výchova nesmí uspěchat a věřte, že síla nezmůže zhola nic. Pouze láskyplnou výchovou vyroste ze štěněte asiata přítel oddaný na celý život. Nikdy jej nenecháváme hladit od cizích lidí, to je naše výsada a pes k nám lépe přilne. Nikdy jej také netrestáme za ostrost vůči cizím osobám.

Chov a péče

K ubytování tohoto plemene stačí pouze kotec s obyčejnou boudou. V krmení nejsou moc vybíraví, my krmíme hlavně masem s přílohami, mlékem s pečivem a granulemi, které dostávají jako doplněk. Je potřeba podávat vitamíny, neboť středoasiat roste velmi rychle. Někteří rádi plavou, záleží z jaké oblasti pocházejí. Štěňata jsou velmi životaschopná. Středoasiat je buď krátkosrstý, mezistupeň nebo dlouhosrstý. Barva: bílá, černá, písková nebo hnědá. Jednobarevné, žíháné plotnové, plavé, rezavé strakaté a skvrnité vybarvení se znaky. Rozlišují se čtyři druhy hlav – medvědí, lví, cihlová a klínovohlavá. Péče o srst není náročná ani složitá. Středoasiata mimo oplocený objekt vodíme pouze na vodítku, kvůli jeho výbornému obrannému reflexu a loveckému pudu. Středoasiat není pes, který se dá stoprocentně odvolat, dříve od něho nikdo poslušnost nepožadoval, naopak musel pracovat samostatně.

Uši i ocas se u štěňat v zemi původu vždy krátce kupírují, u nás je kupírování uší zakázáno zákonem, takže se setkáte s kupírovanými jedinci (importy) i s nekupírovanými. Krátce kupírované uši jsou výhodné, protože psi netrpí na záněty zvukovodů, podle starých pastevců lépe slyší, ale hlavně nejsou snadno zranitelní v souboji se šelmami. Velkou oblibu v zemi původu mají psí zápasy, kdy vítěz dostane například ovci. Středoasiati se v boji mezi sebou nezabíjejí, pouze vítězí nebo jsou poraženi, což oba jedinci respektují. Zápasy mají vyzkoušet povahové vlastnosti, nikdy to nemá být pastva pro ty, kteří chtějí vidět krev. Pořádají se při různých svátcích. Se soubojem pitbulteriérů to nemá nic společného. Středoasiat by se měl chovat hlavně kvůli povahovým vlastnostem. V naší Kynologické organizaci security dogs – KOSD má stejný povinný test povahy jako například kavkazský ovčák, moskevský strážní pes nebo Jihoruský ovčák, pouze s tou výjimkou, že při napadení psovoda nemusí pes aktivně bránit svého pána, ale může stát před psovodem, protože asiat vyspívá déle než ostatní plemena. V době, kdy přichází na bonitaci ještě někteří nejsou vyspělí. My používáme psy ke hlídání objektů od 12 měsíců, ale pro práci na ulici v pořádkové službě psy (hlavně samce) od věku 4 let. Se středoasiaty koušeme do ringového obleku nejdříve ve věku 2,5 roku. Test se provádí takto: majitel vezme psa na vodítko mimo svůj objekt, proti němu přichází figurant s holí. Dva metry před psem zaútočí figurant na psovoda. Pes by měl aktivně bránit svého pána nebo alespoň nebojácně stát před psovodem a nedat se zastrašit. V žádném případě se nesmí bát, schovávat se za psovoda, atd. Takoví jedinci jsou vyloučeni z chovu. Doporučuji zájemcům o štěně si takto přezkoušet i rodiče štěněte, aby později nebyli zklamaní.

První středoasiati k nám byli přivezeni asi před patnácti roky z různých částí bývalého SSSR. Nejkvalitnější středoasiati pocházejí z Turkménie, kde se jim říká turkmenský alabaj, nejlepší linie je linie Černého a Bílého Jekimena, nejžádanější linie za posledních dvacet let.

Přejeme všem, kteří se rozhodli pro plemeno středoasijský pastevecký pes, aby s ním prožili krásný a dlouhý život.

Autor textu: Tomáš a Věra Froňkovi
Autor fotografií zdroj: Tomáš a Věra Froňkovi
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru