Zdravím, dala jsem čubě v týdnu tabletu DOLPAC na odčervení, fena zdravá, bez problému, ale v noci mě vzbudila (ten den co jsem to dala) s šíleným průjmem, uplně vodovým.. červíky neměla, po pár talbetách uhlí se to spravilo a odpoledne už hromádka normální. fena má 26kg, tabletu měla na 25 kg.. máte někdo podobnou zkušenost? jak se toho příště vyvarovat?
nexxi
napsal(a):
Zdravím, dala jsem čubě v týdnu tabletu DOLPAC na odčervení, fena zdravá, bez problému, ale v noci mě vzbudila (ten den co jsem to dala) s šíleným průjmem, uplně vodovým.. červíky neměla, po pár talbetách uhlí se to spravilo a odpoledne už hromádka normální. fena má 26kg, tabletu měla na 25 kg.. máte někdo podobnou zkušenost? jak se toho příště vyvarovat?
Vnitřní paraziti jsou různí a mohou odejít se stolicí natolik rozložení, že je třeba ani nepostřehnete.
Dobrý den,
průjem může být reakcí na tabletu nebo na zabité parazity. Pokud se trus vrátil hned do normálu, nemusíte mít strach. Pro kontrolu účinnosti odčervení můžete nechat udělat parazitologické vyšetření trusu a podle výsledku případně terapii opakovat. Vyšetření je dobré dělat i před odčervením, protože není příliš správné aplikovat antiparazitika naslepo. Je to možná divné, ale pracuji v parazitologické laboratoři a většina vzorků, co nám chodí na vyšetření, ať už preventivní nebo od průjmujících zvířat, bývá parazitologicky negativní a je zbytečné organismus zatěžovat antiparazitiky. Nehledě na to, že pak můžou vznikat populace parazitů rezistentní na různé účinné látky a to je pak problém.
Přeji pěkný den.
Bára.
Aha děkuji, to jsem nevěděla.. já byla zvyklá dvakrát třikrát do roka tu tabletu dát.. Fena myši nežere, ale zase se docela běžně napije venku z rybníku, potoka, kaluže.. Průjem měla v noci, jendou a hooodně. ale dala jsem jí tři tabletky černýho uhlí a odpoledne dělala už uplně normální hromádku.. Přidívám jí do krmení maso, ale protože mívala dřív problémy s alergií, tak zatím dávám jenom kuřecí skelety z masny pro lidi.
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!