Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Bílý švýcarský ovčák – zkušenosti chovatelky
Sdílet:

Bílý švýcarský ovčák – zkušenosti chovatelky

Psi
Druhy a plemena

Byla jsem v roce 1996 jedním z mála šťastlivců, kteří si plemeno s tehdejším názvem americko-kanadský bílý ovčák pořídili, a protože v republice jich tenkrát byl pouze malý počet, informace o tomto plemeni se sháněly velmi špatně. Nebyla žádná literatura, naopak málo lidí se zkušenostmi o povaze, výcviku, chyběly možnosti internetu. Když jste si vedli bílého ovčáka na vodítku, lidé vás obcházeli s domněnkou, že si vedete vlka, a měli strach.

V té době jsem měla ještě Německého ovčáka a učila se na cvičáku pověstný svazarmovský dril ve výcviku, takže jsem předpokládala, že nebudu muset nic změnit. Záhy se ale ukázalo, že je vše jinak, a tak mé výcvikové začátky byly formou pokus-omyl. Postupem času jsem se začala zajímat o různé jiné metody výcviku a semináře, které jsou s tímto spojené. Mé velké díky patří Romanu a Lence Pecarovým, kteří mi hodně pomohli jak ve výcviku, tak v pozdějším chovu bílých ovčáků.

Bílý ovčák je vhodný pro každého, kdo chce mít doma skvělého kamaráda, je trpělivý a bude se mu věnovat. Velmi důležitá je socializace ve štěněcím věku, jako třeba procházky do různých prostředí a míst, kontakt s lidmi, dětmi a další poznávání. Vše se musí provádět s citem, individuálně přizpůsobené povaze a psychické vyzrálosti štěňátka. Já vždy říkám – „zlatá střední cesta“. Pochvala a následná odměna musí vždy převažovat a případné nežádoucí chování je lépe ignorovat a to poslední, co by mělo přijít na řadu, je trest. Bílí ovčáci jsou velice inteligentní, proto se velmi rychle učí a je možné s nimi provozovat spoustu psích sportů (agility, tanec se psem, záchranářské práce, canisterapii, sportovní kynologii…). Na fyzické tresty zapomeňte, protože tak jak se rychle učí, tak si i velmi dobře pamatují, když mu ubližujete, a velmi to nabourá váš vzájemný vztah. Obvykle stačí zvýšit hlas nebo psa odvést na vodítku od nežádoucího chování. Rozhodně není vhodný pouze na zahradu nebo jako módní doplněk, kterému se nebudete věnovat. Bílý ovčák potřebuje kontakt s člověkem, potřebuje vědět, že je součástí smečky, a potřebuje provádět různé aktivity. Tohle vše posiluje a upevňuje váš vztah a budete mít úžasného rodinného společníka.

Pokud se chce někdo věnovat sportovní kynologii a do roka chcete mít již několik zkoušek, je lépe si pořídit jiné plemeno a na bílého ovčáka zapomenout. Bílý ovčák potřebuje při výcviku mnohem více času a trénink musí probíhat pozitivními metodami (pamlsek, hra). Bílý ovčák potřebuje získat postupným výcvikem potřebné sebevědomí, rozvíjet lovecký a kořistnický pud, aby pak dobře zvládl výcvik obran. Tento výcvik je důležité provádět se zkušeným figurantem, který má pro výcvik bílých ovčáků cit a přistupuje ke každému psovi individuálně. Dnes již najdete jak u nás, tak v zahraničí spoustu bílých ovčáků, kteří úspěšně zvládají zkoušky, jež se skládají ze stop, poslušnosti a obran.

Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru