Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Zánět uší u psa: proč vzniká a jak jej léčit
Sdílet:

Zánět uší u psa: proč vzniká a jak jej léčit

Psi
Nemoci

Zánět uší u psa je častý problém, se kterým se chovatelé setkávají. Poznat, že se jedná o toto onemocnění, bývá poměrně jednoduché, vlastně je až prakticky nemožné si změny v chování psa nevšimnout. Psí uši jsou totiž velmi citlivé a jakákoliv změna na zvukovodu bývá pro naše čtyřnohé přátele až nesnesitelná. 

Příznaky

Vzhledem k tomu, že zánět uší u psa vždy provází bolest a nepříjemné pocity jako svědění, pes se snaží problému zbavit. Běžnými projevy jsou tedy naklánění hlavy na stranu ucha postiženého zánětem, třepání hlavou, časté drbání doprovázené i bolestivým kňučením a všeobecný neklid.
Kůže postiženého ucha může být na pohled červená a na dotek teplá až horká. Bolest a nepříjemné pocity psa trápí i ve spánku a mohou vést i k projevům stresové agrese vůči jeho okolí.  

Příčiny

Příčiny zánětu uší u psa, tedy otitidy, se různí. Nejčastěji se však můžete setkat s těmito:

  • vniknutí cizího tělesa do ucha
  • dědičná dispozice
  • alergie
  • špatná či nedostatečná ušní hygiena a péče o uši
  • přítomnost kožních parazitů včetně klíšťat a roztočů
  • plísňové či bakteriální infekce

V mnoha případech je zánět vyvolán interakcí několika faktorů. 
Některá plemena psů jsou navíc k opakovaným zánětům uší mnohem náchylnější. Patří sem například šarpejkterý má velmi úzké ušní kanálky, kokršpaněl a další plemena s dlouhými, povislými ušnicemi a také pudl a další plemena vybavená osrstěnými zvukovody.Ve veterinárních ordinacích se zánětem uší často končí také vodomilná plemena.

Léčba

Zánět uší u psa je vždy nutné začít okamžitě léčit. Neléčený zánět může vést k vysokým horečkám, zvracení, celkové slabosti až k odmítání potravy. V každém případě platí, že při podezření na otitidu je nutné co nejdříve vyhledat veterinárního lékaře. Ten pak v prvé řadě zjistí příčinu zánětu pomocí mikroskopického či bakteriálního vyšetření a nasadí vhodnou léčbu.

Nejčastějším postupem je indikace a nasazení vyplachovacích roztoků, psích kapek do uší s antibakteriálním, antiparazitním či antimykotickým účinkem a v mnoha případech i léků na ušní infekce. 
K čištění psích uší rozhodně nepoužívejte odličovací vatové tampony. Vata z nich může v uchu ulpívat, zánět zhoršit a psu tak způsobit ještě větší bolest. 

Při léčbě je důležitá samozřejmě i trpělivost a následně prevence vzniku opakovaných infekcí spočívající v zabránění vniknutí vody do uší při koupání psa, častým a šetrným čištěním zvukovodu a vhodnou výživou. V některých případech se pravidelný výplach uší u psa stává součástí rutinní domácí péče o chlupatého kamaráda. 

Autor textu: Ladislava Novotná
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru