Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Výstava voříšků a psů bez průkazu původu 5.ročník (4.června 2000)
Sdílet:

Výstava voříšků a psů bez průkazu původu 5.ročník (4.června 2000)

Tak se nám rok s rokem sešel a stejně jako vloni na přelomu května a června, se i letos bude v Českém Těšíně konat Výstava voříšků a psů bez průkazu původu. 

Bohatý program i vyžití pro děti

Úplně každý účastník si domů odnese diplom, katalog, posudkový list a malou postavičku psíka podle dle vlastního výběru. Vítězové jednotlivých kategorií obdrží tašky plné ovoce od fa VVISS s.r.o - sklad Č.Těšín, krásné dopisní papíry a další ceny věnuje firma Arbeus -Z.Kolaříková, Kašperské Hory, kynologické potřeby z velkoskladu Chovex Č.Těšín, kynologické potřeby z prodejny Alka Č.Těšín, z téhož města věnuje velkosklad kuchyňských potřeb Betina cenu pro divácky nejúspěšnějšího psa, dále vítězové obdrží poháry a další ceny věnované pořadateli.

Na své si přijdou děti i dospělí a o zábavu jistě nebude nouze. Vzpomeňme například loňský ročník a soutěž "Psí kousek". Této soutěže se zúčastnilo na 24 dvojic! A co společně ukázali bylo někdy až neuvěřitelné. Neméně zajímavá je i soutěž "Jaký pes - takový pán", ve které při 4.ročníku přímo excelovala mgr.Vilma Waldrová z Havířova s fenkou dalmatina Ritou, když se účastnili jako stejně - "puntikovaně oblečené". Vítězů v "exteriérové soutěži" bylo mnoho, ale stojí za to připomenout jména dvou nej… vítězů, fantastických povah - kokršpaněla černého jako uhel s výstižným jménem BLACK (p.Bystroňové z Havířova) a fenku dlouhosrstého voříška tmavého zbarvení s pálením, velmi pěkně upravenou, krásného jména KETY (p.Vatrasové z Frýdku-Místku).

Dva tituly CHAMPION

Od tohoto - pátého ročníku jsme se rozhodli zadávat dva tituly CHAMPION, a to nejpěknějšímu voříškovi i nejpěknějšímu psu hlásícímu se k plemenům. Zároveň tito dva vítězové budou mít "výstavné-starovné" na dalším ročníku zdarma.

Jen nezapomeňte, že 1.uzávěrka došlých přihlášek je již 10.května (90,- Kč) a 2.uzávěrka 24.května (110,-Kč). O přihlášku a bližší informace si můžete napsat na adresu: Eva Nohelová, Čáslavská 6, Český Těšín, 737 01, nebo E-Mail: [email protected] , nebo ještě lépe průběžně telefonovat od 8,30 - 20,°° hod. na t.č. 0659/734781 - Kateřina Balázsová.

Pokud nechcete svého psa přihlásit a pouze se chystáte přijet podívat, jistě hned od začátku, a to v 9,°° hod., bude na co koukat. Čas totiž rychle běží a než pozorně obhlédnete každého psíka, budou ukázky z výcviku, soutěže a v závěru i slosování vstupenek, přičemž několik diváků obdrží taktéž malý dárek.

Podle "čeho" posuzujeme voříšky?

Nejčastější otázkou je, podle "čeho" posuzujeme voříšky. Odpověď není vůbec jednoduchá, ale je společná i pro psy hlásící se k plemenům. Totiž - u žádného psa se neřídíme plemenným standardem. Nejde přeci o psy s průkazem původu. Tedy jistě zde záleží na štěstí, a také na vytříbenosti vkusu posuzovatelů-poroty. Ale několik kritérií, podle kterých se posuzovatelé řídí, přece jen jsou stanovena. U dlouhosrstých plemen je důležitá úprava, kvalita srsti, u krátkosrstých je přihlíženo k dobrému osvalení, dále je hodnocena sytost barev srsti a harmonie stavby těla v pohybu i ve "výstavním postoji". Velmi záleží na předvedení psa a na souhře vystavovatel - pes, na vyrovnanosti povahy psa, a také v jaké výstavní kondici pes je (např. by neměl být obtloustlý ani vyhublý…) apod. Různobarevnost očí či jejich nezvyklý odstín, dodává-li psovi tzv. šmrnc může být brán i jako přednost…

Zkrátka je to soutěž jako každá jiná, ale něčím přece jen zvláštní. Vyhrát totiž může každý, a když ne letos, tak příští rok, protože posuzovatelé se pro jednotlivé skupiny-kategorie neustále mění a bude tomu tak i nadále. Na toto téma by majitelka Championa Č.Těšína r.1999 - vítězného voříška 4.ročníku jistě mohla dlouho povídat.

Autor textu: ZKO
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru