Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Bulteriér Část čtvrtá – chov a výstavy
Sdílet:

Bulteriér Část čtvrtá – chov a výstavy

Psi
Druhy a plemena

Pokud chcete s bulíky cokoli podnikat, jezdit po výstavách, zkouškách, odchovávat štěňata s průkazem původu apod., je vhodné být členy Klubu anglického bulteriéra (KABT). K tomu musíte vyplnit registrační kartu a zaplatit roční členský příspěvek.

Výstavy
Pro účast na výstavě musíme mít bulteriéra s průkazem původu, dále musí mít platné očkování v očkovacím průkazu, který musíme mít s sebou. Existují výstavy mezinárodní, národní, krajské, oblastní, poté klubové a speciální týkající se vybraných plemen. Seznam výstav najdeme na stránkách Českomoravské kynologické unie, případně na stránkách klubů jednotlivých plemen. Musíme se řídit datem uzávěrky a dalšími podmínkami, které bývají uvedené v propozicích. Bulíka můžeme vystavovat od 4 měsíců ve třídě štěňat, od 6 do 9 měsíců ve třídě dorostu, od 9 do 18 měsíců ve třídě mladých, 15 až 24 měsíců mezitřída, od 15 měsíců třída otevřená bez ohledu na vykonané zkoušky a získané tituly. Dalšími kategoriemi jsou třída pracovní (do výše národních výstav) od 15 měsíců, přístupná psům a fenám s uznanou zkouškou z výkonu, třída šampionů od 15 měsíců, otevřená pro ty, kteří již získali titul Mezinárodní šampion nebo šampion některé ze členských zemí FCI. Od 8 let věku je přístupná třída pro veterány. Daného věku musí Bulteriér dosáhnout v den konání výstavy. Ve třídě štěňat a dorostu může být psík oceněn jako velmi nadějný nebo nadějný, v ostatních třídách je možné získat ocenění výborný, velmi dobrý, dobrý nebo dostatečný. Je vhodné, když pes chvíli postojí na místě, bez tahání a bez skákání, měl by si nechat od rozhodčího prohlédnout zuby, pes také varlata. Stání v klidu je dobré trénovat již od malička, dobu postupně prodlužujeme. Můžeme použít např. nějaký voňavý pamlsek, a když chvíli pejsek vydrží na všech čtyřech nožkách na zemi, dáme mu ho rovnou do čumáčku, stejně tak můžeme trénovat i chůzi na výstavním vodítku u levé nohy. Je příhodné také zkusit kousek popoběhnout, protože někteří rozhodčí chtějí psíka posoudit také v pohybu. Kousaví a agresivní jedinci mohou být z posuzování na výstavě vyloučeni. Je třeba se zmínit, že existuje teriérský typ bulíka, který je elegantní, dlouhonohý a vyšší, a poté typ buldočí, ten je nižší a robustnější. Každý rozhodčí upřednostňuje jiné pejsky, kteří se mu líbí.


Výstavy ale nejsou jen o samotném vystavení psa a jejich účastníky nejsou pouze vystavovatelé a majitelé psů. Zpravidla se jedná o výbornou příležitost navázat kontakty s ostatními chovateli nebo majiteli bulíčků a ostatních plemen, popovídat s přáteli, zeptat se zkušených odborníků na otázky, které vás zajímají. Je vhodné, aby pes pohybující se na výstavě bez ohledu na to, zda je zrovna vystavován, byl poslušný, nenapadal ostatní psy nebo lidi, a jeho pán by ho v každém okamžiku měl mít pod kontrolou. Pokud uvažujete o koupi psa, není lepší příležitosti než výstavy k poznání plemen, která vás zaujala, k rozhovoru s chovateli vybraného plemene, k získání informací, které v žádné knize nevyčtete, a k navázání kontaktů do budoucna. Dobrý chovatel by vás proto s vašimi všetečnými dotazy neměl odmítnout a jistě vám rád o svém plemeni bude zapáleně a dlouho vyprávět.



Hodnocení špičáků bulteriérů
A) špičáky dolní čelisti jsou korektně postaveny vůči špičákům horní čelisti – přednost
B) špičáky dolní čelisti se opírají o sliznici horní čelisti – nedostatek, který však nevylučuje z chovu
C) špičáky dolní čelisti jsou píchnuty mezi zuby horní čelisti – nedostatek, který však nevylučuje z chovu
D) špičáky dolní čelisti jsou píchnuty do patra horní čelisti – vada vylučující z chovu


K této změně byl schválen dodatek o vzájemném krytí jedinců, a to:
Chovný jedinec A může být pářen partnerem A, B, C – dle výběru chovných jedinců.
Chovný jedinec B může být pářen partnerem A, B – dle výběru chovných jedinců.
Chovný jedinec C může být pářen partnerem A – dle výběru chovných jedinců.



Hodnocení řezáků bulteriérů
A) skus nůžkový – přednost
B) skus klešťový – nedostatek, který však nevylučuje z chovu
C) skus nepravidelný (maximálně 2 řezáky) – nedostatek, který však nevylučuje z chovu
D) předkus, podkus – vada vylučující z chovu


K této změně byl schválen dodatek o vzájemném krytí jedinců a to:
Chovný jedinec A může být pářen partnerem A, B, C – dle výběru chovných jedinců.
Chovný jedinec B, C může být pářen partnerem A – dle výběru chovných jedinců.



Uchovnění bulíka a co dál
V České republice je jednou z podmínek pro uchovnění absolvování výstavy na území ČR vyššího typu (mezinárodní, národní, klubová, speciální) ve věku minimálně 12 měsíců s oceněním u fen min. velmi dobrá, u psů s oceněním výborný. Následně musí bulteriér navštívit chovný svod, ve věku min. 9 měsíců, a zde nesmí být shledána žádná vada vylučující z chovu (např. předkus, podkus, kryptorchid apod.). Pokud chce majitel fenu krýt a odchovávat štěňata s průkazem původu, musí vyplnit „Žádost o vystavení krycího listu“ a odeslat poradci chovu. Do průkazu původu se chovnost vyznačuje až po prvním vrhu feny. Pes může být v chovu použit až po dosažení věku 15 měsíců. Pes může být v chovu použit neomezeně dlouhou dobu (co se týče věku), fena do ukončeného 8. roku, po osmém roku feny je možno ji nechat zabřeznout, pokud máme zprávu od veterinárního lékaře, že březost pro ni nepředstavuje nadměrné riziko.


Pokud chcete být majitelem mezinárodně chráněného názvu chovatelské stanice, musíte si na stránkách Českomoravské kynologické unie (ČMKU) stáhnout formulář, vyplnit a poslat, vyřízení celého procesu trvá asi tři měsíce. Každému chovateli by mělo být jasné, že i když se spojí šampion pes a šampion fena, neznamená to, že se nám narodí malí šampioni. Jedním z hlavních úkolů chovu je udržet a upevnit jedinečnou povahu bulteriérů.


V den krytí feny vyplní chovatel formulář doporučení ke krytí, část A a B tohoto formuláře odešle do deseti dnů poradci chovu. Když fena nezabřezne, zašle chovatel do 14 dnů po předpokládaném termínu porodu zbytek formuláře část C a D poradci chovu, kde označí, že fena nezabřezla. Pokud fena zabřezne, do 10 dnů po narození štěňat pošle chovatel poradci chovu zprávu o vrhu štěňat. Poté má povinnost do 28 dnů poslat zbytek formuláře C a D a přihlášku k zápisu vrhu štěňat na Českomoravskou kynologickou jednotu (ČMKJ). Chovatel vyplní jména štěňat, pohlaví, barvu, ČMKJ jim přidělí zápisová čísla a odešle zpět chovateli s čísly zápisovými a tetovacími. Ve věku 6 až 8 týdnů veterinární lékař štěňata otetuje nebo očipuje, formulář potvrdí razítkem a chovatel ho zašle poradci chovu. Nakonec vše poradce chovu zašle na ČMKJ, kde dojde k vystavení průkazů původu a poslání zpět chovateli.


Je možné i umělé oplodnění, ale pouze u těch zvířat, která se již v minulosti reprodukovala přirozeným způsobem. Výjimky mohou být povoleny na žádost chovatelskými kluby. Může se použít sperma čerstvé nebo mražené, například v případě zahraničního krytí.


Samozřejmě musí být po celou dobu chovu psů zajištěna také kontrola jejich zdraví, sledování dědičných vad, případné předcházením jim, zvýšenou péči věnujeme fenkám v období gravidity. Tématu zdraví u bulíků se bude věnovat celý další díl. Zajisté není povoleno utrácet tzv. nadpočetná štěňata nebo ta štěňata, která vykazují nežádoucí exteriérové znaky pro dané plemeno (např. nestandardní zbarvení - např. bulteriér modré barvy). Vedle zdraví je třeba dbát i na charakter, povahu apod.

 

Autor textu: Vendula Hrůzová
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru