Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97
Zdravím!
Chová tady někdo pod AKC, nebo se v tom vyzná a byl by ochotný poradit?
Mám v tom úplně zmatek.
Dovezla jsem chovný pár amerického národního plemene, které zatím není uznané FCI. Nedovezla jsem ho z USA, ale z jiných zemí. Protože ale oba psi splnili všechna kritéria chovu požádala jsem o registraci pod AKC. Bez problémů vyhověli a nyní jsou oba zaregistrovaní v AKC. Došlo mi potvrzení a registrační karty. Nikoliv však rodokmeny. Ty se musí zakoupit. Člověk si i může vybrat kolikagenerační rodokmen chce a podle toho platí. Už jenom to je takový divný! Američtí chovatelé prý dávají rodokmeny jen ke štěňatům, které jsou dále určená k chovu. Ti co jsou "na mazla" mají jenom záznam v registru AKC. Dostane se jen taková karta se základními údaji o štěněti a jsou tam zaznamenaní jen rodiče, další předci ne.
Protože povolení k chovu je na oba psy vydané, tak mi PP zašlou. Snad, doufám...
Co ale nechápu - na stránkách AKC je jasně napsáno, že se registrují jen štěňata narozená na území USA. Přesto mi je bezproblémů, po doložení všech dokladů, zaregistrovali. Dokonce jsou ochotní zaregistrovat i případné potomky tohoto páru!
Nevíte někdo jak to je?
Pod AKC se hodně chová v Rusku, takže to asi normálně jde. Ono to mají nastavený tak, že vydají PP na vše, co má rodiče registrované u AKC. S těma PP je to tak, že spousta chovatelů PP nedává, novým majitelům předají jen registraci štěněte a když chce nový majitel PP, musí si o něj zažádat a zaplatit si ho sám.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97
Díky za reakci.
Asi to jde, ale oni mají opravdu na stránkách napsáno, že registrují jen štěňata narozená na území USA.
Mně tedy k registraci obou psů nestačilo jen doložit, že mají rodiče u AKC. Chtěli fotky ze všech možných stran, snad jen seshora ne a co hlavně, tak zaslat "papírovou" poštou ofiko RTG DKK, DLK, OCD a patelly. A ještě všechny dostupné genetické testy z akreditované laborky.
Co vůbec asi neřeší jsou zuby a výška. Je to takový zvláštní a oproti chovu pod FCI je tam míň buzerace a člověk nemusí být členem žádného klubu. Řekla bych, že to berou tak, že za svoje odchovy je zodpovědný především chovatel a on si udělá dobrou vizitku, anebo ostudu a brzy skončí. Docela se mi tahle filosofie líbí.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Díky za reakci.
Asi to jde, ale oni mají opravdu na stránkách napsáno, že registrují jen štěňata narozená na území USA.
Mně tedy k registraci obou psů nestačilo jen doložit, že mají rodiče u AKC. Chtěli fotky ze všech možných stran, snad jen seshora ne a co hlavně, tak zaslat "papírovou" poštou ofiko RTG DKK, DLK, OCD a patelly. A ještě všechny dostupné genetické testy z akreditované laborky.
Co vůbec asi neřeší jsou zuby a výška. Je to takový zvláštní a oproti chovu pod FCI je tam míň buzerace a člověk nemusí být členem žádného klubu. Řekla bych, že to berou tak, že za svoje odchovy je zodpovědný především chovatel a on si udělá dobrou vizitku, anebo ostudu a brzy skončí. Docela se mi tahle filosofie líbí.
ano, takhle to američani opravdu berou a opravdu nechápu principy chovu v Evropě :) A ano, souhlasím s vámi, že ten systém je lepší, ale to je bohužel mentalitou těch lidí... v Evropě by toto možné nebylo - stačí se podívat, co se děje v "pseudochovu pod UCI"
Dále - ano, píšou, že registrují pouze zvířata narozená na území USA, ale třeba moje štěňata jsou pod AKC i ASCA běžně registrovaná novými majiteli - stačí doložit původ alespoň jednoho z rodičů, že se narodil v USA (v případě ASCA je to složitější, ale to je díky tomu, že zastřešují jen naše plemeno).
Jinak co se jejich health-breeding programu týče, tak záleží, co máte za plemeno - u některých neřeší nic, u jiných všechno.
Jinak nevím jestli to víte, ale doporučuji si zažádat o registraci pod FCI, jinak se s výstavami můžete rozloučit - sice budete vystavovat jako NON-FCI, ale budete moci... To samé co se chovu týče - nejsem si jistá, že vám ČMKU povolí chovat pod AKC v ČR.
aneleh
napsal(a):
ano, takhle to američani opravdu berou a opravdu nechápu principy chovu v Evropě :) A ano, souhlasím s vámi, že ten systém je lepší, ale to je bohužel mentalitou těch lidí... v Evropě by toto možné nebylo - stačí se podívat, co se děje v "pseudochovu pod UCI"
Dále - ano, píšou, že registrují pouze zvířata narozená na území USA, ale třeba moje štěňata jsou pod AKC i ASCA běžně registrovaná novými majiteli - stačí doložit původ alespoň jednoho z rodičů, že se narodil v USA (v případě ASCA je to složitější, ale to je díky tomu, že zastřešují jen naše plemeno).
Jinak co se jejich health-breeding programu týče, tak záleží, co máte za plemeno - u některých neřeší nic, u jiných všechno.
Jinak nevím jestli to víte, ale doporučuji si zažádat o registraci pod FCI, jinak se s výstavami můžete rozloučit - sice budete vystavovat jako NON-FCI, ale budete moci... To samé co se chovu týče - nejsem si jistá, že vám ČMKU povolí chovat pod AKC v ČR.
Když bude chovat pod AKC, tak to s ČMKU nemá nic společného, ta spadá pod FCI. Pokud by chtěl chovat a vystavovat pod FCI, tak si musí jedince s AKC PP nechat napsat do FCI plemenky, což není problém.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.102.60
"Američtí chovatelé prý dávají rodokmeny jen ke štěňatům, které jsou dále určená k chovu. Ti co jsou "na mazla" mají jenom záznam v registru AKC. Dostane se jen taková karta se základními údaji o štěněti a jsou tam zaznamenaní jen rodiče, další předci ne."
Je to trochu jinak. Chovatel pouze zaregistruje vrh, AKC mu pak posle prislusny pocet prihlasek k registraci jednotlivych stenat. Novy majitel pak dostane stene s prihlaskou (na ktere je individualni registracni cislo) a je na nem, jestli sveho psa zaregistruje nebo ne. Zalezi na dohode mezi chovatelem a novym majitelem, jestli stene ma narok na plnou registraci nebo limitovanou. Pokud se dohodnou na limitovane, pak je na prihlasce v kolonce "Registration type" zacerneno (necitelne) dalsi cislo. Stene s plnou registraci (cili "urcene k chovu") je vetsinou o par set dolaru drazsi.
Pokud se novy majitel rozhodne stene zaregistrovat, pak je na nem, jestli chce jen 'zakladni' balicek, ve kterem je registracni certifikat, nebo si priplati za tri- nebo ctyrgeneracni rodokmen. Takze pes s limitovanou registraci muze dostat rodokmen a naopak pes s plnou registraci dostane jen ten certifikat a s tim lze chodit na vystavy i chovat. Tj. certifikat versus rodokmen nema nic spolecneho s tim, jestli ma pes plnou nebo limitovanou registraci.
Ja jsem za zakladni balicek (ten certifikat) zaplatila $30, k tomu jsem si koupila ctyrgeneracni pedigree za $25 tj. celkem jsem platila $55. Psa mam s plnou registraci (AUO).
O jake plemeno se jedna, jestli vam nevadi to napsat verejne? Odhaduju MAS?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.150.97
Moc děkuji Sugar467 - konečně v tom mám celkem jasno.
Ano, jedná se o MAS.