Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Optimální tělesná teplota u psa je jiná než ta lidská. Co ale dělat, když je zvýšená?
Sdílet:

Optimální tělesná teplota u psa je jiná než ta lidská. Co ale dělat, když je zvýšená?

Psi
Všeobecné

Jak poznat zvýšenou teplotu, jste nejspíš věděli už jako malí – ruku na čelo a máte jasno. Horečku však může mít i váš čtyřnohý přítel, jehož fyziologická teplota se pohybuje trochu jinde než ta lidská, a navíc ji tak snadno neodhalíte. Jaká je tedy normální teplota u psa a co dělat, je-li zvýšená?

Za průměrnou tělesnou teplotu psa bývá považováno rozmezí 37–39,2 C°. Některá menší plemena mohou pro svůj vyšší metabolismus vykazovat lehce vyšší teplotu než ta velká, takže nepanikařte, pokud čivavě naměříte o stupeň víc než doze
Platí každopádně, že když teplota psa atakuje čtyřicítku, měli byste zbystřit. Zvýšená teplota u psa může být příznakem možné nemoci. Převážně u štěňat nebo nemocných psů se můžete setkat i s opačným případem, tedy hypotermií – příliš nízkou teplotou u psa. V takovém případě je nutné psa postupně zahřát. 

Důvody zvýšené teploty mohou být různé. Od přirozené, i člověku známé reakce organismu po očkování až po chřipku, infekci nebo otravu. Otázku, o jaký problém se jedná, však nechte k posouzení raději zvěrolékaři.

Původcem zvýšením teploty nemusí být výhradně choroba, ale může jít i o přirozený stav způsobený velice vysokou teplotou nebo vlhkostí prostředí, ve kterém se pes nachází, anebo přemírou námahy a pohybem u psa. Zejména v letních měsících je proto dobré předcházet přehřátí psa, s nímž se zvýšená teplota taktéž pojí. 

Jak poznat teplotu u psa

Příznaků doprovázejících psí horečkou může být mnoho. Nejpopulárnějším poznávacím znamením je notoricky známý horký a suchý čenich nebo teplé uši. Vysokou teplotu u psa čumák ale ještě stoprocentně neindikuje, sledujte proto i další projevy. Pes může mít zarudlé oči, pohybovat se nejistě nebo apaticky, třást se zimnicí, přestane mít chuť k jídlu nebo může i zvracet

Obyčejným prohmatáním psa může dojít ke zkresleným závěrům, jelikož normální teplota psa je vyšší než ta lidská. Zkušenější pejskař pravděpodobně nebude mít problém zvýšenou psí teplotu u svého mazlíčka odhalit, pokud si ale nejste jisti, zda pes má teplotu, nejjistější je ho změřit.

Měření teploty u psa se obvykle provádí umístěním teploměru do konečníku. Ideální je použít digitální teploměr s měkkým koncem. Po nanesení trochy lubrikantu nebo oleje na jeho konec vsunete teploměr do konečníku maximálně na 2 centimetry a čekáte až do změření teploty. Je praktické pozvat si na pomoc druhou osobu. Jednou rukou psa uchopíte za krk a druhou mu vsunete pod břicho, abyste mu zabránili si sednout. 
Zvlášť pro citlivější psy může být toto měření ale natolik nepříjemné, že lze zvážit moderní alternativu, tedy ušní bezkontaktní teploměr. Jeho výsledky nicméně nebudou tak přesné. Jestliže je teplota na hranici, a pes navíc prokazuje nějaký další příznak, nebo si prostě nejste jistí, veterinář je určitě dobrou volbou.

Jak srazit teplotu u psa

S řešením otázky, jak snížit teplotu u psa, pomůže opět veterinář. S jeho návštěvou nemá smysl otálet. Pokud to však není okamžitě možné, zajistěte psovi alespoň dočasné příznivé podmínky – samozřejmostí by měl být dostatek čerstvého vzduchu a vlažná, ale ne příliš studená voda. Vhodné je umístit ho do chladnějšího prostředí, můžete ho ochlazovat pomocí potírání pacek, břicha a hrudníku vodou nebo mu na břicho přikládat studené zábaly. Rozhodně však svému chlupáči na vlastní pěst nepodávejte lidské léky! Psovi byste mohli vážně ublížit.

Autor textu: Pavla Skalová
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru