Chtěla bych se zeptat, jak asi dlouho se štěňata přezubují? Naše má 4 měsíce a dnes jsem objevila, že se mu začínají uvolňovat řezáky, jeden zub už chyběl a roste pod ním nový. Četla jsem, že někdo přidává v tomto období vápník. Máme mu něco pořídit nebo stačí kvalitní granule- občas s jogurtem? Díky moc za rady.
lerry
napsal(a):
Chtěla bych se zeptat, jak asi dlouho se štěňata přezubují? Naše má 4 měsíce a dnes jsem objevila, že se mu začínají uvolňovat řezáky, jeden zub už chyběl a roste pod ním nový. Četla jsem, že někdo přidává v tomto období vápník. Máme mu něco pořídit nebo stačí kvalitní granule- občas s jogurtem? Díky moc za rady.
U každého psa je délka přezubení individuální. Můj pes byl přezuben během 14ti dní jiným to trvá klidně dva měsíce!
Na to zda přidávat vápník taky není jednoduchá odpověd někdo říká že ano druhý že pokud se krmí kvalitními granulemi tak že není zapotřebí. Já jsem pro aby se přidával, zvláště pak u psů kterým mají stát uši. Ale třeba mě někdo mojí domněnku vyvrátí.
lerry
napsal(a):
Prezubovani zoubku je opravdu dost individualni, ale pri jakekoli delce neni duvodu k nepokojum. Je to stejne jako u deti. Co se tyka vapniku rikam rozhodne ne. POkud tedy krmite kvalitnimu granulemi obsahuji denni davku Ca ve spravnem pomeru k P, vit. D atd... Pokud mate stene velkeho plemene krmte stenecimi granulemi pro velka plemena a naopak. Nadbytek vapniku psikovi skodi, uklada se do kosti a chrupavek a tim dochazi k predcasne osifikaci. A tim muze dojit ke spatnemu vyvoji kloubu. Na druhou stranu stejne kdyz pridate vapnik a uz ne fosfor, tak to pozadovany ucinek mit nebude. Ja jsem rozhodne pro to ke kvalitnim granulim nic nepridavat.
janii
napsal(a):
Prezubovani zoubku je opravdu dost individualni, ale pri jakekoli delce neni duvodu k nepokojum. Je to stejne jako u deti. Co se tyka vapniku rikam rozhodne ne. POkud tedy krmite kvalitnimu granulemi obsahuji denni davku Ca ve spravnem pomeru k P, vit. D atd... Pokud mate stene velkeho plemene krmte stenecimi granulemi pro velka plemena a naopak. Nadbytek vapniku psikovi skodi, uklada se do kosti a chrupavek a tim dochazi k predcasne osifikaci. A tim muze dojit ke spatnemu vyvoji kloubu. Na druhou stranu stejne kdyz pridate vapnik a uz ne fosfor, tak to pozadovany ucinek mit nebude. Ja jsem rozhodne pro to ke kvalitnim granulim nic nepridavat.
My zrovna řešíme stejný problém. Naše skoro 4 měs. štěndo LR začíná přezubovat a olizovat omítky, asi mu chybí vápník. Krmíme ale Acanou Puppy Large Breed, takže asi nic přidávat nebudeme. Na radu chovatele máme doma Calciplus, ale nedáváme. Co myslíte? Máme dávat?
D.
dalish
napsal(a):
My zrovna řešíme stejný problém. Naše skoro 4 měs. štěndo LR začíná přezubovat a olizovat omítky, asi mu chybí vápník. Krmíme ale Acanou Puppy Large Breed, takže asi nic přidávat nebudeme. Na radu chovatele máme doma Calciplus, ale nedáváme. Co myslíte? Máme dávat?
D.
pokud už pes i olizuje omítku tak vám dává jasně najevo že mu chybí vápník. Vůbec bych nepochybovala a hned začala přidávat!
lerry
napsal(a):
Výměna zubů je opravdu dost individuální. U některých pejsků dojde k výměně a ani to člověk nepostřehne, u jiného je to někdy nemalé trápení pro všechny strany. Většinou nové – trvalé zuby vytlačí mléčné, tedy mléčné vypadnou, aby uvolnily místo zubům trvalým. Orientačně jsou zuby vyměněné do 6 měsíce věku.
Ovšem u malých plemen, speciálně např. u jorků jsou dost často se špičáky problémy. Mléčné ne a ne vypadnout, a nové tak rostou křivě. U velkých plemen jsou tyto problémy spíš raritou a s výměnou zubů nebývají problémy. Máte-li malé plemeno, hlídejte si výměnu zejména špičáků, jestli to netrvá příliš dlouho (normální je několik dní, orientačně snad 10 dní – ale u každého psa se to může různit!). Pokud se vám zdá, že je to už příliš dlouho, nový špičák (či jiný zub) už je příliš velký, nebo dokonce výrazně roste křivě a mléčný zub stále drží, doporučuji navštívit veterináře a poradě vytrhnout (či ještě počkat).
Zda přidávat vápník, to je opravdu velice ošemetné. I já bych se přikláněla k tomu, aby ne. Jen zcela ve výjimečných případech (snad lze za něj považovat olizování omítky). Ovšem nesmí se jednat o vápník „čistý“, ale vápník s fosforem ve správném poměru. Tedy přímo přípravky za tímto účelem vyrobené.
dalish
napsal(a):
D.
Na olizovani omitky pozor... muze se jednat o velky omyl. Vetsina stenat olizuje a okusuje omitku a to proste jenom proto ze je to bavi ci jim to chutna. Ne z nedostatku vapniku. Pokud mate pocit, ze vasemu steneti neco chybi rozhodne bych nejdriv udelala krevni rozbor, podle ktereho zjistite zda opravdu ci ne. Nadbytek vapniku velkym plemenum vic uskodi nez pomuze.... je treba na to davat opravdu pozor a nepodcenovat to Kdyz rozbor ukaze malo vapniku pridavejte. Ale asi bych opravdu neusuzovala na nedostatek z okusovani omitky....
Reakce na nepřidávat vápník-souhlasím, že nadbytek vápníku psovi škodí s hrozící osifikací a špatnému vytváření kloubů a kostí.Na druhé straně nedostatek vápníku škodí taktéž a nevytvářejí se dobře klouby, chrupavky a hrozí mimojiné displazie, rachitida z nedostatku vápníku.Stačí kvalitní granule? dle mého nestačí.Záleží tredy hlavně na poměru fosforu a vápníku, které bývají u granulí v poměru od 1:1,2 až do 1:1,6...Které jsou tedy ty pravé?Též záleží na každém jedinci, jaké má vstřebávání.Nicméně vstřebávání vápníku může být cca od 20-50% udávaného množství v granulích.Též záleží na druhu plemene.U ovčáka možná granule stačí, ale u dogy nebo leonbergera rozhodně ne.Vychoval jsem za svůj život 8 dog a 2 leonbergery a vápník jsem musel vždy přidávat.-bez negativních výsledků, naopak.Když jsem nepřidával, začaly zadní nohy do kravského postoje, špatně vstává ze zadních nohou, při sebemenší námaze třeba při hře začne pokulhávat, prsty měl pes roztažené jak vodník namísto pevné tlapky, přední nohy měkké v zápěstí a to co se dějě v kloubech radši ani neříkám.Samozřejmě musí chovatel přihlížet k těmto příznakům, které jsou jasné důkazy málo vápníku.KRmím Bosch, nebo Anku s menším obsahem bílkovin, aby tak nehnal nahoru, protože se nestačí pak dotvářet kosti a klouby.Navíc množství fosforu a fápníku u obrovských plemen je třeba cca 1:1,6-1:1,9.Stane se, že při horkách pes sežere poloviční dávku granulí, tím pádem i málo vápníku.A ani i při plné dávce do sebe nedostane potřebné množství vápníku, které je cca 0,3g vápníku na kilo váhy psa.A při přezubování 0,45 g na kilo psa.Samozřejmě se musí dodávat i s fosforem, takže jednou za 2-3 dny dám 4měsíčnímu štěněti 0,5kg hovězího masa s kližkama, kde je množství fosforu velké(cca 1,9 g na 1kg masa)Do toho přidám cca 20g opravdu najemno rozemletých skořápek pokapaných citronem nebo kyselinou citronovou, aby se z toho stal citrát vápníku, nebo ho koupím od Caniny.Jinak denně odtučněný tvaroh( poměr fosforu a vápníku se zde 0,8:1) a do toho opět přidám citrát vápníku, který je líp vstřebatelný.Přesto z e 100g citrátu vstřebá tak 20-30g vápníku.Samozřejmě něžně přidám vitaminy s obsahem vitamínu D3, bez kterého se vápník navíc nevstřebá.Důležitý na kostitvorbu je i mangan, měd a zinek.Zkrátka -je třeba počítat s tím, že všechen vápník z granulí se nevstřebá a pes má jsnou potřebu na kilo váhy.
Autor Reakce na nepřidávat vápník-souhlasím, že nadbytek vápníku psovi škodí s hrozící osifikací a špatnému vytváření kloubů a kostí.Na druhé straně nedostatek vápníku škodí taktéž a nevytvářejí se dobře klouby, chrupavky a hrozí mimojiné displazie, rachitida z nedostatku vápníku.Stačí kvalitní granule? dle mého nestačí.Záleží tredy hlavně na poměru fosforu a vápníku, které bývají u granulí v poměru od 1:1,2 až do 1:1,6...Které jsou tedy ty pravé?Též záleží na každém jedinci, jaké má vstřebávání.Nicméně vstřebávání vápníku může být cca od 20-50% udávaného množství v granulích.Též záleží na druhu plemene.U ovčáka možná granule stačí, ale u dogy nebo leonbergera rozhodně ne.Vychoval jsem za svůj život 8 dog a 2 leonbergery a vápník jsem musel vždy přidávat.-bez negativních výsledků, naopak.Když jsem nepřidával, začaly zadní nohy do kravského postoje, špatně vstává ze zadních nohou, při sebemenší námaze třeba při hře začne pokulhávat, prsty měl pes roztažené jak vodník namísto pevné tlapky, přední nohy měkké v zápěstí a to co se dějě v kloubech radši ani neříkám.Samozřejmě musí chovatel přihlížet k těmto příznakům, které jsou jasné důkazy málo vápníku.KRmím Bosch, nebo Anku s menším obsahem bílkovin, aby tak nehnal nahoru, protože se nestačí pak dotvářet kosti a klouby.Navíc množství fosforu a fápníku u obrovských plemen je třeba cca 1:1,6-1:1,9.Stane se, že při horkách pes sežere poloviční dávku granulí, tím pádem i málo vápníku.A ani i při plné dávce do sebe nedostane potřebné množství vápníku, které je cca 0,3g vápníku na kilo váhy psa.A při přezubování 0,45 g na kilo psa.Samozřejmě se musí dodávat i s fosforem, takže jednou za 2-3 dny dám 4měsíčnímu štěněti 0,5kg hovězího masa s kližkama, kde je množství fosforu velké(cca 1,9 g na 1kg masa)Do toho přidám cca 20g opravdu najemno rozemletých skořápek pokapaných citronem nebo kyselinou citronovou, aby se z toho stal citrát vápníku, nebo ho koupím od Caniny.Jinak denně odtučněný tvaroh( poměr fosforu a vápníku se zde 0,8:1) a do toho opět přidám citrát vápníku, který je líp vstřebatelný.Přesto z e 100g citrátu vstřebá tak 20-30g vápníku.Samozřejmě něžně přidám vitaminy s obsahem vitamínu D3, bez kterého se vápník navíc nevstřebá.Důležitý na kostitvorbu je i mangan, měd a zinek.Zkrátka -je třeba počítat s tím, že všechen vápník z granulí se nevstřebá a pes má jsnou potřebu na kilo váhy.
Autor Autor Reakce na nepřidávat vápník-souhlasím, že nadbytek vápníku psovi škodí s hrozící osifikací a špatnému vytváření kloubů a kostí.Na druhé straně nedostatek vápníku škodí taktéž a nevytvářejí se dobře klouby, chrupavky a hrozí mimojiné displazie, rachitida z nedostatku vápníku.Stačí kvalitní granule? dle mého nestačí.Záleží tredy hlavně na poměru fosforu a vápníku, které bývají u granulí v poměru od 1:1,2 až do 1:1,6...Které jsou tedy ty pravé?Též záleží na každém jedinci, jaké má vstřebávání.Nicméně vstřebávání vápníku může být cca od 20-50% udávaného množství v granulích.Též záleží na druhu plemene.U ovčáka možná granule stačí, ale u dogy nebo leonbergera rozhodně ne.Vychoval jsem za svůj život 8 dog a 2 leonbergery a vápník jsem musel vždy přidávat.-bez negativních výsledků, naopak.Když jsem nepřidával, začaly zadní nohy do kravského postoje, špatně vstává ze zadních nohou, při sebemenší námaze třeba při hře začne pokulhávat, prsty měl pes roztažené jak vodník namísto pevné tlapky, přední nohy měkké v zápěstí a to co se dějě v kloubech radši ani neříkám.Samozřejmě musí chovatel přihlížet k těmto příznakům, které jsou jasné důkazy málo vápníku.KRmím Bosch, nebo Anku s menším obsahem bílkovin, aby tak nehnal nahoru, protože se nestačí pak dotvářet kosti a klouby.Navíc množství fosforu a fápníku u obrovských plemen je třeba cca 1:1,6-1:1,9.Stane se, že při horkách pes sežere poloviční dávku granulí, tím pádem i málo vápníku.A ani i při plné dávce do sebe nedostane potřebné množství vápníku, které je cca 0,3g vápníku na kilo váhy psa.A při přezubování 0,45 g na kilo psa.Samozřejmě se musí dodávat i s fosforem, takže jednou za 2-3 dny dám 4měsíčnímu štěněti 0,5kg hovězího masa s kližkama, kde je množství fosforu velké(cca 1,9 g na 1kg masa)Do toho přidám cca 20g opravdu najemno rozemletých skořápek pokapaných citronem nebo kyselinou citronovou, aby se z toho stal citrát vápníku, nebo ho koupím od Caniny.Jinak denně odtučněný tvaroh( poměr fosforu a vápníku se zde 0,8:1) a do toho opět přidám citrát vápníku, který je líp vstřebatelný.Přesto z e 100g citrátu vstřebá tak 20-30g vápníku.Samozřejmě něžně přidám vitaminy s obsahem vitamínu D3, bez kterého se vápník navíc nevstřebá.Důležitý na kostitvorbu je i mangan, měd a zinek.Zkrátka -je třeba počítat s tím, že všechen vápník z granulí se nevstřebá a pes má jsnou potřebu na kilo váhy.