Dobrý den, mám 2roky starého pejska z útulku, takže ještě takové poloviční štěně.Mám ho od 20. listopadu.Je to kříženec jorkšírka, miluje túry a dlouhé procházky, proto bych ho chtěla naučit chodit bez vodítka, aby se mohl proběhnout, ale bojím se, že by mi utekl.I když ho mám na vodítku, tak strká všude čumáček, je prostě zvědaví a na to, že je malý, tak táhne. Asi před dvěma měsíci jsem ho zkusila pustit, proběhl se, pak ale uviděl pejska a byl v tahu naštěstí byla ta Paní, tak milá že mi ho chytila.:) Jak ho tedy naučit aby neutíkal? Předem děkuji za odpovědi. :).
Uživatel s deaktivovaným účtem

Askyra
napsal(a):
Tisíc odkazů pod tisíci odkazy...Váš názor, mě zase říkají, že to ještě štěně je.
Štěně to rozhodně už není, malá plemena dospívají v 1 roce. Ale takový kavkazák třeba mezi 3-4rokem.

Učený z nebe nespadl
belgicanda
napsal(a):
Zapnout na stopovačku nebo spíše nějaké tenčí lanko a hlavně naučit přivolání a chůzi u nohy nebo někde u vás.
Děkuji za nápad, no v tom přivolávání je problém, protože on to vlastně umí, ale jen doma když ho přivolám, tak přijde. A venku jako kdyby neslyšel.Doma umí sednout, lehnout a pac a venku už to nezopakuje, jen doma. :/.

Askyra
napsal(a):
Děkuji za nápad, no v tom přivolávání je problém, protože on to vlastně umí, ale jen doma když ho přivolám, tak přijde. A venku jako kdyby neslyšel.Doma umí sednout, lehnout a pac a venku už to nezopakuje, jen doma. :/.
Protože venku je to zajímavější. Vezměte si s sebou do kapes hromadu nejlepších pamlsků a třeba míček a vyražte se šňůrou trénovat.
Cvičit, cvičit, cvičit. A to nejen přivolání, ale i ostatní cviky základní poslušnosti. To psa naučí, že vás má respektovat a přispěje k dobrému vztahu k vám.
Vše učte postupně, od jednoduchého ke složitějšímu. Tzn. prvně přivolání v klidném prostředí a na menší vzdálenost, hodně chválit a odměňovat, udělat ze cviku zábavu. Postupně přidávat rušnější prostředí. Nejlépe by vám to ukázal nějaký zkušený výcvikář.
Askyra
napsal(a):
Děkuji všem za rady, rozhodně to zkusím! :).
Nejlepší je trénovat přivolání v oploceném, ale relativně cizím prostoru. My trénovali na cvičáku, u známých. Venku na stopovačce. Podstatné je psa přivolat a hned mu dát zase volno, tohle udělat třeba třikrát a odměnit, aby pochopil, že se nic neděje, že to neznamená nic špatného. A taky být pro psa zajímavá akční. já na cvičáku poskakovala jak blbec a dělala ze sebe šaška, ale výsledek to mělo bezvadný. :)
U nás to šlo zpočátku těžko, ale po pár měsících máme přivolání, řekla bych slušné. Hlavně doma, kde dříve na přivolání prostě odmítala přijít. Dneska houknu a jde. Chce to vytrvat a nevzdat. :).
Přesne jak pise mishule, stěně, které bylo prakticky nesocializovane, když jsem si ho dovezla domu a těžko si zvykalo a nemělo, nebo to nechtělo -vázat se na novou paničku a budovat nějaký vztah a důvěru ac jsem se pořád snažila si fenku získat a musím přiznat, že jsem si už zoufala, že to nedám, tak snaha a fakt obrovska, nakonec sve "ovoce " přinesla.
Na stopovacku, privolavat, odměňovat, chválit, hladit a mazlit, hrát si, blbnout... trvalo to dlouho, než jsem stopku sundala ze ksir, nechala jsem ji možná dele, než bylo nutne, ale chtěla jsem mit jistotu, že to bude pro nás v pohodě a nebudu se o ni bát, že se ztratí a někam zabehne.... je to takova " samostatna jednotka ", ktera je hyperaktivní, ale hlídá si me, ví, že panička má namky a vodu na pití, že už na ni nevolam- minimalne a ze si me prostě musí hlídat sama, samozrejme, že ji hlídám, ale nenapadne, je ji teprve 15 měsíců, ale ona má takový cuch, že by ji to leckterý lovecký pes mohl závidět, ona by si me jisto jistě vycuchala a našla
Askyra
napsal(a):
Pravda je, že bych to mohla zkoušet na zahradě, z té by neutekl, takže stopovačka je zbytečná.Začnu hned dnes večer.
Ještě Vám jednou děkuji za Vaše rady. :).
Asi jste nepochopila (nebo vubec.netusite) jak se uci.privolani. Ta stopovacka je nutna aby pes prisel na jeden povel.
Askyra
napsal(a):
Pravda je, že bych to mohla zkoušet na zahradě, z té by neutekl, takže stopovačka je zbytečná.Začnu hned dnes večer.
Ještě Vám jednou děkuji za Vaše rady. :).
Podívejte se na tuhle knihu, bohužel nevvyšla v papírové podobě, ale je to jedna z velmi dobrých knih o psech. Najdete tam všechno od výchovy přes krmení po zdravovědu a lehčí formy provlémového chování. Jak se učí přivolání je tam velmi dobře popsáno, zatím nejlepší psaný návod, co jsem našla.
www.clovekpritelpsa.cz.
scylla
napsal(a):
Podívejte se na tuhle knihu, bohužel nevvyšla v papírové podobě, ale je to jedna z velmi dobrých knih o psech. Najdete tam všechno od výchovy přes krmení po zdravovědu a lehčí formy provlémového chování. Jak se učí přivolání je tam velmi dobře popsáno, zatím nejlepší psaný návod, co jsem našla.
www.clovekpritelpsa.cz.
Děkuji Vám. :o.

Askyra
napsal(a):
Myslela jsem(ano vůbec netuším co to stopovačka je), že pokud pejsek uteče, tak se podle stopovačky najde tam kde pobíhá.Najdu si tedy co to je na internetu.
Ne, k tomu stopovačka neslouží.
mishule
napsal(a):
Není zač. :) a přeji hodně úspěchů s hafanem :).
Děkuji.:) Ale ještě se Vás chci zeptat jestli se jinak říká té stopovačce? Našla jsem stránku se vším možným pro pejsky a když jsem tam napsala "stopovačka", tak mi to nic nevyhledalo(možná to na tý stránce neprodávají, ale divila bych se) :/.
scylla
napsal(a):
Dá se koupit, ale nepracujte s ní bez dobrých postupů, nebo to pokazitíe. Máte malého pejska, tak počítejte s tím, že se může namočit a s váhou karabiny, aby pro něj nebyla moc těžká. Jeslti budete chtít, napíšu vám postup nácviku do sz.
No je takový spíše střední viz. fotka.Budete moc hodná, kdyby jste mi napsala postup :).
Askyra
napsal(a):
Děkuji.:) Ale ještě se Vás chci zeptat jestli se jinak říká té stopovačce? Našla jsem stránku se vším možným pro pejsky a když jsem tam napsala "stopovačka", tak mi to nic nevyhledalo(možná to na tý stránce neprodávají, ale divila bych se) :/.
Stopovačka = stopovací vodítko
Jako na malého psa by se dal použít i provázek ale spíš pevná šnůra provázek není tak pevný a roztrhne se třeba o kůru na stromě.
Možná by vám docela pomohlo najít v okolí nějakého známého co má třeba i jen základní zkušenosti s výcvikem aby vás trošičku navedl lepší je samozřejmě odborník nebo někdo kdo se tomu dlouho věnuje.
můžete třeba napsat z jakého města (vsi) jste třeba by tu někdo o někom věděl
Jestli máte malého psa, stačí vám dlouhé lanko nebo tenký lehký popruh a na to přivázat karabinku. Samozřejmě nemusíte mít zrovna 10m, ale délku jaká vám bude vyhovovat.
Slouží to k tomu, že pejska máte na volno, ale přitom ho při zavolání, pokud nepřijde hned, můžete za ten provaz přitáhnout mechanicky a odměnit. Psovi se to časem zautomatizuje. Povel - musím přijít, protože jinak mě stejně přitáhnou.
Na netu najdete plno videí s nácvikem přivolání.
rapotacka11
napsal(a):
Zrovna dnes jsem potkala kluka, podivné individuum,
měl obyčejného vořecha. Pes se ho držel, hlídal si ho, jen se pár vteřin zdržel čicháním
a fofrem ho radostně doběhl....byl bez vodítka....
Není to rada, ale někdo to se psem umí.
A bezdomovci jak mají vychované psy. Poslušnost by jim mohl závidět kdejaký načesaný jorkšír...
Místo stopovačky úplně poslouží i obyčejná šňůra na prádlo nebo zakoupená v galanterii, Udělej si na ní třeba co metr uzlík...pes si pobíhá a ty můžeš přišlápnout, kdyby se vzdálil víc než chceš...uzlík ti zaručí, že šňůra neproklouzne pod botou.
Jinak trénovat, trénovat a trénovat...právě i v situacích, kdy pes vidí něco hodně lákavého...no, a chválit , když se to povede.
Askyra
napsal(a):
Dobrý den, mám 2roky starého pejska z útulku, takže ještě takové poloviční štěně.Mám ho od 20. listopadu.Je to kříženec jorkšírka, miluje túry a dlouhé procházky, proto bych ho chtěla naučit chodit bez vodítka, aby se mohl proběhnout, ale bojím se, že by mi utekl.I když ho mám na vodítku, tak strká všude čumáček, je prostě zvědaví a na to, že je malý, tak táhne. Asi před dvěma měsíci jsem ho zkusila pustit, proběhl se, pak ale uviděl pejska a byl v tahu naštěstí byla ta Paní, tak milá že mi ho chytila.:) Jak ho tedy naučit aby neutíkal? Předem děkuji za odpovědi. :).
Hlavně je potřeba zapracovat na vztahu...aby pejsek věděl- že přijít k paničce je supééééééééééér...ne že po příchodu k paničce veškerá prča končí, ale u ní začíná , naučit ho milovat své jméno- tedy po vyslovení jména přijde : miska se žrádlem, balonek, pamlsek, hra, pomazlení...prostě cokoli POZITIVNÍHO. Začít s tréninkem doma bez vzruchů, venku se jistit tou stopkou...
Hlavně musíte být důsledná a spravedlivá. Tedy, pokud dám povel, pes ho musí vykonat. Proto dávejte povely důrazné a pro psa srozumitelné a vždy, jen když vás pes vnímá. Nemá cenu něco 5x opakovat a pes na to kašle, když má něco zajímavého na práci. Příklad třeba, pokud pes už běží za zajícem, nebo k druhému psovi, pak je zbytečné ho volat, podnět je silnější. Takže, nezbývá, než si pro psa dojít a co se mě u mých psů vždy osvědčilo: nejen přivolat, ale naučit ho, aby třeba na povel ke mně přišel a sedl si přede mě. Nemusí to být krásné předsednutí, klidně šikmo, ale vyžadovat to. Tedy, dojdu k němu, chytím ho, řeknu ke mně, to už mě vnímá a posadím ho před sebe a pochválím slovy třeba tak je hodný ke mně. Jakoby třeba zkontroluji obojek a pokud to situace dovolí, znovu pouštím, popř odvedu kus a pouštím. Pak zas po chvíli znovu zopakuji:pozor, neznechutit psa a nenechat ho zafixovat:přivolání-konec srandy. Opravdu doporučuji, naučit psa při přivolání sednout a vstát až na povel volno.
Co se týče té stopovačky, je to dobrá pomůcka, ale pes není blbec a pozná, kdy je a kdy není přivázán. Instruktorka ze cvičáku to řešila prádelní šňůrou, kterou postipně ustřihávala, až pes chodil jen s deseti centimetry na obojku, ale měl pocit, že na něj panička dosáhne. t se daří Jarka.
Tedy, dojdu k němu, chytím ho, řeknu ke mně, to už mě vnímá a posadím ho před sebe a pochválím slovy třeba tak je hodný ke mně.
Výborně učíte svého psa povel ke mně. Se nedivím, že vás neposlouchá, když si pro něj stejně přijdete..
Když už pro něj jdete, tak nic neříkat.
Jinak u nás - povel ke mně - s předsednutím, povel pocem - jako ke mně ale bez sednutí.
Askyra:
Když to umí doma v bytě, tak druhý krok je na zahradě, pak za plotem a pak za plotem v přítomnosti psů atd.
Učte ho to stejně, jako jste ho to naučila doma. Stopovačka není nutná (může nadělat víc škody než užitku - jako viz. rada když pes neposlechne, tak ho přitáhnu).
Vemte hromadu pamlsků, zavolejte na něj jásavě jménem a až se podívá nebo pohne směrem k vám, tak zvolejte ke mně. Můžete si třeba dřepnout. Pár opakování a je to Pak zvětšujte vzdálenost a volejte rovnou jméno + ke mně.
Až to bude umět, jděte ven a zkoušejte to někde v klidu, kde nikdo nebude a až se vyčuchá a zase od krátší vzdálenosti k delší. Opakovat do doby, než bude umět spolehlivě, pak zkuste s jiným psem vpovzdálí. Nechte mu třeba vodítko (pokud máte delší než metr) tahat po zemi, to taky můžete zašlápnout, kdyby chtěl náhodou utéct.
Nechci se hádat, ale psala jsem, že pokud nereaguje, dojdu si pro něj a pokud ho chytnu, dám povel ke mně a psa si posadím. Povel ke mně není nutný, nahradí ho jakékolo slovo, ale mě se to osvědčilo, nemám problémy s přivoláním, učila jsem takto všechny své psy a alespoň u mě to funguje dobře. Ale spíš se asi špatně vyjadřuji, jak to myslím, tak se omlouvám.
kobroor
napsal(a):
Askyra:
Když to umí doma v bytě, tak druhý krok je na zahradě, pak za plotem a pak za plotem v přítomnosti psů atd.
Učte ho to stejně, jako jste ho to naučila doma. Stopovačka není nutná (může nadělat víc škody než užitku - jako viz. rada když pes neposlechne, tak ho přitáhnu).
Vemte hromadu pamlsků, zavolejte na něj jásavě jménem a až se podívá nebo pohne směrem k vám, tak zvolejte ke mně. Můžete si třeba dřepnout. Pár opakování a je to Pak zvětšujte vzdálenost a volejte rovnou jméno + ke mně.
Až to bude umět, jděte ven a zkoušejte to někde v klidu, kde nikdo nebude a až se vyčuchá a zase od krátší vzdálenosti k delší. Opakovat do doby, než bude umět spolehlivě, pak zkuste s jiným psem vpovzdálí. Nechte mu třeba vodítko (pokud máte delší než metr) tahat po zemi, to taky můžete zašlápnout, kdyby chtěl náhodou utéct.
Určitě není dobré dělat psovi divadlo a mít přivolání jen když má člověk v kapse hromadu pamlsků. Vodítko zašlápnout nestačíte, na to je příliš krátké. Pes se učí v prostředí, ve kterém se pohybuje. A podle popisu to vypadá na samostatného a zvědavého pejska a tam bych tu stopovačku volila jako pojistku a také jako prostředek k tomu, že si pejsek nemůže vybrat, jeslti si půjde po svém, i když majitel šaškuje a má pamlsky nebo zvolí majitle.
Askyra- seberte psa, snuru a pamlsky nebo jeho nejoblibenejsi hracku a jdete nekam do lesa nebo jinam kde je klid a hrajte si na schovavanou. Zavolejte jmenem a utikejte na opacnou stranu, schovejte se za strom a kdyz vas najde moc pochvalte, odmente pamlskem nebo hrou a znova. Tim ho naucite, ze si vas bude hlidat a mozna jako privolani bude stacit i jen osloveni jmenem.
scylla
napsal(a):
Určitě není dobré dělat psovi divadlo a mít přivolání jen když má člověk v kapse hromadu pamlsků. Vodítko zašlápnout nestačíte, na to je příliš krátké. Pes se učí v prostředí, ve kterém se pohybuje. A podle popisu to vypadá na samostatného a zvědavého pejska a tam bych tu stopovačku volila jako pojistku a také jako prostředek k tomu, že si pejsek nemůže vybrat, jeslti si půjde po svém, i když majitel šaškuje a má pamlsky nebo zvolí majitle.
Nevím, proč by to nebylo dobré. Když si mě pes venku nevšímá, má něco zajímavějšího, stačí změnit hlas a hned si všimne. Stopovačku jsem nikdy nepoužívala a moji psi mají přivolání skvělé (i bez hromady pamlsků).
kobroor
napsal(a):
Nevím, proč by to nebylo dobré. Když si mě pes venku nevšímá, má něco zajímavějšího, stačí změnit hlas a hned si všimne. Stopovačku jsem nikdy nepoužívala a moji psi mají přivolání skvělé (i bez hromady pamlsků).
Mám to stejně a souhlasím s vámi. V čím pro ní zajímavější situaci přiběhla, tím větší byla pochvala. Včera jí bylo 11 měsíců, a jak už jsem tu v několika diskuzích psala, přiběhla na zavolaní i když začala "lovit" zajíce. Měla pozitivní motivaci, že dostane pochvalu.
PetraEmily
napsal(a):
Mám to stejně a souhlasím s vámi. V čím pro ní zajímavější situaci přiběhla, tím větší byla pochvala. Včera jí bylo 11 měsíců, a jak už jsem tu v několika diskuzích psala, přiběhla na zavolaní i když začala "lovit" zajíce. Měla pozitivní motivaci, že dostane pochvalu.
A co ty červené flíčky? Že to nebylo nic vážného?
Askyra
napsal(a):
Asi už si to nikdo nepřečte protože je to stará diskuze ale co... Pokud vás pes neposlouchá n 100% kdekoliv tak přivolání neumí
Ano pes není robot, ale poslouchat by měl a pokud ne tak by měl být nonstop na vodítku.
Třeba včéra v parku jím s kámošem gyros, najednou přiběhne nějakej vořech a
začal skákat a dokonce skočil na kolena a chtěl se zakousnout do toho gyrosu, tak
že ho člověk musel odkopnout a majitel 80metrů daleko, příjde a řekne hoši dejte si na ten gyros pozor...jako bez komentáře

Kincl
napsal(a):
Ano pes není robot, ale poslouchat by měl a pokud ne tak by měl být nonstop na vodítku.
Třeba včéra v parku jím s kámošem gyros, najednou přiběhne nějakej vořech a
začal skákat a dokonce skočil na kolena a chtěl se zakousnout do toho gyrosu, tak
že ho člověk musel odkopnout a majitel 80metrů daleko, příjde a řekne hoši dejte si na ten gyros pozor...jako bez komentáře
Tak to by u mě asi taky letěl.
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!