Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Příběhy z veterinární ordinace 3 – Psincový kašel
Sdílet:

Příběhy z veterinární ordinace 3 – Psincový kašel

Psi
Nemoci

Infekční laryngotracheitida psů neboli psincový kašel je infekční onemocnění, které postihuje horní cesty dýchací. Původců zde můžeme najít několik. Jak virových, tak bakteriálních, jedná se totiž o takzvaný syndrom. Nejčastěji se však jedná o virus parainfluenzy a bakterie Bordetella bronchoseptica. Onemocnění se přenáší kapénkou nebo přímým kontaktem mezi jedinci. Psincový kašel s sebou nese i spoustu dalších rizik. Může vést až k zánětu průdušek nebo i plic.

K nakažení většinou dochází na místě, kde se vyskytuje více psů, jako jsou například výstavy, cvičáky nebo různé psí akce. Typickým příznakem je suchý kašel a případné vykašlávání hlenu. Kašel může připomínat i zaseknutí cizího tělesa v krku. To však lze lehko vyloučit stiskem průdušnice. Při komplikacích, jako je horečka, zvracení nebo vykašlávání krve, je dobré navštívit veterináře, který provede rentgen plic a vyloučí další příčiny kašle. Proti psincovému kašli jde podat i očkování, ale není stoprocentní. Očkovat jde dvěma způsoby. Klasicky injekčně nebo takzvaně intranasálně, přes nosní sliznici psa. Tato metoda je dle mého názoru efektivnějším řešením. Při léčbě je nejdůležitější klid. Je třeba se vyhnout podnětům, které kašel vyvolávají. 

Trinity
Pacientem dnešního případu je Louisianský leopardí pes Coahoma Trinity. Trinity byla s majitelkou na výstavě v Příbrami. Za pár dnů se zjistilo, že několik psů zde bylo nakaženo právě psincovým kašlem. Fena, která patřila kamarádce majitelky Trinity a také byla na výstavě, štěstí neměla a psincovým kašlem se nakazila už na výstavě. To, že je nakažená, se však ukázalo až po společném víkendu s Trinity, kdy byly neustále v kontaktu.
Začalo to mírným kašlem, ale stav se rapidně zhoršoval. Byla ospalejší a méně akční, ale chuť k jídlu měla stále výbornou, a tak se majitelka rozhodla s návštěvou veterináře počkat. U psincového kašle se doporučují dva týdny domácí léčby. Pokud tato léčba zabere, pes se může doma doléčit. Pokud ne, je nutné podávat antibiotika. Trina dostávala každé dvě hodiny lžičku medu a lžičku jitrocelového sirupu bez cukru. Zároveň dostávala dvakrát denně celaskon a celý den měla na krku zábal z bylinkového čaje. Měla klidový režim a nesměla přijít do styku s jinými psy kvůli možnosti nakažení. Zlepšení bylo téměř okamžité. Záchvaty kašle byly kratší a s delšími odstupy. Nejvíce však pomohl teplý zábal kolem krku. To kašel přestal úplně. Bylo potřeba udržovat zábal stále teplý. Majitelka má Trinity na BARF stravě. Proto jí upravila krmnou dávku a obohatila ji například o kysané zelí. Čtvrtý nebo pátý den kašel úplně ustal a bylo vidět, že pes je opět aktivní.
Celý další týden měla ještě klidový režim a držela se dál od psů. Na veterině potvrdili, že má Trina už krásně čisté plíce a je naprosto zdravá.

 

Autor textu: Barbora Ludikovská
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru