Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Výstavy psů – díl 2. Potřebná výbava a úprava psa
Sdílet:

Výstavy psů – díl 2. Potřebná výbava a úprava psa

Učinili jste rozhodnutí, že chcete svého psa vystavovat, vybrali jste si výstavu a poslali přihlášku s potřebnými náležitostmi a přílohami. Co musíte udělat teď? Musíte naučit svého psa vše, co bude na výstavě potřebovat znát a co bude muset předvést. Jestli máte plemeno psa, které potřebuje kvůli úpravě srsti navštěvovat salon, je nutné se objednat. Musíte si také pořídit věci, bez kterých se na výstavě neobejdete.

Výběr a nákup potřebné výbavy

Rozsáhlost a finanční nákladnost pořízení výbavy bude záležet na tom, jak často chcete na výstavy jezdit. Kolik času na nich chcete strávit. Někdo se jezdí na výstavy bavit. Přijede k areálu, vyndá z auta všechnu výbavu a přesune si ji k výstavnímu kruhu. Nemyslete, to není vůbec snadná záležitost a je na ni potřeba mít nejen svaly, ale i dobré strategické myšlení. Pobrat všechny věci najednou se někomu nepodaří ani tak a bere si s sebou na výstavu doprovod, tzv. „věšák“, který plní funkci „přidrž, podrž“ – pomocníka. S jeho pomocí zaberou u kruhu strategické místo, které zaplní klecí nebo přepravkou pro psa, stolem na česání psa, židličkami pro sebe a pomocníka. Někdo má s sebou ještě kočárek pro psa, někdo všechny své věci přepravuje na vozíku. Když je vše rozmístěné, dostatečný vhodný prostor zabrán, jde vystavovatel na toalety, kde se převlékne do vhodného oblečení. Dámy do kostýmků, pánové do obleků barevně ladících se psem a jeho vodítkem a obojkem.

Někdo jezdí na výstavy z nutnosti, protože výstavu potřebuje na uchovnění psa a je si také vědom, že je nutné získat nějaké tituly. Ten tolik do výbavy na výstavy neinvestuje a pořizuje si jen to nejnutnější. I tak se musí věnovat správnému výběru výstavního vodítka a případně obojku. Musí si rozmyslet, zda na výstavě vydrží téměř celý den stát, nebo zariskuje a bude doufat, že přijde včas a najde volnou lavičku blízko kruhu, anebo si raději nějakou skládací židli pro sebe a případný doprovod pořídí. Oblečení má jedno na celý den a volí zlatou střední cestu. Pohodlné, ale dostatečně elegantní. Materiál takový, ze kterého jdou dobře odstranit chlupy. Barvu takovou, aby případné skvrny vzniklé během dne nebyly na první pohled vidět.

Trošku jiná situace je u pracovních plemen, zejména u německého ovčáka. Majitelé kladou důraz na funkční výstavní obojek a vodítko, oblečení hlásající jejich chovatelskou stanici a na výběr vhodného vodiče – handlera. Proč je zejména u německého ovčáka důležitý kvalitní výstavní obojek a vodítko? Německý ovčák se vystavuje v tahu. Pes chodí na nataženém vodítku, „táhne“ vodiče za sebou. Obojek mu musí na krku dobře sedět, aby se mu dobře dýchalo a vydržel dlouho s elánem běhat v kruhu. Oblečení majitelé a vodiči německých ovčáků volí funkční, nikoliv na prvním místě elegantní. Většinou uvidíte rifle a trička. Hodně chovatelských stanic má své „firemní“ oblečení. Stejné barvy, stejné střihy potištěné logem chovatelské stanice, takže snadno poznáte, kdo ke komu patří.

Co je vhodné si na výstavu pořídit

Vodítko a obojek – pro většinu plemen budete potřebovat tenké nepružící vodítko vyrobené z ohebného materiálu, které je pro vašeho psa zároveň obojkem. Z toho důvodu je lepší vodítko z plochého materiálu, které je na krk psa vhodnější než kulaté. Jeden konec vodítka je klasický, určený do ruky psovoda. Na druhém konci je takové očko, jehož velikost nastavíte pomocí kroužku a jisticího prvku podle vašeho psa. Délka vodítka je individuální záležitost, která záleží na vámi vlastněném plemenu a na způsobu, jakým budete psa vystavovat. Delší vodítko vám umožní se psem v kruhu někdy lépe manipulovat, zachránit situaci, ale je pro vás náročnější na práci s ním. Ve chvíli, kdy vám bude přebývat, musíte jeho konec umět schovat v ruce, aby vám z ruky volně nevisel. Barva vodítka se většinou volí taková, aby co nejvíce odpovídala barvě srsti psa na krku a co nejméně na psovi upoutávala. Pro plemena pracovní, která chodí v tahu před svým vodičem, se volí vodítko většinou kožené, podstatně delší, aby měl pes prostor na předvedení chodů a mohl se rozejít a svým tempem a elánem zaútočit na psa před sebou. Obojek se pro tato plemena prodává speciální výstavní. Je to řetízkový, nejlépe nerezový obojek, který je v oblasti spodní části krku tvarovaný, aby psovi dobře seděl a ten mohl jít v tahu.

Kartáče a hřebeny – každý bude svého psa před vstupem do kruhu chtít načesat, aby vypadal ještě o trochu lépe. Vezměte tedy s sebou pro vaše plemeno určené kartáče a hřebeny. Dnes jsou již spreje a další kosmetické přípravky na výstavách takřka zakázané, ale ještě hojně k vidění.

Kosmetický kufřík – komu nestačí kartáče a hřebeny, pořídí si celý kufřík a naplní ho různými kosmetickými prostředky, které jsou pro dané plemeno nezbytné.

Přenosný stůl – hodně lidí zvyklých na své pohodlí investuje a pořídí si přenosný stůl na úpravu psa. U kartáčování a celkového dolaďování vzhledu psa se tak nemusí hrbit a psa při úpravách také lépe vidí.

Taška na psí doklady, abyste je měli stále stejně urovnané, mohli je hned nahmátnout a také aby se vám nezničily.

Výstavní taška – pokud se chystáte jezdit na výstavy často, je vhodné pořídit si k tomuto účelu tašku, do které dáte vše, co s sebou pro svého psa budete na výstavě potřebovat, a budete to v ní moci mít trvale sbalené. Miska a lahev na vodu, pamlsky, hračky, taška s doklady, náhradní vodítka, obojky atd.

Klec či přepravka pro psa – je mnoho druhů klecí a přepravek, takzvaných „kennelek“. Liší se pevností, materiálem, ze kterého jsou vyrobeny, a účelem, ke kterému jsou určeny. Podobné svým účelem jsou plastové přepravky „kennelky“ a klasické klece. Obě jsou používány pro psa v autě a následně je možné vzít je s sebou i k výstavnímu kruhu, aby tak měl pes stále svůj klid a mohl odpočívat. Kennelka a klec jsou poměrně těžké. Proto pokud si budete pořizovat některý z větších rozměrů, je vhodné přikoupit si i kolečka, která se k nim lehce přimontují. Majitelé více psů, a tak i více klecí to často řeší nákupem vozíku, na který všechny klece jednoduše položí a odvezou. Jinou taktiku používají lidé, kteří mají v autě přepravky psa dané nastálo, anebo lidé, kteří psa v autě jen poutají bezpečnostním pásem. Ti si pořizují skládací přepravky. Jsou vyrobeny z polyesteru, mají nylonovou tašku, do které se složené uloží. Psovi nesete pohodlné místo na odpočinek a přitom držíte jen lehkou tašku. I jejich cena je nižší oproti předchozím.

Židle – jestli nechcete riskovat, že na výstavě budete muset celý den stát, je vhodné pořídit si skládací židli. Díky ní budete moci v klidu a pohodlí s kávou v ruce sledovat výkony a krásu předváděných psů, kteří jsou v pořadí před vámi.

Oblečení – mnoho vystavovatelů si časem pořídí na výstavy i speciální oblečení. Někdo dá přednost klasickému společenskému oblečení (kostýmek, oblek) a smíří se s náročnějším odstraňováním chlupů. Někdo volí raději sportovní eleganci a vybere si takovou, která je zároveň funkční, pohodlná a působí dostatečně společensky. Ten, kdo výstavy nepovažuje za společenské události, volí své oblíbené oblečení (rifle a tričko), ve kterém se bude cítit pohodlně a nebude ho vyrušovat např. omezení v chůzi kvůli úzké sukni a nebude mít pocit škrcení kvůli kravatě, na kterou není zvyklý. Říká se, že pokud půjdete do kruhu nedostatečně společensky oblečení, poškodíte svého psa. Určitě záleží na individualitě rozhodčího. Osobně jsem měla možnost na světové výstavě sledovat vystavovatele. Současně se v kruhu vyskytovali načinčané dámy a potetovaný pán v děravých riflích a tílku. Posuzovatelem byl muž oblečený v obleku. Hádejte, kdo vyhrál? Usměvavý potetovaný pán, který byl sám sebou a na nic si nehrál.

U oblečení si určitě ohlídejte jeho barvu. Snažte se obléknout kontrastně k barvě psa. Jestliže vystavujete černého psa, neberte si na sebe černé kalhoty. Rozhodčí většinou vidí psa před vámi a pes by mu mohl splývat s vaším oblečením.

Pozornost věnujte i obuvi. Vodič německého ovčáka si jistě vezme sportovní obuv. Dáma v kostýmku lodičky. Vždy však myslete na pohodlí. Proto volte boty bez podpatku, které při chůzi nedělají rámus. Vaše chůze v kruhu by měla působit elegantním lehkým dojmem.

Úprava psa

Příprava vzhledu psa na výstavu se bude velmi lišit v závislosti na plemenu, které chováte. U všech plemen je důležité psa dlouhodobě kvalitně krmit a mít vybrané vhodné, psovi vyhovující granule. Některé granule srst mírně zabarvují do rezava, což např. u bílých psů bude jistě nežádoucí. Některé granule zvýrazní stávající přirozený pigment psa, což je naopak žádoucí u všech psích plemen. Nalezení a výběr takových granulí, které ještě musí vyhovovat i právě vašemu psovi, můžou trvat dlouhou dobu. Vhodná je spolupráce s chovatelem, od kterého jste si psa pořídili.

Není vhodné přihlásit psa na výstavu, když právě začíná línat nebo línání očekáváte. Do výstavy jistě nestihne ani vylínat, natož aby stihl znovu nasrstit. Jít na výstavu se psem, který není ve stoprocentní výstavní kondici, by vás zbytečně handicapovalo a psa byste poškodili.

Co můžete v relativně krátké době před výstavou se vzhledem psa udělat?

• U psů krátkosrstých, kteří se nijak neupravují stříháním či trimováním, toho již moc nezmůžete. Důležité je kvalitní vyčesání vypadané srsti. Zhruba týden před výstavou je možné psa vykoupat. Srst bude mít lesklejší, zbavenou prachu. Můžete také použít sprej, který srst chrání před špínou a udrží ji tím déle lesklou.

• U psů, kteří jsou stříháni, trimováni či jinak upravováni, je vhodné mít předem vybraný salon, ve kterém by měli mít zkušenosti s vaším plemenem. Jen tak ho budou umět upravit co nejvíce dle standardu plemene a neuškodí mu nekompetentní úpravou. Vybrat správný salon, aby v něm měli volné místo pro vás, a to těsně před výstavou, bude dost náročné. Opět doporučuji vyjít ze zkušeností chovatele, který vám jistě bude schopen někoho doporučit či případně, jako mnoho letitých chovatelů, bude umět psa upravit sám. Obecně se první úpravu doporučuje provést zhruba dva měsíce před výstavou. Další asi dva týdny před dnem D. Poslední doladění detailů se koná přímo na výstavě. Pokud nemáte nikoho zkušeného, kdo by vám s tím na výstavě pomohl, požádejte svého střihače v salonu, aby vám základy finální úpravy ukázal. Pro zkušené chovatele se takové doladění psa stane samozřejmostí, ale nováček může být úplně bezradný.

• U psů dlouhosrstých, jejichž srst speciální péči nevyžaduje, bude hodně záležet na kvalitě srsti a vyčesání. Tak jako u krátkosrstých psů je většinou vhodné po vyčesání psa vykoupat, srst potom důkladně rozčesat a proti směru růstu znovu vyčesat. U jednotlivých plemen jsou samozřejmě i specifické kroky v péči o srst a s těmi by vám měl poradit váš chovatel. Hodně rad jistě najdete na internetu nebo navštivte nějaký salon a nechte se poučit. U naprosto přírodních plemen však stačí srst důkladně vyčesat. Na výstavě pak dlouho kartáčovat proti srsti, abyste zvýšili její objem.

Dnes existuje nepřeberné množství kosmetických přípravků na doladění vzhledu psa. Běžně je již používání jakýchkoliv kosmetických přípravků na srst ve výstavním areálu zakázáno. Tento zákaz však bývá porušován. Srst pod očima je vybělována, srst na těle je stříkána sprejem, který zvyšuje její lesk či objem. Jinými přípravky srst zčerníte, můžete dokonce zvlněnou srst i narovnat. Do těchto přípravků je možné investovat hodně peněz, u některých plemen je to dnes bohužel nutností.

Otázkou pak zůstává, kam se ztratila přirozenost psa? Jak může rozhodčí kvalitně vybrat mezi dvěma téměř stejnými jedinci, když jeden z nich má nepovolené zabarvení srsti pomocí kosmetických triků odstraněné? Samozřejmě není vhodné jít na výstavu s nevyčesaným neupraveným psem, ale není to, čeho se dnes majitelé na svých psech dopouštějí, přehnané? Každopádně my, kteří si to myslíme, můžeme tuto podle nás přehnanou snahu o zkrášlení ignorovat. Ale budeme pak muset nést následky v podobě horšího umístění našeho psa.

Příště si povíme o tom, co je vhodné psa před výstavou naučit.

Autor textu: Ing. Věra Siváková
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru