Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
První vycházky aneb kdy může štěně ven
Sdílet:

První vycházky aneb kdy může štěně ven

Psi
Všeobecné

Pokud jste si právě pořídili nebo se chystáte pořídit si štěně, nejspíš se už těšíte na společné vycházky a dovádění venku. Možná máte v okolí i přátele pejskaře, s jejichž mazlíky chcete svůj přírůstek co nejdříve seznámit. Představa je to krásná a jistě se jí dočkáte. Protože ale všechno má své náležitosti a ani seznamování štěněte se světem není radno uspěchat, shrnuli jsme v tomto článku krok po kroku, kdy může štěně ven.

Veterináři se přiklánějí k názoru, že štěňata by se měla brát ven a mezi ostatní psy až po poslední dávce očkování. V případě nedokončené vakcinace oprávněně poukazují na jisté riziko. Vaši bezbranní chlupáči se totiž stále mohou nakazit život ohrožujícími nemocemi – především psinkou a parvovirózou.

Na rozdíl od veterinářů chovatelé a trenéři na otázku kdy se štěnětem ven nejspíše odpoví, že by mělo být štěně venku už po dvou měsících. Už v prvních týdnech v novém domově by se totiž mělo začít štěně socializovat, tedy si zvykat na další lidi, děti, auta či hluk.

Venčit hned, ale s rozumem

Tyto obecné rady vedle sebe mohou být trochu matoucí. Především pořizujete-li si psa do bytu, nebudete s venčením jistě čekat ještě měsíc poté, co si jej přivezete domů. Kdy může štěně poprvé ven? ptáte se asi znovu. Vyrazit ven samozřejmě můžete, i když nemá štěně vakcinaci dokončenou, musíte však dodržovat určitá pravidla. Především dávejte na štěně pozor a jakkoliv to může být těžké, nenechte je nic olizovat.

Zároveň však rozhodně neberte ven štěně, které za sebou nemá ani jedno očkování. Znovu tady však upozorňujeme na to, že slušný chovatel vám štěně bez jediné vakcinace ani nepředá. 

Mezi psy až po očkování

do třetí vakcinační dávky, kterou štěně běžně dostává okolo třetího měsíce života, se tedy vyhýbejte místům s větším výskytem psů. Vyvarujte se psích parků a luk, zkrátka míst, kde by se mohlo vyskytovat plno psích výkalů.

Přestože to v dnešní době není časté, není stále ani nemožné přinést si domů parvovirus i na podrážce bot, a to aniž byste šlápli do hromádky. Riziko je tedy potřeba minimalizovat. Štěně proto vezměte raději dál do přírody, a pokud se venčení na sídlišti zkrátka nevyhnete, buďte obezřetní. 

Odkdy tedy může štěně ven, záleží tedy především na vás. Pokud máte strach, nechcete nic riskovat a máte k dispozici třeba zahradu, můžete začít pořádně venčit až po doočkování.
Po třetí dávce vakcíny však na nic nečekejte a rovnou se do socializace štěněte pusťte. Pořizujete-li si štěně naopak do panelákového bytu a venčit potřebujete, nemusíte se děsit. S trochou opatrnosti také vše zvládnete.

Autor textu: Edita Mášová
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru