Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Raubíř nebo bojínek aneb jak poznat povahu štěněte
Sdílet:

Raubíř nebo bojínek aneb jak poznat povahu štěněte

Psi
Všeobecné

Pokud se chystáte pro zásadní krok vašeho života – přinést si domů štěně – jistě jste už přemýšleli o tom, jakého parťáka byste si k sobě představovali. Jaká štěňata vlastně jsou, kromě toho, že jsou chlupatá? Jak se chovají? A jak poznat povahu štěněte?

Pro nového majitele by mělo být vždy zásadní navštívit domov štěněte, vidět zázemí chovatele a ideálně se seznámit s jeho matkou. Už chování rodiče může o povaze štěněte něco napovědět. Zcela klíčovým je pak pozorování „vašeho“ štěněte v kolektivu sourozenců. Samostatnost, píle při získávání jídla nebo reakce na podněty – ze všeho lze odhadovat některé rysy štěněcí povahy. Důležitá je samozřejmě i interakce s vámi. Doporučuje se proto navštívit štěně i vícekrát, než se definitivně rozhodnete, které je to pravé.

Dominantní štěně a submisivní štěně

Nejodvážnější štěně se sklony k nadřazenosti nad sourozenci bude pravděpodobně dominantní. To však neznamená, že z něj vyroste nekontrolovatelný trhač. K jeho výchově bude potřeba možná ještě o kousek více důslednosti, ale na oplátku z takového štěněte můžete v budoucnu mít věrného a neohroženého parťáka. 

Jako přímý opak dominantního jedince si můžete domů přinést poddajné, možná i trochu bojácné štěně, které se ve smečce moc neprosazuje a raději se drží zpátky. Tomuto štěněti je naopak třeba věnovat zvýšenou pozornost a jeho sebevědomí podporovat. Laskavě a trpělivě je zvykat na podněty, které je znervózňují, řídit se pravidly pozitivního výcviku, co nejvíce psa chválit, ale zároveň zůstat důsledný a nenechat se strhnout lítostí, která by psímu sebevědomí nijak neprospěla. 

Vyrovnané štěně

V ideálním případě bude vaše štěně vyrovnané, správně živé, zdravě sebevědomé a samostatné. Zkrátka v rámci možností hodné štěně.

Pochopitelně ne vždy vše funguje zcela ideálně. Nesprávné zacházení, nezvládnutá socializace nebo strach mohou zapříčinit, že se chová štěně agresivně. Agresivní štěně však není něco, s čím se setkáte často, spíše jsou často některé štěněcí projevy za agresi nesprávně považovány. 

Pokud si nejste jisti, jestli vaše štěně není agresivní a obecně jak jeho chování korigovat, vždy situaci konzultujte s odborníkem. Jen tak efektivně předejdete jejímu zhoršení. V žádném případě pak nepřistupujte k fyzickým trestům, které situaci s agresivním psem často ještě více zkomplikují. 

Plemeno napoví

Kromě výše uvedeného pozorování, ze kterého lze vyvodit určité sklony štěněte, je vždy důležité mít na paměti také plemenné predispozice. Důležitý je důkladný výběr správného plemene a zjištění si co nejvíce informací o plemeni, které si hodláte pořídit. 

Ať už si však domů přivezete neřízenou střelu, nebo malého bojínka, myslete na to, že projevy osmitýdenního štěněte nemusí být definitivní. Vždy záleží rovněž na majiteli, okolí, socializaci štěněte a dalších faktorech. 

Zkušenosti nejednoho pejskaře mluví o změnách charakteru v průběhu psího dospívání. Je proto možné, že se vystrašené štěně až nadměrně osmělí a nezvladatelně působící hyperaktivní štěně časem uklidní. Stejně jako lidé, také každý psí jedinec je jedinečná osobnost, kterou je vhodné správně formovat, ale i přijmout. 

Autor textu: Pavla Skalová
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru