Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Co a jak vidí pes - ve tmě, v barvách i na obrazovce
Sdílet:

Co a jak vidí pes - ve tmě, v barvách i na obrazovce

Psi
Všeobecné

Zrak psa je odlišný od toho lidského a své okolí naši čtyřnozí přátelé tak pozorují z úplně jiné perspektivy. Není proto divu, že je tento psí smysl opředen rozšířenými mýty. Abyste svému čtyřnohému společníkovi lépe porozuměli, seznamte se s tím, jak vidí pes svět kolem sebe.

Jaké barvy vidí pes

Nejrozšířenější omyl se týká toho, jak vidí pes barvy. Dlouho se věřilo, že psi vidí jen černobíle, ale dnes už víme, že jejich oči vnímají odstíny žluté, a hlavně modré. Nedokážou vidět zelenou ani červenou barvu, ale rozeznávají je jako tmavší, nebo naopak jasnější šedou. 

Například slepecký pes u přechodu pro chodce nepotřebuje vidět barvy na semaforu, ale je naučený reagovat na rozsvícení spodního světla a zároveň sleduje zastavení aut. 

Psí zrak je totiž velmi vnímavý na okolní pohyb. Díky širokému zornému poli ho zaregistruje lépe než člověk. Většina plemen psůzorný úhel kolem 240° (u lidí je to jen 200°) a z toho přibližně 60° vidí binokulárně, tedy oběma očima zároveň. Binokulární vidění je nutné ke správnému rozeznání vzdáleností a hloubky.

Jak vidí pes ve tmě

Co příroda psům sebrala na schopnosti rozlišovat barvy, to jim nadělila zpět ve formě skvělého vidění za tmy. Pokud by vás tedy zajímalo, jestli a jak vidí pes v noci,odpověď zní: ano, rozhodně lépe než my. 
Stejně jako kočky, i psi mají uvnitř oka tenkou vrstvičku s latinským názvem tapetum lucidum, která odráží i ty nejslabší světelné paprsky. 

Když se světlo v oku takto odrazí, dopadne na citlivou sítnici a její světločivné buňky se pak postarají o vyslání informace o zrakovém vjemu do psího mozku. Pokud jste si někdy kladli otázku, proč psovi potmě svítí oči, když na něj zamíříte baterkou, odpověď se skrývá právě v této odrazivé vrstvě.

Co vidí oči psa v lidském světě

I když vidí pes barevně a zčásti i binokulárně ‒ tedy oběma očima zároveň, což dovoluje vnímat obraz jako celek ‒ vnímání okolního prostředí se od člověka dosti liší. V první řadě je dobré si uvědomit, že se psi dívají na lidský svět z jiného úhlu, totiž z menší výšky. Zároveň jejich mozek mnohem intenzivněji zpracovává informace o pachu a zvucích, které prostor psovi významně dokreslují. 
Dokonce i slepý pes se díky ostatním smyslům dokáže ve známém prostředí pohybovat s jistotou. Někdy dokonce majitel zjistí, že jeho pes ztratil zrak, až když ho vezme na procházku po nezvyklé trase nebo třeba přestěhuje něco v bytě.

Zdravé psí oko výrazně zaostává za tím lidským ve schopnosti rozlišovat detaily. Jelikož psi neumí tak úplně číst písmena u tradičního očního testu, použili vědci metodu rozlišování mezi jednobarevným a černobíle pruhovaným čtvercem. Tímto způsobem zjistili, že zrak psa dosahuje jen asi 20 % ostrosti ve srovnání s člověkem.

Psi také nevidí moc dobře do dálky, slušně zaostřit dokážou jen na vzdálenost do 6 m (člověk stejně dobře vidí přibližně do 22 m). Spolehlivě si ale všimnou i vzdáleného pohybu, ačkoliv přesně nerozeznají jeho zdroj. 

Jak psi vidí televizi

Otázka na to, jak vidí pes televizi, vyvstala už v nejedné lidské mysli. Psí zrak dokáže bez problémů vnímat dění na televizní obrazovce, ale většina psů přesto televizi ignoruje. Zčásti je to tím, že bývá umístěná s ohledem na lidské diváky, a to je pro psy příliš vysoko, takže je pohyblivé obrázky nezaujmou. Jistě jste si ale všimli, že když se z televize ozve psí štěkot nebo kňučení, reakce se většinou dostaví a pes se jde podívat, odkud se zvuky berou. 

Najdou se ale i psi, kteří televizi sledují rádi. Pro takové existuje dokonce speciální zahraniční kanál DogTV, který vysílá programy uzpůsobené psímu vnímání. 

Autor textu: Ing. Jana Lacková
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru