Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Poslední štěně z vrhu nebo spadlé ucho, tedy nejčastější výmluvy, proč štěně nemá průkaz původu
Sdílet:

Poslední štěně z vrhu nebo spadlé ucho, tedy nejčastější výmluvy, proč štěně nemá průkaz původu

Psi
Všeobecné

Fakt, že je vždy lepší, chci-li konkrétní plemeno, jít za ověřeným chovatelem než kupovat takzvaného bezpapíráka, je dnes většině pejskařů znám. Dlouhá desetiletí však okolo psů s a bez průkazu původu panovala spousta mýtů a výmluv, proč určité štěně z vrhu PP nemá. Jedno můžeme říct jistě: každý takový rádoby důvod je pouhá výmluva chovatele množícího psy bez PP. Na jaké nejčastější lži se vás tito prodejci budou snažit nachytat?

V nabídce inzerovaných štěňat se často setkáte s označením „bez PP“. Co vlastně PP znamená? PP není petpas, do kterého veterináři zapisují očkování. PP je průkaz původu – prakticky rodný list psa, který deklaruje, kdo jsou jeho rodiče. Potvrzuje tak jeho čistokrevnost, příslušnost k danému plemeni. Díky PP tedy víte, že jste si pořídili opravdu štěňátko přesně té rasy, kterou jste si přáli. 

A protože i mezi majiteli psů se najdou byznysmeni mířící hlavně za ziskem, najdou se stále takoví, kteří nebudou váhat věšet vám bulíky na nos a ze štěněte bez jasného původu budou dělat jasného papíráka. Tedy, bez papírů. Zkusit na vás mohou rovnou plejádu roky omílaných lží:

  1. Štěně má bílý znak, stojící ucho, zálomek na ocásku, chybějící zub…
    Zde si můžete dosadit jakoukoli vadu exteriéru, pro kterou údajně nemůže mít štěňátko PP. 
    Je to pravda? Ne. 
    Každé štěňátko, které se narodí ze spojení dvou řádně uchovněných jedinců a z řádně hlášeného krytí, má nárok na průkaz původy, a to i když je například nestandardní. I kdyby se narodilo štěně se dvěma ocásky, bude mít PP. Ano, nestandardní štěně je vyloučeno z výstav, respektive může se zúčastnit, ale bude diskvalifikováno. Samozřejmě nestandardní štěně nemůže v budoucnu zasáhnout do chovu. Nic to však nemění na tom, že u takového štěňátka stále víte, kdo jsou rodiče, prarodiče, můžete dohledat zdravotní vyšetření a další informace, například výsledky zkoušek, závodů či výstav. Je-li štěňátko nestandardní, je chovatel či chovatelský klub povinný informovat plemennou knihu a plemenná kniha pak označí PP takového štěňátka jako „nestandardní“. Stále se však jedná o právoplatného příslušníka plemene. 
     
  2. Na PP má štěně nárok, ale nebudeme ho za drahé peníze zařizovat, když neplánujete výstavy a chov. 
    Je to pravda? Ne. 
    Zápisní řád vysloveně říká, že „průkaz původu je nedílnou součástí jedince“. Vystavení průkazu původu pak stojí dle smlouvy chovatelského klubu s plemennou knihou v řádu stokorun, nikoli často uváděné tisíce. Tvrdí-li chovatel štěněte takovou věc, plánuje podvod. A toho být součástí spíše nechcete.
     
  3. Narodilo se 5. nebo 8. ve vrhu.
    Můžete si dosadit libovolné pořadí, ve kterém se štěňátko mělo narodit, zkrátka jich bylo ve vrhu mnoho a tohle už na PP „nemá nárok“. 
    Je to pravda? Ne. 
    Platí, že jakýkoli počet štěňat narozených ze spojení dvou řádně uchovněných jedinců a z řádně hlášeného krytí má nárok na PP, i kdyby se jich narodilo třeba dvacet.
     
  4. Psi s PP musí na výstavy. 
    Velmi častá výmluva množitelů. Nový majitel štěňátka přece nemá zájem jezdit na drahé výstavy psů, na kterých se budou obě strany akorát trápit. A to se s PP psy zkrátka musí. 
    Je to pravda? Ne. 
    Pořízení psa s PP nezavazuje majitele k účasti na žádné akci typu výstava, zkoušky, svod či bonitace. Ano, jsou chovatelé, kteří rádi své odchovy uvidí aktivní a možná i kvůli tomu upřednostní zájemce, který tyto aktivity bude plánovat. Ale není to povinnost a není to pravidlo. 
     
  5. Psi s PP jsou přešlechtění. 
    Co k tomu dodat, názor má opět každý vlastní. Nicméně tvrdit, že je lepší chovat na psech s neznámým původem nebo z jakýchkoliv důvodů neuchovněných? 
    Je to pravda? Ne. 
    Některá plemena jsou skutečně šlechtěná do extrémních znaků, například velikost hlavy nebo krátkých a křivých nohou. Tyto extrémy se však vyskytují i u psů bez PP, a to zcela nekontrolovaně a nekontrolovatelně. Není možné ověřit zdravotní výsledky předků a nikdy nemůže být jisté, zda nejsou spojováni příbuzní jedinci. 
     
  6. Rodiče jsou s PP, ale neměli jsme čas na uchovnění. 
    PP vám neukážeme, psi jsou čistokrevní, jen se nám nechtělo na výstavu. 
    Je to pravda? Možná ano, spíše ne. 
    Kupovat od takového chovatele štěně? Ne. Opravdu věříte, že člověk, který nemá čas na základní věc, jako je bonitace ‒ kdy se u mnoha plemen jedná o jediný den výstavy nebo a zdravotní vyšetření  ‒- bude mít čas se věnovat gravidní feně a piplat štěňátka?
Autor textu: Iva Baráková
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru