Příští týden se tímto má zabývat náš parlament - tedy zakázat chov nebo ne?
Údajně ofiko farem je zde 9 - zaznělo ve včerejší reportáži v tv prima - převažují lišky a norci a ne-ofiko až 19..
Osobně nesouhlasím s aktivisty, kteří tato zvířata bud vypustí (a ta následně stejně zemřou) a nebo jim např sprejem znehodnotí kožich..
Ale jsem všemi deseti pro zákaz.
Jak to vidíte vy?
Uživatel s deaktivovaným účtem

bhk
napsal(a):
Příští týden se tímto má zabývat náš parlament - tedy zakázat chov nebo ne?
Údajně ofiko farem je zde 9 - zaznělo ve včerejší reportáži v tv prima - převažují lišky a norci a ne-ofiko až 19..
Osobně nesouhlasím s aktivisty, kteří tato zvířata bud vypustí (a ta následně stejně zemřou) a nebo jim např sprejem znehodnotí kožich..
Ale jsem všemi deseti pro zákaz.
Jak to vidíte vy?
Podmínky pro zvířata na těchto farmách děs běs, ale chápu, že při takovém množství chovaných zvířat to jinak nejde a právě proto bych byla pro zákaz, ale to i v případě klecových chovů slepic, nevidím v tom extra rozdíl...nekupuju ani pravé kožešiny ani vajíčka od nosnic z klecí, ale obávám se, že tím se tento průmysl nezhroutí...
"Osobně nesouhlasím s aktivisty, kteří tato zvířata bud vypustí (a ta následně stejně zemřou) a nebo jim např sprejem znehodnotí kožich.."
Viděla jsem před pár lety ve zprávách, že aktivisté vypustili norky a že nemají šanci ve volné přírodě přežít atd. Asi o rok později v další reportáži bylo, že se norci, kteří se do naší krajiny dostali vypuštěním z kožešinových farem přemnožili a musí je vystřílet...
Norek je pěkná potvůrka a v naší přírodě si určitě poradí, ale nadělá taky dost škody.
A jak to vidím já ?
To je snad jasné ne.Těch pár lidí co jsou na tom závislí si najdou práci jinou, lepší, když je teď pracovních pozic víc než dost.
Uživatel s deaktivovaným účtem

bhk
napsal(a):
Příští týden se tímto má zabývat náš parlament - tedy zakázat chov nebo ne?
Údajně ofiko farem je zde 9 - zaznělo ve včerejší reportáži v tv prima - převažují lišky a norci a ne-ofiko až 19..
Osobně nesouhlasím s aktivisty, kteří tato zvířata bud vypustí (a ta následně stejně zemřou) a nebo jim např sprejem znehodnotí kožich..
Ale jsem všemi deseti pro zákaz.
Jak to vidíte vy?
Taktéž PRO ZÁKAZ. Jak jsem to včera viděla, musela jsem odejít. Moc to na mě působí na psychiku, ani jsem nemohla usnout. Co je člověk za zrůdu, takhle se chovat k živému tvorovi. Radši na to nemyslet.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Andrýsek3
napsal(a):
Taky jsem určitě pro zákaz. Kožešina není pro nás nijak důležitá a když jsem viděla jak zaživa stahují to zvíře, tekly mi slzy.
Stahování zvířete zaživa je už zakázané, takže v kontextu zákazu celého chovu je to OT.
V čem jsou životní podmínky norků důležitější než životní podmínky brojlerových kuřat, například?
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Stahování zvířete zaživa je už zakázané, takže v kontextu zákazu celého chovu je to OT.
V čem jsou životní podmínky norků důležitější než životní podmínky brojlerových kuřat, například?
To jsem viděla někde na netu. Nevím, jak to probíhá u nás.
V ničem, je to hrozný u všech zvířat.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Stahování zvířete zaživa je už zakázané, takže v kontextu zákazu celého chovu je to OT.
V čem jsou životní podmínky norků důležitější než životní podmínky brojlerových kuřat, například?
Nejsou důležitější, ale v případě těch kuřat jde aspoň o lidskou obživu, kdežto utrpení kožešinových zvířat je z důvodu lidské marnivosti, čili nepochopitelně zbytečné.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Stahování zvířete zaživa je už zakázané, takže v kontextu zákazu celého chovu je to OT.
V čem jsou životní podmínky norků důležitější než životní podmínky brojlerových kuřat, například?
Rozdíl je v tom, že kuře vyroste za pár týdnů a pak je s ním udělán krátký proces...ale máte pravdu i toto je děs běs, jenže prostě každej nemá na to koupit si kuře, co běhalo šťastně po dvoře.
Což je tedy smutný...
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Rozdíl je v tom, že kuře vyroste za pár týdnů a pak je s ním udělán krátký proces...ale máte pravdu i toto je děs běs, jenže prostě každej nemá na to koupit si kuře, co běhalo šťastně po dvoře.
Což je tedy smutný...
Ten cenový rozdíl není zase tak velký, spíš si myslím, že lidé neví, nebo nechtějí vědět jaké maso kupují a sáhnou po tom nejlevnějším a víc se nestarají.Komu trochu záleží na tom co jí investuje do masa z bio chovu, mnohdy stačí jen nekupovat třeba kuřata z Polska, krmené kdo ví čím a v jakých podmínkách a nekupovat maso z dovozu, ale z českých chovů. Rozdíl v ceně je pár korun ale v následné chuti obrovský.
Uživatel s deaktivovaným účtem

awake
napsal(a):
Co se dělá s těmi zvířaty po zabití? To se norek zabije, stáhne, a maso se vyhodí?
Dnes existuje několik firem co třeba vykupuje kůže králíků. Králíci jsou chovaní na maso a na kůžích které by jinak skončili v popelnici si chovatelé trošku přivydělají.
Norek se nejí.
no a ani s těmi králíky a nutriemi to není tak, jak si představujete. ono totiž, no, jatečná zralost není kožešinová zralost. k jídlu jsou králíci ve dvanácti týdnech, ale pořádná kožešina je z nich tak v osmi měsících a to ještě jen v zimě. králičí kožky se v naprosté většině melou do klobouků.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Sam 90210
napsal(a):
Ten cenový rozdíl není zase tak velký, spíš si myslím, že lidé neví, nebo nechtějí vědět jaké maso kupují a sáhnou po tom nejlevnějším a víc se nestarají.Komu trochu záleží na tom co jí investuje do masa z bio chovu, mnohdy stačí jen nekupovat třeba kuřata z Polska, krmené kdo ví čím a v jakých podmínkách a nekupovat maso z dovozu, ale z českých chovů. Rozdíl v ceně je pár korun ale v následné chuti obrovský.
Polský kuře jsem ještě neměla, kuřata kupuju od místní firmy, která si je sama vykrmuje a následně zpracovává, takže to nemohu posoudit.
A cenový rozdí velký je a není to řádově v desetikorunách za kilo, ale ve stovkách.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Norek se nejí.
no a ani s těmi králíky a nutriemi to není tak, jak si představujete. ono totiž, no, jatečná zralost není kožešinová zralost. k jídlu jsou králíci ve dvanácti týdnech, ale pořádná kožešina je z nich tak v osmi měsících a to ještě jen v zimě. králičí kožky se v naprosté většině melou do klobouků.
K jídlu jsou králíci ve 12ti týdnech? To je věk kdy cca. začínám s odstavem.
Co vím, chovatelé zabíjí králíky přibližně ve věku 3-4 měsíce a obry ještě déle
Že se nutrie nejí jsem nevěděla.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Norek se zabije, seberou mu kožich a zaplatí se za likvidaci zbytku..někde.
Nebo mají ty koncentrační tábory vlastní krematoria ?
To určitě.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Stahování zvířete zaživa je už zakázané, takže v kontextu zákazu celého chovu je to OT.
V čem jsou životní podmínky norků důležitější než životní podmínky brojlerových kuřat, například?
Není důležitější ani jedno. Jenže nenapravíte všechno najednou. Nemusí se dělat nic, však v klidu může lidstvo dál týrat řadu zvířat a říkat si - nebudeme zakazovat kožešinové farmy, jak by k tomu přišla kuřata? Nebudeme se pozastavovat nad podmínkami chovu vepřů na maso, jak by k tomu přišly nosnice v klecích?
Najednou se neudělalo nikdy nic. Ale krok za krokem jde zvládnout téměř všechno. Když se teď povede zbavit kožešinových farem a dovést lidi aspoň jakž takž k prohlédnutí, příště to může být třeba zákaz chovu slepic v klecích...
Uživatel s deaktivovaným účtem

awake
napsal(a):
K jídlu jsou králíci ve 12ti týdnech? To je věk kdy cca. začínám s odstavem.
Co vím, chovatelé zabíjí králíky přibližně ve věku 3-4 měsíce a obry ještě déle
Že se nutrie nejí jsem nevěděla.
Jestli odstavujete králíky ve třech měsících, tak fakt chudák vaše samice, ale to je vaše věc.
Brojlerový králík se poráží ve věku cca 80 dní. To je jedenáct týdnů. Samozřejmě záleží na plemeni krmení, vesnická směska tyhle přírůstky neudělá ani kdybyste se na hlavu stavěla a na trávě a tvrdém chlebu takhle nerostou ani masná plemena a hyly. Ale zase, to je věc těch chovatelů, jak dlouho chtějí mít králíky v králíkárně a kolik chtějí prokrmit krmiva, s věkem se totiž konverze snižuje - na kilogram přírůstku musíte nakrmit více krmiva.
No a obři, to je zase něco úplně jiného - a důvod, proč je to hobby plemeno. Je to stejný jako chovat na maso brahmánku. Taky se to fakt nevyplatí.
Nutrie se jí, ale opět, nutrii vykrmíte do jatečné velikosti mnohem rychleji, než dojde ke kožešinové zralosti. Ono jasný, můžete tu nutrii i toho králíka krmit až do kožešinové zralosti a pak mít teda kožešinu a zároveň i maso, které ale už bude tuhé, ne tak dobré jako z mladšího zvířete a to zvíře sežere tolik potravy, že těch pár korun za tu kožku to fakt nezachrání.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Atheira
napsal(a):
Není důležitější ani jedno. Jenže nenapravíte všechno najednou. Nemusí se dělat nic, však v klidu může lidstvo dál týrat řadu zvířat a říkat si - nebudeme zakazovat kožešinové farmy, jak by k tomu přišla kuřata? Nebudeme se pozastavovat nad podmínkami chovu vepřů na maso, jak by k tomu přišly nosnice v klecích?
Najednou se neudělalo nikdy nic. Ale krok za krokem jde zvládnout téměř všechno. Když se teď povede zbavit kožešinových farem a dovést lidi aspoň jakž takž k prohlédnutí, příště to může být třeba zákaz chovu slepic v klecích...
A zákazem zmizí poptávka jak? Nezmizí. Takže se dovezou kožešiny odjinud. Z čínských farem, nebo třeba z USA, kde se kožešinová zvířata loví v přírodě do čelisťových pastí.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
A zákazem zmizí poptávka jak? Nezmizí. Takže se dovezou kožešiny odjinud. Z čínských farem, nebo třeba z USA, kde se kožešinová zvířata loví v přírodě do čelisťových pastí.
Minimálně vyšší cena za dovoz znepříjemní nákup a bude horší shánění, když už nic jiného.
Uživatel s deaktivovaným účtem

asurwic
napsal(a):
Minimálně vyšší cena za dovoz znepříjemní nákup a bude horší shánění, když už nic jiného.
No když myslíte...
ono myslím si, že v norkovém kožichu se fakt nějaká ta koruna ztratí a shánění... dokud bude poptávka, tak bude i nabídka.
Uživatel s deaktivovaným účtem

skaia
napsal(a):
Tak se na to vykašleme úplně, že ano.
Zákazem nic nevyřešíte.
pokud jsou farmy povolené, je možné určit minimální podmínky a standardy k chovu a ty kontrolovat a vynucovat si jejich dodržování. takže máte aspoň něco.
když se v ČR kožešinové farmy zcela zakážou, kožešiny nezmizí, ale budou se dovážet z míst kde na nějaké podmínky chovu kašlou. případně to budou kožešiny divokých zvířat.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
A zákazem zmizí poptávka jak? Nezmizí. Takže se dovezou kožešiny odjinud. Z čínských farem, nebo třeba z USA, kde se kožešinová zvířata loví v přírodě do čelisťových pastí.
Jistě, že cokoliv se oficiálně zakáže, začne se následně provozovat ve větším měřítku nelegálně anebo se najdou cestičky, jak to legálně obejít. Ale z toho by nám nemělo plynout, že je lepší vše špatné raději povolit, nýbrž že je třeba postihovat ty, kteří porušují zákon, bojovat proti zlu minimálně tím, že na něj poukážeme, informovat veřejnost...
Dřív nikoho nenapadlo řešit, odkud pocházejí vejce z obchodu, dnes poměrně dost lidí odmítá kupovat vejce z klecového chovu.
Přístup "stejně nic nezměníme, tak je to jedno" je typický pro naše současné pokřivené myšlení, je jednou z příčin, že jsme tam, kde jsme.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Jestli odstavujete králíky ve třech měsících, tak fakt chudák vaše samice, ale to je vaše věc.
Brojlerový králík se poráží ve věku cca 80 dní. To je jedenáct týdnů. Samozřejmě záleží na plemeni krmení, vesnická směska tyhle přírůstky neudělá ani kdybyste se na hlavu stavěla a na trávě a tvrdém chlebu takhle nerostou ani masná plemena a hyly. Ale zase, to je věc těch chovatelů, jak dlouho chtějí mít králíky v králíkárně a kolik chtějí prokrmit krmiva, s věkem se totiž konverze snižuje - na kilogram přírůstku musíte nakrmit více krmiva.
No a obři, to je zase něco úplně jiného - a důvod, proč je to hobby plemeno. Je to stejný jako chovat na maso brahmánku. Taky se to fakt nevyplatí.
Nutrie se jí, ale opět, nutrii vykrmíte do jatečné velikosti mnohem rychleji, než dojde ke kožešinové zralosti. Ono jasný, můžete tu nutrii i toho králíka krmit až do kožešinové zralosti a pak mít teda kožešinu a zároveň i maso, které ale už bude tuhé, ne tak dobré jako z mladšího zvířete a to zvíře sežere tolik potravy, že těch pár korun za tu kožku to fakt nezachrání.
Proč by měla být samice chudák? Že má jeden až dva vrhy mladých za rok? Mám max.5 kusů takže bych neřekla, že je z toho strhaná. A ano klidně si nechám zabít mladé ve 4 měsících i když je to neekonomické. Já je mám prostě pro radost a pak až k jídlu .
Jsem pro zákaz farem ve světovém měřítku. Ale vím, že to je nereálný požadavek. Nicméně, začít se má od sebe, tudíž zakázat farmy doma, je alespoň krok správným směrem. Kolik lidí tady má na kožich? Já bych si tipla, že stejně většina kožešin půjde někam za hranice. A i když se třeba mýlím a měl by se zvyšovat dovoz tak osvěta, zvýšení cla a jiné a jiné. V době umělých kožešin k nerozeznání od pravých není nutné zabíjet zvířata.
A o humálním usmrcování si myslím svoje.
awake
napsal(a):
Proč by měla být samice chudák? Že má jeden až dva vrhy mladých za rok? Mám max.5 kusů takže bych neřekla, že je z toho strhaná. A ano klidně si nechám zabít mladé ve 4 měsících i když je to neekonomické. Já je mám prostě pro radost a pak až k jídlu .
Můžu se jen tak pro zajímavost zeptat, čím krmíte? Moje máma zhuškaná ostaními chovateli, začala krmit granulema jak nosnice, tak králíky. Tak jsme jí s bráchou řekli, že jestli míní chovat takhle, tak to si to můžem rovnou kupovat. Navíc po smrti babči už na to stejně neměla peníze, takže sušíme seno, sadíme řepu, seče jetel, nosí jim pampelišku, kupuje se zrní(oves, žito) A králík na zabití...mnohdy skoro roční. No ať.
amiš
napsal(a):
Jsem pro zákaz farem ve světovém měřítku. Ale vím, že to je nereálný požadavek. Nicméně, začít se má od sebe, tudíž zakázat farmy doma, je alespoň krok správným směrem. Kolik lidí tady má na kožich? Já bych si tipla, že stejně většina kožešin půjde někam za hranice. A i když se třeba mýlím a měl by se zvyšovat dovoz tak osvěta, zvýšení cla a jiné a jiné. V době umělých kožešin k nerozeznání od pravých není nutné zabíjet zvířata.
A o humálním usmrcování si myslím svoje.
Ano, začnu u sebe s tím, že si nikdy nekoupím pravou kožešinu. A byla bych ráda, kdyby ti, co mají možnost něco vykonat - konali. Ať se to týká chovu čehokoliv, či registrace psů a postihování množíren. Za to je ostatně všichni platíme...nebo snad někdo jiný?
lesnížínka
napsal(a):
Ano, začnu u sebe s tím, že si nikdy nekoupím pravou kožešinu. A byla bych ráda, kdyby ti, co mají možnost něco vykonat - konali. Ať se to týká chovu čehokoliv, či registrace psů a postihování množíren. Za to je ostatně všichni platíme...nebo snad někdo jiný?
Nevím, proč se diskuze stáčí jen na kožešinová zvířata. Drůbež, prase, ovce, králík, kráva se také zabíjí a nemyslete si, že netrpí. Pokud chcete něco změnit, přesvědčujte lidi aby nenosili kožené věci (i postroje, vodítka atd.), nejedli nic živočišného původu. Navíc zákazem se zvýší cena kožešin, což povede k ilegálnímu chovu, který nebude možno kontrolovat. Navíc si myslím že 9 chovů se dá snadno kontrolovat. Záběry, kolují po netu jsou nedůvěryhodné, protože zvířata žijící ve stresu budou žrát mladé, nebo jejich kožka bude poškozená, tudíž neprodejná.
lesnížínka
napsal(a):
Můžu se jen tak pro zajímavost zeptat, čím krmíte? Moje máma zhuškaná ostaními chovateli, začala krmit granulema jak nosnice, tak králíky. Tak jsme jí s bráchou řekli, že jestli míní chovat takhle, tak to si to můžem rovnou kupovat. Navíc po smrti babči už na to stejně neměla peníze, takže sušíme seno, sadíme řepu, seče jetel, nosí jim pampelišku, kupuje se zrní(oves, žito) A králík na zabití...mnohdy skoro roční. No ať.
Krmím granule bez léčiva + oves. Seno mám za pár kaček. Kojícím na jaře - v létě pampelišky ze zahrady. Sem tam jablíčko a mrkev. Mám jen 3-5 ks střeďáků
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.151.25
jahodapavel
napsal(a):
Nevím, proč se diskuze stáčí jen na kožešinová zvířata. Drůbež, prase, ovce, králík, kráva se také zabíjí a nemyslete si, že netrpí. Pokud chcete něco změnit, přesvědčujte lidi aby nenosili kožené věci (i postroje, vodítka atd.), nejedli nic živočišného původu. Navíc zákazem se zvýší cena kožešin, což povede k ilegálnímu chovu, který nebude možno kontrolovat. Navíc si myslím že 9 chovů se dá snadno kontrolovat. Záběry, kolují po netu jsou nedůvěryhodné, protože zvířata žijící ve stresu budou žrát mladé, nebo jejich kožka bude poškozená, tudíž neprodejná.
Ano, naprostý souhlas. Člověk s vyjímkou novorozence žádné živočišné produkty ke své výživě nepotřebuje. Typem chrupu a typem zažívání jsme plodožravci. Spousta vrcholových sportovců dnes jsou vegani. Tělo si stejně všechny bílkoviny ať už jsou získané z vajec, masa nebo luštěnin, sóji atd. rozloží na jednoduché aminokyseliny a ty si potom sestaví, aby byly jeho tělu vlastní. Je jedno tedy z čeho si to tělo vezme. Dá se opravdu žít zdravě bez týrání zvířat, ba právě naopak - dá se bez živočišných produktů žít mnohem zdravěji.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ano, naprostý souhlas. Člověk s vyjímkou novorozence žádné živočišné produkty ke své výživě nepotřebuje. Typem chrupu a typem zažívání jsme plodožravci. Spousta vrcholových sportovců dnes jsou vegani. Tělo si stejně všechny bílkoviny ať už jsou získané z vajec, masa nebo luštěnin, sóji atd. rozloží na jednoduché aminokyseliny a ty si potom sestaví, aby byly jeho tělu vlastní. Je jedno tedy z čeho si to tělo vezme. Dá se opravdu žít zdravě bez týrání zvířat, ba právě naopak - dá se bez živočišných produktů žít mnohem zdravěji.
Baštěte si třeba kameny, ale necpěte to dětem, psům a ostatním lidem. Maso se dá jíst i bez týrání zvířat.
Andrýsek3
napsal(a):
Taky jsem určitě pro zákaz. Kožešina není pro nás nijak důležitá a když jsem viděla jak zaživa stahují to zvíře, tekly mi slzy.
Maso taky není důležité, aspoň v takovém množství jež se u nás konzumuje. Nosíte kožené boty? Jezdíte na koženém sedle? Proč když jsou dnes syntetické materiály?
jahodapavel
napsal(a):
Maso taky není důležité, aspoň v takovém množství jež se u nás konzumuje. Nosíte kožené boty? Jezdíte na koženém sedle? Proč když jsou dnes syntetické materiály?
Kožené boty nosím, ale kvůli nim se krávy nezabíjí, je to vedlejší produkt. Kožená kozačka mi vydržela 15let, svršek stále krásný, rozpadla se PU podrážka. Tak asi proto. Maso jím, ale dá se říct, že málo,2x týdně. Když jsem byla dítě, bylo to ještě míň, tady na vesnici se maso jedlo víceméně jen v neděli. Mléčné výrobky jím, ale mléko jsem dost omezila po tom, co jsem si přečetla, že dnešní kráva nadojí jednou tolik, co kráva před x lety Čím to asi? Krávy dojí jak šílené, kuřata vyrostou do jateční váhy za měsíc a my tady chcípáme na raka a ještě se tomu mnozí diví...? Kuře jím tak jednou za půl roku, hovězím mám z místního bio chovu. Vepřové bohužel jím, normální"..občas. Salámy a šunky nekupujem, ale někdy mám chuť na krkovičku či panenku Nejsem tedy žádný fanatik, ale snažím se to všechno alespoň eliminovat v duchu hesla, vlk se nažral a koza zůstala celá"
A ještě zkušenost z rodiny: sestřenky jsou vegetariánky, ne kvůli zdraví, ale proti zabíjení právě. Tím pádem, nějak zdravost stravy neřeší, hlavně nejíst to maso. Obě jsou obézní, protože se dojídají sladkostma, rozhodně nemají vyvážený jídelníček. Tohle určitě dobrá cesta není. Pokud vegetariánství, tak jedině jako životní styl...
lesnížínka
napsal(a):
A ještě zkušenost z rodiny: sestřenky jsou vegetariánky, ne kvůli zdraví, ale proti zabíjení právě. Tím pádem, nějak zdravost stravy neřeší, hlavně nejíst to maso. Obě jsou obézní, protože se dojídají sladkostma, rozhodně nemají vyvážený jídelníček. Tohle určitě dobrá cesta není. Pokud vegetariánství, tak jedině jako životní styl...
Joo, tlustých vegetariánů, co spásají sušenky je habakuk. Vaše sestřenky rozhodně nejsou žádná výjimka. Já se na vegetariánství taky dala z etických důvodů a ze začátku nekoukala na to, jak žiju... Já zase ale nejedla vůbec nic (byla jsem k tomu ještě posedlá svou váhou, takže jsem si dost zadělávala na problémy.) Rozsvítilo se mi, začala jsem se zajímat o to, co jím. Postupně přešla na veganství a musím potvrdit, že jinak, než jako životní styl, který toho člověka zároveň baví (jak já třeba miluju zdravé pečení a celkově přípravu veganského - ale zdravého - jídla!), to nejde. Člověk si k tomu prostě sám musí najít cestu, vědět, že to on to tak chce a že se o to chce fakt zajímat, ne jen vyřadit z jídelníčku to a ono. Protože vyřadit jen maso/živočišné produkty, je jen takové povrchní řešení, jestli se u toho člověk chce udržet a brát to vážně, musí do toho zabřednout. Ale jako jo, občas si dám nějakou nezdravou čuňárnu. Ale zase si jsem jistá, že jím tak zdravě, že mi to jednou za čas fakt neublíží.
Já třeba zase miluju raw stravu a celkově jím hlavně zeleninu, ne proto že bych byla vegan, nebo vegetarián, ale prostě mi to chutná, maso mi až tak nejede, max.1x týdně kuřecí řízky to je tak všechno.Horší je to s přítelem a psem, to jsou fakt masožravci a každý den musí být něco z masa, přes to nejde vlak. Maso ani mleko a vejce moc nekupuju, všechno máme domácí, ale když už něco z toho doma chvíli chybí, třeba to kuřecí tak sáhnu jen po masu z bio chovu a v chuti je v tom fakt rozdíl, oproti masu které jsme ještě před pár lety kupovali a neřešili jsme odkud, oplatí se za to připlatit, však se nám to časem vrátí na něčem jiném, třeba na zdraví. Kravská kůže, která se používá třeba na boty je vedlejší produkt, maso, kůže, kopyta, všechno se zužitkuje. U kožešin je to něco jiného. Z takových činčil se udělá kabát, zbytečnost co si koupí jenom lemra co si nevidí do huby. Na takové oblečení normální pracující občan ČR platově ani nedosáhne. Nad sebou by se měli zamyslet hlavně takoví lidé. Jsem za to, že maso se jíst dá, aniž by zvířata musela zbytečně trpět, stačí trochu přemýšlet, nebo se omezit ve zbytečnostech, nekupovat kebaby a maso z dovozu a trochu si připlatit za kvalitní bio výrobky, či přímo kupovat od domácích farmářů.
Uživatel s deaktivovaným účtem

lesnížínka
napsal(a):
Kožené boty nosím, ale kvůli nim se krávy nezabíjí, je to vedlejší produkt. Kožená kozačka mi vydržela 15let, svršek stále krásný, rozpadla se PU podrážka. Tak asi proto. Maso jím, ale dá se říct, že málo,2x týdně. Když jsem byla dítě, bylo to ještě míň, tady na vesnici se maso jedlo víceméně jen v neděli. Mléčné výrobky jím, ale mléko jsem dost omezila po tom, co jsem si přečetla, že dnešní kráva nadojí jednou tolik, co kráva před x lety Čím to asi? Krávy dojí jak šílené, kuřata vyrostou do jateční váhy za měsíc a my tady chcípáme na raka a ještě se tomu mnozí diví...? Kuře jím tak jednou za půl roku, hovězím mám z místního bio chovu. Vepřové bohužel jím, normální"..občas. Salámy a šunky nekupujem, ale někdy mám chuť na krkovičku či panenku Nejsem tedy žádný fanatik, ale snažím se to všechno alespoň eliminovat v duchu hesla, vlk se nažral a koza zůstala celá"
Čím to je?
důkaz evoluce v praxi a názorný příklad, jak funguje jednostranná selekce na jeden znak. vlastně je to stejný jako NO se zadkem až k zemi. když budete vybírat pořád a neustále po mnoho generací jen krávy, co dávají opravdu hodně mlíka, a budete na ně pouštět jen býky, jejichž matky byly úplně nejlepší dojnice a jejichž dcery dojí ještě víc, tak výsledkem bude právě dnešní holštýnka, která radši chcípne, a to doslova, než by ubrala na dojivosti. všechno ostatní dřív přijde o mlíko, ale holštýnka se metabolicky sesype, jakmile nemá dokonale spočítanou krmnou dávku. není v tom žádné tajemství nebo chemie, ale prostě neúprosná selekce. český strakatý skot, který má dojivost poloviční, se buď překřížil s holštýnem, aby dojil taky hodně, nebo se převádí na chov bez tržní produkce mléka, protože kráva, co dneska nadojí max dvacet, pětadvacet litrů denně, na sebe v dnešních podmínkách tlaku na cenu prostě nevydělá.
to stejný brojlerová kuřata. to je výsledek promakaného systému liníí, z nichž každá se selektuje trochu jinak, aby na konci vznikli rodiče brojlerů, zvířata s pokaženým vnímáním sytosti, která žerou dokud je světlo a dokud je co. drží se v celoživotní restrikci, kdy je jim nasypáno jen pár desítek procent toho, co by chtěli sežrat, aby se dožili pohlavní dospělosti. no a jejich potomkům se pak svítí většin dne a v krmítkách mají pořád plno, takže dělají to, na co jsou vyšlechtěna: neustále žerou. několik procent z toho už v průběhu výkrmu klepne pepka a značná část zbytku se nemůže sama pohybovat, takové brojlerové kuře musí být zabito v tom měsíci věku, protože dýl prostě žít nemůže. ale opět, nejsou v tom žádné hormony ani chemie. jen brutální selekce na rychlý růst bez ohledu na životaschopnost a tabulková krmná směs s extra vychytaným poměrem živin.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Libové kuře. Kde. Ale tak můžu to dát ven ptáčkům. Tak pětina je úplně nejedlá..fuj.
Zdravé být nemůže, když se cpe něčím jako tohle: sojový loupaný extrahovaný šrot toastovaný (GMO), uhličitan vápenatý, palmový tuk, chlorid sodný, dihydrogenfosforečnan vápenatý,...
Jasně, někdo namítne, že půda je zamořená..tolik jako krmné směsi pro kuřata ale určitě ne a slépka na dvorku také chodí..a běhá..tolik tuku prostě nemá..ale je to drahé.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Čím to je?
důkaz evoluce v praxi a názorný příklad, jak funguje jednostranná selekce na jeden znak. vlastně je to stejný jako NO se zadkem až k zemi. když budete vybírat pořád a neustále po mnoho generací jen krávy, co dávají opravdu hodně mlíka, a budete na ně pouštět jen býky, jejichž matky byly úplně nejlepší dojnice a jejichž dcery dojí ještě víc, tak výsledkem bude právě dnešní holštýnka, která radši chcípne, a to doslova, než by ubrala na dojivosti. všechno ostatní dřív přijde o mlíko, ale holštýnka se metabolicky sesype, jakmile nemá dokonale spočítanou krmnou dávku. není v tom žádné tajemství nebo chemie, ale prostě neúprosná selekce. český strakatý skot, který má dojivost poloviční, se buď překřížil s holštýnem, aby dojil taky hodně, nebo se převádí na chov bez tržní produkce mléka, protože kráva, co dneska nadojí max dvacet, pětadvacet litrů denně, na sebe v dnešních podmínkách tlaku na cenu prostě nevydělá.
to stejný brojlerová kuřata. to je výsledek promakaného systému liníí, z nichž každá se selektuje trochu jinak, aby na konci vznikli rodiče brojlerů, zvířata s pokaženým vnímáním sytosti, která žerou dokud je světlo a dokud je co. drží se v celoživotní restrikci, kdy je jim nasypáno jen pár desítek procent toho, co by chtěli sežrat, aby se dožili pohlavní dospělosti. no a jejich potomkům se pak svítí většin dne a v krmítkách mají pořád plno, takže dělají to, na co jsou vyšlechtěna: neustále žerou. několik procent z toho už v průběhu výkrmu klepne pepka a značná část zbytku se nemůže sama pohybovat, takové brojlerové kuře musí být zabito v tom měsíci věku, protože dýl prostě žít nemůže. ale opět, nejsou v tom žádné hormony ani chemie. jen brutální selekce na rychlý růst bez ohledu na životaschopnost a tabulková krmná směs s extra vychytaným poměrem živin.
Ano bodlinko, je to přesně, jak píšete. Když jsme bydleli na venkově, pracovala jsem v zemědělské firmě, nebylo vyjímkou, že holštýny nadojily po otelu i 50- 60 l denně, dojily se 3x denně (chudáci) krmivo jim míchaly speciální vozy, přesně na míru, kromě senáže a siláže. Ty kravky v životě trávu a zelené neviděly. Je fakt, že na jatka chodily poměrně brzy, mléko od nich chutnalo taky úplně jinak, než od kravky mojí tety( český strak. skot), která se pásla na louce i se podstatně déle dožila.50 l nenadojila ani náhodou, dojila se 2x denně, mléka měla méně, ale v úplně jiné kvalitě. Měla prostě lepší život, než holštýn ve velkochovu. Bohužel, doba je taková všechno je kvůli zisku a ceně na trhu. Vždyť jen ten chov slepic v klecích. Slepice-hrabavá drůbež, její snad nejpřirozenější činnost hrabání, kde si v kleci na roštu zahrabe? Méli jsme slepice doma, jednou se nám naskytla možnost vzít si roční z drůbežárny, vzali jsme 5 kousků, když vyšly poprvé jednou ráno ven z kurníku s ostatními našimi, čuměly, jak tele na nové vrata, neuměly se v trávě ani pořádně pohybovat. Naštěstí velmi rychle pochopily a zanedlouho běhaly a hrabaly s našimi po louce. Když se setmělo, přirozeně šly spát a ne, aby se jim svítilo. A vejce taky nesly, jasně, že ne tolik, jak v kleci.https://www.stream.cz/jidlo-s-r-o/10003581-kure-2-porazka Bohužel, to je velkochov, tak je to i s ostatními zvířaty. Zisk, peníze, ceny a zase zisk. Je mi z toho moc smutno.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Ano bodlinko, je to přesně, jak píšete. Když jsme bydleli na venkově, pracovala jsem v zemědělské firmě, nebylo vyjímkou, že holštýny nadojily po otelu i 50- 60 l denně, dojily se 3x denně (chudáci) krmivo jim míchaly speciální vozy, přesně na míru, kromě senáže a siláže. Ty kravky v životě trávu a zelené neviděly. Je fakt, že na jatka chodily poměrně brzy, mléko od nich chutnalo taky úplně jinak, než od kravky mojí tety( český strak. skot), která se pásla na louce i se podstatně déle dožila.50 l nenadojila ani náhodou, dojila se 2x denně, mléka měla méně, ale v úplně jiné kvalitě. Měla prostě lepší život, než holštýn ve velkochovu. Bohužel, doba je taková všechno je kvůli zisku a ceně na trhu. Vždyť jen ten chov slepic v klecích. Slepice-hrabavá drůbež, její snad nejpřirozenější činnost hrabání, kde si v kleci na roštu zahrabe? Méli jsme slepice doma, jednou se nám naskytla možnost vzít si roční z drůbežárny, vzali jsme 5 kousků, když vyšly poprvé jednou ráno ven z kurníku s ostatními našimi, čuměly, jak tele na nové vrata, neuměly se v trávě ani pořádně pohybovat. Naštěstí velmi rychle pochopily a zanedlouho běhaly a hrabaly s našimi po louce. Když se setmělo, přirozeně šly spát a ne, aby se jim svítilo. A vejce taky nesly, jasně, že ne tolik, jak v kleci.https://www.stream.cz/jidlo-s-r-o/10003581-kure-2-porazka Bohužel, to je velkochov, tak je to i s ostatními zvířaty. Zisk, peníze, ceny a zase zisk. Je mi z toho moc smutno.
Ale tak zisk... on ten zemědělec nežije ze vzduchu, něco vydělat potřebuje.
ono problém je jinde - v tlaku na cenu. ten zemědělec nemůže prodávat dráž - a chovat zvířata s menší užitkovostí, na větším prostoru... už teď jedou leckdy pod náklady. ale lidi chtějí jen levné maso, levné vejce, levné mléko. jen menšina koupí nějaké bio nebo volný výběh nebo tak.
Mamka má slepice...říkám jim šťastné slepice Jsou chované ve chlévě, kde mají hřad. Pravda, teď už tam s nima nebydlí čuníci, takže se zábavou si musí vystačit samy Mají volný vstup dovnitř-ven, takže režim si řídí samy(či podle Jitřenky ) K dispozici mají dvorek s hnojem, kam si sype bioodpad s volným průchodem do humna(sadu), neměřila jsem ale bude to cca 3000m2 - kde si celý den hrabou v trávě dle libosti. Dostanou i žito, mačkané brambory se šrotem, strouhané cukety, řepu. Užívají si i důchodu, nijak neukrácené na stravě a umřou stářím
Uživatel s deaktivovaným účtem

Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Ale tak zisk... on ten zemědělec nežije ze vzduchu, něco vydělat potřebuje.
ono problém je jinde - v tlaku na cenu. ten zemědělec nemůže prodávat dráž - a chovat zvířata s menší užitkovostí, na větším prostoru... už teď jedou leckdy pod náklady. ale lidi chtějí jen levné maso, levné vejce, levné mléko. jen menšina koupí nějaké bio nebo volný výběh nebo tak.
No ano, přesně tak jsem to myslela a máte pravdu. Ještě se zhodnotí a využije kravský hnůj na elektrárnu na bioplyn.
K hlasování o zákonu se poslanci nakonec nedostali.
http://zpravy.idnes.cz/poslanci-nakrocili-k-zakazu-farem-se-zviraty-pro-kozesiny-pnu-/domaci.aspx?c=A161108_173404_domaci_kop.
bhk
napsal(a):
K hlasování o zákonu se poslanci nakonec nedostali.
http://zpravy.idnes.cz/poslanci-nakrocili-k-zakazu-farem-se-zviraty-pro-kozesiny-pnu-/domaci.aspx?c=A161108_173404_domaci_kop.
A kdo od nich čekal něco jiného.
lesnížínka
napsal(a):
Mamka má slepice...říkám jim šťastné slepice Jsou chované ve chlévě, kde mají hřad. Pravda, teď už tam s nima nebydlí čuníci, takže se zábavou si musí vystačit samy Mají volný vstup dovnitř-ven, takže režim si řídí samy(či podle Jitřenky ) K dispozici mají dvorek s hnojem, kam si sype bioodpad s volným průchodem do humna(sadu), neměřila jsem ale bude to cca 3000m2 - kde si celý den hrabou v trávě dle libosti. Dostanou i žito, mačkané brambory se šrotem, strouhané cukety, řepu. Užívají si i důchodu, nijak neukrácené na stravě a umřou stářím
Nebo na TBC. Já osobně bych vejce z takového chovu nedal ani psům. Každý druhý vrabec má tbc a pokud jsou slepice starší mohou jej vylučovat. Udělat si z takových vajec majonézu je hazard. slepice se musí po 2. snášce měnit.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
No ano, přesně tak jsem to myslela a máte pravdu. Ještě se zhodnotí a využije kravský hnůj na elektrárnu na bioplyn.
Ale ta elektrárna se musí postavit a to něco stojí. návratnost je 15 let. a do toho přijde situace jako nyní, kdy výkupní cena 1l mléka je 6 kč a náklady 7,5okč. a z cěho chcete splácet úvěr?